Lager! Lager!

Gestart door ciesvandekwis, 12-10-2015 16:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Onder het motto, we volgen de temperatuur op zolder en de seizoenen, waar onze gistkast staat, tijd voor een pils - lager type.

Een maandje laten vergisten op 12-13° lijkt me ideaal voor de winter.

Ook met flink aandeel munchermout voor de body.


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 12/10/2015

Naam van het bier                        : Lager!Lager!
Type van het bier                        : Pils
Brouwvolume                              : 20 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1046,7 SG /11,6 °P /12,0 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,3 SG /3,3 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,5%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 24 IBU  /  15 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       2,000        50,0 %
Munich mout 15                       15      2,000        50,0 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 14,3 liter aan 67 °C
              62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
              66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 20,6 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  13,4%   10      0'        18,3
Styrian Golding (A)           PELL  1,4%    25      30'       3,4
Saaz CZ  (A)                  PELL  3,5%    35      55'       2,4

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : Fermentis Saflager S-23
Gisteigenschappen  : Lagerbier, tamelijk fruitig.

Volume giststarter:  liter maken met: rehydrateren gram moutextract
en  gram gistvoeding in  liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 11 gram



wilbertd

Citaat van: ciesvandekwis op 12-10-2015  16:19 uOnder het motto, we volgen de temperatuur op zolder en de seizoenen, waar onze gistkast staat, tijd voor een pils - lager type.

Dat is een heel goed idee. Ik ga ook eens mijn eerste pils brouwen.

Oscar

Citaat van: ciesvandekwis op 12-10-2015  16:19 uOok met flink aandeel munchermout voor de body.

Wordt een mooie bock of alt, maar geen pils omdat het toevallig ondergistend is. ;)  Wellicht gewoon een mooie ondergister, maar noem het geen pils!

ciesvandekwis

Voila, gisteren gebrouwen met mijn aangepaste koperen old skool Rims (extra 1000 gaatjes in filterkuip). Mooi aan 29 liter geraakt ipv de geplande 20. 1040 ipv 1046, maar rendement is dus wel ok. Vooral blij dat die gaatjes hun werk hebben gedaan  :brouwen:.

ciesvandekwis

Op sinterklaasdag netjes 27 litertjes gebotteld.
Vergisting volgens de extra korte methode zoals hierboven beschreven uitgevoerd. Tot tevredenheid, eind SG was 1007, dus een vlotte 82% SVG.

abroeders

Citaat van: ciesvandekwis op 07-12-2015  13:25 uVergisting volgens de extra korte methode zoals hierboven beschreven uitgevoerd. Tot tevredenheid, eind SG was 1007, dus een vlotte 82% SVG.
Extra korte methode? Ben wel benieuwd, maar kan hierboven niets vinden. Zie ik iets over het hoofd?  :weetniet:

ciesvandekwis

Dit:
http://brulosophy.com/methods/lager-method/

Zo gedaan, na 50% vergisting zelfs tot 22° geweest, en dan op 1 week naar 0.
Lekker biertje geworden, licht fruitige hint maar toch goeie bitter.

ciesvandekwis

Op Paasmaandag nog eens de pils brouwen van hierboven, maar nu met 100% pilsmout. Het is zo'n smakelijk clean pintje met voldoende bitterheid dat ik de vraag niet kan bijhouden. De Heer Britto mag licht nerveus beginnen worden  ;D.
Startertje van een 2,5 liter klaar in de frigo en dan vergisten volgens het bekende versnelde schema.

BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 28/03/2016

Naam van het bier                        : Lager!Lager!
Type van het bier                        : Pils
Brouwvolume                              : 30 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1040,0 SG /10,0 °P /10,3 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,5 SG /2,8 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 3,8%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 23 IBU  /  6 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       5,000        100,0 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 17,9 liter aan 67 °C
              62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
              66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 32,4 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  13,4%   15      0'        19,4
Styrian Golding (A)           PELL  1,4%    25      30'       2,4
Saaz CZ  (A)                  PELL  3,5%    35      55'       1,7

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : Brewferm Lager korrel
Gisteigenschappen  : Cleane smaak, niet zwavelig, medium eind SG

Volume giststarter:  liter maken met: rehydrateren gram moutextract
en  gram gistvoeding in  liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 14 gram


Woozl

Citaat van: Oscar op 12-10-2015  18:52 uWordt een mooie bock of alt, maar geen pils omdat het toevallig ondergistend is. ;)  Wellicht gewoon een mooie ondergister, maar noem het geen pils!

Is een Alt niet per definitie een bovengister  :weetniet:

Eric v B

Citaat van: Woozl op 25-03-2016  17:30 uIs een Alt niet per definitie een bovengister  :weetniet:
Alt is net als Kölsch een hybride: https://www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1162825056

ciesvandekwis

Hopla, 't zit er al in, van het water vullen tot in het vat: 6 uurkes op de kop. En 32 liter aan SG 1042, dus best content van mijn rendement. Iets fijner geschroot en mijn Hermsopstelling met de STC en wat bijverwarmen met gas om op storttemperatuur te komen.

PeterVH

Nav een eerdere post van jou waarin je de korte methode aanprijst, heb ik afgelopen maand een recept van Johannes voor een lentebok gemaakt waarbij ik als gist de Wyeast 2206 bavarian lager heb gebruikt.

Het is mijn eerste ondergister en heb me netjes aan de beschrijving voor het snelle vergisten gehouden. Na 50% zat er mooi wat koolzuur in en heb ik de temperatuur omhoog gebracht om de rest te laten vergisten. Inmiddels van 1060 naar 1016 gegaan, maar koolzuur weg! Daarna de temp weer verlagen tot 1-3 graden en 4/5 dagen laten staan.

Voor het bottelen weer naar de 10 graden gebracht en 7gr/ltr suiker toegevoegd. Flesjes weggezet bij drie temperaturen: trapkast 19C, gistkast 10C en schuur 4-10C. Na twee weken zit er maar 10-20% van de gewenste hoeveelheid koolzuur in. Onderling verschil tussen flesjes is er eigenlijk niet.

Nu weet ik wel dat iemand steeds aangeeft dat bierbrouwen geduld hebben is, maar komt jou dit koolzuur verloop bekend voor met de snelle methode?

Moet ik mij zorgen gaan maken en volgende week alle flesjes open trekken en met druppeltjes bottelgist aan de slag gaan of moet ik veel meer geduld hebben?
(Heb ik eigenlijk niet want het smaakt heerlijk, al is het nog wat zoet...)

Gr Peter



ciesvandekwis

Het hergisten van een lager op fles doe je net zoals een hogergist op kamertemperatuur. Dus 2 weken op 20° of warmer.
Mijn Lager! was na 1 week al heel erg goed gecarboniseerd.
Zo te zien is de jouwe goed uitgegist. Alleen zou ik de temperatuur niet terug naar 10° brengen voor het bottelen, er zal wel nog gist genoeg in rondzweven na een paar dagen op 1°. Bij mij geen enkel probleem.
Dus zet alles maar even goed warm, komt wel in orde.

ciesvandekwis

Donderdag nog eens dit smakelijk pintje brouwen, hier en daar wat aangepast volgens wat ik nog in huis had.
Ook terug vloeken in de kerk: 1 zakje korrelgist in een 2 liter starter een uurtje of 8 op de roerder en op high krausen de koelkast in. Donderdagmorgen dan rustig op temperatuur laten komen. Pitchen en de vertrouwde 'snelle' methode van Brulosophy.

BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 26-12-2016

Naam van het bier                        : Lager!Lager!
Type van het bier                        : Pils
Brouwvolume                              : 25 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1047,7 SG /11,8 °P /12,2 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,5 SG /3,3 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,6%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 26 IBU  /  14 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       3,000        60,0 %
Munich mout 15                       15      2,000        40,0 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 25 liter aan 67 °C
              62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
              66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 15,1 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  13,4%   15      0'        21,8
Styrian Golding (A)           PELL  1,4%    20      30'       2,2
Saaz CZ  (A)                  PELL  3,5%    30      55'       1,6

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : Fermentis Saflager S-23
Gisteigenschappen  : Lagerbier, tamelijk fruitig.

Volume giststarter:  2 liter



ciesvandekwis

Uiteindelijk aan 27 L aan begin SG 2047 geraakt, ietske beter rendement. In de gistkast gezet aan 12°.Leuk dagje met 2 brouwmaatjes die hielpen kuisen.
Starter van 2 liter er volledig bijgegoten, 29 L dus, zakje S23 saflager 3 dagen ervoor 12 u op de roerder gezet en dan in de frigo. Zal meer dan genoeg geweest zijn, want 24u later zat hem al een 58% vergstingsgraad. Temperatuur dus naar 18° geschopt en vanavond SG nog es checken.

