Brand Bierbrouwwedstrijd 2016

Gestart door Hoppenbrouwers, 06-10-2015 13:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

De volgende editie gaat weer van start. De mail is vandaag uit gegaan.We hebben kennelijk een week de tijd om de voorkeuren door te geven.

Beste Thuisbrouwers,
 
Een aantal van jullie heb ik al gesproken tijdens de Saison finale in Scheveningen en tijdens de introductie van IPA in Bergen op Zoom.  Ik ken nog niet alle Brand Thuisbrouwers, maar daar komt hopelijk komend jaar verandering in. Dan heb ik de eer het "Brand-Bierbrouwwedstrijd-stokje" over te nemen van mijn collega Marlou Lancee.
 
In 2012 startten we met het Pils van Marc Vriens. Het jaar erop volgde  het succesvolle Zwaar Blond van Jacques Bertens. In 2014 brouwde Jeroen Free de inmiddels grootste IPA van Nederland. Dit jaar won Bart Engel de Brand Bierbrouwwedstrijd met zijn "dorstlessende, citrusfruitige en droge Saison". Maar, daar houdt het niet op wat ons betreft! Wij hopen komend jaar deze successen minstens te evenaren middels de Brand Bierbrouwwedstrijd 2016.  Uiteraard hoop ik dat jullie allemaal weer meedoen met de wedstrijd. 
 
Verschillende van jullie gaven aan meer tijd nodig te hebben om een perfect bier te brouwen. Wij juichen dat toe en geven bij deze gehoor aan die vraag. We gaan de wedstrijd proberen nog dit jaar uit te schrijven. Omdat thuisbrouwers naast de bierpioniers ook de oren en ogen in de brouwwereld zijn, wil ik graag van jullie weten:
 
Welk type bier denken jullie dat moet worden gebrouwen gedurende de Brand Bierbrouwwedstrijd 2016?
 
Graag ontvang ik voor maandag 12 oktober jullie suggesties.
 
Met vriendelijke groet,
 
Boaz Disselkoen
Brand Manager Brand Bier

Jeroen 1973

Een mooie maar vooral een lekkere Alt
 :brouwen:

koffie


Thamerdal

Stout. Die kleur hebben ze nog niet  :)

brouwmus


Adrie

Ik ben ook voor een stout. Geen Irish Dry, maar een wat zwaardere, tussen 6 en 8%. Je kunt er als hobbybrouwer lekker veel kanten mee op, bijvoorbeeld met koffie, chocola, koekkruiden, rookmout of houtgerijpt.

Hoppenbrouwers

Citaat van: Adrie op 06-10-2015  14:35 uIk ben ook voor een stout. Geen Irish Dry, maar een wat zwaardere, tussen 6 en 8%. Je kunt er als hobbybrouwer lekker veel kanten mee op, bijvoorbeeld met koffie, chocola, koekkruiden, rookmout of houtgerijpt.
Meestal zet Brand in het reglement dat er geen kruiden of toevoegingen gebruikt .mogen worden ivm de reproduceerbaarheid oo grote schaal. Zal deze keer vast niet anders zijn.

@koffie: die hebben ze al in het assortiment dus zou wel een stunt zijn zeg ;)

koffie

Pils hadden ze ook in het assortiment ;)

Hay

Ik ben ook voor een stout  en als 2e keus een irish red.

tdp

Zou een schwarzbier wel leuk vinden :)

Wolter

Stout, dubbel of quadrupel

kiekumgaon


Just-Ice

Ik ben ook voor een stout.

Hoppenbrouwers

Citaat van: koffie op 06-10-2015  14:47 uPils hadden ze ook in het assortiment ;)
Klopt maar die zie je ook nergens meer in het schap liggen. ;)

John

Ik doe niet meer mee (denk ik).

Hoewel... als het een Oatmeal stout is  ;)

Johnny Stardust

(oktober)Festbier/Märzen?

Hay

Citaat van: Hoppenbrouwers op 06-10-2015  15:13 uKlopt maar die zie je ook nergens meer in t schap liggen. ;)

Jawel hoor ik heb 'm wel in het schap liggen

Een supermarkt in Venlo zonder brand pils in het schap, dan word je met pek en veren overgoten de stad uitgedragen. >:D

Albertus

Citaat van: Adrie op 06-10-2015  14:35 uIk ben ook voor een stout. Geen Irish Dry, maar een wat zwaardere, tussen 6 en 8%. Je kunt er als hobbybrouwer lekker veel kanten mee op, bijvoorbeeld met koffie, chocola, koekkruiden, rookmout of houtgerijpt.

Helemaal mijn idee.
Als het zo'n Stout wordt doe ik weer mee.

Bert

Jerome

Stout.

Al denk ik niet dat Brand hiervoor zal kiezen, zullen ze eerder een porter doen denk ik.

Markiej87

Misschien een Scotch Ale?

Als het een klasse D-bier wordt ga ik sowieso meedoen :)

Adbrouwt

Als het een berliner weisse wordt wil ik een poging doen. Lijkt me leuk om een totaal ander bier aan Brand toe te voegen.

hobbybob

Citaat van: Johnny Stardust op 06-10-2015  15:44 u(oktober)Festbier/Märzen?

Zal het wel worden commercieel gezien, heb nog nooit zoveel plaatsen met een oktoberfest festival gezien in Nederland dit jaar

Herman

Alt, Vienna en Barleywine.

TVERSCH

Als het een Stout wordt doe ik weer mee :brouwen:
Afgelopen jaar niet veel gebrouwen, maar ik krijg er wel weer zin in.
Oktoberfest / Märzen is volgens mij niet zo heel populair onder de hobbybrouwers, en ook niet echt
een aanvulling op het assortiment  van Brand. maar ik heb nog een receptje liggen.
 :degroeten:

orangeloo

Bij een stout, Porter of Quadrupel denk ik wel weer een poging te wagen.
Ik ben wederom tevreden met de gedeelde 2de plaats, net als in 2014.

Eric v B


William

Voor mij een Imperial Pilsner - volmout, alcholwarmend met een mooi Duits hopprofiel. Een bier voor stoere mannuh ;)

Christiaan S


bob

Een vrije klasse bier! Geen beperkingen en geef ons hobbybrouwers de keuze om alles zelf te bepalen. >:D

Eigenlijk is de inleverdatum ook een beperking, als je een bier met vers fruit/ vruchten of zo wil maken heb je in het begin van het jaar weinig keus.


Lonnes


Henielma

Of een Porter. Wat is het verschil ook alweer?

Drents Hopbier

Citaat van: Henielma op 06-10-2015  19:44 uOf een Porter. Wat is het verschil ook alweer?

Zoek het op: http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen

Hopbier

marcel-g


Hoppenbrouwers

Of een kuitbier. Lekker buiten het hokje denken en een oer Nederlands biertje maken.

Jelmer P

Een stout of quadrupel. In ieder geval geen radler (bah!!)

Eric v B

Citaat van: Jelmer P op 06-10-2015  21:18 uIn ieder geval geen radler (bah!!)
Men had het over bier!

Gerb

Een zuur bier met 4% alcohol.

Adbrouwt

Citaat van: Gerb op 06-10-2015  21:20 uEen zuur bier met 4% alcohol.
Ik doe mee

_M_M_

Een lekkere export stout of Porter

Herman

Stout is wel origineel, maar commercieel? Afijn, we zullen zien.

Jerome

Citaat van: Herman op 06-10-2015  22:23 uStout is wel origineel, maar commercieel?

Mee eens, zeker voor een wedstrijd die in het voorjaar wordt gehouden.

Jacques

Porter.

Sluit goed aan bij de trend in de VS.
Ten opzichte van een stout is een porter veel toegankelijker voor een groot publiek. Als hobbybrouwer kun je er alle kanten mee uit. Genoeg uitdaging lijkt mij.

Roodwang


Johnny Stardust

Die marketing manager van Brand krijgt er deze keer wellicht een zware kluif aan ;-)

Oscar

Maar dan wel een vette Double Imperial Russian Export porter!  :brouwen: ^-^

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 07-10-2015  06:48 uMaar dan wel een vette Double Imperial Russian Export porter!

Specificaties?

Hopbier

seed7

Citaat van: Drents Hopbier op 07-10-2015  10:55 uSpecificaties??

Meer van alles en dan nog een beetje,

Ingo

Gerb

Maar effe zonder dollen, een bier met 3,5-4% alcohol lijkt me een goed idee. Dat hebben ze nog niet.

Bart LJ

Een APA of een hoppige wheat ale van rond de 4.0% lijkt me lekker en  commercieel ook wel interessant voor Brand.

seed7

Citaat van: Gerb op 07-10-2015  15:45 uMaar effe zonder dollen, een bier met 3,5-4% alcohol lijkt me een goed idee. Dat hebben ze nog niet.

En dat dan ook als enige specificatie geven, geen stijlbeschrijving, geen ingrediënten, geen kleur, alleen de randvoorwaarde dat het door Brand brouwbaar moet zijn.

Ingo

RS

ff volledig out of the box; een hippe radler van 2-3% Abv Gebruik van vers fruit uiteraard toegestaan.

Dat lijkt me ook voor de hobbybrouwers een flinke uitdaging.

DieterB

Citaat van: Gerb op 07-10-2015  15:45 uMaar effe zonder dollen, een bier met 3,5-4% alcohol lijkt me een goed idee. Dat hebben ze nog niet.

Session IPA! Commercieel interessant en ik zag hem veel in de VS afgelopen zomer.

Maar als ik meedoe prefereer ik een porter.

Peter Bos


John

Met een RIS zou Brand lef tonen :-)

Battum80

Weizen, prima bier om de zomer mee in te gaan

HuygenMeester

Citaat van: Hoppenbrouwers op 06-10-2015  13:28 uDe volgende editie gaat weer van start. De mail is vandaag uit gegaan.We hebben kennelijk een week de tijd om de voorkeuren door te geven.

Beste Thuisbrouwers,

 
Welk type bier denken jullie dat moet worden gebrouwen gedurende de Brand Bierbrouwwedstrijd 2016?
 
Graag ontvang ik voor maandag 12 oktober jullie suggesties.
 
Met vriendelijke groet,
 
Boaz Disselkoen
Brand Manager Brand Bier

Een (robust)porter lijkt mij een mooie aanvulling op de bierlijn van Brand

Huygenmeester

Lonnes

Oké, als een stout niet mag omdat het lente wordt, dan vind ik een session IPA een goed alternatief.

Henielma

Een Oktoberfest. Mooi doordrinkbaar zacht ondergistend bier, minder bitter dan pils.

bierfan

Citaat van: Henielma op 09-10-2015  22:20 uEen Oktoberfest. Mooi doordrinkbaar zacht ondergistend bier, minder bitter dan pils.

Dat is een goeie! Daar ga ik ook voor.

Eelke

Dan zet ik in op een lentebok...

RienP

Een stout of porter lijkt me wel wat. Leuk om te brouwen en smaakt uitstekend in elk seizoen. :proost:

Johnny Stardust

Een (oktober)Fest/Märzenbier is commercieel natuurlijk wel het interessants uit alle opties hier aangedragen voor Brand. Benieuwd wat Brand nu doet gezien de vele meningen ;-)

William

Citaat van: Johnny Stardust op 10-10-2015  00:23 uEen (oktober)Fest/Märzenbier is commercieel natuurlijk wel het interessants uit alle opties hier aangedragen voor Brand. Benieuwd wat Brand nu doet gezien de vele meningen ;-)

Ik zou zeggen dat Brand een marketing/merkstrategie heeft en zich niet alleen laat leiden door wat wij roepen. Als wat wij roepen in lijn is met wat zij voor ogen hebben zou het prettig voor hen zijn.

Alle bieren die we tot nu toe hebben gehad (pils, sterke blonde, IPA, Saison) hebben allemaal toch wel een hopkarakter (in geur en/of smaak), zijn licht van kleur en passen goed in de beleving van een groter publiek.  Een donker bier an-sich zal een grotere stap zijn, vooral bij een stout, porter of brown ale. Een dubbel of quadrupel zou kunnen maar daar zijn er al zoveel van en kun je je daarmee onderscheiden?

Een Imperial Pilsner vind ik dan nog niet zo gek.

Laat ze snel met een stijl komen zodat we meerdere bieren kunnen brouwen / testen vooral voor bieren die meer rijpingstijd nodig hebben. Ik ben benieuwd.

webhunter


Markiej87

Wanneer wordt het eigenlijk bekend gemaakt wat voor bier er gebrouwen dient te worden?

Johnny Stardust

Is er wellicht al iets bekend? Weet iemand iets over datums waarop/wanneer er wat van deelnemers verlangt wordt door Brand?

bierfan

Nog niets bekend. Ze zouden het proberen dit jaar bekend te maken.
Duurt wss nog wel ff dus.

seed7

Citaat van: William op 10-10-2015  09:30 uAlle bieren die we tot nu toe hebben gehad (pils, sterke blonde, IPA, Saison) hebben allemaal toch wel een hopkarakter (in geur en/of smaak), zijn licht van kleur en passen goed in de beleving van een groter publiek.  Een donker bier an-sich zal een grotere stap zijn, vooral bij een stout, porter of brown ale. Een dubbel of quadrupel zou kunnen maar daar zijn er al zoveel van en kun je je daarmee onderscheiden?

Als je een goed doordrinkbaar bier in die lijn zoekt iets dat het goed in de kroeg doet en dat dan ook nog in zekere mate donker moet zijn dan is een Alt het eerste dat in me op komt. Niet te veel alcohol, goed bitter, past tot op zekere hoogte binnen het standaard proces van een pils fabriek. Is niet het "speciaal bier" waar je echt even voor gaat zitten maar is wel een perfect pils alternatief voor een avond in het café.

Ingo

Gerlachus

Dunkelweizen. Mijn voorgevoel zegt dat het zoiets wordt.

De IPA is geen succes geworden door de overvloed aan IPA's. Zwaar Blond is nog steeds een uitstekend bier, de Saison heb ik zelfs niet eens geproefd (kon dat überhaupt al?). Brand kan wel gek doen met een vreemd bier vergeleken met de Nederlande markt, maar het moet straks ook verkocht worden. En maakbaar zijn.

Wat 't ook wordt, fijn dat ze er iets meer tijd voor uittrekken deze keer. Nu maar hopen dat de communicatie beter gaat verlopen.

bierfan

Hoezo is de Ipa geen succes geworden?

brouwmus

Dat vraag ik me ook af.
Afgelopen zomer zag ik dat het goed verkocht leek te worden, het voorraadje in het schap in de Jumbo was tenminste vaak leeg of bijna leeg. (Zelf heb ik tijdens de vakantie ook twee keer een sixpack gekocht en het bier met smaak gedronken.)

Erick

(Start 'DitmoeterFFuit' modus)
Ze kunnen nog zo hun best doen, maar Brand is Heineken en Heineken is (oa):
Heineken
Buckler
Affligem Brewery
Athenian Brewery in Greece
Amstel Brewery
Beamish & Crawford
Brand Brewery
Caledonian Brewery
Central de Cervejas brewery
Cruzcampo Brewery
De Ridder Brewery
Murphy's Brewery

En het smaakt allemaal naar 'making love in a canoo'
Ik blijf lekker mijn eigen brouwer en laat mijn recepten niet eerst strippen om daarna met een grijpstuiver te worden afgekocht.
(einde 'ditmoeterFFuit' modus)
 ;D ;D ;D

Adbrouwt

Citaat van: Erick op 23-10-2015  19:02 u(Start 'DitmoeterFFuit' modus)
En het smaakt allemaal naar 'making love in an canoo'
Ik blijf lekker mijn eigen brouwer en laat mijn recepten niet eerst strippen om daarna met een grijpstuiver te worden afgekocht.
(einde 'ditmoeterFFuit' modus)
 ;D ;D ;D
(Start ik kom niet meer bij van het lachen deze avond modus)  :groots:
Ik zeg dat dit laatste stuk niet zou misstaan op een achter etiket van een bier flesje.
(Start de verwijder modus van de moderator)  ;)

Gerlachus

Citaat van: bierfan op 23-10-2015  17:15 uHoezo is de Ipa geen succes geworden?

Dat moet ik even nuanceren. De IPA wordt door elke brouwerij zo'n beetje gemaakt, een Brand IPA raakt dus ondergesneeuwd onder alle andere, en andersom. Ik snap niet dat Brand/Heineken zich heeft laten verleiden om op een hype te reageren, in plaats van zich te onderscheiden en iets goeds en blijvends te maken. Over een jaar drinkt niemand die IPA meer.

John

Ik drink díe IPA nu al niet meer.

Drents Hopbier

Citaat van: bierfan op 23-10-2015  17:15 uHoezo is de Ipa geen succes geworden?

Ik vond deze vergelijking: http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/IPA_test_Bier_2015.jpg

Hopbier

dennisbier

 Iets bijzonders zou mooi zijn. Als een Orval.  ;D

mirogster

Ehhh doe maar eens de echte lager! German of Bohemian Pils!
Genoeg van Eurolagers pffff!!

Jacques

Citaat van: John op 28-10-2015  11:05 uIk drink díe IPA nu al niet meer.

Ieder zijn smaak. Voor een gevorderde IPA-drinker kan het niet bitter genoeg zijn. De gemiddelde bierdrinker kan hem waarderen. Ik zie in ieder geval dat het regelmatig gekocht wordt.

dennisbier

Citaat van: mirogster op 28-10-2015  21:07 uEhhh doe maar eens de echte lager! German of Bohemian Pils!
Genoeg van Eurolagers pffff!!
Ze hebben al een up!
Alleen niks volmout, wat een echte bohemian lager is. :proost:

Jacques

Citaat van: dennisbier op 30-10-2015  22:16 uZe hebben al een up!
Alleen niks volmout, wat een echte bohemian lager is. :proost:

De Up is een volmout bier.

Oscar

Een dikke vette RIS zou wat zijn... en geen richtlijnen gewoon alleen een RIS! Dat zou lef van Heineken/Brand zijn... :brouwen:

http://biernetwerk.nl/de-koninck-komt-met-een-russian-imperial-stout-tstbrw-02/

dennisbier

Citaat van: Jacques op 30-10-2015  22:46 uDe Up is een volmout bier.
Zo smaakt het niet... (maar dat is mijn mening)

RIS ook prima. Had gisteren nog een Mission Brewery: Dark Seas.  Heerlijk.

Johnny Stardust

Citaat van: William op 10-10-2015  09:30 uLaat ze snel met een stijl komen zodat we meerdere bieren kunnen brouwen / testen vooral voor bieren die meer rijpingstijd nodig hebben. Ik ben benieuwd.

Weet iemand al iets over de bekendmaking van het bier wat gebrouwen gaat/moet worden? Ik meen me te herinneren dat Brand uiterlijk eind november zou laten weten wat het wedstrijdbiertje gaat worden? Of heb ik iets gemist wellicht?

rvvliet78

Citaat van: Oscar op 30-10-2015  22:50 uEen dikke vette RIS zou wat zijn... en geen richtlijnen gewoon alleen een RIS! Dat zou lef van Heineken/Brand zijn... :brouwen:

http://biernetwerk.nl/de-koninck-komt-met-een-russian-imperial-stout-tstbrw-02/
Ik ben voor

lennart0r

Vanuit het oogpunt van Brand gezien en kijkend naar wat er in dit topic staat, zou ik zeggen een (toegankelijke) porter of een APA met ongeveer 4 procent alcohol als tegenhanger van de wat zwaardere Brand IPA. Porter is nu nog niet bekend in Nederland, maar dat is misschien juist een voordeel, want bijvoorbeeld een lentebok, daar kun je niet mee aankomen.

Wat ik merk is dat de Zwaar Blond maar vooral de Brand IPA ontzettend populair zijn, maar dat zal Brand waarschijnlijk zelf het beste weten. Met name de IPA heeft een goede prijskwaliteitverhouding waardoor het niet anders kan dan dat het een succes is.

Zou wel leuk zijn als ze de regels wat aanpassen en het recept (grotendeels) openbaar maken, met alle nieuw thuisbrouwers in Nederland (Hema-brouwset) wordt dat gespreksstof op verjaardagen of bij de vrimibo.

John

Citaat van: John op 08-10-2015  08:50 uMet een RIS zou Brand lef tonen :-)
@ Oscar; dat zeg ik  ;D

Thamerdal

Citaat van: Johnny Stardust op 29-11-2015  11:12 uIk meen me te herinneren dat Brand uiterlijk eind november zou laten weten wat het wedstrijdbiertje gaat worden?
Het is nog steeds eind november...  >:D

nembrionic

Citaat van: Gerlachus op 28-10-2015  10:06 uDat moet ik even nuanceren. De IPA wordt door elke brouwerij zo'n beetje gemaakt, een Brand IPA raakt dus ondergesneeuwd onder alle andere, en andersom. Ik snap niet dat Brand/Heineken zich heeft laten verleiden om op een hype te reageren, in plaats van zich te onderscheiden en iets goeds en blijvends te maken. Over een jaar drinkt niemand die IPA meer.

Je vindt het vreemd dat een commerciele brouwerij zich laat verleiden tot meedoen aan hypes?  :weetniet:

Johnny Stardust


Markiej87

Asjeblieft geen RIS.

Een mooi ambachtelijk recept gaat dan uitgekleed worden tot een commerciëel recept. Niet doen, laat dat maar gewoon aan de craft brewers over.

Paard

Dan een stout, die categorie is slecht vertegenwoordigd in de supermarkt.

@


Citaat van: Paard op 04-12-2015  20:29 uDan een stout, die categorie is slecht vertegenwoordigd in de supermarkt.
Zullen we afspreken dat we bier niet in de supermarkt halen, maar bij een (bier)slijter? Daar is het assortiment Stouts ook wat beter vertegenwoordigd. ;-)

Jacques

Citaat van: @ op 07-12-2015  22:25 uZullen we afspreken dat we bier niet in de supermarkt halen, maar bij een (bier)slijter? Daar is het assortiment Stouts ook wat beter vertegenwoordigd. ;-)

Als stouts populairder worden komen ze ook in de supermarkt. Gewoon een kwestie van vraag en aanbod.
Maar laten we dit topic niet verder vervuilen.

Adbrouwt

Ik zou wel een mooie geuze willen insturen. 12 flesjes moet kunnen.

Thamerdal

Het is inmiddels ruim december. Wanneer krijgen we meer info?  >:(

Johnny Stardust

Citaat van: Thamerdal op 08-12-2015  10:00 uHet is inmiddels ruim december. Wanneer krijgen we meer info?  >:(

Precies! Leuk al die suggesties, maar voorlopig wordt er helemaal niks gebrouwen >:(

Johnny Stardust

Citaat van: Johnny Stardust op 08-12-2015  10:05 uPrecies! Leuk al die suggesties, maar voorlopig wordt er helemaal niks gebrouwen >:(

Zojuist deze mail van Brand ontvangen....


Beste Arne,

Leuk dat je zo enthousiast bent! De wedstrijd start op 18 december zoals het er nu uitziet. Je hebt dan tot  eind april jouw potentiele winnende bier in te sturen. Wat het bier gaat worden is nog even geheim.

Groet Boaz DIsselkoen



Kortom, nog 10 dagen geduld dus :-)

Jacques

In verband met het bekend worden dat het biertype voor de wedstrijd 2016 een porter is, is dit topic gesloten.

Voor een verdere discussie over de wedstrijd wordt verwezen naar het topic Brandwedstrijd: Brouw jij de beste Porter van Nederland?.

Voor het sluiten van dit topic en het aanmaken van een nieuw topic is gekozen om te zorgen dat de aankondiging van de wedstrijd makkelijk is terug te vinden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.