Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist tekort  (gelezen 680 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman66

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gist tekort
« Gepost op: 03-08-2018 15:54 u »
Na een ongelukje met mijn giststarter zat ik met 28 liter afgekoelde wort en nog maar een zakje korreligst in huis. Wat nu? Ik heb mijn gist bij 12 liter wort gedaan en 24 uur later toen dit lekker stond te gisten de overige 16 liter bijgeheveld. Al met al toch nog mooi gelukt. Dus gist tekort er is toch nog een uitweg.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 874
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Gist tekort
« Reactie #1 Gepost op: 03-08-2018 15:56 u »
Ben zeer benieuwd wat dat met je vergistingswaardes gaat doen.
Kun je ons het beoogde SG geven en wat je gemeten hebt?

Offline Herman66

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist tekort
« Reactie #2 Gepost op: 03-08-2018 16:02 u »
Gebruikte gist is US-05 en staat na 7 dagen op 1020.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 667
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Gist tekort
« Reactie #3 Gepost op: 03-08-2018 16:08 u »
Mijn brouwsels waren van een begin SG van 1.058-1.062 en volumes van 20-25 liter. Ik heb nooit meer dan 1 zakje korrelgist ingedaan. Altijd perfect gegist.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 540
  • Land: nl
  • Brouwerij Ram
Re: Gist tekort
« Reactie #4 Gepost op: 03-08-2018 16:49 u »
Met US-05 moet je een schijnbare vergistingsgraad kunnen halen van >80%. Deze gist weet ook raad met complexere suikers (maltotriose). Een sg van 1.020 na 7 dagen (vergisting nu in de stationaire fase) vind ik aan de hoge kant voor US-05. Maar goed ik ken je recept en begin sg niet.
Mocht je sg niet al te ver meer zakken dan zou ik me afvragen of de hoeveelheid zuurstof en voedingstoffen bij de start voldoende waren.


Offline Herman66

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist tekort
« Reactie #5 Gepost op: 03-08-2018 17:10 u »
Met US-05 beginnen op17 graden na 2 dagen 18 graden, na 3 dagen 19 graden enz. Met deze gist is met de temperatuur een heleboel mogelijk. Zelfs een pseudo pils. Probeer het maar uit.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.248
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist tekort
« Reactie #6 Gepost op: 03-08-2018 22:48 u »
Na een ongelukje met mijn giststarter zat ik met 28 liter afgekoelde wort en nog maar een zakje korrelgist in huis. Wat nu? Ik heb mijn gist bij 12 liter wort gedaan en 24 uur later toen dit lekker stond te gisten de overige 16 liter bijgeheveld. Al met al toch nog mooi gelukt. Dus gist tekort er is toch nog een uitweg.

Wat was het begin SG van je wort?

Hoe heb je het wort dat niet gent is bewaard? Om een infectie te voorkomen is het namelijk het beste dat het wort zo snel mogelijk aan het gisten is. Je krijgt dan een pH-daling en vorming van alcohol en koolzuur. Hierdoor kunnen er veel minder micro-organismen gedijen in je bier.

Overigens is het toevoegen van verse wort bij een bier dat aan het gisten is een bekende techniek om met minder gist een grote hoeveelheid aan het gisten te krijgen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.248
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist tekort
« Reactie #7 Gepost op: 03-08-2018 22:56 u »
Mijn brouwsels waren van een begin SG van 1.058-1.062 en volumes van 20-25 liter. Ik heb nooit meer dan 1 zakje korrelgist ingedaan. Altijd perfect gegist.

Met een zakje gist van 11,5 g zit je bij de door jou genoemde waarden niet veel onder de aanbevolen enthoeveelheid.
Dat levert inderdaad in de regel weinig problemen op. Hooguit kun je wat meer esters krijgen dan gewenst is. Overigens is dat laatste afhankelijk van de bierstijl die je brouwt. Bij sommige bierstijlen zoals abdijbieren kan dit juist gewenst zijn.

Tags: