Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Haagsch Hoppenbier  (gelezen 6526 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Haagsch Hoppenbier
« Gepost op: 14-09-2005 12:52 u »
Hier het recept met de wilde hop. Zoals ik in een andere thread al meldde, heb ik de hop 15 minuten bij 80 graden gedroogd. Door de korte droogtijd zat er nog wel wat vocht in de hop. Mijn bedoeling om de hop er pas aan het midden/eind erbij te doen, werd een beetje verpest door andere huishoudelijke werkzaamheden. Dus heb ik aan het begin en tussentijds de toegevoegd. Daarna besloot ik dat het wel bitter genoeg moest zijn. Bitter was het wort zeker wel, maar achteraf  dacht ik dat het andere keren bitterder was. Als het na de hoofdvergisting niet bitter genoeg is, ga ik nog wat hop koken en dat erbij doen.


Pilsmout     3080gram   81,5%
tarwemout   200gram   5,3%
kristalsuiker  200gram   5,3%
tarwe      150gram   4,0%
munichmout 100gram   2,6%
mais        50gram   1,3%

17 liter maischwater
5 liter spoelwater
Beide aangezuurd met melkzuur.

maischschema
temp   60   70   75
tijd   35   30   5

kooktijd 90 minuten


Hallertauer Hersbrucker  2,0%   25 gram   FWH
Wilde hop   25 gram   75 min
Wilde hop   30gram   30 min

Gist: opgekweekte Rochefort.

Dichtheid: 1060-1010
Bitterheid: 29 IBU (ik ga ervanuit dat de wilde hop 2,0% aa heeft)

Gerb


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #1 Gepost op: 14-09-2005 13:11 u »
grappig een blondje met de Rochefort gist. Dat ga je zeker wel proeven, en misschien zelfs wel vrij dominant. Waarom heb je de hop nou gedroogd als je hem toch meteen ging gebruiken. Dat hoeft eigenlijk niet hoor.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #2 Gepost op: 14-09-2005 13:51 u »
Ik zag al helemaal voor me hoe al dat groene sap mijn bier binnendrong en mijn bier verziekte. Misschien een beetje panisch, maar better safe than sorry.

Die gist had ik al opgekweekt, want binnenkort gaan we 100 liter Rochefort 8 maken met onze 'HERMS', dus dan heb ik genoeg vitale gist beschikbaar. Denk je dat het storend wordt? Er bestaat toch ook zoiets als een Rochefort 6? Ik denk dat het wel mee zal vallen.

Gerb

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #3 Gepost op: 14-09-2005 15:12 u »
de Rochefort 6 is ook een donker bier. Nobertus heeft een keer Westmalle Tripel gebrouwen met Chimay gist (saai of strak bier), Westmalle Tripel gist (leek redelijk) en Rochefort gist. In het blonde bier viel het Rochefort gistprofiel erg op. Het was een erg lekker bier, dus ik bedoel met dominerend niet storend. Maar voor het testen van de hop zou misschien een meer neutrale gist (bv Chimay gist) nuttiger zijn om de hop an sich te testen.
Wat bedoel je nou met groen sap? Denk je dat er meer verdampt dan water tijdens je hop-droog behandeling. Ik denk het niet.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #4 Gepost op: 20-09-2005 11:41 u »
Ik denk dat als je de hop niet droogt, dat er inderdaad andere stoffen het bier in komen. Om dezelfde redenen wordt sinaasappelschil en diverse kruiden toch ook gedroogd (steranijs, jeneverbes, koriander)?. En je wilt toch eigenlijk ook niet dat de smaak van de hopblaadjes (grassmaak) in het bier terecht komt?

Gerb

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #5 Gepost op: 20-09-2005 12:49 u »
Volgens mij wordt er gedroogd vanwege de houdbaarheid. Natte sinaasappelschillen en kruiden gaan schimmelen.

Ik zou niet weten welke andere stoffen er in je bier zouden komen als je je hop niet droogt. Het enige dat verdwijnt is water en wellicht nog wat andere vluchtige stoffen en ik heb nog nooit gehoord dat verse hop een grassmaak aan je bier zou geven. (geeft gedroogde hop dan een hooismaak aan je bier  ??? ).

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #6 Gepost op: 20-09-2005 13:19 u »
eens met A3. zoals altijd.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #7 Gepost op: 20-09-2005 16:27 u »
Nou ik ben het er niet mee eens, ik geloof echt dat het beter is om hop te drogen. Je 'concentreert' als het ware het alfazuur. Het is toch ook daarom dat er hopsoorten komen die hoge alfazuur gehaltes hebben, zodat je dus minder blad in het bier hebt en dus minder kans op vervelende bijsmaken?!

Gerb

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #8 Gepost op: 20-09-2005 16:31 u »
Je vergelijkt nu appels met peren. Bij het drogen verdwijnt water, waardoor het alfazuurpercentage inderdaad groter wordt per gram hop. Maar niet per gram drooggewicht en dat is wat we altijd vergelijken bij verschillende hopsoorten. Je hebt meer hop nodig als je verse hop gebruikt (in grammen), maar evenveel hopbellen als wanneer je dezelfde hop gedroogd zou gebruiken. De hoeveelheid drooggewicht is dus precies gelijk. Bij een hopsoort met een lager alfazuurpercentage heb je meer drooggewicht (meer bellen) nodig.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #9 Gepost op: 20-09-2005 16:38 u »
Ok, Ok laat ik het dan maar gewoon zeggen, ik heb de hop gedroogd omdat mijn gevoel zei dat het beter was en minder nare bijsmaken zou produceren. Het was dus meer een ingeving dan dat ik er echt over nagedacht had. Later besefte ik me dat het wel mogelijk zou zijn dat 'natte' hop bijsmaken zou kunnen produceren. En eigenlijk denk ik dat de kans aanwezig is dat dat ook echt zo is. Kunnen jullie mij nou niet een klein beetje gelijk geven? :groots:

Gerb

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #10 Gepost op: 20-09-2005 16:42 u »
Citaat
Eens met A3. zoals altijd.
Mmm, de WURMS is blijkbaar nog niet af.  :)

Maar in dit geval ben ik het ook met Adrie eens.
Alhoewel hooi misschien wel lekkerder is als gras.
Ach weet ik veel. Hier onder de rook van de Hoogovens ga ik toch geen hop verbouwen.

 :degroeten:


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #11 Gepost op: 20-09-2005 17:12 u »
Gerb,
nee!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #12 Gepost op: 20-09-2005 19:28 u »
Ik heb wel met ongedroogde hop gebrouwen en je rook het gras door het waterslot heen, bij het jongbier was het ook nog te proeven, later niet meer.

De stelling dat ongedroogde hop ook andere smaakjes kunnen opleveren vind ik op zich geen vreemde.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #13 Gepost op: 21-09-2005 12:49 u »
Sorry dat ik jullie tegen de haren instrijk, was niet de bedoeling om jullie  :echtboos: te maken. No hard feelings, toch?
Om mijn punt toch nog wat kracht bij te zetten heb ik het volgende op Glen Tinseth's Hop Page gevonden:

 It should be noted that some homebrewers have had mixed results when using fresh hops (poor AA approximation for bittering, sometimes grassy aroma for finishing).

Gerb

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #14 Gepost op: 21-09-2005 12:57 u »
Ik vond het een fijne discussie. Misschien wat lomp van mijn kant. De argumenten van Herman en van jouw bron maken mij aan het twijfelen. Maar als ik (hopelijk) volgend jaar zelf ook hop hep ga ik wel een keer met natte hop brouwen en dan zullen we zien!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #15 Gepost op: 21-09-2005 13:11 u »
Het bakzeil wordt voorzichtig uit de kast gehaald en klaargelegd voor het geval dat...

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #16 Gepost op: 21-09-2005 14:24 u »
Kunnen jullie mij nou niet een klein beetje gelijk geven? :groots:



Ik vind het ook geen gekke gedachte het kan mijns inziens geen kwaad om wel te drogen.


Mmm, de WURMS is blijkbaar nog niet af. :)

 :)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #17 Gepost op: 21-09-2005 17:01 u »
MO Ik kom misschien ook naar de hobbybrouwdag. Misschien kun ik je dan mijn Haagsch Hoppenbier geven. Als je dit nog durft met die grassmaak  ;D Het was een mooie discussie, dank voor de input, A3 ook!

Gerben

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #18 Gepost op: 21-09-2005 20:08 u »
graag! iK ZOU dolgraag een biertje van je willen proeven. Bedenk dat mijn tap met stormbier open staat!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #19 Gepost op: 21-09-2005 21:14 u »
En onze tap met bokbier en Kolsch!

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #20 Gepost op: 21-09-2005 22:21 u »
wij worden wel een beetje vervelend met onze reclame voor de hobbybrouwen dag he? Moderators grijp eens in...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #21 Gepost op: 22-09-2005 15:47 u »
Nog even over de grassmaak: op de site van het bierkeurmeestersgilde staat: Oude en vochtig bewaarde grondstoffen kunnen soms ook een grasachtige smaak veroorzaken. De voornaamste verbinding is vaak cis-3-hexanal. Ik denk dat je een grasachtige smaak krijgt als je verse hop een tijdje bewaart in een plastic zak of zo, zodat het niet kan drogen. Als je plukt en direct aan het bier toevoegt, zal de grasachtige smaak volgens mij niet optreden.

En verder zou ik zeggen: komt allen naar de MTG Hobbybrouwendag op 15 oktober bij de Maaslandbrouwerij te Oss.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.803
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #22 Gepost op: 22-09-2005 17:58 u »
Moet je wel brouwen onder de hopplanten ;D

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.817
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #23 Gepost op: 23-09-2005 16:39 u »
A3 en MO, Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen met het gebruik van verse hop.

Hoe gaat dat bier ruilen eigenlijk in z'n werk, is er nog een soort officieel ruilprogramma of zo? Ik ben ook zeer benieuwd naar jullie bieren!                                                                                                                                                                           
Gerb                                                     

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Haagsch Hoppenbier
« Reactie #24 Gepost op: 23-09-2005 20:07 u »
tjsa, mijn bier is bijna op. het ruilen zal allemaal heel informeel gaan. we hebben elkaar jaren niet gezien, maar ik pak gewoon Jacques' fotos van de Rochefort proeverij erbij en dan herken ik je wel weer. ik zal een badge dragen met mijn naam (en een rode roos in mijn revers).

Tags: