Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Calciumchloride in oplossing  (gelezen 14871 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Calciumchloride in oplossing
« Gepost op: 09-10-2015 19:33 u »
Ik wil bij mijn volgende brouwsel brouwzouten gaan gebruiken. Het recept vraagt om 1,20 gram calciumchloride. Maar ik heb het dus in een 33% oplossing. Hoe zet ik de grammen om naar mililiters? Gewoon maal drie, of is dat te simpel gedacht?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.972
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2015 19:46 u »
Zonder dichtheidscorrecties (aanname dichtheid oplossing is gelijk aan water) heb je nodig:

1,20*(100/33)=3,63 ml ofwel 3.63 gram oplossing

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #2 Gepost op: 09-10-2015 19:52 u »
Dus inachtnemend dat ik niet zo nauwkeurig kan afmeten zat ik niet eens slecht met mijn maal drie  :brouwen:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.231
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #3 Gepost op: 09-10-2015 20:44 u »
Dus inachtnemend dat ik niet zo nauwkeurig kan afmeten zat ik niet eens slecht met mijn maal drie  :brouwen:
Nee was goed bedacht alleen vroeg je ook hoe ml in grammen omzet en dat heeft William op een fraaie jip en janneke manier uitgelegd.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #4 Gepost op: 09-10-2015 22:47 u »
Maar ik heb het dus in een 33% oplossing.
Ik neem aan dat dat 33 gewicht% is? Dus 33 gram calciumchloride per 100 g oplossing?

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #5 Gepost op: 09-10-2015 22:57 u »
Ik neem aan dat dat 33 gewicht% is? Dus 33 gram calciumchloride per 100 g oplossing?

Er staat: 33% calciumchloride E509. Meer niet.

http://www.vanderkooyjubbega.nl/bierbrouwen/brouwen/hulpstoffen-bierbrouwen/brouwzout-calciumsulfaat.html

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #6 Gepost op: 09-10-2015 23:22 u »
Het zou toch ergens duidelijk moeten zijn of het hier gaat om 33 gram per 100 ml of 33 gram per 100 gram.
Wat je zou kunnen doen is 33 gram vochtvreter (= calcium chloride poeder) oplossen tot 100 gram of 100 ml en dan het SG meten of de brix waarde en die vergelijken met die van jouw 33% oplossing.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #7 Gepost op: 09-10-2015 23:26 u »
Klinkt nogal bewerkelijk als gebruiksaanwijzing voor een consumentenproduct  :nut:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #8 Gepost op: 09-10-2015 23:39 u »
Klinkt nogal bewerkelijk als gebruiksaanwijzing voor een consumentenproduct  :nut:
Als het duidelijk op de verpakking zou staan zijn dit soort discussies niet nodig. of is er een gangbare afspraak over. zelf denk ik dat  33 gram per 100 gram het meest logisch is. 

homoeccentricus

  • Gast
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #9 Gepost op: 09-10-2015 23:41 u »
Het gaat over volume. Neem 100 ml van de oplossing. 33 ml daarvan is dan calcium chloride.  Voor de brouw zouten berekening gebruik ik Brunwater Professional. Daarin zit een optie voor een dergelijke oplossing. Ik zal het eens nakijken wat het verschil is. In de VS wordt vooral cacl poeder gebruikt denk ik...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #10 Gepost op: 09-10-2015 23:45 u »

voor Brouwland geldt: 33 gram per 100 gram (w/w= gewicht per gewicht)


Calciumchloride 33%
Description
Calcium chloride solution 33% is a purified and standardised solution of the salt CaCl2 and is suitable
for use in food (E509).
Chemical and physical properties
Appearance : clear colourless liquid
Colour : < 20 Hazen
Calcium chloride content : > 33% (w/w) / > 430 g/l
Relative density (at 20°C) : 1,325 - 1,335 kg/l
Acidity : 1,0 ± 0,5 M
Physical

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #11 Gepost op: 09-10-2015 23:48 u »
Hier gaat de zogenaamde rekentoets nu over.
Kwestie van rekenen.
Wel eerst goed nadenken waar je mee begint en wat het moet worden.
33% is massa procenten

homoeccentricus

  • Gast
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #12 Gepost op: 10-10-2015 00:48 u »
Ok, ok, dit is de enige echte waarheid: In 100 ml oplossing zit 33 gram cacl2.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #13 Gepost op: 10-10-2015 08:06 u »
in 100 ml oplossing zit 33 gram cacl2.
In 100 gram oplossing zit 33 gram cacl2

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #14 Gepost op: 10-10-2015 08:09 u »

Wel eerst goed nadenken waar je mee begint en wat het moet worden.
33% is massa procenten
Dat nadenken begint bij de leverancier door duidelijk op het product te schrijven wat er in zit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.935
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #15 Gepost op: 10-10-2015 17:14 u »
Tjonge wat een gereken tot achter de komma.

