Beste collega brouwers,
Helaas voor mij geen prijs, maar toch een mooie 83 punten met mijn eerste bokbier. Ik ben er trots op en daarom plaats ik het recept en het format hier op dit forum.
Groeten,
Henk

Plaats: Groningen
Georganiseerd door: Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Ter gelegenheid van: 20 - jarig jubileum
Inzendingen allen in klasse D, aantal inzendingen: 23
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Henk Timmerman
Bron van het recept: zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: geen
Naam brouwsel: de Olle bok
Biertype: Bokbier
Begin SG: 1067
Eind SG: 1014
Kleur (berekend): 54,8 EBC
Berekende bitterheid: 23,7 EBU
Hoeveelheden per 10 liter wort/bier
Mout & suiker
1806 gram 69% Munichmout 15 - Dingemans 17 EBC
387 gram 14,8% Viennamout - Weyermann 7 EBC
323 gram 12,3% Caramunich (Cara 120) - Dingemans 150 EBC
65 gram 2,5% Chocolate (Mout Roost 900) 800 EBC
37 gram 1,4% Special B (Cara 400) - Dingemans 400 EBC
Water
9,2 L maischwater
5,5 L spoelwater
Maischschema
40 min 60 gr C
30 min 70 gr C
5 min 78 gr C
Hop
7 gram Hallertau Hersbrucker 2,1 % alfa bloemen kooktijd FWH min
13 gram Hallertau Hersbrucker 2,1 % alfa bloemen kooktijd 60 min
7 gram Hallertau Hersbrucker 2,1 % alfa bloemen kooktijd 10 min
16 gram Northern Brewer 5,6 % alfa bloemen kooktijd 60 min
Kruiden of andere toevoegingen
2 gram Korianderzaad kooktijd 10 min
2 gram Iers mos kooktijd 10 min
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Gist
Naam gist: Westvleteren zelfopgekweekte gist
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 3 dagen bij max. 28 gr C
lagering 18 dagen bij 23 gr C
Bijzonderheden: Batch van 30 liter verdeeld over 2 gistvaten en met boven- en ondergist geënt. De ondergistende scoorde op het BONK maar 55 punten (maximaal 200 woorden)
Oordeel van de keurmeester:
Visuele aspecten: 15 van de 15 punten
Geur: 15 van de 25 punten
Smaak: 20 van de 25 punten
Basissmaak: 10 van de 10 punten
Body: 5 van de 5 punten
Mondgevoel: 5 van de 5 punten
Nasmaak: 13 van de 15 punten
Totaal: 83 van de 100 punten
Klassering: 4e
Opmerkingen van de keurmeester:
Mooi bier. De geur is iets minder, eerder overhevelen? Andere gist?