Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eiwitten  (gelezen 2172 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Eiwitten
« Gepost op: 03-09-2015 16:42 u »
Zojuist voor het eerst een redelijke hoeveelheid geminimaischt: in totaal 1050 gram geschroot mout (550 pils, 250 tarwe, 250 melanoïdine) in een maischzak, keurig netjes 60 minuten op circa 67/68ºC  (op advies van homoeccentricus, waarvoor dank, viel overigens niet eens mee om de temperatuur constant te houden, soms te laag, dan weer te hoog...).
Daar heb ik 2000 gram moutextractpoeder en 220 gram suiker aan toegevoegd, plus uiteraard hop.
Alle is afgekoeld en zit nu in het vergistingsvat.
Het gist (T-58) is nog niet actief, maar tot mijn grote verbazing zie ik wel een redelijk dikke lichtgekleurde laag op de bodem van het vat. Een laag van 5 tot 10 mm. Ziet er net uit als de gistrestanten die aan het einde van de vergisting op de bodem een laag vormen.
Wat is dit? Eiwitten? Schrootpoeder dat niet kon worden opgelost tijdens het koken?

Straks valt ook de gistlaag daar overheen. Kan dit kwaad?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eiwitten
« Reactie #1 Gepost op: 04-09-2015 16:37 u »
Als het uitziet als gist zou het wel eens gist kunnen zijn...  :)

Niet al te druk over maken. Ik neem tenminste aan dat de vergisting begonnen is.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Eiwitten
« Reactie #2 Gepost op: 04-09-2015 20:35 u »
Vergisting is inderdaad begonnen, en inmiddels lekker gaande.
De laag lijkt geleidelijk te verdwijnen.
Blijft me intrigeren: is/was dit een eiwitlaag?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Eiwitten
« Reactie #3 Gepost op: 05-09-2015 18:19 u »
Vergisting is inderdaad begonnen, en inmiddels lekker gaande.
De laag lijkt geleidelijk te verdwijnen.
Blijft me intrigeren: is/was dit een eiwitlaag?

Moutextractpoeder liet bij mij altijd een laagje achter, ik heb een tijdje met extractpoeder gebrouwen en kon de poeder zelfs soms in mijn mond terugvinden. Maar het kan ook hop-deeltjes geweest zijn of moutdeeltjes, of gist.
Oh ja, en wie weet ook wat eiwitten :)

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Eiwitten
« Reactie #4 Gepost op: 05-09-2015 18:21 u »
De laag lijkt geleidelijk te verdwijnen.

Maar als het goed is verschijnt er straks een laag met voornamelijk gist :)

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Eiwitten
« Reactie #5 Gepost op: 06-09-2015 01:08 u »
Maar als het goed is verschijnt er straks een laag met voornamelijk gist :)

Klopt! De eerste - grillige en onregelmatige laag - is min of meer verdwenen, en nu vormt zich een egale gistlaag.

Hoofdvergisting heeft overigens niet lang geduurd. Hooguit één / anderhalve dag flink tempo. Nu alweer een stuk rustiger.
Ik hoop dat ik toch een behoorlijke vergistingsgraad ga krijgen, minimaal 75%.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Eiwitten
« Reactie #6 Gepost op: 06-09-2015 09:40 u »
Hoofdvergisting heeft overigens niet lang geduurd. Hooguit één / anderhalve dag flink tempo. Nu alweer een stuk rustiger.
Ik hoop dat ik toch een behoorlijke vergistingsgraad ga krijgen, minimaal 75%.

Dat klinkt juist heel gezond  :)

Tags: