Vierkante houten vaten

Gestart door hansHalberstadt, 26-10-2015 22:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hetspook

De planken van een rond vat lopen taps naar elkaar toe en zullen door het uitzetten naar buiten drukken zonder te kunnen buigen. Dit naar buiten drukken kan niet door de ring dus het drukt in elkaar, wat het geheel waterdicht maakt.
Een vat van planken gaat naar binnen of buiten kromtrekken en zal proberen lek te gaan, een paar plankjes met schoeven er in is gedoemd te gaan lekken.
Mss dat het wel lukt als je de planken schuin af zaagd zodat ze op elkaar passen en de boven en onderste plank infreesd  zodat het geheel in elkaar past.
Zo ziet het er in ieder geval gelijk wat leuker uit, of het dan niet lekt?

hansHalberstadt

Citaat van: wilbertd op 30-10-2015  16:00 u[geniep] vraagt nu snel even patent aan [/geniep]
Oei, dat kan niet meer als je het publiek bekend maakt zoals hier.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 30-10-2015  15:55 uIk kan het even niet volgen. Bovenstaande laat toch duidelijk zien dat je eerst ronde vaten beter vindt dan vierkante en dat je denkt dat ze daarom niet bestaan?
Na even googelen blijken ze toch wel te bestaan en een uurtje later zeg je dat een vierkant vat als voorbeeld van een goed idee niet uniek is, dus dan is het ineens wel een goed idee.
Even later blijkt zelfs dat ze nog vele voordelen te bieden ook en zelfs gepatenteerd vanwege de vele voordelen.

Hoe snel kun je van gedachten veranderen ;)

Je bedoelt leren...  :D

Ik scheef ook dat bepaalde ideeën niet uniek zijn. Vaak ontstaan soortgelijke producten onafhankelijk van elkaar. Op een of andere manier is er de tijd rijp voor iets nieuws

Feit is wel dat nagenoeg alle vaten rond zijn (het vierkante vat is een uitzondering). In het verleden had dat een heel groot voordeel: ze kunnen rollen.
Vierkant is makkelijker stapelen. Maar als de vaten wat groter zijn heb je daar wel hulpmiddelen voor nodig. Net als voor het verplaatsen.


Henielma

Volgens mij zijn die houten vaten vooral rond vanwege de zeer hoge krachten die nodig zijn om de naden tussen de plankjes dicht te klemmen.

hansHalberstadt

Dat is denk ik een kwestie van voldoende (RVS)schroeven erin draaien, bijvoorbeeld elke 5 cm een. Kwestie van uitproberen.

Henielma

Ik denk niet dat je een vierkanten houten vat met schroeven vloeistofdicht kan krijgen maar laat je niet tegenhouden het tegendeel te bewijzen.

William

Citaat van: Henielma op 31-10-2015  12:03 uIk denk niet dat je een vierkanten houten vat met schroeven vloeistofdicht kan krijgen maar laat je niet tegenhouden het tegendeel te bewijzen.

Ik denk dat Henielma gelijk heeft. Bij een rond vat staat de druk loodrecht op de planken maar staan de planken relatief parallel tov van elkaar dus is er geen of weinig wijkende druk tussen de planken. Bij een rechte hoek zal diezelfde druk in twee richtingen werken loodrecht op elkaar. De kans op vervormen van de planken in twee verschillende richtingen is groot met kieren tot gevolg.

Ronnie

Wel wel wat we hier hebben!
Vierkante vaten.
Net iets gelijkaardigs gedaan al rond 2007.
Beetje gelijkend op dat van de foto welke Jacques plaatste.
Teruggekeerd van eens meer dan 2 maand afwezig... vat lag open helemaal uitgedroogd, alles was la partie des anges...  :huilen:  : 8 liter "straffe drank (>50vol%) op eik van Fôret du Tronçais (Noord Auvergne)...

Wat is er gebeurd?
Op het einde van de vierkante stukken, op 20 mm van uiteinde was een rechthoekige gleuf gefreesd waarin mooi een rechthoekige plank paste als kopeinde.
Planken van 23 mm dik met pen van 10 mm die er in paste over de omtrek capito?
Jammer genoeg geen foto meer van en alles is in 't houtvuur beland.
Op de omtrek uiteinden van boven- onder- en zij latten: daar waren de laatste cm hout voorbij de gleuf of uitsparing gewoon weggeduwen door zwellend hout ...

Had de kopplanken op een punt moeten doen...  :huilen:

BLUB

Citaat van: Ronnie op 31-10-2015  18:20 uHad de kopplanken op een punt moeten doen...  :huilen:

Klopt, zoals bij een rond vat.

Als je bij een rond vat ook een rechte "kloostersponning" toepast en de kopschotten niet afschuint klapt hij geheid uit elkaar  :'(

 :degroeten:

BLUB

Ronnie

Tja, en deze ezel zal maar éénmaal tegen dezelfde steen...
Maar dat hout rook zo lekker!
Toelichtingetje van http://www.vakantiearena.nl/auvergne/het-foret-de-troncais
Het Forêt de Troncais
In het noordwestelijk deel van Allier ligt het Forêt de Troncais, een van de fraaiste eikenwouden van Europa. Het woud beslaat een gebied van ruim 10.000 ha en wordt doorsneden door lange lanen. Vanaf het begin van onze jaartelling gebruikte men hout uit dit gebied voor het vervaardigen van vaten. 'Goede cognac wordt oud in vaten van de Troncais', is een bekende spreekwijze. Nog altijd rijpt veel Franse cognac in vaten van Troncais-eikehout. Van oudsher zijn hier de zogenoemde klievers van Merrain actief. Zij klieven het eikenhout voor de tonnen die dienen voor de rijping van cognac en rode bordeaux.

Ansius

Een bewering;

Hout zelf laat absoluut geen zuurstof door, zoals door de meeste (wijn)schrijvers beweerd wordt. Door de spleten tussen de duigen kan wel zuurstof sijpelen.
Vanaf het moment dat de boom is gekapt oxideert de zuurstof in de buitenlucht het hout. Deze oxidatie (omzetting door zuurstof) wordt in een kettingreactie doorgegeven aan allerlei stoffen in het hout en van daaruit aan de wijn of andere inhoud. 

Klopt deze bewering?

wilbertd

Citaat van: Ansius op 25-12-2015  14:51 uEen bewering;

Hout zelf laat absoluut geen zuurstof door, zoals door de meeste (wijn)schrijvers beweerd wordt. Door de spleten tussen de duigen kan wel zuurstof sijpelen.

Volgens mij heeft onderzoek inderdaad aangetoond dat hout zelf niet of nauwelijks zuurstof doorlaat.

CiteerVanaf het moment dat de boom is gekapt oxideert de zuurstof in de buitenlucht het hout. Deze oxidatie (omzetting door zuurstof) wordt in een kettingreactie doorgegeven aan allerlei stoffen in het hout en van daaruit aan de wijn of andere inhoud.

Dit is weer een andere bewering.
Alles op aarde oxideert (redox-reacties; het afstaan en opnemen van elektronen), zo ook de boom. Ook voordat hij gekapt is.
Deze redox-reacties zullen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant plaatsvinden. Ik denk dat de redox-reacties tussen hout en wijn van groter belang zijn.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.