Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alle bieren een zuurtje?  (gelezen 3479 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Alle bieren een zuurtje?
« Gepost op: 18-10-2015 00:48 u »
Sinds ik in een bijdrage van Jacques las dat alle bieren een zuurtje hebben (maar dat het bij veel bier niet opvalt door dominantie van andere smaken), proef ik in ieder biertje een zuur. Vooral bij de eindsmaak, na het doorslikken.
In mijn eigen bieren, maar ook bij een aantal commerciële bieren. Het begint een beetje een obsessie te worden...  :nut:

Is dit opgelost CO2? En is daar een relatie met de drinktemperatuur? (Koude bieren zuurder, minder koude bieren minder zuur)
En zijn er brouwers die dit herkennen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #1 Gepost op: 18-10-2015 09:38 u »
proef ik in ieder biertje een zuur. Vooral bij de eindsmaak, na het doorslikken.

Dan is je IPA niet bitter genoeg, of je milkstout niet zoet genoeg :)
Nee, ik herken het niet in elk bier, een Bock bijvoorbeeld vind ik vaak zelfs vies zoet.


Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #2 Gepost op: 18-10-2015 09:53 u »
Bier heeft gemiddeld een pH van rond de 4, waar 7 neutraal is, dus inderdaad vrij zuur.
Het merendeel van de zuurtegraad komt door het mout en eventuele minerale behandeling door de brouwer, bewust gedaan om de ideale zuurtegraad voor het maisch proces te behalen.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #3 Gepost op: 18-10-2015 22:31 u »
Tijdens de vergisting worden veel organische zuren aangemaakt. Fosforzuur, melkzuur, azijnzuur en citroenzuur. Maar ook andere zuren.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.599
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #4 Gepost op: 18-10-2015 22:59 u »
Sinds ik in een bijdrage van Jacques las dat alle bieren een zuurtje hebben (maar dat het bij veel bier niet opvalt door dominantie van andere smaken), proef ik in ieder biertje een zuur. Vooral bij de eindsmaak, na het doorslikken.
In mijn eigen bieren, maar ook bij een aantal commerciële bieren. Het begint een beetje een obsessie te worden...  :nut:

Alle bieren (ja echt, geen uitzondering!) zijn zuur! Dit omdat de pH zo rond de 4,5 - 4,7 ligt. dus in het "zure" gebied. Dat je het niet altijd proeft, tsja, dat is de complexiteit van bier... ;)

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #5 Gepost op: 19-10-2015 20:34 u »
Alle bieren (ja echt, geen uitzondering!) zijn zuur! Dit omdat de pH zo rond de 4,5 - 4,7 ligt. dus in het "zure" gebied. Dat je het niet altijd proeft, tsja, dat is de complexiteit van bier... ;)
Tijdens de vergisting worden veel organische zuren aangemaakt. Fosforzuur, melkzuur, azijnzuur en citroenzuur. Maar ook andere zuren.

Nou, dan is er in ieder geval niets mis met mijn smaakpapillen ;)
Ik heb overigens ook gemerkt dat buiten het bier zelf ook andere factoren in en buiten mijzelf van invloed zijn op de smaakbeleving: het tijdstip (voor het avondeten als aperitief / later op de avond), wat ik daarvoor gegeten of gedronken heb, temperatuur, omgeving/gezelschap enz.
Herkenbaar?
 :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #6 Gepost op: 19-10-2015 21:07 u »
Ik heb overigens ook gemerkt dat buiten het bier zelf ook andere factoren in en buiten mijzelf van invloed zijn op de smaakbeleving: het tijdstip (voor het avondeten als aperitief / later op de avond), wat ik daarvoor gegeten of gedronken heb, temperatuur, omgeving/gezelschap enz.
Herkenbaar?
 :proost:

Ja dat is herkenbaar. Het meest ideale tijdstip voor het evalueren/proeven van bier is zo rond 11:00 uur. Je bent dan scherp en heb een klein beetje trek. In professionele brouwerijen wordt vaak rond dat tijdstip geproefd door proefpanels.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #7 Gepost op: 19-10-2015 22:13 u »
Ja dat is herkenbaar. Het meest ideale tijdstip voor het evalueren/proeven van bier is zo rond 11:00 uur. Je bent dan scherp en heb een klein beetje trek. In professionele brouwerijen wordt vaak rond dat tijdstip geproefd door proefpanels.

Oefff, dat worden vroege biertjes...  ;)
Het is niet mijn gebruikelijke biertijdstip, maar ik ga het zeker proberen.
Doe jij dat zelf ook, Jacques, proeven einde ochtend?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #8 Gepost op: 19-10-2015 22:36 u »
Oefff, dat worden vroege biertjes...  ;)
Het is niet mijn gebruikelijke biertijdstip, maar ik ga het zeker proberen.
Doe jij dat zelf ook, Jacques, proeven einde ochtend?

Tijdens trainingen die ik in het proeven van bier gevolgd heb jaren geleden waren de proeverijen ook steeds rond 10:30 uur.

Soms gebeurt er nog wel eens maar meestal is het later.

Offline Vin

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alle bieren een zuurtje?
« Reactie #9 Gepost op: 22-12-2015 18:27 u »
Dat is wel grappig dat je dat vermeld.
Citaat
En is daar een relatie met de drinktemperatuur? (Koude bieren zuurder, minder koude bieren minder zuur)

Mijn Weizen bier heeft altijd (vanwege de tarwe) een zuurtje. Ik ben er achter gekomen dat het evenwicht
tussen de smaken zuur, zoet en bitter, achteraf meer in evenwicht te brengen zijn met de juiste temperatuur.
Ik drink mijn Weizen op koelkast-temperatuur, waardoor het zurige grotendeels weg gaat. Ook vind ik het hogere koolzuurgehalte er goed met samen gaan. Het is net of de vloeistof de koolzuur dan beter vasthoudt.
En mijn Kölsch tussen de 7 a 10şC, dan is de bitterheid precies goed. Kouder maakt mijn Kölsch bitterder naar mijn smaak en minder moutig.

Er zijn ook biertjes die ik alleen bij het eten goed te drinken vind. Zo heb ik nog eens een paar biertjes van iemand gekregen dat eigenlijk (mislukt) was. Er was een melkzuur-bacterie in geslopen en het bier was aardig zuur. Het grappige was dat het als het goed koud was, het een heerlijk bier was bij goed gekruid eten.

En dat het tijdstip van invloed is is mij ook al opgevallen. Alleen heb ik er nog nooit één (Of meer  :proost:) op dat tijdstip geprobeerd.