Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel  (gelezen 4668 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Gepost op: 28-01-2006 21:07 u »
Wildernis Tripel

10l recept
2880g vienna
240g haver
maisch 65C, 60 minuten
15g hallertauer, 60 minuten
15g Tettnanger, 15 minuten
720g wit tafelzuiker, 5 minuten
T-58 gist, 16C

ik heb geen pilsner, dus probeer ik vienna.  het wort is relatief licht in kleur.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 29-01-2006 14:34 u »
Lijkt me niet veel mis mee. Wat is de bedoeling van het haver?

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 29-01-2006 15:34 u »
slagroomachtige schuim

de T-58 gist lijkt niet veel schuim te maken, dus probeer ik het te helpen.



(een beetje wildernis)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 29-01-2006 16:45 u »
met haver meer schuim. Weinig kans ben ik bang. Je kunt beter je maischschema aanpassen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.166
  • Land: nl
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 29-01-2006 16:53 u »
slagroomachtige schuim
de T-58 gist lijkt niet veel schuim te maken, dus probeer ik het te helpen.
Dan zou ik de haver vervangen door tarwe.

Hans Hans

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 29-01-2006 17:17 u »
De mare gaat dat tarwe niet bijdraagt aan schuimstabiliteit. Lees A3's verhaal
maar eens.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 29-01-2006 17:24 u »
Ik heb altijd geluk gehad met ongeveer 5% gerold haver.   Eens heb ik een blonde gebrouwt met 95% 2-row en 5% haver, en body en schuim zijn uitgekomen bijna als een Duvel.

Tarwe, haver en carapils zijn alle goed voor body en schuim.  Veel eiwit, neem ik aan.

Het gist maakt eigenlijk veel uit met schuim.  Deze T-58 laat wenig schuim zien in de vorige brouwsel, dus heb ik extra haver gebruikt.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 29-01-2006 17:27 u »
Of je met vienna mout een goede tripel brouwt weet ik niet. Ik weet wel dat ik met pale mout, hele stevige slagroomachtige schuimkragen heb gehad.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.166
  • Land: nl
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 29-01-2006 17:52 u »
De mare gaat dat tarwe niet bijdraagt aan schuimstabiliteit. Lees A3's verhaal
maar eens.
Laat ik dan maar eigenwijs wezen. Ik doe bij elk brouwsel wat tarwe(mout) en heb nooit last van slecht schuim (op een enkele Barley wine na misschien). Ik heb het nog nooit vergeleken, maar mijn idee is: baat 't niet, 't schaad ook niet".

Hans Hans

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 29-01-2006 18:02 u »
Citaat
baat 't niet, 't schaad ook niet".
Dat zal inderdaad waar zijn, maar ik vind het grote flauwek**redenering om bij elk brouwsel een handje mout voor goede schuimkraag te doen. Mocht je last hebben van slechte schuim(houd)baarheid kijk dan eerst naar je maischschema en gisting/gistsoort. Ooit een witbier gezien die 5 minuten heeft gestaan? of een Weizen?

:degroeten:

Johannes

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.166
  • Land: nl
Re: Wordt deze brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #10 Gepost op: 29-01-2006 20:56 u »
Dat zal inderdaad waar zijn, maar ik vind het grote flauwek**redenering om bij elk brouwsel een handje mout voor goede schuimkraag te doen.
Al lezend in het door A3 genoemde artikel (http://www.scientificsocieties.org/jib/papers/2004/G-2004-0810-241.pdf ) kom ik bijna net zo vaak de opmerking tegen dat tarwe het schuim bevordert, als het tegenovergestelde.
En regel vind ik er uit springen: "although it seems to be generally accepted that wheat has a positive influence on foam stability, confirming evidence is scarce".
Misschien slaat dat op praktijkervaring, waarover weinig gepubliceerd is.

Overigens gaat het artikel vaak over een groot aandeel van tarwe in de storting (40%). Ik gebruik geen "handje tarwe" maar toch wel tot 5 % tarwe in de storting.

Hans Hans


SiriS

  • Gast
Re: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #11 Gepost op: 29-01-2006 21:38 u »
Beste Kellermeister,

Als je T-58 vervangt door de S-33 is je schuim probleem opgelost. Haver kan dan blijven, mogelijk voorstel voor een aanpassing mijnerzijds is om de tafelsuiker te vervangen door rietsuiker.

Groet, SiriS

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 29-01-2006 22:47 u »
Ik prefereer ook rietsuiker boven tafelsuiker.
Waarom?
omdat bij ons thuis de tafelsuiker rietsuiker is (lekkerder in de koffie) en daarbij rietsuiker een ongeraffineerd edoch wenselijk smaakje afgeeft
wat is jou reden SiRiSs?



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #13 Gepost op: 29-01-2006 23:05 u »
Ik denk dat het in de USA niet uitmaakt of je nu riet- of bietsuiker gebruikt.
In veel landen van Europa is rietsuiker niet volldig geraffineerd. In de meeste andere landen wel. Er is dan geen enkel verschil tussen riet- en bietsuiker!

Zie
http://www.suikerinfo.nl/nl/allesoversuiker/soorten/artikel.php?id=37
http://www.food-info.net/nl/national/ww-suiker.htm (helemaal onderaan)

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #14 Gepost op: 30-01-2006 00:43 u »
Mijn eerste keuze voor gist is Wyeast 3787 (juiste nummer? Westmalle) maar de naaste brouwwinkel is een paar uur rijden, en het is te koud om door UPS te laten sturen.  Dus een oude droog packet gist dat ik aan de hand had.  S-33 is ook aanbevelen?

Ik denk dat het zuiker is wel "cane sugar".  Veel meer over zuiker typen weet ik niet.

Of tarwe wel of niet het schuim verbeterd, hoef je geen wetenschapper te vragen.  Ga gewoon dezelvde recept twee keet brouwen, eens met en eens zonder.

Ik heb haver gebruikt nog in de donkere eeuwen, eerst in 1984 in een extract brouwsel, maar dan hebben wij gewoon een handvol mee in de kookketel gedaan, om ons dunne extract bieren een beetje body te geven.  Niet de juiste weg, maar toen wisten wij niks.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.443
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #15 Gepost op: 30-01-2006 08:52 u »
3787 is inderdaad Westmalle.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #16 Gepost op: 01-02-2006 14:50 u »
De Tripel vergistet een beetje langzamer nu, hij is bijna uit.

Ik neem aan dat de juiste weg een tripel te maken is in vlessen, maar ik wil liever een keg gebruiken.  Mijn plan is het te laten staan in het primary tot het een beetje helderer wordt, dan overhevelen naar een corny keg.  Na 2 weeken in de keg, nog eens overhevelen naar en andere keg, en onder CO2 druk zetten.  Een maand laten rijpen, en dan proeven.

Komentaar?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wordt dit brouwsel wat? Wildernis Tripel
« Reactie #17 Gepost op: 01-02-2006 14:56 u »
Komentaar?

Nee! geen commentaar  ;) lijkt me prima zo.

Tags: