Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet  (gelezen 3300 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Gepost op: 15-11-2015 00:03 u »
Ik zit nu aan een Grolsch gerijpte herfstbok. Jonge wat zoet zeg!
Waarom maken ze in godsnaam die bokbieren zo kunstmatig zoet.

Hoort dat bij het type? Of denken ze dat "men" dat lekker vindt.
Mijn bok was beter in ieder geval.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2015 00:11 u »
Grolsch bockbier is al jaren ongekend zoet. Veel zoeter dan andere bockbieren.

Toch verkoopt het erg goed heb ik begrepen. Zelf moet ik er ook niets van weten. Gelukkig zijn er veel bockbieren die minder zoet zijn, maar een zekere mate van zoetigheid is meestal wel aanwezig.

Offline Haiko

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • In de hemel is geen bier daarom drink ik het hier!
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2015 00:12 u »
Heb gelezen op wiki dat het bokbier normaal gesproken een lage gisting heeft maar dat we in Nederland een hoge gisting gebruiken. Misschien heeft het daar mee te maken.

En het is ook wat de persoon zelf lekker vind probeer er eens een van een ander merk!

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2015 00:20 u »
Ik ga binnenkort inderdaad eens andere commerciele bokbieren proberen. Ik had er onlangs zelf 1 gebrouwen
die ik net niet zoet genoeg vond. Gisteren nog 1 gebrouwen, en als het goed is is die wat zoeter.

Dat notige van Grolsch vind ik wel lekker.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 393
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2015 10:13 u »
Ik heb het vermoeden dat ze het het expres zoeter maken zodat de niet fanatieke bier liefhebbers het toch kopen omdat het zoet is. En die vinden dan ineens wel bier lekker.

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #5 Gepost op: 15-11-2015 11:45 u »
de niet fanatieke bierliefhebbers

Vrouwen  :D

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #6 Gepost op: 15-11-2015 11:49 u »
Vrouwen  :D

De niet bierliefhebbende vrouwen  ;D

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #7 Gepost op: 15-11-2015 12:15 u »
De niet bierliefhebbende vrouwen  ;D

Dat is helemaal correct en dat  zegt meer over commerciele brouwerijen dan over vrouwen. ;-) Want eigenlijk mag dat geen bier meer heten vind ik.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 393
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #8 Gepost op: 15-11-2015 12:28 u »
Mee eens, ik noem het altijd suikerwater.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #9 Gepost op: 15-11-2015 13:36 u »
Heb gelezen op wiki dat het bokbier normaal gesproken een lage gisting heeft maar dat we in Nederland een hoge gisting gebruiken. Misschien heeft het daar mee te maken.

Het is zeker niet zo dat de alle bokbieren bovengistend zijn. De grotere brouwerijen brouwen ondergistende bockbieren. Ook Grolsch. Bavaria is na een aantal jaren bovengistend weer terug naar ondergistend.

Het zijn de kleine ambachtelijke brouwers die vooral bovengistende bockbieren brouwen. Dat komt vooral omdat zijn niet de apparatuur hebben voor het brouwen van ondergistende bieren. Veel van bockbieren van die ambachtelijke brouwers zijn niet echt zoet.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 794
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #10 Gepost op: 15-11-2015 17:18 u »
In mijn ervaring zijn de meeste commerciŽle bo(c)kbieren (van grote brouwerijen) inderdaad vrij zoet. Ik heb er ook een paar topics aan gewijd.

Dit jaar vond ik de bokbieren van La Trappe, Brand en Bavaria (in deze volgorde) wel lekker.
(Iets zoetig mag wel, vind ik.)

De versie van Alfa heb ik maar ternauwernood op gekregen. Gelukkig had ik maar 1 sixpack gekocht - volgend jaar ga ik zelfs eerst individuele flesjes van elk merk kopen...

Edit: Tsja, waarom ze ze zo zoet maken weet natuurlijk niemand... Misschien omdat "het publiek" de wat donkere kleur van het bier koppelt aan een te verwachten zoetigheid (net als bij Dubbel)?

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 393
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #11 Gepost op: 15-11-2015 20:47 u »
Vorige week samen met 2 vrienden een bokbier avondje gehouden.
La Trapp nummer 1,  barbar bok nummer 2,  Bavaria nummer 3.
Grolsch, Hertog Jan, Jopen, en nog wat andere volgden daarna.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #12 Gepost op: 15-11-2015 20:59 u »
La Trappe is inderdaad een goeie! die heb ik dit jaar ook voor het eerst gedronken en hij beviel me goed. Niet zo zoet als een Grolsch bijvoorbeeld.
Verder heb ik pas een Chouffe bok gedronken en die was ook erg goed. Dat geldt ook voor een de Texelse bock. Ik vind ze niet zo zoet... het valt best mee. Grolsch vind k gewoon niet lekker... veel te zoet.

Offline Stijn85

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom maken ze die bokbieren zo zoet
« Reactie #13 Gepost op: 15-11-2015 21:30 u »
Van de commerciŽle brouwerijen vind ik de bok van Brand lekker. Er zit een zoete smaak aan, maar niet storend. Ik vind de dubbelbok van Duits & Lauret en de Wildebok van de Scheldebrouwerij erg goed.

Tags: