Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fruit koken?  (gelezen 9517 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Fruit koken?
« Gepost op: 06-10-2003 16:19 u »
hallo bierliefhebbers,

Ik wil een fruitbier maken met frambozen.en ik wil alleen de sap toevoegen, maar om infectie te voorkomen wil ik eerst de sap even 5 min koken en dan afgekoeld bijvoegen na de hoofdgisting.
Is dat nadelig voor de smaak of kan het geen kwaad. :weetniet:

Graag jullie mening.

groeten :degroeten:

roco

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ep

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
Re: fruit koken?
« Reactie #1 Gepost op: 07-10-2003 12:29 u »
Hoi Roco,

Ik zou de frambozen zeker niet koken, waarschijnlijk ben je dan alle aroma meteen kwijt. Het beste kan je fruit toevoegen na de hoofdgisting omdat tijdens de hoofdgisting veel aroma samen met het koolzuur ontsnappen, het lijkt me dat dit effect nog veel sterker is als het het gaat koken. Zie ook http://web.inter.nl.net/users/deltabrouwers/fruitbier1.htm


Voor infectie hoef je niet zo bang te zijn, na de hoofgisting kan het bier aardig wat hebben. Ik heb laatst een bramen bier gebrouwen, de bramen had ik van de zomer geplukt, in de vriezer bewaard en na de hoofdgising aan het bier toegevoegd.
Ik heb het een paar dagen geleden gebotteld en toen leek alles goed gegaan te zijn, het was in ieder geval niet zuur of zo.  

Groeten,

Ep

P.S. Hoe het komt dat het laatste deel van mijn verhaal vet gedrukt is weet ik niet, ik geloof niet dat ik iets aan de instellingen gedaan heb, en bij het typen zag het er normaal uit. Of ligt het aan mijn computer of zo?

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: fruit koken?
« Reactie #2 Gepost op: 07-10-2003 15:35 u »
Oke, bedankt ep

Ik heb ook nog 3 kilo bramen in de vriezer liggen dat wort waarschijnlijk ook bier.

groeten  :degroeten:

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: fruit koken?
« Reactie #3 Gepost op: 07-10-2003 17:53 u »
Hallo Roco,
Voor alle zekerheid kan je het verse fruit even spoelen met een lichte sulfiet/zuur oplossing.
Voor toevoegen even goed uitspoelen.
Theo

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: fruit koken?
« Reactie #4 Gepost op: 08-10-2003 09:16 u »
Ha Roco  :proost:

Bovenstaande heren hebben gelijk. De frambozen kunnen het beste NA de hoofdgisting worden toegevoegd. Spoelen met een lichte sulfietoplossing (en heel goed naspoelen) is zinvol. Ik zou de frambozen wel licht kneuzen voordat ik ze zou toevoegen aan het bier. De vloeistof kan dan beter bij het vruchtvlees komen.

Edwin

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: fruit koken?
« Reactie #5 Gepost op: 09-10-2003 09:47 u »
hallo bierliefhebbers

Bedankt voor jullie reacties, ik weet nu hoe het moet. :lessmile:

gr. :degroeten:

Tags: fruit koken