Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)  (gelezen 12190 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marco1337

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Gepost op: 29-10-2015 02:31 u »
Hey!

Ik ben gisteren begonnen met brouwen dus alvast sorry als ik een domme vraag stel!

Gisteren toen ik mijn hydrometer in een monster deed van mijn bier kwam hij uit op huiswijn.
Nou wist ik toch echt zeker dat ik bier aan het brouwen was!

De hydrometer moest staan op: Begin bier. Omdat mijn wort blijkbaar teveel suiker had? Heb ik kraanwater toegevoegd aan het wort. Toen heb ik weer een monster genomen en stond de hydrometer wel op begin bier.

Mijn vraag dus: Is het erg als je water toevoegt voor de gisting?

Ik hoor graag van jullie! :]


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #1 Gepost op: 29-10-2015 07:54 u »
Gisteren toen ik mijn hydrometer in een monster deed van mijn bier kwam hij uit op huiswijn.

Staan er ook getallen op die hydrometer van je?

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #2 Gepost op: 29-10-2015 08:17 u »
Hoi Marco,

Als het water niet besmet is, kan dit geen kwaad. Het beste kun je het water eerst koken en daarna afkoelen. (maar daar heb je natuurlijk geen tijd voor op een brouwdag ;) )

Bier kan verschillende start hoeveelheden suiker hebben. Een lichter bier heeft minder suiker dan een zwaarder bier. Daarom vraagt Wilbert of er ook cijfers op staan. Als het goed is staat er een cijfer tussen 0.900 tot ongeveer 1.150 op.

Offline Marco1337

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #3 Gepost op: 29-10-2015 11:16 u »
Hey!

Bedankt voor jullie reactie!
Ik zie nu pas dat de meter tussen de 1100 en 1000 kan. Het stond een beetje verstopt (of ik ben gewoon kippig).

Mijn bier had een waarde van 1080 ik heb dit verdund met water naar 1050.

De meter staat nu op: start beer (zoals je op de foto kan zien).

Het biertje moet een Irish red worden dus als ik het goed heb moet dat zo tussen de 1040-1050 zitten.


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #4 Gepost op: 29-10-2015 11:27 u »
Ik zie nu pas dat de meter tussen de 1100 en 1000 kan. Het stond een beetje verstopt (of ik ben gewoon kippig).

Mijn bier had een waarde van 1080 ik heb dit verdund met water naar 1050.

De meter staat nu op: start beer (zoals je op de foto kan zien).

Het biertje moet een Irish red worden dus als ik het goed heb moet dat zo tussen de 1040-1050 zitten.

Maar een biertje kan natuurlijk ook bij 1080 beginnen, dan eindig je met een sterk alcoholisch bier, dus dat 'start bier' is een beetje een vaag begrip, een tripel zal daar bijvoorbeeld nooit op komen te staan. Vergeet die vage omschrijving en kijk voortaan alleen naar de getallen, die kunnen je veel meer vertellen :)

Houd er wel rekening dat je door het verdunnen ook de smaak hebt verdunt. Dus tenzij je per ongeluk (bij voorbeeld door vergeten te spoelen) op te weinig water bent uitgekomen maar wel met voldoende hop gekookt hebt, zal je bier ondermeer minder bitter zijn.

Kraanwater in Nederland is vrij schoon, koken is uiteraard beter (better save than sorry), maar wellicht niet echt nodig.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #5 Gepost op: 29-10-2015 11:28 u »
Het biertje moet een Irish red worden dus als ik het goed heb moet dat zo tussen de 1040-1050 zitten.

Je had het bij een 'Imperial Irish Red' kunnen laten  ;)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.258
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #6 Gepost op: 29-10-2015 11:35 u »
Hey!

Bedankt voor jullie reactie!
Ik zie nu pas dat de meter tussen de 1100 en 1000 kan. Het stond een beetje verstopt (of ik ben gewoon kippig).

Mijn bier had een waarde van 1080 ik heb dit verdund met water naar 1050.

De meter staat nu op: start beer (zoals je op de foto kan zien).

Het biertje moet een Irish red worden dus als ik het goed heb moet dat zo tussen de 1040-1050 zitten.
Het is mogelijk om water voor de gisting toe te voegen.
Maar als ik jouw opmerkingen lees, denk ik dat het verstandig is om je goed in te lezen over hetgeen je mee bezig bent en je goed voor te bereiden op wat je gaat doen. Een onderdeel daarvan is onder andere kijken of er getallen staan op je aerometer.

Offline Marco1337

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #7 Gepost op: 29-10-2015 11:44 u »
Je had het bij een 'Imperial Irish Red' kunnen laten  ;)

Haha dat zou niet eens zo'n slecht idee zijn, begin een beetje spijt te krijgen dat ik er water aan heb toegevoegd!

En bedankt! Voortaan zal ik sowieso beter opletten bij het spoelen en misschien wat meer water toevoegen en ik zal niet meer op dat plaatje letten op de hydrometer.

Als beginner lette ik alleen op het  " start > finish beer"  volgende keer zal ik dit zeker niet doen!
Niets verkeerd met een lekker sterk biertje :)

Offline Marco1337

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #8 Gepost op: 29-10-2015 11:45 u »
Het is mogelijk om water voor de gisting toe te voegen.
Maar als ik jouw opmerkingen lees, denk ik dat het verstandig is om je goed in te lezen over hetgeen je mee bezig bent en je goed voor te bereiden op wat je gaat doen. Een onderdeel daarvan is onder andere kijken of er getallen staan op je aerometer.

Ja misschien was ik iets te enthousiast en ben ik wat te vroeg begonnen.
Bedankt voor de tip!

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #9 Gepost op: 29-10-2015 20:11 u »
Ben het totaal oneens met het eerst koken van het water. Dat is echt niet nodig. Bovendien zit je dan met heet water dat je eerst af moet koelen. De kans dat er dŠn wat inkomt is groter dan dat je een besmetting oploopt door ongekookt water direct uit de kraan toe te voegen.

Ronald

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #10 Gepost op: 29-10-2015 21:40 u »
Ik heb al een aantal keren koud kraanwater toegevoegd. Nog geen problemen gehad. Daar zou ik me dan ook niet druk over maken. Gewoon een flinke dosis geduld en dan komt het over een paar weken wel goed. Onder geduld valt ook: niet iedere keer je vergistingsvat open maken om te kijken/meten!  ;D

Verhaal van de hydrometer lijkt op een Jip & Janneke hydrometer van de Hema. Huiswijn, Start bier, Finish bier! Hoe verzinnen ze het?! Staan zeker ook nog leuke logootjes op?

Offline Marco1337

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #11 Gepost op: 29-10-2015 22:02 u »
Ben het totaal oneens met het eerst koken van het water. Dat is echt niet nodig. Bovendien zit je dan met heet water dat je eerst af moet koelen. De kans dat er dŠn wat inkomt is groter dan dat je een besmetting oploopt door ongekookt water direct uit de kraan toe te voegen.

Blij om te horen! Ben benieuwd hoe mijn biertje wordt!

Ronald
Ik heb al een aantal keren koud kraanwater toegevoegd. Nog geen problemen gehad. Daar zou ik me dan ook niet druk over maken. Gewoon een flinke dosis geduld en dan komt het over een paar weken wel goed. Onder geduld valt ook: niet iedere keer je vergistingsvat open maken om te kijken/meten!  ;D

Verhaal van de Hydrometer lijkt op een Jip & Janneke Hydrometer van de Hema. Huiswijn, Start bier, Finish bier! Hoe verzinnen ze het?! Staan zeker ook nog leuke logootjes op?

Tot zo ver heb ik geduld! Het is wel verleidelijk om naar mijn bier te kijken maar ik zal nog even moeten wachten :c.

En over de hydrometer: er staan helaas geen plaatjes op maar dat had de hydrometer zeker een stuk leuker gemaakt (en dan had het nog een nut!).
Ik ben gelukkig wel zo ver gekomen om de getalletjes 1000- 1100 te vinden! Maar blijkbaar vinden ze het belangrijker om een bier start > finish aan te geven (om mensen zoals mij in de war te brengen!)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #12 Gepost op: 29-10-2015 22:04 u »
Als het water niet besmet is, kan dit geen kwaad. Het beste kun je het water eerst koken en daarna afkoelen.

A.U.B. geen fabeltjes op het forum plaatsen! Gekoelde wort kun je gewoon aanlengen met water uit de kraan. Dat verhaal van eerst koken is een broodje aap... :)


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #13 Gepost op: 29-10-2015 22:32 u »
A.U.B. geen fabeltjes op het forum plaatsen! Gekoelde wort kun je gewoon aanlengen met water uit de kraan. Dat verhaal van eerst koken is een broodje aap... :)
Maar het kan geen kwaad je water te koken. Dus geen broodje aap verhaal. Kwestie van kiezen. Voorheen kookte ik altijd maar naar vele discussies op dit forum met Oscar besloten het niet mťťr te koken. Tot op heden met goed gevolg. Shit dit wordt effe lastig... Oscar voor jou  :-*

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.258
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #14 Gepost op: 30-10-2015 20:30 u »
A.U.B. geen fabeltjes op het forum plaatsen! Gekoelde wort kun je gewoon aanlengen met water uit de kraan. Dat verhaal van eerst koken is een broodje aap... :)
Mee eens

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #15 Gepost op: 02-11-2015 22:12 u »
Als het water niet besmet is, kan dit geen kwaad.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kraan water toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #16 Gepost op: 03-11-2015 09:54 u »
Gekoelde wort kun je gewoon aanlengen met water uit de kraan. Dat verhaal van eerst koken is een broodje aap... :)
Alles kan natuurlijk en als je een overmaat gist heb zullen micro-organismen niet de kans krijgen om op de voorgrond te komen, maar om dit algemeen zo te stellen lijkt me een beetje voorbarig. Er zal dan verhoogd risico zijn op bijsmaakjes in de randgevallen, bv als je weinig gist hebt, of mindere gistkwaliteit, of pech dat in de buurt net de waterleiding is gerepareerd etc.
Neem eens een potje gesteriliseerde wort en doe er wat kraanwater bij en laat het 2 weken staan. Kijken wat er dan gebeurt.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.202
  • drink gezond
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #17 Gepost op: 03-11-2015 11:08 u »
@ hansHalberstadt  " Neem eens een potje gesteriliseerde wort en doe er wat kraanwater bij en laat het 2 weken staan. kijken wat er dan gebeurt."
Voorwaarde :  flesje 100 % vullen. Er mag geen lucht erbij.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #18 Gepost op: 03-11-2015 11:27 u »
Onbehandeld kraanwater bevat 10 ppm zuurstof, goed voor de gistvermeerdering. Ik pleit ook voor toevoegen onbehandeld kraanwater.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #19 Gepost op: 03-11-2015 21:22 u »
In Brauwelt International 4/15 van augustus van dit jaar staat een artikel over micro-organismen in bier. Dr.-ing Gerrit BlŁmenhuber, van de Doemens Academie (een bekend Duits opleidingsinstituut voor brouwers) houdt zijn lezers voor dat bier meestal niet steriel is. Bier bevat vaak micro-organismen die geen effect hebben op de kwaliteit van het bier en die ook niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de drinkers. Vaak komen deze micro-organismen in het bier door het spoelen van de flessen voor het bottelen. Wel geeft hij aan dat de hoeveelheid micro-organismen beperkt hoort te blijven toe maximaal 100 stuks per ml bier.

Een aardig feit is dat weizen door het lage gehalte aan bitterstoffen gevoeliger is voor schadelijke micro-organismen dan een goed gehopte IPA.

Voor wat betreft zogenaamde pathogene micro-organismen (zijn micro-organismen waarvan een mens ziek kan worden) wordt vermeld dat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen in bier. Na een korte tijd sterven deze micro-organismen in bier. Alleen wanneer bier heel vers kort na het bottelen wordt gedronken, kun je deze micro-organismen via bier in je lijf krijgen. Maar hij merkt daarbij wel op dat zolang er geen vervuild water wordt gebruikt (lees zuiver kraanwater) het allemaal geen issue is.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #20 Gepost op: 03-11-2015 22:13 u »
In Brauwelt International 4/15 van augustus van dit jaar staat een artikel over micro-organismen in bier. Dr.-ing Gerrit BlŁmenhuber, van de Doemens Academy (een bekend Duits opleidingsinstituut voor brouwers) houdt zijn lezers voor dat bier meestal niet steriel is. Bier bevat vaak micro-organismen die geen effect hebben op de kwaliteit van het bier en die ook niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de drinkers. Vaak komen deze micro-organismen in het bier door het spoelen van de flessen voor het bottelen. Wel geeft hij aan dat de hoeveelheid micro-organismen beperkt hoort te blijven toe maximaal 100 stuks per ml bier.

Een aardig feit is dat weizen door het lage gehalte aan bitterstoffen gevoeliger is voor schadelijke micro-organismen dan een goed gehopte IPA.

Voor wat betreft zogenaamde pathogene micro-organismen (zijn micro-organismen waarvan een mens ziek kan worden) wordt vermeld dat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen in bier. Na een korte tijd sterven deze micro-organismen in bier. Alleen wanneer bier heel vers kort na het bottelen wordt gedronken, kun je deze micro-organismen via bier in je lijf krijgen. Maar hij merkt daarbij wel op dat zolang er geen vervuild water wordt gebruikt (lees zuiver kraanwater) het allemaal geen issue is.
Kort samengevat, kraanwater koken kan maar hoeft niet   :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #21 Gepost op: 04-11-2015 22:53 u »
Als het water niet besmet is, kan dit geen kwaad.

