Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Droge gist invriezen

Gestart door henkie, 24-10-2015 11:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

henkie

Wat ik me afvroeg:

Kun je droge gist invriezen zodat het (nog) langer houdbaar is?

goom

Wedden dat je zelf het antwoord weet.

henkie

Dus... hoppa zo het zakje in de vriezer. En niet zoals bij de vloeibare behandelen met glycerol?


Neetje

Waarom zolang bewaren? Koop jij grootverpakking?

henkie

Nee hoor, gewoon van die 11 g zakjes.

Er zijn veel posts over vloeibare gist invriezen maar niet over de droge variant,
En ik vroeg het me gewoon af...

seed7


abroeders


Citaat van: seed7 op 24-10-2015  22:19 uJa, dat kan

Ingo
We weten nu dat het kan, maar wel jammer dat ze wel de vitaliteit hebben vergeleken tussen bevroren, koelkast en kamertemperatuur bewaren, maar deze cijfers niet gepubliceerd hebben.
Nu weten we nog niet of bewaren in een vriezer een hogere vitaliteit op langere termijn oplevert als bewaren in de koeling.

Neetje

Citaat van: seed7 op 24-10-2015  22:19 uJa, dat kan

Ingo


Heb een keer een zakje van meer dan één jaar na houdbaarheidsdatum gebruikt.
Geen verschil gemerkt tov een vers zakje. Wel bewaard in de groentelade van mijn (bier) koelkast.
Maar misschien is in de vrieskast nog beter. Ben wel benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft.

Bennemans

Citaat van: abroeders op 24-10-2015  22:35 uWe weten nu dat het kan, maar wel jammer dat ze wel de vitaliteit hebben vergeleken tussen bevroren, koelkast en kamertemperatuur bewaren, maar deze cijfers niet gepubliceerd hebben.
Nu weten we nog niet of bewaren in een vriezer een hogere vitaliteit op langere termijn oplevert als bewaren in de koeling.

In ieder geval wel beter dan bewaren op kamer temperatuur volgens Forbes en Tobias van Lallemand.

CiteerThe results indicated that freezing the yeast does not harm the yeast but is even better than storing the yeast at room temperature.

hansHalberstadt

In de tijd dat Triple-W (Sander Maassen) aan het experimenteren was met vloeibare gisten invriezen konden we testen hoeveel gist het overleefde door bv 5 x in te vriezen en te ontdooien, zodat het effect duidelijker naar voren kwam, immers als bij 1 x invriezen en ontdooien 75 % overleeft zie je dat niet als zodanig terug, maar als je dat 5 x doet overleeft maar 0.75^5=23% of minder dus kun je beter het effect zien.

Als invriezen beter is vraag ik me wel af waarom dat dan niet standaard wordt geadviseerd. (ja natuurlijk wil de fabrikant graag zoveel mogelijk gist verkopen)

Bennemans

Citaat van: hansHalberstadt op 25-10-2015  08:42 uIn de tijd dat Triple-W (Sander Maassen) aan het experimenteren was met vloeibare gisten invriezen konden we testen hoeveel gist het overleefde door bv 5 x in te vriezen en te ontdooien, zodat het effect duidelijker naar voren kwam, immers als bij 1 x invriezen en ontdooien 75 % overleeft zie je dat niet als zodanig terug, maar als je dat 5 x doet overleeft maar 0.75^5=23% of minder dus kun je beter het effect zien.

Als invriezen beter is vraag ik me wel af waarom dat dan niet standaard wordt geadviseerd. (ja natuurlijk wil de fabrikant graag zoveel mogelijk gist verkopen)
Ondanks dat dat niet beschreven staat, zullen ze vast bedoelen het product maar enkelmalig in te vriezen en geheel te ontdooien.
Ook thuis doen we maar 1 keer onze producten invriezen en ontdooien.
Waarom zouden we anders zo krampachtig zorgen dat we boodschappen ingevroren thuis te krijgen.

En wat je zegt..... de fabrikant wil graag zoveel mogelijk verkopen en zullen vast niet het achterste van de tong laten zien en commentaar geven dat goed staat.

hansHalberstadt

Citaat van: Bennemans op 25-10-2015  08:56 uOok thuis doen we maar 1 keer onze producten invriezen en ontdooien.
Waarom zouden we anders zo krampachtig zorgen dat we boodschappen ingevroren thuis te krijgen.
Ja, natuurlijk moet je maar 1 x invriezen en ontdooien. Die 5 x is alleen om te testen hoe goed de gist bestand is tegen invriezen en ontdooien. Daar ontstaat ook een probleem, want als de fabrikant de zaak al invriest moet het in het hele traject daarna ook ingevroren blijven en dat zal de gist duurder maken. Neemt niet weg dat het in de laatste keten, dus bij de brouwer misschien wel een goede oplossing is. 

Bennemans


Henielma

Volgens mij heeft forumlid Ronnie wel eens geschreven dat het "vroeger" bij hobbybrouwers gebruikelijk was om de zakjes droge korrelgist in te vriezen en dat op die manier de gist veel langer goed bleef dan de verpakking aangeeft. Ik heb dit echter nooit uitgeprobeerd en bewaar mijn (korrel)gist in de koelkast.

jank

Ik had bij vergissing gist in de diepvries gedaan in plaats van de koelkast. Er was niks mis met de gist de gisting ging net zo snel aan de gang als normaal.

Vergelijkbare Topics (7)

39800

Reacties: 2
Gelezen: 1130

37625

Reacties: 15
Gelezen: 2772

30121

Gestart door jevahoe


Reacties: 25
Gelezen: 10488

22980

Gestart door braaf


Reacties: 11
Gelezen: 3393

14063

Reacties: 37
Gelezen: 12087

2419

Gestart door Jupiler


Reacties: 22
Gelezen: 14658

42423

Reacties: 15
Gelezen: 3045


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.