Sander van Dijk

Citaat van: ciesvandekwis op 03-01-2017  11:42 uUiteindelijk aan 27 L aan begin SG 2047 geraakt, ietske beter rendement.

Waarschijnlijk 1.047 :)

Citaat van: ciesvandekwis op 03-01-2017  11:42 uStarter van 2 liter er volledig bijgegoten, 29L dus, zakje S23 saflager 3 dagen ervoor 12 u op de roerder gezet en dan in de frigo. Zal meer dan genoeg geweest zijn, want 24u later zat em al een 58% vergstingsgraad.

Zo dat is echt snel inderdaad!

Ronnie

Citaat van: ciesvandekwis op 03-01-2017  11:42 uUiteindelijk aan 27 L aan begin SG 2047 geraakt...

En Francis hoe lang blijft een lepeltje daar recht in staan?  ::)

ciesvandekwis

Haha! 1047 inderdaad. Ik heb het omgekeerde voor: 4 potjes kweepeer gelei gemaakt gisteren, 50% suiker of 1 liter kooksap + 1 zakje pectine, maar dikt niks, nada, nul. Heeft nochtans lang genoeg gekookt, eerst 15' laten inkoken en dan pas pectine, en na nog 10' suiker bij.
Vanavond eens opnieuw de pan in met wat agar agar.

chthon

Cies, je gelei stijft maar op door een reactie tussen pectine en suiker. Allemaal tegelijk indoen, 4 minuten laten koken. Wanneer je dan met een lepeltje een klein beetje gelei op een koud schoteltje uitstrijkt, dan moet het reeds opstijven.

chthon

Nog iets vergeten: toevoegen van sap van een halve citroen.

ciesvandekwis

Dit weekend bottel ik. SG bleef 3 dagen op rij 1008, wat 83% SVG is, vergelijkbaar met vorige versies. Een goeie 3 weken dus tussen brouwen en bottelen. Wie zei ook al weer dat pils dubbel zo lang duurt?

Jacques

Citaat van: ciesvandekwis op 19-01-2017  11:55 uDit weekend bottel ik. SG bleef 3 dagen op rij 1008, wat 83% SVG is, vergelijkbaar met vorige versies. Een goeie 3 weken dus tussen brouwen en bottelen. Wie zei ook al weer dat pils dubbel zo lang duurt?

Als je maar voldoende actieve gist ent gaat ook een ondergister redelijk snel.

ciesvandekwis

Omdat het koud is, en we met de seizoenen meebrouwen, tijd voor een frisse ondergister.

Een klassieker die ik jaarlijks op de agenda zet. Normaal gebruik ik enkel tapwater, maar deze keer wil ik wel graag met een deel demiwater en brouwzouten werken. Ik nam als doelwater Pilzen en heb volgende samenstelling (Farys watermij-Wondelgem water uit de kraan):

Ca76, Mg9, Na38, Cl52, SO4: 69, CaCo3: 157.

Kloppen de toevoegingen een beetje volgens wat ik in BrouwHulp invoerde?


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)
Naam van het bier : Lager!Lager!
Type van het bier : Pils
Brouwvolume : 25 liter
Extractie-efficiëntie : 80%
Voorspelling begindensiteit : 1045,9 SG /
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,8 SG
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,4%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 23 IBU / 6 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 5,000 100,0 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 25 liter aan 71 °C 5L wondelgem 10L demi+1,3ml fosforzr+0.1 gr cacl+0.3 gr gips
66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )-doelSG maisch 1058

Totaal spoelwater : 15 liter aan Max.80°C enkel wondelgem water+1,2 ml fosforzr

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Marynka PELL 8,0% 20 0' 17,6
Saaz CZ (A) PELL 3,5% 20 30' 5,5
Saaz CZ (A) PELL 3,5% 30 60' 0,0

VERGISTING
Gistnaam : Fermentis Saflager S-23- Starter 2,5 liter opkweek uit gistbank diepvries
Gisteigenschappen : Lagerbier, tamelijk fruitig.

Jacques

Ik heb het niet nagerekend maar de toevoegingen die je wilt gaan doen zijn bescheiden. Gewoon doen.

davyd

Het ideale pilswater is zo goed als mineraalarm, buiten misschien wat calcium. En dat is jouw water zeker niet. En dan ga je nog mineralen toevoegen? Begrijp ik niet hoor. Waarom probeer je niet eens met 100 % demiwater? Voor de prijs hoef je het niet te laten. Gewoon een paar bussen meer in en uit de auto laden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.