In Nederland (en Europa?) komt er geen besmet water uit de kraan! Dat weet toch iedereen... :weetniet: :weetniet: Dit soort discussies en melding slaan echt nergens op! (Niet persoonlijke bedoeld Niels)


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #22 Gepost op: 04-11-2015 22:54 u »
Kort samengevat, kraanwater koken kan maar hoeft niet   :brouwen:

Koken met je aardappels erin  ;D  Maar voor toevoegen aan je bier... Dat doen alleen mensen zonder verstand en met smetvrees... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #23 Gepost op: 04-11-2015 23:04 u »
In Nederland (en Europa?) komt er geen besmet water uit de kraan!

In Europa is de Europese drinkwaterrichtlijn van kracht. Deze richtlijn geldt voor alle lidstaten van de EU.
De lidstaten moeten er voor zorgen dat kraanwater:
-    geen micro-organismen, parasieten of andere stoffen bevat in hoeveelheden of concentraties die een gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren;
-    voldoet aan de in de richtlijn gespecificeerde minimumvereisten (parameters op microbiologisch, chemisch en radioactiviteitsgebied).

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #24 Gepost op: 05-11-2015 00:26 u »
Koken met je aardappels erin  ;D  Maar voor toevoegen aan je bier... Dat doen alleen mensen zonder verstand en met smetvrees... ;)
De dwaas vraagt en de wijze lacht. >:D
Beter voorkomen dan genezen. En echt water koken voor toevoegen aan je bier kan geen kwaad. Vies water of schoonwater in een vies maatbeker toevoegen aan je bier kan wel kwaad. Dus waarom mensen tegen houden om het netjes te doen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #25 Gepost op: 05-11-2015 00:31 u »
En echt water koken voor toevoegen aan je bier kan geen kwaad.

ZUCHT!  :(  Het kan ook geen kwaad om na het douchen en afdrogen nog eens te douchen om echt zeker te weten dat je schoon bent... het kan ook geen kwaad om je flesjes in de vaatwasser te doen, daarna uit te bakken in de oven en nog even uit te koken in water om ze daarna nog eens te ontsmetten... :nut:  en meer van dat soort onzinnige dingen. Kan allemaal geen kwaad, maar het is compleet overbodig. Je bereikt er niets mee! Compleet zinloos! Dus a.u.b geen onzinnige adviezen geven. Anders ff melden dat je smetvrees hebt... ;)

 :brouwen:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.197
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #26 Gepost op: 05-11-2015 00:35 u »
ZUCHT!  :(  Het kan ook geen kwaad om na het douchen en afdrogen nog eens te douchen om echt zeker te weten dat je schoon bent... het kan ook geen kwaad om je flesjes in de vaatwasser te doen, daarna uit te bakken in de oven en nog even uit te koken in water om ze daarna nog eens te ontsmetten... :nut:  en meer van dat soort onzinnige dingen. Kan allemaal geen kwaad, maar het is compleet overbodig. Je bereikt er niets mee! Compleet zinloos! Dus a.u.b geen onzinnige adviezen geven. Anders ff melden dat je smetvrees hebt... ;)

 :brouwen:
1 bacterie kan snel heel veel worden. Dus je vergelijkingen gaan niet op helaas. Ik kook het water ook niet meer maar ik ga mensen niet af raden om het extra veilig te doen. Als je weet wat je doet kun je keuzes maken anders gewoon lekker je water koken. Dat kan nooit kwaad.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #27 Gepost op: 05-11-2015 09:38 u »
Oscar. Wel persoonlijk bedoeld. :nut:

Ik vind het belangrijk dat nieuwe brouwers zich bewust zijn van wat er in het proces gebeurt, en de risico's bij het brouwen kennen. Ze vinden vanzelf uit dat het niet uitmaakt om Nederlands kraanwater toe te voegen. Omdat, zoals Jacques zegt, het water in Nederland veilig hoort te zijn.
De meeste brouwers zullen het water uit de kraan in de keuken halen, wat vaak genoeg doorloopt om geen ophoping van micro-organismes te krijgen.
Maar, het zou ook zomaar kunnen dat een brouwer in zijn garage brouwt met een eigen wateraansluiting. En dat de brouwer deze kraan niet door laat lopen voordat hij water toevoegt aan het bier. (wat natuurlijk nooit gaat gebeuren, want je hebt die kraan waarschijnlijk al gebruikt voor het koelen)
Of dat het water wordt getapt in een vieze pan.
Hoe dan ook, het zou zomaar kunnen gebeuren dat het water niet (bijna) steriel is.

Uiteindelijk kan het toevoegen van kraanwater meestal geen kwaad, maar in de essentie moet je ervoor zorgen dat het water zo steriel mogelijk is voordat je het toevoegt. Of je er dan vanuit gaat dat je leverancier dit voor je steriliseert, of dat je het via een UV-ontsmetter je brouwhuis in laat lopen, daar moet je zelf als brouwer de keuze in maken.

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #28 Gepost op: 05-11-2015 10:17 u »

Of dat het gekookte water wordt getapt in een vieze pan.
Hoe dan ook, het zou zomaar kunnen gebeuren dat dan het gekookte water niet (bijna) steriel is.


Het kan dus allemaal nog meer precies. ;)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.206
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #29 Gepost op: 05-11-2015 10:20 u »
Voor mensen met smetvrees. Gooi er bronwater uit de super zoals Spa blauw in. Wel verse verpakkingen gebruiken hoor, aangebroken flessen vermijden.  ;)

Chiel

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.202
  • drink gezond
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #30 Gepost op: 05-11-2015 10:23 u »
Het kost weinig moeite en energie om water te koken, daardoor  ben je zeker dat je steriel werkt, waarom zou je het laten ?.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #31 Gepost op: 05-11-2015 11:05 u »
Schoon werken in een keuken of brouwgarage kan. steriel werken niet. Ik kan me niet voorstellen dat er in je gebrouwen bier geen bacteriŽn aanwezig zijn. (anders ben ik heel erg benieuwd naar literatuur ondersteund met agarplaatjes o.i.d.). hoe schoon en hoe netjes je ook werkt.

het is zeker belangrijk om besmetting tot een minimum te beperken en ik vind een beginnersvraag om het water te koken dan ook een hele goede. Er is in ieder geval iemand die NADENKT over besmettingsgevaar. microorganismen zijn minimaal aanwezig in het drinkwater, dus ik voeg het ook gewoon toe zonder te koken. wel via een ontsmette (niet steriele) maatkan.


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #32 Gepost op: 05-11-2015 14:34 u »
Schoon werken in een keuken of brouwgarage kan. steriel werken niet. Ik kan me niet voorstellen dat er in je gebrouwen bier geen bacteriŽn aanwezig zijn.

Natuurlijk niet :)
Dat kan ook helemaal niet en dat hoeft ook helemaal niet als je bier brouwt.
MicrobiŽle activiteit zie je in elke stap van de productie (al dan niet gewenst), dat kan ook niet anders als je over fermentatie spreekt.

Ik wil je dit mooie plaatje niet weerhouden, deze bacteriŽn en gisten kun je zoal tegenkomen:
(het ontbreekt alleen duidelijk ook aan een Brett tijdens de fermentatie)



Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #33 Gepost op: 05-11-2015 14:40 u »
Gooi er bronwater uit de super zoals Spa blauw in.

Juist niet :)
Ongeveer 70% van het flessenwater bevatte onacceptabel hoge gehalten bacteriŽn.

http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_12/nummer_8/nieuwsbericht_667/mineraalwater-in-flessen-besmet-met-bacterien.html

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #34 Gepost op: 05-11-2015 14:47 u »
Natuurlijk niet :)
Dat kan ook helemaal niet en dat hoeft ook helemaal niet als je bier brouwt.
MicrobiŽle activiteit zie je in elke stap van de productie (al dan niet gewenst), dat kan ook niet anders als je over fermentatie spreekt.

Ik wil je dit mooie plaatje niet weerhouden, deze bacteriŽn en gisten kun je zoal tegenkomen:
(het ontbreekt alleen duidelijk ook aan een Brett tijdens de fermentatie)

Leuk en interessant plaatje. Heb je de originele bron voor me?

Ik reageerde eigenlijk op onderstaande quote. Ik was vergeten deze toe te voegen ;-).

 
Het kost weinig moeite en energie om water te koken, daardoor  ben je zeker dat je steriel werkt, waarom zou je het laten ?.


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #35 Gepost op: 05-11-2015 14:55 u »
leuk en interessant plaatje. heb je de originele bron voor me?

Een heel interessant stukje 'The Microbiology of Malting and Brewing'.

http://mmbr.asm.org/content/77/2/157.full

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #36 Gepost op: 05-11-2015 15:04 u »
Op verschillende sites staat dat drinkwater wel degelijk bacteriŽn bevat, welliswaar niet schadelijk voor de gezondheid als het goed is, maar dat wil nog niet zeggen dat het niet kan zorgen voor bijsmaakjes aan je bier. (Bier met bijsmaakjes is immers ook meestal niet schadelijk voor de gezondheid)

Normaal gesproken hoef je ook geen ongekookt water aan je wort toe te voegen als je het brouwproces goed onder controle hebt.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.206
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #37 Gepost op: 05-11-2015 15:59 u »
Juist niet :)
Ongeveer 70% van het flessenwater bevatte onacceptabel hoge gehalten bacteriŽn.

http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_12/nummer_8/nieuwsbericht_667/mineraalwater-in-flessen-besmet-met-bacteriŽn.html
Dat zegt niet zoveel over de kwaliteit van het flessenwater die hier in de winkels staat. (Hebben wij die 30% misschien?). In ieder geval staat bij een aantal merken de volledige (?) analyse op de verpakking en eigenlijk hoor je hier nooit van ziekte verschijnselen na het drinken van flessenwater.


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #38 Gepost op: 05-11-2015 17:03 u »
In ieder geval staat bij een aantal merken de volledige (?) analyse op de verpakking en eigenlijk hoor je hier nooit van ziekte verschijnselen na het drinken van flessenwater.

Van een beetje bacterie ga je ook niet dood.
En analyse zegt niets over controle, het zegt zelfs niets over de hoeveelheid bacteriŽn, je mag aannemen dat deze gewoon binnen de wettelijke norm valt, die zet je niet op de verpakking.
Er is bijzonder veel controle op gewoon kraanwater, naar men zegt veel meer dan op bronwater.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.202
  • drink gezond
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #39 Gepost op: 05-11-2015 19:29 u »
We brouwen niet via een gesloten circuit en we bottelen in een fles vol lucht... lucht en water bevatten micro organismen. Kans op smaakafwijkingen is klein maar wel aanwezig. We kunnen niet bottelen onder vacuŁm of met tegendruk maar wel water koken. Het scheelt toch een factor...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #40 Gepost op: 05-11-2015 22:47 u »
Als ik de discussie lees kan ik niet aan de indruk onttrekken dat mijn bijdragen aan dit topic niet door iedereen gelezen is...

In Brauwelt International 4/15 van augustus van dit jaar staat een artikel over micro-organismen in bier. Dr.-ing Gerrit BlŁmenhuber, van de Doemens Academie (een bekend Duits opleidingsinstituut voor brouwers) houdt zijn lezers voor dat bier meestal niet steriel is. Bier bevat vaak micro-organismen die geen effect hebben op de kwaliteit van het bier en die ook niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de drinkers. Vaak komen deze micro-organismen in het bier door het spoelen van de flessen voor het bottelen. Wel geeft hij aan dat de hoeveelheid micro-organismen beperkt hoort te blijven toe maximaal 100 stuks per ml bier.

Een aardig feit is dat weizen door het lage gehalte aan bitterstoffen gevoeliger is voor schadelijke micro-organismen dan een goed gehopte IPA.

Voor wat betreft zogenaamde pathogene micro-organismen (zijn micro-organismen waarvan een mens ziek kan worden) wordt vermeld dat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen in bier. Na een korte tijd sterven deze micro-organismen in bier. Alleen wanneer bier heel vers kort na het bottelen wordt gedronken, kun je deze micro-organismen via bier in je lijf krijgen. Maar hij merkt daarbij wel op dat zolang er geen vervuild water wordt gebruikt (lees zuiver kraanwater) het allemaal geen issue is.

In Europa is de Europese drinkwaterrichtlijn van kracht. Deze richtlijn geldt voor alle lidstaten van de EU.
De lidstaten moeten er voor zorgen dat kraanwater:
-    geen micro-organismen, parasieten of andere stoffen bevat in hoeveelheden of concentraties die een gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren;
-    voldoet aan de in de richtlijn gespecificeerde minimumvereisten (parameters op microbiologisch, chemisch en radioactiviteitsgebied).

Bier is zelden of nooit steriel. Ook commerciŽle bieren niet! Via het spoelen van de flessen met water komen micro-organismen in het bier. Dit is echter geen probleem als de hoeveelheid micro-organismen maar beperkt is conform de wettelijke bepalingen die gelden voor drinkwater.

Met andere woorden: ongekookt kraanwater is geen probleem voor ons hobbybrouwers.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #41 Gepost op: 06-11-2015 00:18 u »
Bovenstaande is gerelateerd aan bier en niet aan wort waar het wel om ging. Bier bevat alcohol en geen zuurstof, maar wort bevat geen alcohol en wel zuurstof en dat zijn beide factoren die de groei van micro organismen in wort sterk bevorderen en in bier veel minder. Micro-organismen door spoelen van flessen waar bier inkomt is dus veel minder van belang dan in geval van wort.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #42 Gepost op: 06-11-2015 09:03 u »
Vooral voor de beginnende brouwer: doe waar je je goed bij voelt.
Elke schakel waar infectie zou kunnen, schakel je best uit; zo kun je, als je een infectie te pakken hebt, beter gaan opsporen waar de infectie vandaan komt.
Elk nadeel heeft ook z'n voordeel: als je een suikergift plant, kun je die suiker gemakkelijker oplossen in kokend water.  (Liever nu geen discussie over de steriliteit of gebrek aan- van suiker...)

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.202
  • drink gezond
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #43 Gepost op: 06-11-2015 10:09 u »
Zijn de waterleidingen binnen elke huis in top conditie? Er zijn huizen ouder dan 100 jaar waar de water leiding niet is vernieuwd.
Kunnen wij meten de microbiologische gesteldheid bepalen ( 100 X per ml ) ? Als er 150 zou zijn merken we waarschijnlijk ook niets van...

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #44 Gepost op: 06-11-2015 10:36 u »
Tjonge. Ik voeg ook ongekookt water toe en maak mij geen zorgen om bacteriŽn in kraanwater.

Maar ik heb wel een vraag over mijn brouwproces.

Ik brouw altijd met ongeveer 9 kg mout en brouw dan rond de 25 liter wort van zo'n 1.090 SG. Afhankelijk van wat ik brouw vul ik aan met water tot het gewenste SG.

De laatste keer heb ik ruim 15 liter toegevoegd voor een lichte droge Stout. Het aandeel water dat niet gespoeld en gekookt is met de hop is dan wel erg groot.

Kan dit invloed hebben op de kwaliteit van mijn bier?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #45 Gepost op: 06-11-2015 10:51 u »
Tjonge. Ik voeg ook ongekookt water toe en maak mij geen zorgen om bacteriŽn in kraanwater.

Maar ik heb wel een vraag over mijn brouwproces.

Ik brouw altijd met ongeveer 9 kg mout en brouw dan rond de 25 liter wort van zo'n 1.090 SG. Afhankelijk van wat ik brouw vul ik aan met water tot het gewenste SG.

De laatste keer heb ik ruim 15 liter toegevoegd voor een lichte droge Stout. Het aandeel water dat niet gespoeld en gekookt is met de hop is dan wel erg groot.

Kan dit invloed hebben op de kwaliteit van mijn bier?
Een dike maisch geeft in het algemeen een iets minder efficiente omzet naar vergistbare suikers, dus kun je een lagere vergistingsgraad verwachten, dus een zoeter bier. Kraanwater heeft ook een te hoge pH door oa carbonaat, dus als carbonaat niet verwijderd wordt door koken kun je volgens mij verstoring van de optimale zuurgraad verwachten. Normaal spelen er reacties in het beslag die je nu misloopt. Of dat nadelen geeft voor de smaak weet ik niet   

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.345
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #46 Gepost op: 06-11-2015 11:07 u »
Tjonge. Ik voeg ook ongekookt water toe en maak mij geen zorgen om bacteriŽn in kraanwater.

Maar ik heb wel een vraag over mijn brouwproces.

Ik brouw altijd met ongeveer 9 kg mout en brouw dan rond de 25 liter wort van zo'n 1.090 SG. Afhankelijk van wat ik brouw vul ik aan met water tot het gewenste SG.

De laatste keer heb ik ruim 15 liter toegevoegd voor een lichte droge Stout. Het aandeel water dat niet gespoeld en gekookt is met de hop is dan wel erg groot.

Kan dit invloed hebben op de kwaliteit van mijn bier?

Wat Hans al zegt bij het toevoegen van zoveel water is het volgens mij wel verstandig om aan te zuren. Als je je waterprofiel goed vult in BrouwHulp kun daarmee wel e.e.a. berekenen. Of gewoon water toevoegen even wachten en daarna pH meten en aanzuren tot het gewenste pH bereikt is.
 
Of het verder nog īproblemenī oplevert weet ik niet. Je zult inderdaad een wat lagere brouwrendement hebben. High gravity brouwen wordt natuurlijk wel vaker gedaan, maar volgens mij is dit wel een groot aandeel water. Maar aan de andere kant. Als je zelf tevreden was over je bier, dan is het goed toch?

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #47 Gepost op: 06-11-2015 11:28 u »

Wat Hans al zegt bij het toevoegen van zoveel water is het volgens mij wel verstandig om aan te zuren. Als je je waterprofiel goed vult in BrouwHulp kun daarmee wel e.e.a. berekenen. Of gewoon water toevoegen even wachten en daarna pH meten en aanzuren tot het gewenste pH bereikt is.
 
Of het verder nog īproblemenī oplevert weet ik niet. Je zult inderdaad een wat lagere brouwrendement hebben. High gravity brouwen wordt natuurlijk wel vaker gedaan, maar volgens mij is dit wel een groot aandeel water. Maar aan de andere kant. Als je zelf tevreden was over je bier, dan is het goed toch?
We zijn wel tevreden over het resultaat inderdaad. Maar ja, we weten natuurlijk niet hoe het bier gesmaakt zou hebben bij een grotere ketel.

Impact op rendement was inderdaad de verwachting. Ondanks maischen met 2 liter/kg halen we nu 75% Dat was vroeger veel minder, hiermee zijn we tevreden.

Dank voor de tip over aanzuren. Gaan we doen, ik neem aan met zelfde verhouding als maisch/spoelwater.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #48 Gepost op: 06-11-2015 12:08 u »
Bovenstaande is gerelateerd aan bier en niet aan wort waar het wel om ging. Bier bevat alcohol en geen zuurstof, maar wort bevat geen alcohol en wel zuurstof en dat zijn beide factoren die de groei van micro organismen in wort sterk bevorderen en in bier veel minder. Micro-organismen door spoelen van flessen waar bier inkomt is dus veel minder van belang dan in geval van wort.

Als je voldoende actieve gist ent krijg je snelle daling van de pH en vorming van koolzuur. Daarnaast scheidt de gist enzymen uit waardoor andere micro-organismen minder kans hebben om zich te ontwikkelen. Vergeet niet dat de toegestane hoeveelheid micro-organismen in drinkwater zeer gering is en dat zodra je gist ent deze veruit de overhand heeft. Verder zijn het geen bierschadelijke micro-organismen...

Wie door kraan water toe te voegen verzuurd bier heeft gekregen mag zich melden. Zelf doe ik dit regelmatig en heb daar nog nooit negatieve effecten van ondervonden. Maar ik ent ook altijd ten minste de hoeveelheid gist die Mr Malty aanbeveelt.

Infecties komen meestal in het bier bij het enten van te weinig gist. Of door infecties tijdens het opkweken van de gist. Het van belang altijd je brouwspullen goed schoon te maken na het brouwen. In hoeken en gaten kunnen zich vervelende micro-organismen ontwikkelen die wel bierschadelijk zijn. Zeker koelers, gistvaten, slangen en hevels horen brandschoon te zijn. En uiteraard horen ook de flessen waarin je bottelt schoon te zijn.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #49 Gepost op: 06-11-2015 14:21 u »
Voldoende gist toevoegen kan veel problemen voorkomen inderdaad. Maar zou je ook kraanwater durven toevoegen als het om 10000 liter bier gaat en je broodwinning daarvan afhankelijk is? In die situatie maak je namelijk pas echt een risico afschatting. Ik geloof niet dat je dan nog bewust risico's gaat nemen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #50 Gepost op: 06-11-2015 15:20 u »
Voldoende gist toevoegen kan veel problemen voorkomen inderdaad. Maar zou je ook kraanwater durven toevoegen als het om 10000 liter bier gaat en je broodwinning daarvan afhankelijk is? In die situatie maak je namelijk pas echt een risico afschatting. Ik geloof niet dat je dan nog bewust risico's gaat nemen.

Als het op kleine schaal geen probleem is dan is het ook op grote schaal geen probleem.

Op professionele schaal komt overigens het probleem van de topicstarter niet voor. Brouwerijen brouwen veel hetzelfde recept. Zij hebben voldoende ervaring om qua hoeveelheid wort goed uit te komen (gewoon wat meer spoelwater gebruiken).

Offline Marco1337

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kraanwater toevoegen aan wort (voor gisting)
« Reactie #51 Gepost op: 21-11-2015 13:21 u »
Hey!

Bedankt iedereen voor de tips en de reacties!
Het bier is inmiddels klaar :) Ik ben er zeer tevreden over!
Het biertje heeft een beetje een zwakke body gekregen maar naast dat is hij erg lekker!
Vandaag ga ik een tripel proberen te maken Deze keer zal ik wat meer spoelwater gebruiken :)

Een foto van mijn eerste brouwsel volgt nog! (voor de geÔnteresseerde) :)

Nogmaals bedankt iedereen!

Tags: kraanwater