Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2015 D3 Black Imperial IPA  (gelezen 5547 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
OBBK 2015 D3 Black Imperial IPA
« Gepost op: 10-10-2015 12:37 u »
Dit bier heeft me mijn eerste plak opgeleverd, een derde plek op het OBBK dit jaar. Het recept is gebaseerd op een recept wat ik van Brouwter (ook van dit forum) heb gekregen met wat aanpassingen (o.a. de gist). De vergisting, het koudhoppen en de lagering van dit bier duurde bij elkaar zo'n vier weken. Daarna duurde het nog ongeveer 4 weken voor het bier goed op dronk was, en er koolzuur op zat. Het bier is gebotteld met 4gr/ltr suiker.

De keurmeester zei: "Zoals het hoort. Hop overheerst. Gebrande (koffie)mouten. Mooi subtiel koffie in nasmaak. Hop bitter niet te overdreven." Het bier kreeg 86 punten. Ik heb op geur en smaak 11 punten ingeleverd alleen op het formulier wordt me helaas niet duidelijk waarom (nergens "teveel" of "te weinig").

Desalniettemin tevreden met het resultaat :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk20150314
Naam receptBlack IIPA
Brouwdatum14-03-2015
BiertypeImperial IPA
Volume18,5
Begin SG1,090 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,1%
Alcoholgehalte9,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)87 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)98 IBU
Brouwzaalrendement80,7 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,00 lWater uit Beverwijk
10,93 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l74 mg/l45 mg/l90 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,013 kgPale Ale moutDingemans7 EBC78,4 %
0,363 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,7 %
0,291 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC4,5 %
0,727 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC11,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.75 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,0 gColumbusbellen16,7%90 min.90,2 IBU
16,0 gSimcoepellets12,2%5 min.4,9 IBU
16,0 gAmarillobellen8,4%5 min.3,1 IBU
40,0 gSimcoepellets12,2%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,4%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
18,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,3%
Start nagisting27-03-2015
Temp. nagisting20,5 °C
Start lagering13-04-2015
Temp. lagering18,5 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: OBBK 2015 D3 Black Imperial IPA
« Reactie #1 Gepost op: 10-10-2015 13:42 u »
Leuk recept Mark! Nogmaals gefeliciteerd!

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.474
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: OBBK 2015 D3 Black Imperial IPA
« Reactie #2 Gepost op: 10-10-2015 21:19 u »
Gefeliciteerd.  :biersmile:
Mooi recept. Eenvoud daar hou ik van.
Mocht ik ooit nog eens een Indian Black Ale gaan brouwen zou dit wel eens het recept kunnen zijn.  :brouwen:

Offline willem de haan.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2015 D3 Black Imperial IPA
« Reactie #3 Gepost op: 26-05-2016 22:57 u »
Hallo Mark.
Dit biertje wil ik de volgende keer met je brouwen!
Succes met je milkstout, ik denk dat ik deze bij jou geproefd heb.
groet Willem

Citaat
Dit bier heeft me mijn eerste plak opgeleverd, een derde plek op het OBBK dit jaar. Het recept is gebaseerd op een recept wat ik van Brouwter (ook van dit forum) heb gekregen met wat aanpassingen (o.a. de gist). De vergisting, het koudhoppen en de lagering van dit bier duurde bij elkaar zo'n vier weken. Daarna duurde het nog ongeveer 4 weken voor het bier goed op dronk was, en er koolzuur op zat. Het bier is gebotteld met 4g/ltr suiker.

De keurmeester zei: "Zoals het hoort. Hop overheerst. Gebrande (koffie)mouten. Mooi subtiel koffie in nasmaak. Hop bitter niet te overdreven." Het bier kreeg 86 punten. Ik heb op geur en smaak 11 punten ingeleverd alleen op het formulier wordt me helaas niet duidelijk waarom (nergens "teveel" of "te weinig").

Desalniettemin tevreden met het resultaat :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk20150314
Naam receptBlack IIPA
Brouwdatum14-03-2015
BiertypeImperial IPA
Volume18,5
Begin SG1,090 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,1%
Alcoholgehalte9,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)87 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)98 IBU
Brouwzaalrendement80,7 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,00 lWater uit Beverwijk
10,93 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l74 mg/l45 mg/l90 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,013 kgPale Ale moutDingemans7 EBC78,4 %
0,363 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,7 %
0,291 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC4,5 %
0,727 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC11,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.75 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,0 gColumbusbellen16,7%90 min.90,2 IBU
16,0 gSimcoepellets12,2%5 min.4,9 IBU
16,0 gAmarillobellen8,4%5 min.3,1 IBU
40,0 gSimcoepellets12,2%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,4%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
18,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,3%
Start nagisting27-03-2015
Temp. nagisting20,5 °C
Start lagering13-04-2015
Temp. lagering18,5 °C


Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.528
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: OBBK 2015 D3 Black Imperial IPA
« Reactie #4 Gepost op: 26-05-2016 22:59 u »
Hallo Mark.
dit biertje wil ik de volgende keer met je brouwen!
succes met je milkstout, ik denk dat ik deze bij jou geproefd heb.
groet Willem
Leuk dat je je ook op het forum geregistreerd hebt Willem. Laten we deze de volgende keer brouwen ja! :)

Tags: