Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: American IPA (EERSTE IPA)  (gelezen 4497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline -Japster-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
American IPA (EERSTE IPA)
« Gepost op: 22-09-2015 13:36 u »
Beste,

Ga binnenkort een Amerikaanse IPA brouwen. Echter heb ik zelf nog weinig ervaring met de Amerikaanse hoppen en daarom zou ik graag jullie advies aanhoren. Ik wil eigenlijk een karamel toon combineren met hoppen die een ook wat harsachtig/piny karakter geven alsook een mandarijn/sinaasappel karakter met daarbij een zachte bitterheid zodat deze wel goed doordrinkbaar blijft.

De toevoeging van Cara 120 en cara-amber in combinatie met de gist 1450 Danny's Favorite zorgen ervoor dat er een duidelijke karameltoets naar voren moet komen. Summit wordt gebruikt omdat deze een sinaasappelachtige bitterheid zou geven. Chinook wil ik gebruiken omdat deze een harsachtige smaak geeft. Eigenlijk wou ik hierbij amarillo (citrus maar ook mandarijn achtig) gebruiken maar deze is nergens op voorraad, Simcou schijnt ook een lekker aroma te geven en soms ook harsachtig. Daarnaast wil ik Cascade gebruiken omdat deze goed in combinatie gaat met Simcou (maar ook met Chinook) en ook om de fruitigheid nog te versterken.

Naast al dit gebeuren is ook nog eens Columbus aanwezig in het recept door een eerdere en simpelere versie. Ben aan het denken om deze er uit te halen om het minder complex te maken. Aan de andere kant is deze wel vaak succesvol gebleken en zou met zijn aards karakter ook nog wel passen in de dry-hop.

In mijn hoofd zie ik alles wel bij elkaar komen op basis van de beschrijvingen, maar kan iemand met meer ervaring mij helpen of dit ook daadwerkelijk gaat werken?

Alvast bedankt!


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5
Naam receptIPA (USA)
Brouwdatum21-09-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)61 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,093 kgPale moutWeyermann6 EBC80,0 %
0,631 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %
0,631 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,631 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,0 %
0,631 kgPilsmoutDingemans3 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gSummitbellen17,0%60 min.13,0 IBU
10,0 gColumbusbellen15,8%60 min.8,1 IBU
10,0 gSimcoebellen12,2%60 min.6,2 IBU
10,0 gChinookbellen13,0%60 min.6,6 IBU
20,0 gSimcoebellen12,2%14 min.5,9 IBU
15,0 gCascadebellen5,5%14 min.2,0 IBU
15,0 gSummitbellen17,0%14 min.6,1 IBU
10,0 gChinookbellen13,0%14 min.3,1 IBU
5,0 gColumbusbellen15,8%14 min.1,9 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%7 min.1,5 IBU
15,0 gSimcoebellen12,2%7 min.2,5 IBU
10,0 gChinookbellen13,0%7 min.1,8 IBU
5,0 gColumbusbellen15,8%7 min.1,1 IBU
5,0 gSummitbellen17,0%7 min.1,2 IBU
35,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen12,2%koudhop0,0 IBU
20,0 gChinookbellen13,0%koudhop0,0 IBU
15,0 gColumbusbellen15,8%koudhop0,0 IBU


Gist
starter[/data][data]Danny's Favorite 50 (1450)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]15,0 gColumbusbellen15,8%koudhop0,0 IBU



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • Land: nl
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #1 Gepost op: 22-09-2015 13:46 u »

Summit wordt gebruikt omdat deze een sinaasappelachtige bitterheid zou geven.

Is mogelijk, maar deze hop staat erom bekend dat hij / zij ook knoflookachtige smaken kan geven.

Daarnaast ziet je recept er al prima uit, maar zou zelf een paar kleine dingen veranderen.

Columbus als enige bitterhop en bij 30 minuten een Cascade gift. Geeft dan een wat bredere smaak en bitterheid. En dan de hop naar 5 min (7 min kan ook) en ik mis ťťn stap van 0-min. De flame out stap. Als je hier 5 gr/L doet heb je nog veel meer smaak. En daarna goed koudhoppen.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 849
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #2 Gepost op: 22-09-2015 15:06 u »
Hoe ga je maischen?

Offline -Japster-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #3 Gepost op: 22-09-2015 15:41 u »
Hoe ga je maischen?

Maischschema moet ik nog opstellen, zit te denken aan een eenstapsmaisch. Maar ben nu nog vooral aan het zoeken naar de combinatie hoppen, verhoudingen en kooktijden.


Offline -Japster-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #4 Gepost op: 22-09-2015 17:22 u »
Is mogelijk, maar deze hop staat erom bekend dat hij / zij ook knoflookachtige smaken kan geven.

Daarnaast ziet je recept er al prima uit, maar zou zelf een paar kleine dingen veranderen.

Columbus als enige bitterhop en bij 30 minuten een Cascade gift. Geeft dan een wat bredere smaak en bitterheid. En dan de hop naar 5 min (7 min kan ook) en ik mis ťťn stap van 0-min. De flame out stap. Als je hier 5 gr/L doet heb je nog veel meer smaak. En daarna goed koudhoppen.

Bedankt voor je tips. Komt die knoflookachtige smaak niet eerder voor wanneer er een overmaat aan Summit gebruikt wordt of later wordt toegevoegd? Heb om die reden de grootste dosis op 60 min. gezet. Aan een 0' stap zat ik zelf ook nog te denken, of eerder 1' en nog een 30' stap is een goed idee. Waarom enkel Columbus als bitterhop? Buiten Cascade bevatten ze allemaal een redelijk groot gehalte alfa-zuren en zou ze daarom ook allemaal gebruiken, zou ze zelfs dan ook allemaal nog eens op de 30' stap willen gebruiken.

mvg,
Jasper

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • Land: nl
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #5 Gepost op: 22-09-2015 20:17 u »
Columbus heeft een laag gehalte aan cohumulone, waardoor je een mooie (niet wrange) bitterheid krijgt.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.033
  • Land: nl
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #6 Gepost op: 22-09-2015 20:37 u »
Columbus heeft een laag gehalte aan cohumulone, waardoor je een mooie (niet wrange) bitterheid krijgt.

Co-Humulone Composition   30%-35%

Niet echt laag!

Simcoe Ī 15 %
Hallertau MittelfrŁh 17 %
Saaz  25 %

Hopbier

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • Land: nl
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #7 Gepost op: 22-09-2015 20:46 u »
Co-Humulone Composition   30%-35%

Niet echt laag!

Simcoe Ī 15 %
Hallertau MittelfrŁh 17 %
Saaz  25 %

Hopbier

Klopt, maar Saaz en Halllerau zijn geen bitterhoppen en hebben een laag alfa percentage. Simcoe is ook een optie, maar mijn voorkeur gaat uit naar columbus.

Offline -Japster-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #8 Gepost op: 22-09-2015 21:24 u »
Columbus heeft een laag gehalte aan cohumulone, waardoor je een mooie (niet wrange) bitterheid krijgt.

Beide bedankt, Dit wist ik nog niet.

Ik heb echter de dosissen op het einde van de kook verhoogd zodat er een soort hop burst gecreŽerd wordt. De dosissen bij 14' zijn hoger dan die bij 7' en 1', dit omwille dat er meer smaak vrijkomt tussen 30' en 10' (aroma is er reeds in overvloed).

Wat denken jullie van dit recept, is de hopgift niet overdreven en gaat dit wel in combinatie met de karamel? Was ook nog aan het denken om de hopgift op 60' zelfs nog te verkorten naar 30', wat denken jullie daarvan?

Alvast bedankt!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk6
Naam receptIPA (USA)
Brouwdatum22-09-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)66 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
35,20 lWater uit Zutphen
26,79 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,091 kgPale moutWeyermann6 EBC80,0 %
1,261 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,631 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %
0,631 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsmaisch68,0 įC2 min.60 min.2,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,0 gSimcoebellen12,2%60 min.3,1 IBU
5,0 gColumbusbellen15,8%60 min.4,0 IBU
5,0 gSummitbellen17,0%60 min.4,3 IBU
0,0 gChinookbellen13,0%60 min.0,0 IBU
30,0 gSimcoebellen12,2%14 min.8,8 IBU
30,0 gCascadebellen5,5%14 min.4,0 IBU
30,0 gChinookbellen13,0%14 min.9,4 IBU
20,0 gColumbusbellen15,8%14 min.7,6 IBU
15,0 gSummitbellen17,0%14 min.6,1 IBU
20,0 gColumbusbellen15,8%7 min.4,3 IBU
20,0 gSimcoebellen12,2%7 min.3,3 IBU
20,0 gChinookbellen13,0%7 min.3,6 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%7 min.1,5 IBU
15,0 gSummitbellen17,0%7 min.3,5 IBU
20,0 gCascadebellen5,5%1 min.0,2 IBU
20,0 gSimcoebellen12,2%1 min.0,5 IBU
20,0 gChinookbellen13,0%1 min.0,6 IBU
15,0 gColumbusbellen15,8%1 min.0,5 IBU
35,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
35,0 gChinookbellen13,0%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen12,2%koudhop0,0 IBU
15,0 gColumbusbellen15,8%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Danny's Favorite 50 (1450)bovengist





Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #9 Gepost op: 22-09-2015 22:17 u »
Maischschema moet ik nog opstellen, zit te denken aan een eenstapsmaisch.

Goede keuze. De brouwerijen die ik een aantal weken geleden bezocht heb in de VS gebruikte bijna allemaal een eenstapsmaisch.

homoeccentricus

  • Gast
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #10 Gepost op: 23-09-2015 11:58 u »
- Bij een echte Amerikaanse IPA wordt een karamelsmaak gewoonlijk vermeden, omdat die clasht met de intense hopsmaak. Maar je doet uiteraard wat je wil.
- Je maakt het jezelf niet gemakkelijk door Chinook, Summit, Columbus en Simcoe te combineren. Allemaal moeilijke hopsoorten met een hoog alfazuurgehalte. Je hebt voor alles wel een uitleg, maar dat is allemaal heel theoretisch. De combinatie  van die hopsoorten ligt niet voor de hand. Ik zou dat nooit doen. Zeker met Chinook moet je oppassen (Summit heb ik nog nooit gebruikt). Maar je doet uiteraard wat je wil.
- Al die IBU'tjes her en der toegevoegd zou ik ook niet doen. Ik zou 1 neutrale bitterhop gebruiken, en dan op zoek gaan naar een complementaire mix van hoppen helemaal aan het einde toegevoegd. Maar je doet uiteraard wat je wil.
- Ik neem aan dat je een giststarter maakt met die 2 pakken Denny's favorite?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #11 Gepost op: 23-09-2015 20:45 u »
- Bij een echte Amerikaanse IPA wordt een karamelsmaak gewoonlijk vermeden, omdat die clasht met de intense hopsmaak. Maar je doet uiteraard wat je wil.

Een zekere hoeveelheid caramout naast palemout is heel gebruikelijk. Afgelopen vakantie heb ik diverse exemplaren gedronken in CaliforniŽ met een duidelijke karamelsmaak.

Zie ook
http://beerandwinejournal.com/hoppy-malts-and-grain-bill/
http://www.beeradvocate.com/community/threads/how-important-do-you-think-an-ipas-malt-bill-is.307384/

Offline -Japster-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #12 Gepost op: 24-09-2015 18:40 u »
Een zekere hoeveelheid caramout naast palemout is heel gebruikelijk. Afgelopen vakantie heb ik diverse exemplaren gedronken in CaliforniŽ met een duidelijke karamelsmaak.

Zie ook
http://beerandwinejournal.com/hoppy-malts-and-grain-bill/
http://www.beeradvocate.com/community/threads/how-important-do-you-think-an-ipas-malt-bill-is.307384/

Beide bedankt voor jullie reacties. Ik ben tot volgend recept gekomen, Summit heb ik er van tussen gelaten. De focus ligt meer op een Cascade/Simcoe en ook Chinook combinatie, aangevuld met Colombus in mindere maten. Is het beter om elke hop in elke stap toe te voegen of bijvoorbeeld eerder bepaalde hoppen voor dryhopp met andere hoppen voor late boil?

Wat denken jullie van deze hopcombinaties?

Alvast bedankt!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptIPA (USA)
Brouwdatum23-09-2015
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume42,5 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)54 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
35,20 lWater uit Zutphen
26,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,068 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,0 %
1,254 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,479 kgCara 120Dingemans120 EBC3,8 %
0,452 kgCara-redWeyermann50 EBC3,6 %
0,340 kgCara-pilsWeyermann4 EBC2,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsmaisch68,0 įC2 min.60 min.2,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,9 gColumbusbellen16,8%60 min.18,0 IBU
25,0 gSimcoebellen15,5%15 min.9,8 IBU
25,0 gCascadebellen6,8%15 min.4,3 IBU
15,0 gColumbusbellen16,8%15 min.6,4 IBU
15,0 gChinookbellen12,7%15 min.4,8 IBU
25,0 gSimcoebellen15,5%5 min.3,9 IBU
25,0 gCascadebellen6,8%5 min.1,7 IBU
15,0 gColumbusbellen16,8%5 min.2,6 IBU
15,0 gChinookbellen12,7%5 min.1,9 IBU
40,0 gCascadebellen6,8%koudhop0,0 IBU
40,0 gSimcoebellen15,5%koudhop0,0 IBU
35,0 gSimcoebellen15,5%0 min.0,0 IBU
35,0 gCascadebellen6,8%0 min.0,0 IBU
30,0 gChinookbellen12,7%0 min.0,0 IBU
30,0 gChinookbellen12,7%koudhop0,0 IBU
15,0 gColumbusbellen16,8%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Danny's Favorite 50 (1450)bovengist



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #13 Gepost op: 24-09-2015 22:09 u »
Beide bedankt voor jullie reacties. Ik ben tot volgend recept gekomen, Summit heb ik er van tussen gelaten. De focus ligt meer op een Cascade/Simcoe en ook Chinook combinatie, aangevuld met Colombus in mindere maten. Is het beter om elke hop in elke stap toe te voegen of bijvoorbeeld eerder bepaalde hoppen voor dryhopp met andere hoppen voor late boil?

Wat denken jullie van deze hopcombinaties?

De combinatie van Columbus, Chinook en Simcoe geeft een wat harsachtige smaakindruk. Als je daar naar op zoek bent is dat prima.

Voor een indruk welke hopsoorten gebruikt worden in Amerikaanse IPA's geef ik deze link
http://www.themadfermentationist.com/2013/02/american-ipa-hop-bills-and-analysis.html

Ook aardige informatie
http://www.bear-flavored.com/2013/09/how-many-hop-varieties-are-in-best-ipas.html

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.042
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #14 Gepost op: 02-11-2015 00:16 u »
Ik ben wel benieuwd hoe dit bier is uitgevallen.
Specifiek naar de Columbus (koud)hop ben ik nieuwsgierig.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.042
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: American IPA (EERSTE IPA)
« Reactie #15 Gepost op: 22-11-2015 23:33 u »
Is er al wat bekend? :)

Tags: