Haagsch Hoppenbier

Gestart door Gerb, 14-09-2005 12:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerb

Hier het recept met de wilde hop. Zoals ik in een andere thread al meldde, heb ik de hop 15 minuten bij 80 graden gedroogd. Door de korte droogtijd zat er nog wel wat vocht in de hop. Mijn bedoeling om de hop er pas aan het midden/eind erbij te doen, werd een beetje verpest door andere huishoudelijke werkzaamheden. Dus heb ik aan het begin en tussentijds de toegevoegd. Daarna besloot ik dat het wel bitter genoeg moest zijn. Bitter was het wort zeker wel, maar achteraf  dacht ik dat het andere keren bitterder was. Als het na de hoofdvergisting niet bitter genoeg is, ga ik nog wat hop koken en dat erbij doen.


Pilsmout     3080gram   81,5%
tarwemout   200gram   5,3%
kristalsuiker  200gram   5,3%
tarwe      150gram   4,0%
munichmout 100gram   2,6%
mais        50gram   1,3%

17 liter maischwater
5 liter spoelwater
Beide aangezuurd met melkzuur.

maischschema
temp   60   70   75
tijd   35   30   5

kooktijd 90 minuten


Hallertauer Hersbrucker  2,0%   25 gram   FWH
Wilde hop   25 gram   75 min
Wilde hop   30gram   30 min

Gist: opgekweekte Rochefort.

Dichtheid: 1060-1010
Bitterheid: 29 IBU (ik ga ervanuit dat de wilde hop 2,0% aa heeft)

Gerb


MO

grappig een blondje met de Rochefort gist. Dat ga je zeker wel proeven, en misschien zelfs wel vrij dominant. Waarom heb je de hop nou gedroogd als je hem toch meteen ging gebruiken. Dat hoeft eigenlijk niet hoor.

Gerb

Ik zag al helemaal voor me hoe al dat groene sap mijn bier binnendrong en mijn bier verziekte. Misschien een beetje panisch, maar better safe than sorry.

Die gist had ik al opgekweekt, want binnenkort gaan we 100 liter Rochefort 8 maken met onze 'HERMS', dus dan heb ik genoeg vitale gist beschikbaar. Denk je dat het storend wordt? Er bestaat toch ook zoiets als een Rochefort 6? Ik denk dat het wel mee zal vallen.

Gerb

MO

de Rochefort 6 is ook een donker bier. Nobertus heeft een keer Westmalle Tripel gebrouwen met Chimay gist (saai of strak bier), Westmalle Tripel gist (leek redelijk) en Rochefort gist. In het blonde bier viel het Rochefort gistprofiel erg op. Het was een erg lekker bier, dus ik bedoel met dominerend niet storend. Maar voor het testen van de hop zou misschien een meer neutrale gist (bv Chimay gist) nuttiger zijn om de hop an sich te testen.
Wat bedoel je nou met groen sap? Denk je dat er meer verdampt dan water tijdens je hop-droog behandeling. Ik denk het niet.

Gerb

Ik denk dat als je de hop niet droogt, dat er inderdaad andere stoffen het bier in komen. Om dezelfde redenen wordt sinaasappelschil en diverse kruiden toch ook gedroogd (steranijs, jeneverbes, koriander)?. En je wilt toch eigenlijk ook niet dat de smaak van de hopblaadjes (grassmaak) in het bier terecht komt?

Gerb

Adrie

Volgens mij wordt er gedroogd vanwege de houdbaarheid. Natte sinaasappelschillen en kruiden gaan schimmelen.

Ik zou niet weten welke andere stoffen er in je bier zouden komen als je je hop niet droogt. Het enige dat verdwijnt is water en wellicht nog wat andere vluchtige stoffen en ik heb nog nooit gehoord dat verse hop een grassmaak aan je bier zou geven. (geeft gedroogde hop dan een hooismaak aan je bier  ??? ).

MO

eens met A3. zoals altijd.

Gerb

Nou ik ben het er niet mee eens, ik geloof echt dat het beter is om hop te drogen. Je 'concentreert' als het ware het alfazuur. Het is toch ook daarom dat er hopsoorten komen die hoge alfazuur gehaltes hebben, zodat je dus minder blad in het bier hebt en dus minder kans op vervelende bijsmaken?!

Gerb

Adrie

Je vergelijkt nu appels met peren. Bij het drogen verdwijnt water, waardoor het alfazuurpercentage inderdaad groter wordt per gram hop. Maar niet per gram drooggewicht en dat is wat we altijd vergelijken bij verschillende hopsoorten. Je hebt meer hop nodig als je verse hop gebruikt (in grammen), maar evenveel hopbellen als wanneer je dezelfde hop gedroogd zou gebruiken. De hoeveelheid drooggewicht is dus precies gelijk. Bij een hopsoort met een lager alfazuurpercentage heb je meer drooggewicht (meer bellen) nodig.

Gerb

Ok, Ok laat ik het dan maar gewoon zeggen, ik heb de hop gedroogd omdat mijn gevoel zei dat het beter was en minder nare bijsmaken zou produceren. Het was dus meer een ingeving dan dat ik er echt over nagedacht had. Later besefte ik me dat het wel mogelijk zou zijn dat 'natte' hop bijsmaken zou kunnen produceren. En eigenlijk denk ik dat de kans aanwezig is dat dat ook echt zo is. Kunnen jullie mij nou niet een klein beetje gelijk geven? :groots:

Gerb

Hopmans

CiteerEens met A3. zoals altijd.
Mmm, de WURMS is blijkbaar nog niet af.  :)

Maar in dit geval ben ik het ook met Adrie eens.
Alhoewel hooi misschien wel lekkerder is als gras.
Ach weet ik veel. Hier onder de rook van de Hoogovens ga ik toch geen hop verbouwen.

 :degroeten:


MO


Herman

Ik heb wel met ongedroogde hop gebrouwen en je rook het gras door het waterslot heen, bij het jongbier was het ook nog te proeven, later niet meer.

De stelling dat ongedroogde hop ook andere smaakjes kunnen opleveren vind ik op zich geen vreemde.

Gerb

Sorry dat ik jullie tegen de haren instrijk, was niet de bedoeling om jullie  :echtboos: te maken. No hard feelings, toch?
Om mijn punt toch nog wat kracht bij te zetten heb ik het volgende op Glen Tinseth's Hop Page gevonden:

 It should be noted that some homebrewers have had mixed results when using fresh hops (poor AA approximation for bittering, sometimes grassy aroma for finishing).

Gerb

MO

Ik vond het een fijne discussie. Misschien wat lomp van mijn kant. De argumenten van Herman en van jouw bron maken mij aan het twijfelen. Maar als ik (hopelijk) volgend jaar zelf ook hop hep ga ik wel een keer met natte hop brouwen en dan zullen we zien!

Adrie

Het bakzeil wordt voorzichtig uit de kast gehaald en klaargelegd voor het geval dat...

Johannes

Citaat van: Gerb op 20-09-2005  16:38 uKunnen jullie mij nou niet een klein beetje gelijk geven? :groots:



Ik vind het ook geen gekke gedachte het kan mijns inziens geen kwaad om wel te drogen.


Citaat van: Hoppie op 20-09-2005  16:42 uMmm, de WURMS is blijkbaar nog niet af. :)

 :)

Gerb

MO Ik kom misschien ook naar de hobbybrouwdag. Misschien kun ik je dan mijn Haagsch Hoppenbier geven. Als je dit nog durft met die grassmaak  ;D Het was een mooie discussie, dank voor de input, A3 ook!

Gerben

MO

graag! iK ZOU dolgraag een biertje van je willen proeven. Bedenk dat mijn tap met stormbier open staat!

Adrie

En onze tap met bokbier en Kolsch!

MO

wij worden wel een beetje vervelend met onze reclame voor de hobbybrouwen dag he? Moderators grijp eens in...

Adrie

Nog even over de grassmaak: op de site van het bierkeurmeestersgilde staat: Oude en vochtig bewaarde grondstoffen kunnen soms ook een grasachtige smaak veroorzaken. De voornaamste verbinding is vaak cis-3-hexanal. Ik denk dat je een grasachtige smaak krijgt als je verse hop een tijdje bewaart in een plastic zak of zo, zodat het niet kan drogen. Als je plukt en direct aan het bier toevoegt, zal de grasachtige smaak volgens mij niet optreden.

En verder zou ik zeggen: komt allen naar de MTG Hobbybrouwendag op 15 oktober bij de Maaslandbrouwerij te Oss.

Herman

Moet je wel brouwen onder de hopplanten ;D

Gerb

A3 en MO, Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen met het gebruik van verse hop.

Hoe gaat dat bier ruilen eigenlijk in z'n werk, is er nog een soort officieel ruilprogramma of zo? Ik ben ook zeer benieuwd naar jullie bieren!                                                                                                                                                                           
Gerb                                                     

MO

tjsa, mijn bier is bijna op. het ruilen zal allemaal heel informeel gaan. we hebben elkaar jaren niet gezien, maar ik pak gewoon Jacques' fotos van de Rochefort proeverij erbij en dan herken ik je wel weer. ik zal een badge dragen met mijn naam (en een rode roos in mijn revers).

Gerb

MO,

Ik weet nog niet of ik er ook ben, maar als ik kom dan heb ik een witte anjer in mijn haar. Ik zie jouw gezicht elke keer voor me als ik een bericht van je zie, dus dat komt wel goed.

Als ik kom, neem ik wel een stuk of 10 biertjes mee.

Gerben

Gerb

Heren,

Morgen ben ik toch van plan af te reizen naar Oss. Helaas gisteren bij het proeven van dit bier, bleek het te stikken van de diacetyl. Het bier was niet helder en belangrijker nog, niet lekker. Ik neem dit bier dus niet mee. Na de eerdere discussie had ik bijna gehoopt dat het bier een enorme grassmaak zou ontwikkelen, maar helaas, het is een andere, gore smaak geworden. Ik hoop dat het in de tijd nog bijtrekt. Ik neem wél mij Saison met Cascade hop mee (voor de liefhebbers).

Gerb


Edgar

Citaat van: Gerb op 14-10-2005  16:04 uIk neem dit bier dus niet mee. Na de eerdere discussie had ik bijna gehoopt dat het bier een enorme grassmaak zou ontwikkelen, maar helaas, het is een andere, gore smaak geworden.

Neem het dus wél mee! Altijd interessant om afwijkingen te proeven!

MO

hoe lang zit hij op de fles? Diacetyl verdwijnt na een paar weken meestal wel.

Gerb

Ja dat weet ik. Het bier zit pas 2 weken op de fles dus je kunt nog niet spreken van een brouwfout of van mislukt bier. Ik geloof wel dat het goed gaat komen met dit bier.

Gerb

Adrie

Neem toch maar mee, altijd interessant om te proeven (een Saison met Cascade trouwens ook!!).

Gerb

Dit is alweer een verouderde thread maar ik zit dit bier nu te drinken en ik ben wel tot de conclusie gekomen dat de Rochefort gist echt geen goede gist is voor een blond. Veel te uitgesproken scherp, oplosmiddelachtig. Het doet zowat zeer aan mijn verhemelte.
Ik denk dat de smaak ook niet echt helemaal super is, omdat ik later in water hop heb gekookt en dat aan het bier toegevoegd. Het bier is daarna niet meer helder geworden. Volgende keer meteen de goede bitterheid maar, of de hop met wort koken.

Van een grasachtige smaak (helaas) niets geproefd!

Gerb

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.