Zojuist voor het eerst een redelijke hoeveelheid geminimaischt: in totaal 1050 gram geschroot mout (550 pils, 250 tarwe, 250 melanoïdine) in een maischzak, keurig netjes 60 minuten op circa 67/68ºC (op advies van homoeccentricus, waarvoor dank, viel overigens niet eens mee om de temperatuur constant te houden, soms te laag, dan weer te hoog...).
Daar heb ik 2000 gram moutextractpoeder en 220 gram suiker aan toegevoegd, plus uiteraard hop.
Alle is afgekoeld en zit nu in het vergistingsvat.
Het gist (T-58) is nog niet actief, maar tot mijn grote verbazing zie ik wel een redelijk dikke lichtgekleurde laag op de bodem van het vat. Een laag van 5 tot 10 mm. Ziet er net uit als de gistrestanten die aan het einde van de vergisting op de bodem een laag vormen.
Wat is dit? Eiwitten? Schrootpoeder dat niet kon worden opgelost tijdens het koken?
Straks valt ook de gistlaag daar overheen. Kan dit kwaad?