Mijn RIMS Rekje

Gestart door Ronnie, 01-10-2015 21:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ronnie

Bon, hele poos geleden dat ik op de thread van de Hendi inductiekookplaat vragen stelde, waarvoor dank voor jullie hulp!

Onderwijl is veel geleerd, geprobeerd, uitgetest, gebouwd!
Na een eerste RIMS testbrouw in de niewgebouwde installatie (in mei 2015) nu nog wat verbeterd.
Bij die eerste testbrouw al wel tussen het gesmos door foto's gemaakt.
De 2de testbrouw  4 weken geleden geen foto's genomen. Komt nog wel es.

Voor mijn Ss brewtech Inductie kookketel van bij Niels (BE brouw-webshop) ook veel nuttige info bij de Fritzen en op dit forum gevonden, alsook op dit NL forum voor mijn inductie kookplaat van Hendi waar die Duitsers zo fel op zijn (en terecht!!)

De eerste aankoop dateert al van enige jaren terug, dat was een IWAKI MD6 pompje via iemand van 't Vlaams forum.
Ik kan zeggen dat zo een MD6ke ruim voldoet om te Rimsen of Hermsen tot pakweg 50 liter systemen.

We gaan alles via de foto's es overlopen en bekijken:

Hieronder de 10 gallons ketel met RVS bolkraan (veel te zware kraan er afgegooid), de bimetaal °C-meter is er een uit China (18€) die ik middels een huiddoorvoer passend gemaakt heb opdat de moutkorf er in kan:



Die bimetaal T°-meter in close-up:



Hier zie je het rimsen (rondcirculeren van wort) dat net begonnen is, je ziet die ringvormige inox buis van 10mm met sproeigaatjes die rondgepomt wort terug in de brouwketel brengt. De vertikale buis is mijn temperatuursonde waarin zo een MD-zoveel chip zit.



De temperatuurcontrole midden de beslagketel die het rondgecirculeerde wort meet (met die MD-chip), je ziet die goedkope bimetaal T° meter moet niet onderdoen voor z'n elektronische concurent!



Er is ook aan een lichtje gedacht (12V spot)



Op mijn brouwrek staan een pak stopcontacten, er komen op een dikke kabel (2,5 mm²) 3 fasen binnen: allemaal voor 20 Ampère want de onderste voed de Hendi 3,5 kW inductiekookplaat.



Deze daarboven is voor mijn heetwater (spoelwater) van 1,8 kW. Dan een schakelaar voor stopcontact erboven waar de Iwaki pomp op zit en bovenaan een stopkontaktje waar mijn 12V voeding voor temp. kontrole, de takel en de lamp inzit. Die aansluitingen en switchen zitten in het bakje van de Temp. controle ingebouwd, alsook een reserve schakelaar + uitgang voor een 12V solar pompje.

Op de volgende foto hieronder zie je het Iwaki pompje. Op de output van het pompke zit nu okk een wurgkraantje sedert de 2de testrun, dat is nodig, er wordt zo een 3,5 a 4 liter per minuut gepompt, de pomp kan wel 7 liter aan maar dan trek je de zijkant van de moutkorf leeg.



Hier een blik op de platenkoeler, die heeft op z'n uitgang ook zo een bimetaler.



Kijk, dat is heel het rek waarmee het gebeurt! :



Een close-up van de terugsproeier (constructie Ateliers BrouwerWaldonck, Ekeren)



Zicht langs achter op de takelconstructie die de moutkorf uit de brouwketel heft, is en moterke (uit China natuurlijk) gekocht bij alie vaar 21 €, draait heel traagjes en kan 50 kg heffen in deze constructie.
Deze foto is nog van mijn eerste rims test, nu is die weerspannige remkabel vervangen door een heel kloeke polyester koord van diam. 3,5 mm.



Hieronder zicht op het oprollen van die stugge staalkabel (remkabel fiets)



Zo zie je mijn takel aan de (schoonste) voorkant



De takel heft de moutkorf uit de ketel:



Op het bakske  met de temp controle zit ook de takelbediening



De moutkorf kan helemaal uitdruppen en nog wat rusten bovenop het verder opwarmend wort.
De gaatjesbodem van de moutkorf zit op 27 mm van de onderzijde van de korf (op deze foto was dat nog 12 mm)
Veiligheidshalve 2 profieltjes om ze op te laten rusten, stel je voor dat die takel doorschiet!  :eek:



Het deksel voor tijdens het RIMSEN, heeft RVS scharniertjes, dat geelkoperen beugeltje is om de terugsproeier vast te houden op z'n juiste plaats. In het midden een klembeugeltje uit RVS veerstaal waarin ik de Temperatuursonde schuif:



De "peerdefluit" ofte driefasenstekker (3x 220V zonder N)



Na het koken respectievelijk koelen, kan het wort recht in de CCT gepompt worden, (Een 50 liter Ss CCT van bij Niels!)



Alles overgepompt, dat is hetgeen overbijft op de bodem van de brouwketel: wat spikkeltjes van de hop en NIKS, NUL karamelisatie!



Iets wat ik nog niet gefotografeerd heb is de hopkorf bijna even hoog als de moutkorf, gaatjes over de cilinder en de bodem, diameter iets kleiner dan de hopkorf.
Zo zit bij wegbergen alles mooi in de ketel:

- de ketel
- in de ketel de moutkorf
- in de moutkorf de hopkorf
- in de hopkorf de terugsproeier met daarin het deksel, slangen...

Nog niet op foto: Al de slangen zijn onderwijl met inox of messing snelkoppelingen Gardena, dat gaat vlot en is een must!, niet zitten smleutelen en schroeven in een brouwsessie of 't is een smos sessie! De Inoxen koppelingen ga ik allemaal vervangen door messingen omdat die inoxen lekken (niet perfecr compatibel). Die aldi messing snelkoppelingen zijn best gooie.

Bij de 2de test run is alles quasi gesmeerd verlopen, ben heel content! heel goed rendement!
Ik kan ruim 27 liter high gravity brouwen op die manier en na koelen vul ik dat aan met koud bronwater in de gisttank tot 35liter!!

De moutkorf kan 8,5 kg graan bevatten als je 3,4 L/kg maischt. Nog een kilootje meer bij zwaarder maischen!

Nog iets over de profielen in RVS waarmee ik dat rek gemaakt heb: heb 5 einden van 3m gekocht van 't schroot bij Cassier in Deerlijk voor 25€ !   :groots:

De Hendi wordt nog niet automatisch aangestuurd, dat zal voor derde of 4de brouwsel zijn, maar voorlopig regel ik manueel bij, onderwijl leer ik het best meevallend gedrag van de Hendi beter kennen.

Herman

Ziet er goed uit Ronnie!

Zooms

Leuk dat het zo gesmeerd verloopt! Leuk verslag ook. Ben altijd wel een beetje 'jaloers' op zo goed met metaal kunnen werken.

abroeders

Knap stukje werk Ronnie! Ik ben jaloers [emoji12]

Anton

Prachtig Ronnie,

Hetzelfde systeem als ik heb, alleen is jouw RIMS luxer dan de mijne, ik moet nog met de hand takelen. ;)

Heel mooi allemaal, netjes gemaakt. Succes verder.

BLUB

Top gedaan Ronnie  :groots: leuk toch,een hobby in een hobby, KLASSE  :biersmile:


 :degroeten:


BLUB

tdp

Hoi Ronny,

Mooie foto's, mooie opstelling, mooi verhaal!

Die bimetalen thermometers, heb je daar een linkje van? Ik ben al enige tijd op zoek, van alles geprobeerd maar nog geen mooi passende kunnen vinden!

Groet,
de TDP

hans_nwk

Ziet er heel mooi uit!

Een vraagje: Haal je de thermometer van de platenkoeler bij het reinigen? De thermometer lijkt een dood einde te zijn waar wat achter kan blijven bij het spoelen.
Groet,
Hans

Ronnie

Citaat van: hans_nwk op 02-10-2015  09:34 uHaal je de thermometer van de platenkoeler bij het reinigen? De thermometer lijkt een dood einde te zijn waar wat achter kan blijven bij het spoelen. Hans

Nee, maar ik spoel de koelunit wel flink en finaal ook met lkalische en nadien oxonia oplossing. Is niet echt dood einde, is "passage" (T-stuk). Alleen de meetstift zelf zit in de stroming, de rest van het haakse stuk heb ik met aquariumsilicone potdicht gemaakt. Trouwens het meest bazaar blijft zitten in de platenkoeler: allerlei heel kleine hop partikeltjes  :( Met flink debiet en veel (regen) water spoelen die er wel uit.

Eerlijk: De platenkoeler is mijn minst goed aankoop, Heb nu veel, veel meer koelwater nodig + daarbij ook nog extra schoonmaakwerk dan vroeger. Ik overweeg onderwijl terug de spiraalkoeler.

Sander van Dijk

Citaat van: Ronnie op 02-10-2015  10:04 uEerlijk: De platenkoeler is mijn minst goed aankoop, Heb nu veel, veel meer koelwater nodig + daarbij ook nog extra schoonmaakwerk dan vroeger. Ik overweeg onderwijl terug de spiraalkoeler.

Als je voldoende platen hebt (wat in dit geval wel zo zou moeten zijn), heb je met een platenkoeler veel sneller meer capaciteit dan met een spiraalkoeler. Dan lijkt er iets fout te gaan. Het nadeel blijft dat je er niet in kunt kijken, dus schoonmaken kan een uitdaging zijn, maar qua koelcapaciteit zijn ze juist wel goed.
 
Ik zie dat de koeler al rechtop staat, dus dat is goed. Het is goed om het hete wort van onderaf (onderste kleinere ingang) erin te pompen of te laten lopen (zwaartekracht), zodat eventuele luchtbellen eruit gedrukt worden. Dan moet je uiteraard in tegenstroom koelen, dus het koelwater dan vanaf de bovenste ingang aan de andere kant door de koeler laten lopen.
 
Het is ook goed om af en toe de koelwaterzijde met een zuur te spoelen om te ontkalken, omdat dat de warmteuitwisseling ook beperkt.

Ronnie

Citaat van: tdp op 02-10-2015  09:14 uDie bimetalen thermometers, heb je daar een linkje van? Ik ben al enige tijd op zoek, van alles geprobeerd maar nog geen mooi passende kunnen vinden!

Dag TDP,
gekocht: http://nl.aliexpress.com/item/IN-LINE-THERMOMETER-TEE-HOME-BREW-BEER-CHILLER-MONITOR/2045244978.html?ws_ab_test=201556_5,201527_4_71_72_73_74_75,0_0

Dus met T stuk erbij! Heb het T-stuk elders gebruikt en hier in ons land er een gekocht, die was enkele mm langer op het dwarsstuk.

Sander van Dijk

Prachtige opstelling overigens  :duimop:

Ronnie

@ Sander: Koelduur is 10' langer dan met mijn spiraalkoeler, is nu 30'voor pakweg 30 liter. Spiraalkoeler was 20' voor 40 liter (oude klassieke installatie in fusten)
alle luchtbelletjes waren er uit hoor.
War wel een feit is: die laatste cijfers zijn beïnvloed door het langdurig warm weer dat we afgelopen periode hebben gehad. mijn regenwater voelde niet meer koud aan, niet exact gemeten, maar voordien nooit voorgehad, was merkelijk warmer! maar ook: vroeger  brouwde ik normaal niet van mei tot eind augustus.

Sander van Dijk

Citaat van: Ronnie op 02-10-2015  10:24 u@ Sander: Koelduur is 10' langer dan met mijn spiraalkoeler, is nu 30'voor pakweg 30 liter. Spiraalkoeler was 20' voor 40 liter (oude klassieke installatie in fusten)
alle luchtbelletjes waren er uit hoor.
War wel een feit is: die laatste cijfers zijn beïnvloed door het langdurig warm weer dat we afgelopen periode hebben gehad. mijn regenwater voelde niet meer koud aan, niet exact gemeten, maar voordien nooit voorgehad, was merkelijk warmer! maar ook: vroeger  brouwde ik normaal niet van mei tot eind augustus.

De temperatuur van het koelwater is van hele grote invloed. Als het koelwater in de zomer bijvoorbeeld 10ºC graden warmer is, zal dit zowel bij een spiraalkoeler als platenkoeler een hele grote invloed hebben op de benodigde koeltijd. Er zijn vast forumleden die hier een mooie berekening op los kunnen laten, maar uiteindelijk gaat dit topic niet over een platenkoeler  :)

ciesvandekwis

Heel mooie en compacte Rims Ronnie! Je bent inderdaad wel een krak als het op metaalwerken aan komt. Hoe maak je die doorvoeren voor kraan en themometer? Gewoon staalboortje of zo'n metaalpons? Doe je dat zelf?

Ronnie

Citaat van: ciesvandekwis op 02-10-2015  11:59 uJe bent inderdaad wel een krak als het op metaalwerken aan komt. Hoe maak je die doorvoeren voor kraan en themometer? Gewoon staalboortje of zo'n metaalpons? Doe je dat zelf?
Ben nochtans geen metaalbewerker! Na de Humaniora naar Hoger Technisch elektronica en lang getwijfeld tussen dit en chemie!
De gaten waren er, op de plaats van de thermometer zat een afdichting met enerzijds een silicone ring, anderzijds een teflon ring. dus heb niet moeten boren. Heb kraanconstructie ook gewijzigd met RVS huiddoorvoerzodat de afloop heel kort door de bocht kan gaan opdat de moutkorf niet teveel in de weg zou zitten.

De moutkorf is 1 mm 18/10 RVS plaat, op maat (rechthoek) gekocht in mijn gemeente (36€) en laten rollen bij een bestuurslid van de Reynaert gilde voor wat biertjes  :biersmile:
Het lassen is gedaan middels een tig door een specialist die een maat van mijn zoon is (5€ en wat biertjes!)  :proost:
De bodem van de moutkorf had ik eerst zelf gemaakt in plaat van 0,5 mm met gaatjes 2 mm, allemaal geboord tot doorlaat oppervlak van 12%  :nut:
Dat voldeed eigenlijk niet.

Nu is het een plaat 1 mm dik met veel meer gaatjes en doorlaat 24% okkasie via Brouwerwaldonck Constructions  :brouwen:

mbroek

@Ronnie

Mooie constructie. Heb je nog foto's van de moutkorf en het filter onderin? Ik ben ook aan het bedenken een rims te gaan maken.

Chiel

Ronnie

Chiel,
Nog eens opgezocht in mijn paperassen,
De bodem van de moutkorf is gewoon een filterplaat 1 mm dik,  type 23 of 24 % doorlaat meen ik, RVS AISI 304 R1.5 , T3 / K te vinden op pagina 2 van:

http://www.raynaud.be/sites/default/files/perfo_platen_0.pdf

Die foto's zal ik nog eens moeten maken, close up van de onderkant dus, ook van de hopkorf.
Zal dan ook van de hopkorf eens foto van pakken, hou ook het Vlaams forum in de gaten.
De foto's hierboven dateren nog van eerste run in mei.

Als je denkt ook zo een korf te maken, voor dezelfde ketel diameter, laat me weten, ga je adviseren de diameter 15 mm smaller te maken dan de mijne.
Voor de filterplaat heb ik geluk gehad, moeilijk zomaar te vinden. Best bij die firma één grote plaat van 1 x 2 m kopen na overleg voor samenaankoop, samen mat anderen in Vlaanderen en Nederland. Ken ook wat gasten in Frankrijk die kunnen geïnteresseerd zijn.

mbroek

Ronnie,

Bedankt voor de info. Op de foto's is inderdaad goed te zien dat jouw korf erg krap zit. Mijn kookketel is ook iets smaller, maar met jouw 15 mm tip is wel de juiste diameter te berekenen.

Chiel.

Ronnie

Nog effe dit:

Oorspronkelijk had ik de bedoeling om HERMS te doen.
Een extra warmtewisselaar en heet water voorraad nodig dus.
Nietes!
Echt niet nodig! Moest het op gas zijn of middels een gewone kookplaat dan misschien wel.
Maar met die inductiekookplaat echt niet nodig, de opwarming gaat zo mooi gelijkmatig, nergens hotspots! Niks karamellisatie.
Dus grote besparing in werk, budget en tijd!

Weet je, opzij van de ketel, zelfs als die 3,5 kW aan 't geven is, kan je uw vingers leggen! (bijv. op die plaats waar die display zit).

Wort smossen op de plaat? >> was je er zo af, zonder aanbakken!

Ronnie

Ik kreeg van iemand nu een pm met vraag over die bimetaal thermometer.
Hiervoor geen PM sturen X !
Ik post het antwoord hieronder, z'n vraag zullen jullie dan zo begrijpen:

"Ja hoor, aan de achterzijde van de wijzerplaat zit een schroef waarmee je het metertje mee kan kalibreren!"

HermanH

Citaat van: Ronnie op 02-10-2015  10:04 uEerlijk: De platenkoeler is mijn minst goed aankoop, Heb nu veel, veel meer koelwater nodig + daarbij ook nog extra schoonmaakwerk dan vroeger. Ik overweeg onderwijl terug de spiraalkoeler.
Anders werken met 2 platenkoelers Ronnie, het wort in serie laten stromen en het water parallel, zo is uw 2de koeler voorzien van vers koud water en het wort is ook al een groot stuk gekoeld door de 1ste platenkoeler....?

Ronnie

Dag Herman!
Herman, onlangs es een "dry run" gedaan (= koelen op een voorraad heet alkalisch water na een flessenwasbeurt):
Ga de output gewoon wat trager moeten laten lopen of het regenwater wat meer debiet geven was de bevinding.

Maar!

Wat ik denk te maken is een doorflow filter (gewone cilinder in/uit) net vóór het wort de platenkoeler instroomt.
Weet ge, na enkele dagen terug es heet water onder goeie druk laten doorstromen nadat ik er alkalische oplossing een nacht heb laten instaan in het wortgedeelte.
Nog steeds een bazaar van heel kleine partikeltjes die er uit komen.
Daarna spoelen en dan OXONIA 2% oplossing (lauw) 15' laten staan: = GROEN sopke !  :(ik denk dat er Cu in die platenkoeler zit en dat het maar een flinterdun NiCr laagje heeft!
Nee, staat me niet aan.

Sander van Dijk



Citaat van: Ronnie op 03-10-2015  10:56 u: = GROEN sopke !  :(ik denk dat er Cu in die platenkoeler zit

Volgens mij zijn de meeste platenkoelers gesoldeerd met koper. Dit zie je ook van de zijkant.



Ronnie

Ben op deze site ook mijn waardevolle afbeeldingen kwijt.
Van deze had ik actie genomen, ik wist mijn e-mail adres van toen nog en er is update gedaan. Maar toch krijg ik het niet voor elkaar.

Ik heb de foto's die ik op deze draad postte nog op mijn harde schijf.

Ik zou ze kunnen opnieuw uploaden via deze site: https://www.mupload.nl/

Is er dan een moderator bereid om de foto's bovenaan deze draad terug te plaatsen als ik een lijstje geef wat waar moet komen? (zelf kan ik de pagina's niet meer corrigeren).

Of ook mogelijk, ander voorstel en geen werk voor de moderatoren: de draad es onder een nieuwe naam posten met de foto's er bij, en hier verder een link plaatsen naar de nieuwe draad.

Jacques

Citaat van: Ronnie op 27-08-2017  11:31 uBen op deze site ook mijn waardevolle afbeeldingen kwijt.
Van deze had ik actie genomen, ik wist mijn e-mail adres van toen nog en er is update gedaan. Maar toch krijg ik het niet voor elkaar.

Ik heb de foto's die ik op deze draad postte nog op mijn harde schijf.

Ik zou ze kunnen opnieuw uploaden via deze site: https://www.mupload.nl/

Is er dan een moderator bereid om de foto's bovenaan deze draad terug te plaatsen als ik een lijstje geef wat waar moet komen? (zelf kan ik de pagina's niet meer corrigeren).

Of ook mogelijk, ander voorstel en geen werk voor de moderatoren: de draad es onder een nieuwe naam posten met de foto's er bij, en hier verder een link plaatsen naar de nieuwe draad.

Links aanpassen waardoor oude foto's weer zichtbaar zijn is geen. Probleem. Maar de plaatjes opnieuw poste n kan natuurlijk ook. De beheerders kunnen vervolgens een link in het oude bericht maken naar het nieuwe bericht met foto's.

Ronnie

OK, bedankt! ga midden deze week eens de bewuste memory stick bovenhalen.

Ronnie

De fotos van de thread "mijn Rims Rekje" van oktober 2015 waren verschwunden.

Ik plaats deze draad helemaal opnieuw.
en nu maar zorgen dat de foto-provider het blijft doen, of dat die niet vervelend begint te doen  ;)

Alle berichten van vroeger worden gekopieerd, waarbij de foto's via een nieuwe link worden geplaatst.

Bon, hele poos geleden dat ik op de thread van de Hendi inductiekookplaat vragen stelde, waarvoor dank voor jullie hulp!

Onderwijl is veel geleerd, geprobeerd, uitgetest, gebouwd!
Na een eerste RIMS testbrouw in de niewgebouwde installatie (in mei 2015) nu nog wat verbeterd.
Bij die eerste testbrouw al wel tussen het gesmos door foto's gemaakt.
De 2de testbrouw  4 weken geleden geen foto's genomen. Komt nog wel es.

Voor mijn Ss brewtech Inductie kookketel van bij Niels (BE brouw-webshop) ook veel nuttige info bij de Fritzen en op dit forum gevonden,
alsook op dit NL forum voor mijn inductie kookplaat van Hendi waar die Duitsers zo fel op zijn (en terecht!!)

De eerste aankoop dateert al van enige jaren terug, dat was een IWAKI MD6 pompje via iemand van 't Vlaams forum.
Ik kan zeggen dat zo een MD6ke ruim voldoet om te Rimsen of Hermsen tot pakweg 50 liter systemen.

We gaan alles via de foto's es overlopen en bekijken:

Hieronder de 10 gallons ketel met RVS bolkraan (veel te zware kraan er afgegooid),
de bimetaal °C-meter is er een uit China (18€) die ik middels een huiddoorvoer passend gemaakt heb opdat de moutkorf er in kan:


 
Die bimetaal T°-meter in close-up:



Hier zie je het rimsen (rondcirculeren van wort) dat net begonnen is,
je ziet die ringvormige inox buis van 10mm met sproeigaatjes die rondgepomt wort terug in de brouwketel brengt.
De vertikale buis is mijn temperatuursonde waarin zo een MD-zoveel chip zit.



Hironder: De temperatuurcontrole welke het rondgecirculeerde wort meet (met die MD-chip),
je ziet ook dat die goedkope bimetaal T° meter (2de foto van boven) moet niet onderdoen voor z'n elektronische concurent!



Er is ook aan een lichtje gedacht (12V spot, gevoed vanuit het bakje voor temperatuur en lift controle).



Op mijn brouwrek staan een pak stopcontacten, er komen op een dikke kabel (2,5 mm²) 3 fasen binnen:
allemaal voor 20 Ampère want de onderste voed de Hendi 3,5 kW inductiekookplaat.
Deze keuze is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van je elektrische installatie die je hebt.
Waar ik nu woon ga ik dat simpeler doen en middels 2 enkelfasige kringen voeden:
het onderste stopkontakt  op een 20A kring en de 2 bovenste samen op een 16A kring.
Deze daarboven is voor mijn heetwater (spoelwater) van 1,8 kW.
Dan een schakelaar voor stopcontact erboven waar de Iwaki pomp op zit en bovenaan
een stopcontactje waar mijn 12V voeding voor temp. controle, de takel en de lamp inzit.
Die aansluitingen en switchen zitten in het bakje van de Temp. controle ingebouwd,
alsook een reserve schakelaar + uitgang voor een 12V solar pompje.



Op onderstaande foto hieronder zie je het Iwaki pompje.
Op de output van het pompje zit nu ook een wurgkraantje sedert de 2de testrun,
dat is nodig, er wordt zo een 3,5 a 4 liter per minuut gepompt, de pomp kan wel 7 liter aan maar dan trek je de zijkant van de moutkorf leeg.



Hier een blik op de platenkoeler, die heeft op z'n uitgang ook zo een simpele maar handige bimetaal thermometer.



Kijk, dat is heel het rek waarmee het gebeurt! :



Een close-up van de terugsproeier (constructie Ateliers BrouwerWaldonck, Ekeren)



Zicht langs achter op de takelconstructie die de moutkorf uit de brouwketel heft,
is en moterke (uit China natuurlijk) gekocht bij alie vaar 21 €, draait heel traagjes en kan 50 kg heffen in deze constructie.
Deze foto is nog van mijn eerste rims test, nu is die weerspannige remkabel vervangen door een heel kloeke polyester koord van diam. 3,5 mm.



Hieronder zicht op het oprollen van die (toen) stugge staalkabel (was een remkabel fiets)



Zo zie je mijn takel aan de (schoonste) voorkant:



De takel heft de moutkorf uit de ketel:



Op het bakje  met de temp controle zit ook de takelbediening



De moutkorf kan helemaal uitdruppen en nog wat rusten bovenop het verder opwarmend wort.
De gaatjesbodem van de moutkorf zit op 27 mm van de onderzijde van de korf (op deze foto was dat nog 12 mm)
Veiligheidshalve 2 profieltjes om ze op te laten rusten, want stel je voor dat die takelkoord het begeeft!  :o



Het deksel voor tijdens het RIMSEN, heeft RVS scharniertjes,
dat geelkoperen beugeltje is om de terugsproeier vast te houden op z'n juiste plaats.
In het midden een klembeugeltje uit RVS veerstaal waarin ik de Temperatuursonde schuif:



De "paardenpik/peerdefluit" ofte driefasenstekker (3x 220V zonder N, komt op platteland in Vlaanderen soms nog voor)



Na het koken respectievelijk koelen, kan het wort recht in de CCT gepompt worden, (Een 50 liter Ss CCT van bij Niels!)



Alles overgepompt, dat is hetgeen overbijft op de bodem van de brouwketel: wat spikkeltjes van de hop en NIKS, NUL karamelisatie!



Iets wat ik nog niet gefotografeerd heb is de hopkorf bijna even hoog als de moutkorf, gaatjes over de cilinder en de bodem, diameter iets kleiner dan de hopkorf.
Zo zit bij wegbergen alles mooi in de ketel:

- de ketel
- in de ketel de moutkorf
- in de moutkorf de hopkorf
- in de hopkorf de terugsproeier met daarin het deksel, slangen...

Nog niet op foto: Al de slangen zijn onderwijl met inox of messing snelkoppelingen Gardena, dat gaat vlot en is een must!,
niet zitten sleutelen en schroeven in een brouwsessie of 't is een smos sessie!
De RVS koppelingen ga ik allemaal vervangen door messingen omdat die RVS'ers lekken (niet perfect compatibel).
Die Aldi messing snelkoppelingen zijn best goeie.

Bij de 2de test run is alles quasi gesmeerd verlopen, ben heel content! heel goed rendement!
Ik kan ruim 27 liter high gravity brouwen op die manier en na koelen vul ik dat aan met koud bronwater in de gisttank tot 35liter!!

De moutkorf kan 8,5 kg graan bevatten als je 3,4 L/kg maischt. Nog een kilootje meer bij zwaarder maischen!

Nog iets over de profielen in RVS waarmee ik dat rek gemaakt heb: heb 5 einden van 3m gekocht van 't schroot bij Cassier in Deerlijk voor 25€ !   :groots:

De Hendi wordt nog niet automatisch aangestuurd, dat zal voor derde of 4de brouwsel zijn,
maar voorlopig regel ik manueel bij, onderwijl leer ik het best meevallend gedrag van de Hendi beter kennen.

Vervolg en de geposte comments vinden jullie op de oorspronkelijke thread : http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29655.0/all.html







Ronnie

De updated thread met foto's zichtbaar is geplaatst.
Je vindt het
hier


ciesvandekwis

Super dat je weer in actie schiet na je verhuis Ronnie, ik zou eens moeten langskomen. Zaterdag 2/9 doen we met de hobbybrouwers een fietstochtje in Gent, naar 4 hobbyisten, goesting om mee te doen?

Etn82

Citaat van: Ronnie op 28-08-2017  11:44 uDe updated thread met foto's zichtbaar is geplaatst.
Je vindt het
hier

Om het geheel nog overzichtelijker te maken, heb ik de twee topics weer samengevoegd tot één topic. Zo staat alle informatie bij elkaar. :)

Ronnie

Citaat van: Etn82 op 28-08-2017  14:50 uOm het geheel nog overzichtelijker te maken, heb ik de twee topics weer samengevoegd tot één topic. Zo staat alle informatie bij elkaar. :)

Prima zo, bedankt!

timanrebel

Die bi-metaal thermometers zien er echt super uit! Heel mooi gedaan

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.