Brettanomyces Blond (1e prijs ONK 2015)

Gestart door Sikkens, 04-10-2015 21:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sikkens

   Beste mensen:
Op verzoek van Jacques hierbij het winnende recept van het ONK 2015.
Een brett, die ik in 2014 ook al inzond, maar hij was toen duidelijk nog niet klaar.
Nu een jaar later is hij mooi gerijpt, milder van smaak, en met een mooie afdronk.
Al zeg ik het zelf.
Ik heb even gewacht met het plaatsen van het recept op dit forum, totdat het ins ons eigen clubblad ("De Koperen Tsjettel") geplaatst kon worden.
Het magische woord bij dit brouwsel is dus: "geduld"

Brettanomyces Blond
(voldoende voor 52 liter wort, winnaar  ONK 2015)

MOUT
Palemout (7EBC)         7000 gram
Viennarmout (7EBC)         2000 gram
Crystal malt (150EBC)             350 gram
Kandijsuiker (wit, 0EBC)      1500 gram

HOP
Hallertau Mittelfrüh (4,4%)   90 gram    60 minuten meekoken
Styrian Goldings (3,1%)           75 gram   60 minuten meekoken
Styrian Goldings (3,1%)           30 gram   15 minuten meekoken
Hallertau Mittelfrüh (4,4%)   20 gram    15 minuten meekoken

GIST
Wyeast Belgian Ardennes (3522) Activator in Giststarter van 1800 ml

maischschema
Temp   63ºC   72ºC   78ºC
Tijd           30 min   20 min   1 min

Beslag 1 op 3,5:   Maischwater   32,7 liter
                 Spoelwater    20,8 liter

Kooktijd 60 minuten 
Begin SG in gistingsvat 1059; Eind SG 1008
Duur van de vergisting 3 weken bij 21ºC
Na de 1e vergisting toegevoegd:
15 gram Hallertau Mittelfrüh en 20 gram Styrian Golding (drooghop)
Én: een giststarter met  B. bruxellensis en B. lambicus
Berekend alcohol percentage 7,0 vol%

Op 22 maart 2014 gebotteld, in totaal 48,5 liter

Jacques

Jan,

Hartelijk dank voor het plaatsen van het recept. Goed dat wat in het vat zit niet verzuurd!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.