Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Keuze nieuw vergistingsvat. Tips?

Gestart door abroeders, 05-10-2015 17:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

abroeders

Omdat het kraantje van mijn oude starterset vergistingsemmer het begeven had (begon plots te lekken), en ik mij altijd bezeer bij het openen van het deksel ben ik aan het rondkijken voor alternatieve mogelijkheden.

Een aantal eisen:

1. Kraantje vind ik eng vanwege infectiegevaar, echter werd ik door Jaques op een mooie 3 delige RVS kraan gewezen welke gemakkelijk te reinigen zou zijn. Zonder kraan zou ook een optie zijn omdat ik tegenwoordig met een refractometer het Brix bepaal. Ik zou dan met een wijndief wat jongbier kunnen 'stelen'

2. Gistvat moet passen in mijn vergistings(koel)kast. Dit is een tafelmodelletje, dus ruimte is beperkt.

3. Ik brouw altijd tussen de 15 en 20 liter

4. Ruimte voor een CCT of grotere koelkast heb ik helaas niet.

Opties welke ik zo snel gevonden heb zijn:

A: Een hele mooie, maar zeer dure RVS Brewmaster Bucket, waar zo'n 3 delige kraan degelijk op bevestigd kan worden.
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/gistingsvaten-emmers/ss-brewing-technologies/brewmaster-bucket/ss-brewtech-7-gal-brewmaster-bucket.html

B: kunststof vat van 31 liter. Budgetkeuze, maar misschien wel net zo goed. Wellicht is er zo'n 3 delige RVS kraan op te bevestigen op een degelijke manier.
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/gistingsvaten-emmers/gistingsvaten-plastic/kunststof-vat-31-liter-wit-met-groene-deksel.html

C: Een Speidel 30 liter gistingsvat. Wat duurder dan optie B, vraag me af wat de meerwaarde is boven het kunststof van hierboven.
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/gistingsvaten-emmers/gistingsvaten-plastic/speidel-gistingsvat-met-kraan-en-waterslot-30-liter.html

Mijn hart gaat uit naar zo'n mooie RVS vergistingsvat, echter het budget is er ook wel naar. € 250,- is niet niks.
Voor iets over de € 20,- heb ik een simpel groen deksel vergistingsvat van kunststof. Sluiten deze goed af? Heeft iemand hier ervaring mee? Een Speidel vat is wat duurder, maar vraag me af of het die € 20,- extra waard is. Het kraantje lijkt me ook niet je-van-het.

Een Menno pan heb ik ook overwogen, zoals http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,28714.0.html

Wie heeft er nog meer tips?

brouwmus

Ik heb twee van die plastic vergistingsvaten (groene rand tegenwoordig - die van mij zijn wit/zelfde materiaal als de rest van het vat) tot volle tevredenheid.

In het deksel zit een siliconenslang waardoor het absoluut dicht is (als je het deksel goed aandrukt en de ring aandraait).

Die passen ook zonder problemen in mijn tafelmodel vergistingskast. (Zo'n BrewBucket is te hoog, zeker met een waterslot er bovenop.)

Succes met de keuze en aanschaf!

 :brouwen:

rajd

Ik stond onlangs voor dezelfde keuze. Ik wilde geen al te grote bedragen uitgeven aan een RVS vat (omdat ik dan liever even doorspaar voor een CCT), dus was ik in de markt voor kunststof, waarbij ik me ten doel had gesteld om te kiezen voor iets beters dan het goedkoopste vat (met name omdat de kranen van die dingen altijd gaan lekken en kwaliteit ver te zoeken is). Uiteindelijk ging het (bij Brouwmarkt in de winkel) tussen het witte vat met het groene deksel of een Speidel.

De Speidel was iets duurder, maar naar mijn mening ook net wat degelijker. De vorm van het merkloze vat vond ik wat handiger; qua deksel vind ik de Speidel handiger wanneer het aankomt op hevelen en het merkloze vat op schoonmaken (klein vs groot gat). Wat bij mij de doorslag gaf is dat ik wel een vat met kraan wilde, maar de goedkope meuk kraantjes (zoals het merkloze vat heeft) niet meer zie zitten; ik heb inmiddels meer dan 10 van die dingen versleten. Het Speidel vat wordt af fabriek met een prima kraan geleverd en kan voorzien worden van een RVS kraan (kost iets meer dan 10 euro); dat kraantje heb ik er dan ook meteen bijgekocht.


ZwartGoud

Ik gebruik zelf een 30 liter mandfles voor de hoofdvergisting, naar volle tevredenheid.
Glas is niet zo duur, en het laat geen zuurstof door. Ook kun je de vergisting goed zien, wat handig is en leuk.
Een 30 liter fles past in een tafelmodel koelkast. Alleen het waterslot past dan niet op de fles, maar met een slangetje is het eenvoudig om het waterslot iets lager te plaatsen.

abroeders

Citaat van: rajd op 05-10-2015  18:48 uDe Speidel was iets duurder, maar naar mijn mening ook net wat degelijker. De vorm van het merkloze vat vond ik wat handiger; qua deksel vind ik de Speidel handiger wanneer het aankomt op hevelen en het merkloze vat op schoonmaken (klein vs groot gat). Wat bij mij de doorslag gaf is dat ik wel een vat met kraan wilde, maar de goedkope meuk kraantjes (zoals het merkloze vat heeft) niet meer zie zitten; ik heb inmiddels meer dan 10 van die dingen versleten. Het Speidel vat wordt af fabriek met een prima kraan geleverd en kan voorzien worden van een RVS kraan (kost iets meer dan 10 euro); dat kraantje heb ik er dan ook meteen bijgekocht.
Is het kraantje van de speidel gemakkelijk te reinigen? Of kun je het alleen maar doorspoelen? Ik hevel altijd naar mijn bottelemmer, gebruik nooit het kraantje hiervoor. Voor monsters is een kraantje niet noodzakelijk voor mij, maar natuurlijk wel handiger als een wijndief. Hoe sluit het deksel af; ook met een afdichtring neem ik aan. De tank lijkt mij aan de bovenzijde wel wat onhandig schoonmaken of valt dit wel mee?

ik zag net ook deze:
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/gistingsvaten-emmers/gistingsvaten-rvs/vergistingsvaten-rvs-inox/grainbrother-25l-rvs-fermenter-met-kraan.html

Deze is niet zo duur als de brewmaster, maar lijkt mij ook degelijk (op het kraantje na dan; op de foto ziet het er een beetje uit als een goedkoop koffiekraantje). Is er iemand die ervaring heeft met dit vergistingsvat van grainfather? Het kraantje, zit hier een draadeinde van 1/2" of 3/4" op het vat zodat ik er een 3 delige kraan https://www.rvspaleis.nl/fittingen/kogelkranen/352g-4-1%5B_%5D2_1 op kan monteren. Deze kan goed schoongemaakt worden. (Dank voor de tip Jacques!)

Het andere betaalbare vergistingsvat wat eventueel zou passen (met een slangetje naar het waterslot)
http://www.Brouwmarkt.nl/bierbrouwen/gistingsvaten-emmers/gistingsvaten-rvs/vergistingsvaten-rvs-inox/vergistingsvat-vlakbodem-met-deksel-30-liter.html
Dit vat lijkt mij kwalitatief wat minder, maar het is moeilijk vanaf foto te zien.
rajd

Citaat van: abroeders op 05-10-2015  20:23 uIs het kraantje van de Speidel gemakkelijk te reinigen? Of kun je het alleen maar doorspoelen? Ik hevel altijd naar mijn bottelemmer, gebruik nooit het kraantje hiervoor. Voor monsters is een kraantje niet noodzakelijk voor mij, maar natuurlijk wel handiger als een wijndief. Hoe sluit het deksel af; ook met een afdichtring neem ik aan. De tank lijkt mij aan de bovenzijde wel wat onhandig schoonmaken of valt dit wel mee?

Ik vind het kraantje goed genoeg te reinigen. Het is geen driedelige kraan, maar voor mij volstaat het. Heb het vat wel pas net, maar toch. Mooi vind ik de manier hoe het kraantje gemonteerd is, nl. "aan de buitenkant". Ik gebruik het (vrijwel) enkel voor samples; de rest doe ik ook met de hevel.

Het deksel sluit prima af, met een mooie afdichtring. V.w.b. de afwerking heb ik niets te klagen, dat is zoals je van een Duits product (VW uitgezonderd :-)) zou verwachten.

Qua schoonmaak is deze tank niet de handigste op de markt, maar het gaat goed genoeg. Ik vond het alleszins een acceptabel offer :)

Erik Z

Ik gebruik 2 stalen vaten van Polsinelli. Prima kwaliteit en makkelijk schoon te maken. Zo'n 30 liter vat is niet groter dan een emmer.

http://www.polsinelli.it/en/shop/stainless-steel-drum.html

abroeders

Citaat van: Erik Z op 06-10-2015  00:01 uIk gebruik 2 stalen vaten van Polsinelli. Prima kwaliteit en makkelijk schoon te maken. Zo'n 30 liter vat is niet groter dan een emmer.

http://www.polsinelli.it/en/shop/stainless-steel-drum.html

Deze zijn wel heel mooi. zo te zien kan hier een kraan met 1/2" buitendraad zo ingedraaid worden. Klopt dit Erik?
Zit in het deskel ook iets van een siliconen of rubber afdichtring? 4,5 Kg zwaar, dus volgens mij is het redelijk dik plaatmateriaal.

Heb je in het deksel gewoon een gat geboord voor de tule van het waterslot?

Ik denk dat dit hem gaat worden!

Edit:

Ik zie dat ze ook mooie vergistingsvaten hebben: http://www.polsinelli.it/en/shop/stainless-steel-fermenters/35-l-stainless-steel-beer-fermenter.html

Vanavond even meten of dit in mijn koelkast gaat passen.

_M_M_

Citaat van: abroeders op 06-10-2015  08:17 uDeze zijn wel heel mooi. zo te zien kan hier een kraan met 1/2" buitendraad zo ingedraaid worden. Klopt dit Erik?
Zit in het deskel ook iets van een siliconen of rubber afdichtring? 4,5 Kg zwaar, dus volgens mij is het redelijk dik plaatmateriaal.

Heb je in het deksel gewoon een gat geboord voor de tule van het waterslot?

Ik denk dat dit hem gaat worden!

Edit:

Ik zie dat ze ook mooie vergistingsvaten hebben: http://www.polsinelli.it/en/shop/stainless-steel-fermenters/35-l-stainless-steel-beer-fermenter.html

Vanavond even meten of dit in mijn koelkast gaat passen.
Daar heb ik mijn oog ook op laten vallen maar ik vroeg me af wat de verzendkosten naar Nederland zijn... Kan iemand dat even verklappen?[emoji16]

[emoji14]roost:

Erik Z

Ik heb inderdaad een gat geboord in het deksel en daar een rode rubberen stop in geplaatst (ook Polsinelli) voor het waterslot.
Er zit een stevige rubberen ring in het deksel, die het vat hermetisch afsluit.
Je kunt er inderdaad een afsluiter met een 1/2 inch buitendraad indraaien.
Dat 35 liter vat is natuurlijk een hele mooie oplossing, het is een heel klein ding.

abroeders

Citaat van: _M_M_ op 06-10-2015  12:48 uDaar heb ik mijn oog ook op laten vallen maar ik vroeg me af wat de verzendkosten naar Nederland zijn... Kan iemand dat even verklappen?[emoji16]

[emoji14]roost:

1 vat € 31,- verzendkosten
2 vaten € 48,- verzendkosten (€ 24,- p.p.)

Woon je in de omgeving van Breda of 's-Hertogenbosch? Dan kunnen we samen inkopen. Misschien zijn er wel nog meer gegadigden.

Of weet iemand een Nederlandse distributeur?

Erik Z

Citaat van: _M_M_ op 06-10-2015  12:48 uDaar heb ik mijn oog ook op laten vallen maar ik vroeg me af wat de verzendkosten naar Nederland zijn... Kan iemand dat even verklappen?[emoji16]

[emoji14]roost:

Als je zo'n vat toevoegt aan je winkelmand, kun je in de winkelmand Nederland kiezen en zie je de bezorgkosten.

_M_M_


abroeders

Citaat van: abroeders op 06-10-2015  08:17 uIk zie dat ze ook mooie vergistingsvaten hebben: http://www.polsinelli.it/en/shop/stainless-steel-fermenters/35-l-stainless-steel-beer-fermenter.html

Vanavond even meten of dit in mijn koelkast gaat passen.

Maatvoering volgens de website:
38,5 cm breed, 35cm hoog

Binnenmaten van mijn koelkast:
54cm hoog --> geen probleem
42cm diep --> geen probleem
37cm breed --> Het lampje en de thermostaat zitten in de weg.

Als ik naar de foto kijk, dan steken de beugeltjes waarmee het deksel wordt vastgeklemd uit. Als de cylinder 1,5 cm smaller is dan de aangegeven breedte dan past het gewoon in mijn koelkast.

Heeft iemand toevallig zo'n polsinelli gistvat; misschien een andere maat, maar ik zou graag willen vergelijken met de maten op de website om te kunnen concluderen dat de opgegeven maat de diameter van de cylinder is, of dat de beugels erbij berekend zijn.abroeders

Citaat van: Eskil op 27-08-2015  22:33 uhttp://www.polsinelli.it/en/shop/stainless-steel-fermenters/35-l-stainless-steel-beer-fermenter.html

Deze heb ik laatst aangeschaft , RVS . Is inderdaad wat duurder maar ze gaan een leven lang mee ,en hoofd gisting en lagering in 1 vat.
Ik zou er zelfs in durven koken.

Eskil, zou je voor mij de diameter van de cylinder willen opmeten en de totale breedte inclusief de beugeltjes waar het deksel mee vastgezet wordt?

Kleine_Schriek

Citaat van: Erik Z op 06-10-2015  13:03 uIk heb inderdaad een gat geboord in het deksel en daar een rode rubberen stop in geplaatst (ook Polsinelli) voor het waterslot.
Er zit een stevige rubberen ring in het deksel, die het vat hermetisch afsluit.
Je kunt er inderdaad een afsluiter met een 1/2 inch buitendraad indraaien.
Dat 35 liter vat is natuurlijk een hele mooie oplossing, het is een heel klein ding.
Hoe ziet die rubberen stop eruit?

Deze is trouwens in de aanbieding voor 39 euro
http://www.polsinelli.it/en/shop/products-on-sale/50-lt-stainless-steel-keg-grafted-bottom.html

Erik Z

Citaat van: Kleine_Schriek op 06-10-2015  22:00 uHoe ziet die rubberen stop eruit?


http://www.polsinelli.it/shop/accessori-per-birra/guarnizione-per-gorgogliatore.html

Elke stop is goed natuurlijk, maar het ging in 1 bestelling mee.

Kleine_Schriek

Citaat van: abroeders op 06-10-2015  20:03 uEskil, zou je voor mij de diameter van de cylinder willen opmeten en de totale breedte inclusief de beugeltjes waar het deksel mee vastgezet wordt?
En voor mij graag antwoord hoe je dat vat tilt. Er zitten geen handvaten op zo te zien.

Kleine_Schriek

Citaat van: Erik Z op 06-10-2015  22:54 uhttp://www.polsinelli.it/shop/accessori-per-birra/guarnizione-per-gorgogliatore.html

Elke stop is goed natuurlijk, maar het ging in 1 bestelling mee.
Dank je. Mooi ding.

Sepovinho

Dag brouwers

Een misschien wat late reactie....
Ik heb net mijn eerste (na)gisting opgestart. Ik gebruik zo'n kunststof gistingsvat rechthoekig 25l (art. nr 5013470 Braumarkt). Hoofdgisting is goed gegaan, maar wel wat vluger dan verwacht. Ik heb toch de indruk dat er 1 en ander niet juist verloopt. Dus ik begin aan mijn gistvat te twijfelen. Het is zo'n doorzichtig plastic vat met een rood deksel en rode opening onderaan waarop een stop kan of kraan. Zowel het deksel als de stop onderaan zijn voorzien van een dichtingsring. Dus wat doe ik als test : bovenaan doe ik dicht uiteraard met dchtingsring en draai deze zo vast aan als ik kan (de ring op zijn plaats krijgen is niet gemakkelijk). Als ik dan met mijn mond onderaan de opening blaas dan voel ik langs boven (deksel) dat er lucht ontsnapt. Als ik deze vul met water en op zijn kop hou dan lekt deze. Maw het gistvat is niet dicht. En zoals Jacques B. zegt : een gistvat moet dicht zijn ! Deze test herhaald met 3 andere vaten van dezelfde fabrikant geven allemaal hetzelfde resultaat. Dit gistvat gaf me een solide indruk omdat er dichtingsringen bij waren. Niet dus ! Ik weet wel dat als ik in het gesloten gistvat blaas er een grotere druk ontstaat dan dat een waterslot moet verwerken, maar toch....
Iemand suggesties?

beermenke

Op zoek naar een luchtdicht vat of deze luchtdicht proberen te krijgen.
Ring inwrijven met vaseline.
Mijn beste investering is gecontroleerd vergisten en een goed gistvat.
Wekelijks staan er op mp indien de aanschaf een euvel mag zijn.

Sepovinho

Dag Beermenke
Dank voor de reactie, ga ik zeker proberen. Ik heb me een koelkast aangeschaft die dienst doet als vergistingskamer, dus dat zit wel goed.
wat is "mp"? (ik zit wel in Portugal ...)
Gr Sé

tdp


André de Laat

Bezuinig niet op je vergistingsvat. Ik heb een Brewbucket Brewmaster Edition. Zeer tevreden over. Ik heb er een blow off knietje op zitten met een degelijke slang. Hierdoor wordt het vat ineens een stuk lager t.o.v. het gebruik van een waterslot. De hoogte is ongeveer 53 cm met zo´n knie.

https://www.ssbrewtech.com/collections/recommended-brew-bucket-accessories/products/blow-off-barb-for-ftss-lids

brouwerwaldonk

Kies in elk geval voor een inox vat. 

Vergelijkbare Topics (7)

31934

Reacties: 21
Gelezen: 8892

42053

Reacties: 49
Gelezen: 7253

9216

Gestart door Edgar


Reacties: 5
Gelezen: 2651

22691

Gestart door Pim


Reacties: 12
Gelezen: 7758


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.