Beste mensen:
Op verzoek van Jacques hierbij het winnende recept van het ONK 2015.
Een brett, die ik in 2014 ook al inzond, maar hij was toen duidelijk nog niet klaar.
Nu een jaar later is hij mooi gerijpt, milder van smaak, en met een mooie afdronk.
Al zeg ik het zelf.
Ik heb even gewacht met het plaatsen van het recept op dit forum, totdat het ins ons eigen clubblad ("De Koperen Tsjettel") geplaatst kon worden.
Het magische woord bij dit brouwsel is dus: "geduld"
Brettanomyces Blond
(voldoende voor 52 liter wort, winnaar ONK 2015)
MOUT
Palemout (7EBC) 7000 gram
Viennarmout (7EBC) 2000 gram
Crystal malt (150EBC) 350 gram
Kandijsuiker (wit, 0EBC) 1500 gram
HOP
Hallertau Mittelfrüh (4,4%) 90 gram 60 minuten meekoken
Styrian Goldings (3,1%) 75 gram 60 minuten meekoken
Styrian Goldings (3,1%) 30 gram 15 minuten meekoken
Hallertau Mittelfrüh (4,4%) 20 gram 15 minuten meekoken
GIST
Wyeast Belgian Ardennes (3522) Activator in Giststarter van 1800 ml
maischschema
Temp 63ºC 72ºC 78ºC
Tijd 30 min 20 min 1 min
Beslag 1 op 3,5: Maischwater 32,7 liter
Spoelwater 20,8 liter
Kooktijd 60 minuten
Begin SG in gistingsvat 1059; Eind SG 1008
Duur van de vergisting 3 weken bij 21ºC
Na de 1e vergisting toegevoegd:
15 gram Hallertau Mittelfrüh en 20 gram Styrian Golding (drooghop)
Én: een giststarter met B. bruxellensis en B. lambicus
Berekend alcohol percentage 7,0 vol%
Op 22 maart 2014 gebotteld, in totaal 48,5 liter