Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat doet die honing eigenlijk?  (gelezen 1356 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Wat doet die honing eigenlijk?
« Gepost op: 16-09-2015 21:18 u »
Ik heb hier een apart stukje van gemaakt. Eigenlijk had ik het nog over de Närke Kaggen Stormarktsporter.

Daar staat er dat je heidehoning moet toevoegen. Maar wat doet die honing eigenlijk? Honing dat bestaat toch uit een enorm percentage suiker en dat wordt dan toch gewoon vergist, niet?

Ze hebben me ook verteld dat wanneer je de honing oplost in heet water (zoals vb de bottelsuiker) dat die dan al zijn smaak verliest, klopt dit?

Geeft die honing eigenlijk een heel aparte smaak aan je bier? Dat is toch vreemd aangezien het voor zoveel percent uit suiker bestaat?

Alvast bedankt,

Jan.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Wat doet die honing eigenlijk?
« Reactie #1 Gepost op: 16-09-2015 21:52 u »
De honingsmaak vind je meestal wel echt goed terug in je bier. Ook al vergist het meerendeel er blijft toch altijd een duidelijke "toets" achter. Neem bijvoorbeeld barbar. Zelf vind ik dat een heerlijk subtiel honingbier.

http://www.brasserielefebvre.be/nl/produkt/1/barbar#/product/resized/1_barbarbld-bouteille-et-verre-pt.jpg

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Wat doet die honing eigenlijk?
« Reactie #2 Gepost op: 16-09-2015 22:20 u »
De smaak van honing wordt naast de suikers ook bepaald door smaakstoffen in de pollen. Omdat de meeste suikers vergisten wordt de smaak die door de honing wordt bijgedragen vooral bepaald door deze smaakstoffen.

Sommige pollen lijken sterk op de vrucht. Zo zal een mede gemaakt van frambozenhoning een duidelijk frambozensmaak bezitten. Sommige kunnen zonder de suikers onaangenaam smaken. Heidehoning heeft een mix van verschillende bloemen wat het een complex smaak geeft (Sorry, verward met wilde bloemenhoning). Heidehoning staat bekend als goede honing voor mede.

De meest delicate smaakstoffen vervliegen al bij relatief lage temperaturen, dus in heet water zal de smaak van de honing vervlakken. Als je de complexiteit van de honing wilt bewaren kun je het het beste alleen licht verwarmen om het hanteerbaarder te maken.

Tags: honing