Ik roep het al langer: gebruik brouwzouten als smaakmakers. Als je kookt voeg je ook geen keukenzout toe op de 0,1 mg nauwkeurig. Chloriden voor een vollere zoetere indruk en sulfaten voor een bittere droge indruk.
Gewoon een paar keer gebruiken en aan de hand van je persoonlijke smaak bijsturen.

Niet voor niets zijn koks ook hele goede brouwers...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.172
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Calciumchloride in oplossing.
« Reactie #16 Gepost op: 10-10-2015 18:53 u »
33% is massa procenten
Dus...?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #17 Gepost op: 10-10-2015 19:38 u »
Van Adrie heb ik eens begrepen dat je driemaal zoveel gewicht moet gebruiken dan wat bijvoorbeeld BrouwHulp aangeeft voor CaCl2 bij een 33% oplossing. Zo doe ik het al jaren tot mijn tevredenheid.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.172
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #18 Gepost op: 10-10-2015 20:47 u »
Van Adrie heb ik eens begrepen dat je driemaal zoveel gewicht moet gebruiken dan wat bijvoorbeeld BrouwHulp aangeeft voor CaCl2 bij een 33% oplossing. Zo doe ik het al jaren tot mijn tevredenheid.
Dat heb ik tot nu toe ook gedaan maar door de discussie kreeg ik twijfels of dat wel goed was. Dus gewoon gewicht x 3.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.231
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #19 Gepost op: 10-10-2015 20:53 u »
Dat heb ik tot nu toe ook gedaan maar door de discussie kreeg ik twijfels of dat wel goed was. Dus gewoon gewicht x 3.
Maar het is altijd fijn om te weten waarom. Stel voor dat je per ongeluk 50 % hebt hoeveel moet je dan toevoegen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #20 Gepost op: 10-10-2015 22:31 u »
Tjonge wat een gereken tot achter de komma.

Ik roep het al langer: gebruik brouwzouten als smaakmakers. Als je kookt voeg je ook geen keukenzout toe op de 0,1 mg nauwkeurig.
Het verschil tussen gewicht% en volume% is behoorlijk groot in geval van zouten. calcium chloride heeft een soortelijk gewicht van 1.85, dus bijna 2 x zo zwaar als water. dus geen gereken achter de komma, maar voor de komma.
Calcium chloride content : > 33% (w/w) / > 430 g/l
Relative density (at 20°C) : 1,325 - 1,335 kg/l

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.916
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #21 Gepost op: 10-10-2015 22:42 u »
Dat heb ik tot nu toe ook gedaan maar door de discussie kreeg ik twijfels of dat wel goed was. Dus gewoon gewicht x 3.
Dat is het handige van gewicht%. 33% betekent 3 x zoveel nodig als bij 100%

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.935
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #22 Gepost op: 10-10-2015 23:17 u »
Het verschil tussen gewicht% en volume% is behoorlijk groot in geval van zouten. calcium chloride heeft een soortelijk gewicht van 1.85, dus bijna 2 x zo zwaar als water. Dus geen gereken achter de komma, maar voor de komma.
Calcium chloride content : > 33% (w/w) / > 430 g/l
Relative density (at 20°C) : 1,325 - 1,335 kg/l

En hoeveel kilo's ga je toevoegen?  ;D

Denk als je brouw als een kok. Laat je meer leiden door je smaak is hetgeen ik bedoel te zeggen.
Naar mijn idee wordt er veel te veel gerekend aan het toevoegen van brouwzouten.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.231
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #23 Gepost op: 11-10-2015 00:58 u »
En hoeveel kilo's ga je toevoegen?  ;D

Denk als je brouw als een kok. Laat je meer leiden door je smaak is hetgeen ik bedoel te zeggen.
Naar mijn idee wordt er veel te veel gerekend aan het toevoegen van brouwzouten.
Het aantal kilo's wat Jacques graag kwijt zou willen zijn ;D
Ik brouw als Wim kok met tomaat kersen en aardbeien. Rood zal mijn bier kleuren maar dan van schaampte.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.447
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Calciumchloride in oplossing
« Reactie #24 Gepost op: 11-10-2015 01:08 u »
Naar mijn idee wordt er veel te veel gerekend aan het toevoegen van brouwzouten.

probleem bij het brouwen is dat tussendoor proeven niet werkt... :( Dus denken/handelen als bij het koken werkt met brouwen niet...

Tags: brouwzouten