Biermoe

Gestart door bbqbob, 09-11-2015 00:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bbqbob

Het afgelopen jaar hebben wij ons met z'n tweeën gestort op het bierbrouwen. We zijn nu zo'n 20 brouwsels verder en de bieren worden steeds beter. Toch hebben we allebei last van iets wat wij omschrijven als "biermoeheid".

Vroeger dronken we wel eens een speciaalbiertje maar dat waren met name de gebruikelijke bieren zoals een Duvel, Chimay, Westmalle of Verboden vrucht. Veel verder dan blond, dubbel en tripel ging het jargon niet. Bier was bier en van speciaalbier wordt je sneller dronken. Ik neem aan dat veel bierdrinkers dit zullen herkennen, tenzij dit forum uitsluitend bestaat uit geboren connaisseurs :-)

Deze houding is de afgelopen periode omgeslagen. Het begon met het ontdekken van steeds meer bierwinkels met speciaalbieren en we wilden iedere week nieuwe bieren uitproberen. Ik heb het idee dat we inmiddels elke bierstijl hebben gehad.

Maar nu het fenomeen waar we mee te maken hebben. Sinds we brouwen is onze smaak enorm veranderd (of is het ontwikkeld?). In plaats van een blond, dubbel of tripel kiezen we tegenwoordig uit een Belgian Ipa, Batische porter, Russian imperial stout of ander speciaalbier. Brouwerijen als het Uiltje, de Molen of Rodenburg overtreffen de Belgen met gemak maar vooral vanwege de variatie in smaken.

Maar wat blijkt na een jaar brouwen, experimenteren en vooral veel drinken? We zijn biermoe aan het worden. Ik kiep een eigen gemaakte stout door de gootsteen omdat hij niet meer smaakt en ook de Verboden vrucht daarna doet het niet meer. Die Ipa's komen inmiddels mijn strot uit en die suikerbieren van de Belgen komen er ook niet meer in. De herfstbokken smaken allemaal hetzelfde en van ellende zit ik nu aan een Green Ginger Wine van Crabbies (13,5%, zonder prik, mierzoet en met een enorme gembersmaak). Nog liever trek ik straks een goedkope Chardonnay open dan weer zo'n tranentrekkend biertje. Mijn brouwmaat gooit zojuist een St. Bernardus Abt door de gootsteen. Het moet toch niet gekker worden allemaal!

Mijn vraag is, herkennen jullie dit? Hebben jullie ook wel eens last van biermoeheid? Moeten we ons zorgen gaan maken of gaat dit ook weer over?

bierfan

Elke dag pannekoeken gaat ook vervelen.
Drink eens een paar weken niet.

Oscar

Citaat van: bbqbob op 09-11-2015  00:39 uMijn vraag is, herkennen jullie dit? Hebben jullie ook wel eens last van biermoeheid?

Nee

jan le mercier

Nee. Ik heb nu 100 dagen niet gedronken en gesnoept en ik moet zeggen dat het me bijzonder hard smaakt. Bijzonder hard zelfs!

Ik begin de laatste tijd ook te denken dat bier uitgevonden is niet zo lang na de ontdekking of uitvinding van de landbouw. De mensen leerden het land bewerken en met de komst van de granen kwam daar ook bier bij. Dan lijkt het me zelfs één van de grootste uitvindingen ooit.

Santé!

Jan

brouwmus

Citaat van: Oscar op 09-11-2015  05:45 uNee

Hier idem.

Ik denk dat jullie gruwelijk verwend zijn... ;)

ZwartGoud

Nee, niet echt biermoe nee.
Wel heb ik soms dat ik een periode erg zin heb in bepaalde soorten bier, en na een tijdje juist niet meer. Afgelopen tijd had ik steeds zin in fruitige Belgische bieren, die ik daarvoor een 1,5 jaar niet meer gedronken had. Nu begint dat wat af te nemen, en krijg ik juist zin in de wat moutiger, minder alcoholische bieren zoals Märzen en herfstbok.
Ook heb ik zo nu en dan een Engels bier periode. Dan moet er gewoon een goede Bitter in.

joosting87

Biermoe niet echt. Maar ik herken het wel een beetje. soms heb je meer een 'wijnperiode' en en dan weer meer een 'bierperiode'. Misschien heb je gewoon te intensief van alles geprobeerd de afgelopen tijd. Neem eens wat afstand van bier of helemaal van alcohol. Drink een weekje niet of zoals je zegt een goede wijn. Als je dan na een tijdje naar de kelder loopt om wijn te pakken dan denk je...he, laat ik eens even een flesje zelf gebrouwen bier pakken en dan zet je de fles wijn weer terug  :proost:

Sander van Dijk

Nee, ik herken dit niet! Misschien scheelt het dat ik nog lang niet alle biertjes heb gedronken. 

Sorry,  maar dit klinkt mij behoorlijk verwend in de oren.

RienP

Ik herken dit wel als ik te lang achter elkaar hetzelfde type bier drink (omdat ik bijvoorbeeld de voorraad wat wil verkleinen). Daarom probeer ik altijd minimaal 2 of 3 verschillende bieren te hebben staan zodat ik kan afwisselen en ik niet biermoe wordt.

homoeccentricus

Volgens mij drink jij  veel te veel erg middelmatige bieren. Wanneer je zegt dat "Brouwerijen als het Uiltje, de Molen of Rodenburg overtreffen de Belgen met gemak" vraag ik me af of jij eigenlijk wel Belgische topbieren kent.  Die zgn. Belgische IPA's (genre Duvel Tripel Hop) maken daar in ieder geval geen deel van uit.

Jerome

Citaat van: brouwmus op 09-11-2015  09:54 uHier idem.

Ik denk dat jullie gruwelijk verwend zijn... ;)


Zo klinkt het wel...  ;)

Markiej87

Citaat van: homoeccentricus op 09-11-2015  11:00 uVolgens mij drink jij  veel te veel erg middelmatige bieren.
Dit dus.

Ik herken enigszins wel wat je aangeeft, ik heb vorig jaar in Belgie best een flinke voorraad ingeslagen. Dit zijn voornamelijk blondjes, dubbels, tripels en quads, en helaas ook Belgian IPA's, omdat ik toen dacht dat dat een IPA was zoals ik hem ken, maar dan vanuit Belgie (haha). Die bieren ben ik ook echt zat en ik koop geen biertjes meer zoals een jaar geleden.

Als je echt weet wat de goeie bieren zijn die je moet hebben, en waar je ze vandaan kunt halen, heb je denk ik veel minder last van die zogenaamde biermoeheid. Ik lees je posten over stouts, probeer bijvoorbeeld eens een Cuvee Delphine/Black Abert van Struise (helaas moeilijk te krijgen), of een Sans Pardon van DDVDK, dan denk ik dat ziezo je blik op Belgische bieren en wellicht alle bieren wel verandert ;)

tdp

Biermoe is een groot woord maar snap wel wat je bedoelt. Toevallig afgelopen week bij een slijterij in België geweest. De 'speciale' bieren heb ik gewoon laten staan, aangezien ik die nu wel ken... Gewoon  met het 'standaard' spul weer in huis gekomen, wat erg goed bevalt ;)

Groet,
de TDP

seed7

Biermoe?

Nou moe.

Neen, je hebt last van heel wat anders, steeds maar beter, groter, grootser waardoor je referentiekader, de klassegrenzen en je denkraam die met elkaar op gespannen voet staan, verkeerd uitgelijnde dissipatieve quantum emitters. Niets is meer goed genoeg en op "dat lijstje" staat nog ... die moet je gehad hebben (=toch minder dan je dacht), anders #tick je niet mee. Op naar het volgende bierorgasme.

Ga gewoon met een glas bier zitten en probeer het eens te waarderen om wat het is, een glas bier! Proef nou eens echt, probeer het zilte nat van het voorhoofd van de brouwer er in te ontdekken, zijn visie, zijn signatuur. Gewoon in je eentje, verstild.

Biermoe? Ik zal je vertellen wat biermoe is:

Iedere ochtend op je wenkbrauwen je nest uit kruipen vanwege de "inspiratie" die je de vorige avond hebt opgedaan. Dat is biermoe!


WATJES.

Ingo

tdp

Citaat van: seed7 op 09-11-2015  13:38 uBiermoe?

Nou moe.
...
Biermoe? Ik zal je vertellen wat biermoe is:

Iedere ochtend op je wenkbrauwen je nest uit kruipen vanwege de "inspiratie" die je de vorige avond hebt opgedaan. Dat is biermoe!


WATJES.

Ingo

Haha, keurig Ingo!

ciesvandekwis

Gewoon kaas beginnen maken, krijg je vanzelf weer zin in bier na een paar zo'n zoute happen  :proost:.

Albertus

Jullie moeten op bierdieet.
Een maand verplicht uitsluitend Heineken drinken en daarna smaakt alles weer als vanouds. ;D

Bert

Cerberus

Citaat van: seed7 op 09-11-2015  13:38 uBiermoe?

Nou moe.

Neen, je hebt last van heel wat anders, steeds maar beter, groter, grootser waardoor je referentiekader, de klassegrenzen en je denkraam die met elkaar op gespannen voet staan, verkeerd uitgelijnde dissipatieve quantum emitters. Niets is meer goed genoeg en op "dat lijstje" staat nog ... die moet je gehad hebben (=toch minder dan je dacht), anders #tick je niet mee. Op naar het volgende bierorgasme.

Ga gewoon met een glas bier zitten en probeer het eens te waarderen om wat het is, een glas bier! Proef nou eens echt, probeer het zilte nat van het voorhoofd van de brouwer er in te ontdekken, zijn visie, zijn signatuur. Gewoon in je eentje, verstild.

Biermoe? Ik zal je vertellen wat biermoe is:

Iedere ochtend op je wenkbrauwen je nest uit kruipen vanwege de "inspiratie" die je de vorige avond hebt opgedaan. Dat is biermoe!


WATJES.

Ingo

Top Ingo!
Exact mijn mening.

rajd

Ingo formuleert het mooi; ik kan me er wel iets bij voorstellen. Ook bij mij heeft de laatste jaren zich een patroon ontwikkeld, waarbij ik vrijwel dagelijks een (1!) mooi speciaalbier drink. Door maar alles te proeven wat er los en vast zit (en dus ook veel matige bieren sleutel je inderdaad flink aan je referentiekader, met als gevolg dat je inderdaad wat verwend raakt. De bieren die je tijden geleden nog kon waarderen (want smaakbom) blijken nu opeens niet meer zo mooi te zijn; je hebt immers al veel beter gehad. Je geheugen gaat je wellicht ook wat bedriegen; mijn vader noemde dat altijd "herrineringsverfraaing".

Ik voel me steeds meer uitgedaagd een bier te vinden wat aan mijn smaak voldoet en ik heb ook wel fasen dat ik helemaal geen zin heb in een specifieke stijl. Uiteraard komt en gaat dat ook met de seizoenen, maar meer dan dat ook met recente belevingen. Het wegkieperen van een St. Bernardus no. 12 zou me overigens wel een brug te ver zijn, dat vind ik een oprecht mooi bier :)

toon van den broek

Hallo Biervrinden,

Ja ik herken wel veel in deze zinnige discussie.
De drive om steeds nieuwe smaakontdekkingen te doen heb ik ook enkele jaren gehad, maar is nu toch wel weg.
En dan komt pas de rust en de verdieping waar Ingo zo mooi van vertelt.
Het is subtiel, want naast dat je eigen smaak evolueert, staan de gedronken bieren natuurlijk ook niet stil: vooral van de kleinere brouwerijen is de smaak zeker aan verandering onderhevig (hoewel velen dat niet graag toegeven/ recept hetzelfde... dus?).
Maar ik zou echt adviseren de lat niet steeds te hoog te leggen. Ook eenvoudige/ simpele bieren zoals een Bitter of een gewone Pale Ale kunnen voortreffelijk zijn.
Met enige schroom durf ik zelfs te beweren dat een gewoon glas Heineken soms best wel kan smaken. Jaja dat zegt wat.

Geuzige groet, Toon

Adbrouwt

Citaat van: toon van den broek op 09-11-2015  18:30 uMet enige schroom durf ik zelfs te beweren dat een gewoon glas Heineken soms best wel kan smaken. Jaja dat zegt wat.
Kijk daar kan ik me helemaal in vinden. Dus biermoe ben ik nog niet zolang ik nog van een product als Heineken pils kan genieten. Sterker nog door het zelf brouwen ben ik een gewone  fabriekspils zelfs meer gaan waarderen. Vroeger ging het vaak om de kwantiteit tegenwoordig meer om kwaliteit.

HuygenMeester

Citaat van: toon van den broek op 09-11-2015  18:30 uHallo Biervrinden,

De drive om steeds nieuwe smaakontdekkingen te doen heb ik ook enkele jaren gehad, maar is nu toch wel weg.
Maar ik zou echt adviseren de lat niet steeds te hoog te leggen. Ook eenvoudige/ simpele bieren zoals een Bitter of een gewone Pale Ale kunnen voortreffelijk zijn.
Met enige schroom durf ik zelfs te beweren dat een gewoon glas Heineken soms best wel kan smaken. Jaja dat zegt wat.

Geuzige groet, Toon
Hier herken ik mij wel in. Waar ik vroeger (1985) op zoek was naar elke keer nieuwe bieren ben ik allang overgestapt op de voor mij beproefde bieren( trappisten; Engelse Bitters; tripels zoals Karmeliet etc).    Dus mannen: wat meer met mate(n) degusteren dan
Hoef je geen St Bernardus Abt weg te gooien :stom: Overigens vind ik wel dat hier en daar wat hard gereageerd wordt op het  biermoe van de mannen, maar dit terzijde.

Jeukstaardt

dissipatieve quantum emitters....voor de grap eens gegoogeld....:)

Pimmels

ik word vooral moe van al die ' vernieuwende en hippe biertjes' die overal geserveerd worden!

Ik zal nooit biermoe worden want ook al brouw ik 20 x dezelfde tripel, het kan altijd beter en dat is waar ik mijn plezier uithaal, niet extremer maar beter bier!

Na de 20 bockbiertjes die ik afgelopen weken gedronken heb is mij opgevallen dat er voor veel (micro) brouwerijen nog veel te verbeteren valt ! >:D

seed7

Citaat van: HuygenMeester op 09-11-2015  18:56 uhard gereageerd

bestaat er een 'halveknipoogsmiley'?

<half wink> Ingo </half wink>

broeder

Citaat van: Albertus op 09-11-2015 &nbsp;14:27 uEen maand verplicht uitsluitend Heineken drinken en daarna smaakt alles weer als vanouds. ;D

Bert

Hoi,
Daar kan ik mij ook wel in vinden.
groet, broeder Willem

mr.chelsea

Misschien is de hopper bierbox iets voor je? (ik wil geen reclame maken) Elke maand een box met verschillende
bieren (www.hopperbier.nl). Zit geloof ik wel aparte biertjes tussen. Laat je verrassen!

bbqbob

Dank voor alle (on)genuanceerde reacties! Ik merk dat wij gelukkig niet de enige zijn. Ik heb de stelling bewust een beetje gechargeerd neergezet, want uiteraard gaat er geen Abt 12 door de gootsteen. En Belgische bieren zijn natuurlijk niet slechter dan Nederlandse bieren.

Maar inderdaad Toon, die drive naar smaakontdekkingen herken ik wel. De lat steeds hoger leggen totdat niets er meer overheen kan. Ook wat Rajd zegt, het sleutelen aan het referentiekader en de herrineringsverfraaing  (mooi woord) heeft invloed.

Zwartgoud slaat de spijker op zijn kop. Het zijn periodes dat je trek hebt in een bepaald soort bier die na een tijdje ineens niet meer smaakt. En Brouwmus slaat de spijker er nog dieper in, we hebben ons inderdaad behoorlijk verwend. Tijd voor een bierdieet denk ik. En dan op naar fase 2 Toon, die van de rust en verdieping. Dat lijkt me een goede conclusie.

MO

Verfrissende discussie. Leuk. Ik behoor ook reeds tot het kalme kamp dat uiteindelijk ook een verse Heineken van de tap zeer zeer kan waarderen.

William

Ondanks al mijn eigen supercreaties ::), binnen en ver buiten de stijllijntjes,  kan ik nog steeds het meest genieten van een Rochefort 8.

Nee daar word ik nooit moe van.

Jacques

Biermoe? Nee, niet echt. Bier is voor mij dé alcoholische drank. Heb niets met wijn. Ik heb het verschillende keren geprobeerd maar het kan mij niet bekoren.

Wel is het zo dat als ik de hele dag bier geproefd heb op een festival of intensief bier gekeurd heb ik even geen bier hoef. Dan wordt het 's avonds fris of water. De volgende smaakt mij een bier weer prima.

Ik kan genieten van alle nieuwe bieren die op de markt gezet worden. Veel Belgische bieren hoeven voor mij minder omdat ik daar te vertrouwd mee ben. (Die drink ik al ruim 40 jaar.) Een beetje Belgische bieren moe dus...

seed7

Het is denk ik toch ook wel iets van onze Westerse cultuur, meer grootser en zo en romantiek. Een voorbeeld, je bulkt van het geld, wandelt door een prachtig landschap over een steile rots en daar gloort een indrukwekkende waterval met een bordje, te koop. De kogel is eigenlijk meteen al door de kerk, dat wordt het plekje, daar komt je huis. De beste architecten worden in dienst genomen om het schouwspel van de enorme waterval maximaal in je huiskamer te brengen. een complete glazen kubus wordt vlak bij, bijna onder de waterval opgetrokken. Vanuit iedere hoek is het overweldigende schouwspel te bewonderen.

(Geheel ter zijde, niets voor de ouder wordende bierliefhebber, dat geklater, daar moet je alleen maar vaak van plassen)

Maar stel nu je ben geen West Europeaan maar een Japanner. Hoe anders had de woning op exact die zelfde plek er uit gezien. Geen glazen living. Aan de kant van de waterval is de gang van de keuken naar de woonkamer. Geen glorieus uitzicht, maar een die gang waar je vele malen per dag door heen moet. In die gang zitten een klein raampje. Daardoor vang je telkens als je er langs loopt een glimp op, een snapshot van het natuurgeweld en weet het je steeds opnieuw te verrassen en te overweldigen. Bijna een meditatief micro-moment in plaats van zwelgen.



16e eeuw, China. Een Chinees laat zich al vier dagen in een bordeel verwennen. Komen er een paar Hollanders binnen. Na een uur staan ze allemaal al weer bevredigd buiten. De Chinees snapt er niets van, 'zijn' meisjes zijn pas net aan zijn arm begonnen...



Ingo

jan le mercier

Ik wil hier niet de arrogante puber uithangen, door bewust het tegenovergestelde te zeggen, maar bij mij is het dus wel degelijk omgekeerd.

Die topbieren: ik slaag er gewoon niet in om die te vinden.

Neem nu de lijst van de beste barley wines op ratebeer: http://www.ratebeer.com/beerstyles/barley-wine/11/

Van de top tien heb ik er welgeteld één geproefd. De rest is gewoon onvindbaar. Ik ben nu  net terug van New York en zelfs daar was het onmogelijk om die te vinden.

Met andere woorden: er is voor mij nog hééééél veel werk aan de winkel om die topbieren te ontdekken.

Ik geraak daar simpelweg niet aan.

Jan

Hay

Nee  ben ook absoluut niet biermoe en ik heb net als Jaques helemaal niks met wijn, dus ik kan heerlijk genieten van een biertje.
Maar je moet de lat niet steeds hoger leggen en eigenlijk alles drinken of proeven.
Voorbeeld afgelopen zondag met wat mensen gaan eten en die man in het restaurant had alleen pils en Palm.
Heb ik voor de maaltijd een paar Palmpjes gedronken en na een tijd van ipa's en weet ik wat is dat dan weer is heerlijk om van een Palm te genieten.
Gisteren waren we met onze organisatie bij de Gulpen brouwerij en daar heb ik een Urhop en een voor mij nieuw biertje gedronken "bier van verse hop"oogst 2015.
Beide biertjes waren erg lekker.

lennart0r

Ik heb fases gehad, wijnfase, whiskeyfase, bierfase en nu zit ik een hopbierfase waar ik waarschijnlijk over een tijd wel weer uit ben. Dat is het mooie van het leven, dat het verandert.

Dus, zet die bijzondere biertjes aan de kant, ga vanaf nu over op pils, wijn, whiskey of wat mij betreft zelfs thee en vind een nieuwe (tijdelijke) liefde. Later kun je dan weer met hernieuwde energie en inzichten terug naar bier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.