Bockbier

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Bockbier


Zwaarte
SG 1062 - 1068     Plato 15,5 - 16,9

Bitterheid
15 - 35 EBU

Kleur
40 - 100 EBC

Smaakomschrijving
Geur: karamelmoutig, zoetig, soms iets fruitigs, soms moutbitter, cacaoachtig
Smaak: moutig, bitterig, zoet, karamel
Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholwarmend
Nasmaak: moutigheid en karamel nemen af en bitterheid neemt toe

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Herman

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Herman Holtrop
Bron van het recept:    Zelf verzonnen
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: Hoggebok (Honing - Roggebok)

Naam brouwsel:     Hoggebok
Biertype:    Bokbier
Begin SG:    1.068
Eind SG:    gist1: 1.024  gist2: 1.021  gist3:1.024
Kleur (berekend):    48.5 EBC
Berekende bitterheid:   51 EBU *)

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
2250 gram   73.2%    Munchener mout     20-25 EBC     
300 gram    9.8%    Roggemout    8? EBC     
250 gram     8.1%    Caramunchener     150 EBC     
50 gram     1.6%    Carafa Special ontbitterd    800 EBC     
225 gram     7.3%    Bio bloemenhoning     ? EBC     

Water
9.5 L maischwater
ca 4-5 L spoelwater

Maischschema
30 min   60 gr C
40 min   70 gr C
5 min   75 gr C

Hop
25 gram   Challenger    7.5 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min

Kruiden of andere toevoegingen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist 1:   Wyeast 1762 Belgian Abbey II (Rochefort)     vloeibare gist
Naam gist 2:   Silenrieux Sarah Boekweit       zelfopgekweekte gist
Naam gist 3:   Haake Beck Kräusen (pils)       zelfopgekweekte gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 1&2   12   dagen bij   17-20 gr C
hoofdgisting   3    22   dagen bij   12 gr C
lagering 1&2      21   dagen bij   17 gr C
lagering 3         10   dagen bij   8 gr C

Bijzonderheden:
*) De hop was bloemhop uit een plastic zak, ca 2 jaar oud. Wel in koelkast bewaard, maar dus aanmerkelijk minder bitter dan aangegeven.

Henk oet Paiz

Beste collega brouwers,

Helaas voor mij geen prijs, maar toch een mooie 83 punten met mijn eerste bokbier. Ik ben er trots op en daarom plaats ik het recept en het format hier op dit forum.

Groeten,

Henk  :proost2:





Plaats: Groningen
Georganiseerd door: Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Ter gelegenheid van: 20 - jarig jubileum
Inzendingen allen in klasse D, aantal inzendingen: 23

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Henk Timmerman
Bron van het recept:    zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: geen

Naam brouwsel:     de Olle bok
Biertype:    Bokbier
Begin SG:    1067
Eind SG:    1014
Kleur (berekend):    54,8 EBC
Berekende bitterheid:   23,7 EBU

Hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1806 gram   69%    Munichmout 15 - Dingemans     17 EBC     
387 gram    14,8%    Viennamout - Weyermann    7 EBC     
323 gram     12,3%    Caramunich (Cara 120) - Dingemans   150 EBC     
65 gram     2,5%    Chocolate (Mout Roost 900)     800 EBC     
37 gram     1,4%    Special B (Cara 400) - Dingemans     400 EBC     

Water
9,2 L maischwater
5,5 L spoelwater

Maischschema
40 min   60 gr C
30 min   70 gr C
5 min   78 gr C

Hop
7 gram     Hallertau Hersbrucker     2,1 % alfa   bloemen     kooktijd   FWH min
13 gram   Hallertau Hersbrucker     2,1 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min
7 gram     Hallertau Hersbrucker     2,1 % alfa   bloemen     kooktijd   10 min
16 gram   Northern Brewer    5,6 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min

Kruiden of andere toevoegingen
2 gram    Korianderzaad           kooktijd   10 min
2 gram    Iers mos              kooktijd   10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   60 min

Gist
Naam gist:    Westvleteren    zelfopgekweekte gist


 
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting     3   dagen bij        max. 28 gr C
lagering          18   dagen bij       23 gr C

Bijzonderheden: Batch van 30 liter verdeeld over 2 gistvaten en met boven- en ondergist geënt. De ondergistende scoorde op het BONK  maar 55 punten (maximaal 200 woorden)

Oordeel van de keurmeester:
Visuele aspecten:    15 van de 15 punten
Geur:      15 van de 25 punten
Smaak:      20 van de 25 punten
Basissmaak:   10 van de 10 punten
Body:      5 van de 5 punten
Mondgevoel:   5 van de 5 punten
Nasmaak:      13 van de 15 punten
Totaal:      83 van de 100 punten
Klassering:      4e

Opmerkingen van de keurmeester:
Mooi bier. De geur is iets minder, eerder overhevelen? Andere gist?

Herman

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Herman Holtrop
Bron van het recept:    Eigen verzinsel
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: geen

Naam brouwsel:     Extrabokje
Biertype:    Bokbier
Begin SG:    1.064
Eind SG:    1.024!
Kleur (berekend):    50.3 EBC
Berekende bitterheid:   35.5 EBU (Daniels)

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1670 gram   59.5%    Viennamout           10 EBC     
500 gram    17.9%    Lichte moutextract  (55% tarwe/45gerst)   ?? EBC     
330 gram     11.9%    Munchenermout           20-25 EBC
250 gram   8.9%   Special B            400 EBC
50 gram   1.8%   Carafa Special ontbitterd         800 EBC

Water
6.9  L maischwater
2.5 L spoelwater

Maischschema
80 min   67 gr C

Hop
45 gram   Spalt Select    3.5 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min

Kruiden of andere toevoegingen
n.v.t.

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   60 min

Gist
Naam gist:   La Trappe Quadrupel       zelfopgekweekte gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   2   dagen bij   20 gr C
lagering       21   dagen bij   17 gr C

Bijzonderheden: Omdat ik niet tevreden was over mijn oorspronkelijk in te zenden bokbier, heb ik dit bier even snel/snel samengesteld. Maischen heb ik gedaan in een spaghettipan met bijbehorend rvs vergiet. Dit vergiet heb ik aan de zijkant met keukenfolie afgeplakt, en gespoeld door het vergiet langzaam omhoog te trekken. Uiteraard liep dit vast.... Met wat naspoelen kwam ik toch op 6l bier (recept is bijgesteld naar 10 liter, maar hogere opbrengst is zeker mogelijk – ik heb 61% rendement behaald.....)

Het grappige aan dit bier vind ik dat het toch niet overdreven zoet smaakt, ondanks de 1.024.... 
Klassering: 3e plaats (87 pt) op het BONK 2004.
Totaal 23 inzendingen, 13 bok en 10 dubbelbok.

Jan van der Vlies

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Jan van der Vlies
Bron van het recept:    eigen ontwerp
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: nvt

Naam brouwsel:  Klamboebo©k
Biertype:    Dubbel Bo©k
Begin SG:    1070
Eind SG:    1015
Kleur (berekend):    73,1 EBC
Berekende bitterheid:   36,7 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1250 gram   46%    Pilsmout                     3       EBC     
 500 gram    18%    Cara mout                   50     EBC     
 350 gram 13%    Munchener mout     15     EBC 
   38 gram     1%   Crystal mout   120   EBC
   20 gram   1 %   Chocolade mout      800   EBC
 375 gram    14%   Tarwe mout   6      EBC
    5 gram   0,01%   Zwarte mout   1400 EBC
 190 gram     7 %   Bruine Kandijsuiker   
 
 
Water
9,1 L maischwater   
7,5 L spoelwater


Maischschema
15 min   55 gr C
50 min   63gr  C
20 min   70gr  C
5 min   75 gr C
 
Hop
15 gram   Northern Brewer    8,7 % alfa   bloemen     kooktijd   90 min
10 gram   Saaz       3,6 % alfa   bloemen     kooktijd   90 min

Kruiden of andere toevoegingen: geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   gedroogde gist, gekocht bij Van der Kooy Jubbega

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   8  dagen bij 25 gr C
lagering       21   dagen bij 15 gr C ( de helft van het brouwsel,
lagering   32   dagen bij 8 gr C   (de helft van het brouwsel)

Bijzonderheden: Commentaar (samengevat) BKG Keuringsformulier: blz. 1 totaal 15 punten; blz. 2 Geur- en Smaak associaties: Geur: gebrand-zwak; hoppig-sterk;moutig-matig.(20 p.) Smaak: drop-zwak;gebrand-matig;moutig-matig (22 p). Basissmaak: bitterig- iets te teveel (9 p); Body: volgens soort (5p). Mondgevoel: plakkerig/mondklevend-matig (5p). Nasmaak: alcohol-matig; bitter/hoppig-matig; gebrand-matig (12p). Opmerkingen van de keurmeester: Mag iets meer bitter en alcohol hebben, verder prima bier.
De naam Klamboebo©k is te danken aan de klamboe die ik gebruikt heb tijdens het koelen en later tijdens het bottelen. Op de brouwdag, 23-07-2004, was het lekker warm weer en de fruitvliegjes waren in groten getale aanwezig en genoten zichtbaar van de zoete geuren van het wort. Om te voorkomen dat er insecten in het wort of in het jong bier zouden komen heb ik een klamboe boven de werkplek gehangen en op deze manier vliegvrij gewerkt.


Herman

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Theo van de Voorde en Erik Deelissen
Bron van het recept:    Derek Walsh biergids
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: nvt

Naam brouwsel:     Koning Bok
Biertype:    Dubbelbok
Begin SG:    1073
Eind SG:    1018
Kleur (berekend):    72,5 EBC
Berekende bitterheid:   27 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
320 gram   10,9%    pilsmout        5 EBC     
2300 gram    78,6%    Munich mout       20 EBC     
230 gram     7,9%    Cara mout        150 EBC 
35 gram   1,2%   Chocolade mout      800 EBC
40 gram   1,4%     Carafa type 1       800 EBC

Water
12 L maischwater
7,5 L spoelwater

Maischschema
15 min   52 gr C
35 min   62 gr C
20 min   72 gr C
5 min   78 gr C

Hop
23 gram   Spalt Select    5,2 % alfa   pellets     kooktijd   105 min
12,5 gram   Saaz    3,6 % alfa   bloemen     kooktijd   10 min
 

Kruiden of andere toevoegingen
-

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   110 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 3787       vloeibare gist 

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   14   dagen bij   22 gr C
lagering       9   dagen bij   18 gr C

Bijzonderheden: geen iers mos gebruikt.

/*Edit: percentages aangepast, deze klopten niet met de hoeveelheden */

Bengd-brouwer

Brouwer: Jos Versleijen
Biertype: Bo(c)bier
Start SG:  1074
Eind SG:   1028
Kleur:       78 EBC
Bitterheid: 29 EBU
Brouwgrootte: 20 liter.

Mout:
Pilsmout (3 EBC)                  555 gram
Münchenermout (15 EBC)   5.330 gram
Cara Crystal (120 EBC)         607 gram
Cara-Münchener (100 EBC)   100 gram
Chocolademout (800 EBC)      80 gram

Water:
18 liter beslagwater
16,5 liter spoelwater

Maischschema:
45° C   5 min.
52° C  20 min.
63° C  30 min.
68° C  20 min.
73° C  20 min.
78° C   5 min.

Hop
Tettnang (2,7%)           9 gram  90 min. koken
Hallertau pellets (4,7%)  9 gram  90 min. koken
Tettnang (2,7%)           19 gram  60 min. koken
Hallertau pellets (4,7%)  19 gram  60 min. koken

Gist:
1 zakje Brewferm korrelgist 6 gram.

Hoofdgisting:
9 dagen in de keuken bij ongeveer 20° C.

Nagisting keuken:
13 dagen

Nagisting kelder:
33 dagen bij ongeveer 10° C.

Opmerking:
Het bier is op 20 mei 2006 bij het ONK gewaardeerd met 88 punten.
Dit bier was toen 2 jaar oud!! De brouwdatum is 29 februari 2004 en
de botteldatum is 24 april 2004.



Voor het voeren van een discussie over dit recept zie hier.

Jacques

Van René  olde Hanhof ontving ik vandaag het volgende recept.



                                     het recept

                                   44 liter bokbier

                mouthoeveelheid:           water:

                pilsmout        8.100[g]  beslagwate 46,3 [l] 15,9[cm]
                carapils            0[g]  spoelwater 28,6 [l]  1,6[cm]
                wiener mout         0[g]  koker       0,0 [l]    0[st]
                pale mout           0[g]
                kristalmout         0[g]  bitterhop:Magn & EK   58[g]
                munich mout     2.400[g]            bellen    voor koken
                carahell            0[g]
                ambermout           0[g]  aromahop: Hersb + EK  79[g]
                karamelmout     1.700[g]            bellen    0 min v.e.k.
                caramunich          0[g]
                special-B mou       0[g]  dryhop:     -          0[g]
                chocolademout     100[g]              -       in ballonfles
                tarwemout           0[g]
                zwartmout         100[g]  kruiden:                [g]
                tarwe               0[g]                          [g]
                div. vlokken        0[g]
                honing              0[g]
                bruine suiker       0[g]  gist:     Wyeast Irish ale
                totaal         12.400[g]


                brouwschema:
                             temp    tijd
                               50°   10'         beslag aanzuren tot pH 5,6 met 80 %-ige melkzuur
                               60°   40'
                               70°   30'
                               78°   5'          wort aanzuren tot pH 5,1 met 80 %-ige melkzur
                               100°  90'


                volumes:     vóór koken 6,8cm onder de ran 60,8[liter]
                             na koken   11,cm onder de ran 52,9[liter]


                beluchten:         74[min]    15 minuten per 10 liter wort; in 4 etappes beluchten
                                   - [min]     indien herbeluchten: na 8 uur


                dichtheid:       1064[gr/l]


                vergisting:  hoofdgisting   10 dagen 20 °C
                             lagering       2 weken 18 °C
                             hergisting op  geen
                             rijping        nvt
                             koude lagering nvt




Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.