Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel

Gestart door kellermeister, 28-01-2006 21:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

kellermeister

Wildernis Tripel

10l recept
2880g vienna
240g haver
maisch 65C, 60 minuten
15g hallertauer, 60 minuten
15g Tettnanger, 15 minuten
720g wit tafelzuiker, 5 minuten
T-58 gist, 16C

ik heb geen pilsner, dus probeer ik vienna.  het wort is relatief licht in kleur.

MO

Lijkt me niet veel mis mee. Wat is de bedoeling van het haver?

kellermeister

slagroomachtige schuim

de T-58 gist lijkt niet veel schuim te maken, dus probeer ik het te helpen.



(een beetje wildernis)

MO

met haver meer schuim. Weinig kans ben ik bang. Je kunt beter je maischschema aanpassen.

Drents Hopbier

Citaat van: kellermeister op 29-01-2006  15:34 uslagroomachtige schuim
de T-58 gist lijkt niet veel schuim te maken, dus probeer ik het te helpen.
Dan zou ik de haver vervangen door tarwe.

Hans Hans

MO

De mare gaat dat tarwe niet bijdraagt aan schuimstabiliteit. Lees A3's verhaal
maar eens.

kellermeister

Ik heb altijd geluk gehad met ongeveer 5% gerold haver.   Eens heb ik een blonde gebrouwt met 95% 2-row en 5% haver, en body en schuim zijn uitgekomen bijna als een Duvel.

Tarwe, haver en carapils zijn alle goed voor body en schuim.  Veel eiwit, neem ik aan.

Het gist maakt eigenlijk veel uit met schuim.  Deze T-58 laat wenig schuim zien in de vorige brouwsel, dus heb ik extra haver gebruikt.

Johannes

Of je met vienna mout een goede tripel brouwt weet ik niet. Ik weet wel dat ik met pale mout, hele stevige slagroomachtige schuimkragen heb gehad.

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 29-01-2006  17:17 uDe mare gaat dat tarwe niet bijdraagt aan schuimstabiliteit. Lees A3's verhaal
maar eens.
Laat ik dan maar eigenwijs wezen. Ik doe bij elk brouwsel wat tarwe(mout) en heb nooit last van slecht schuim (op een enkele Barley wine na misschien). Ik heb het nog nooit vergeleken, maar mijn idee is: baat 't niet, 't schaad ook niet".

Hans Hans

Johannes

Citeerbaat 't niet, 't schaad ook niet".
Dat zal inderdaad waar zijn, maar ik vind het grote flauwek**redenering om bij elk brouwsel een handje mout voor goede schuimkraag te doen. Mocht je last hebben van slechte schuim(houd)baarheid kijk dan eerst naar je maischschema en gisting/gistsoort. Ooit een witbier gezien die 5 minuten heeft gestaan? of een Weizen?

:degroeten:

Johannes

Drents Hopbier

Citaat van: Johannes op 29-01-2006  18:02 uDat zal inderdaad waar zijn, maar ik vind het grote flauwek**redenering om bij elk brouwsel een handje mout voor goede schuimkraag te doen.
Al lezend in het door A3 genoemde artikel (http://www.scientificsocieties.org/jib/papers/2004/G-2004-0810-241.pdf ) kom ik bijna net zo vaak de opmerking tegen dat tarwe het schuim bevordert, als het tegenovergestelde.
Eén regel vind ik er uit springen: "although it seems to be generally accepted that wheat has a positive influence on foam stability, confirming evidence is scarce".
Misschien slaat dat op praktijkervaring, waarover weinig gepubliceerd is.

Overigens gaat het artikel vaak over een groot aandeel van tarwe in de storting (40%). Ik gebruik geen "handje tarwe" maar toch wel tot 5 % tarwe in de storting.

Hans Hans


SiriS

Beste Kellermeister,

Als je T-58 vervangt door de S-33 is je schuim probleem opgelost. Haver kan dan blijven, mogelijk voorstel voor een aanpassing mijnerzijds is om de tafelsuiker te vervangen door rietsuiker.

Groet, SiriS

Gio

Ik prefereer ook rietsuiker boven tafelsuiker.
Waarom?
omdat bij ons thuis de tafelsuiker rietsuiker is (lekkerder in de koffie) en daarbij rietsuiker een ongeraffineerd edoch wenselijk smaakje afgeeft
wat is jou reden SiRiSs?



Jacques

Ik denk dat het in de USA niet uitmaakt of je nu riet- of bietsuiker gebruikt.
In veel landen van Europa is rietsuiker niet volldig geraffineerd. In de meeste andere landen wel. Er is dan geen enkel verschil tussen riet- en bietsuiker!

Zie
http://www.suikerinfo.nl/nl/allesoversuiker/soorten/artikel.php?id=37
http://www.food-info.net/nl/national/ww-suiker.htm (helemaal onderaan)

kellermeister

Mijn eerste keuze voor gist is Wyeast 3787 (juiste nummer? Westmalle) maar de naaste brouwwinkel is een paar uur rijden, en het is te koud om door UPS te laten sturen.  Dus een oude droog packet gist dat ik aan de hand had.  S-33 is ook aanbevelen?

Ik denk dat het zuiker is wel "cane sugar".  Veel meer over zuiker typen weet ik niet.

Of tarwe wel of niet het schuim verbeterd, hoef je geen wetenschapper te vragen.  Ga gewoon dezelvde recept twee keet brouwen, eens met en eens zonder.

Ik heb haver gebruikt nog in de donkere eeuwen, eerst in 1984 in een extract brouwsel, maar dan hebben wij gewoon een handvol mee in de kookketel gedaan, om ons dunne extract bieren een beetje body te geven.  Niet de juiste weg, maar toen wisten wij niks.

MO


kellermeister

De Tripel vergistet een beetje langzamer nu, hij is bijna uit.

Ik neem aan dat de juiste weg een tripel te maken is in vlessen, maar ik wil liever een keg gebruiken.  Mijn plan is het te laten staan in het primary tot het een beetje helderer wordt, dan overhevelen naar een corny keg.  Na 2 weeken in de keg, nog eens overhevelen naar en andere keg, en onder CO2 druk zetten.  Een maand laten rijpen, en dan proeven.

Komentaar?

Johannes

Citaat van: kellermeister op 01-02-2006  14:50 uKomentaar?

Nee! geen commentaar  ;) lijkt me prima zo.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.