Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout x5  (gelezen 4514 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.546
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Stout x5
« Gepost op: 21-08-2015 12:09 u »
Ik plaats niet zo vaak (eigenlijk nooit) recepten maar vond het leuk om deze met jullie te delen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk20150815
Naam receptMultiStout
Brouwdatum15-08-2015
BiertypeStout (Export)
Volume47,0
Begin SG1,078 SG
Berekende kleur (Morey)121 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)69 IBU
Brouwzaalrendement81,5 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
43,00 lWater uit Beverwijk
22,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l74 mg/l45 mg/l90 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
12,423 kgPale Ale moutDingemans7 EBC82,8 %
1,035 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC6,9 %
0,690 kgSpecial BDingemans350 EBC4,6 %
0,518 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,4 %
0,345 kgCara-pilsWeyermann5 EBC2,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust66,0 °C1 min.120 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
145,0 gChallenger 9,4%bellen9,4%60 min.59,7 IBU
77,0 gE.K. Goldingbellen3,7%30 min.9,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
Slurry van RISSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4%
Start nagisting20-08-2015
Temp. nagisting23,0 °C


Ik heb gisteren de batch in 5 batches gesplitst nadat de meeste activiteit voorbij was.

Batch 1: Koffie
60 gram gekneusde koffiebonen op 9,5ltr.

Batch 2: Cacao
200 gram cacaobonen op 9,5ltr.

Batch 3: Vanille
2 vanillestrengen over de lengde doorgesneden, in 4en gehakt op 9,5ltr.

Batch 4: Hout/Whiskey
30 gram hout van oude whiskeyvaten en 130ml whiskey op 9,5ltr.

Batch 5: Kersen
2000 gram kersen (eerst 2 weken in de vriezer gelegen) en wat sap wat hieruit voortkwam op 9,5ltr.

Ik ben benieuwd hoe het allemaal uit gaat pakken :) Hieronder kan je zien dat alles in mijn halletje lekker staat na te vergisten :)



En als jullie je afvragen wie die knappe kerel is.. Inderdaad, dat ben ikzelf  ;D


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 969
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Stout x5
« Reactie #1 Gepost op: 21-08-2015 12:37 u »
Mooi hoor mark!
Ik kan niet wachten, hahaha  ;D

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Stout x5
« Reactie #2 Gepost op: 21-08-2015 12:41 u »
Te gek experiment om er 5 versies van te maken.
Wanneer is de proefavond?

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 969
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Stout x5
« Reactie #3 Gepost op: 21-08-2015 12:53 u »
Waarom heb je zo lang gemaischt Mark?

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
Re: Stout x5
« Reactie #4 Gepost op: 21-08-2015 13:02 u »
Geen gecontroleerde vergisting ;)... Maar leuk project. Ik hou er zelf ook van om alles op te splitsen. Qua vanille heb ik ook bijna dezelfde hoeveelheid aangehouden. Ik heb zelf voor een andere RIS 7 gr/L geroosterde cacaonibs gebruikt!

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.546
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Stout x5
« Reactie #5 Gepost op: 21-08-2015 18:04 u »
Mooi hoor mark!
Ik kan niet wachten, hahaha  ;D
Ik ook niet! :)

Te gek experiment om er 5 versies van te maken.
Wanneer is de proefavond?
Ik zal het je laten weten ;)

Waarom heb je zo lang gemaischt Mark?
Langer maischen levert een vergistbaarder wort op. Het verschil in geschat eind SG tussen 75 en 120min maischen is ongeveer 5 SG-punten.

Geen gecontroleerde vergisting ;)... Maar leuk project. Ik hou er zelf ook van om alles op te splitsen. Qua vanille heb ik ook bijna dezelfde hoeveelheid aangehouden. Ik heb zelf voor een andere RIS 7 gr/L geroosterde cacaonibs gebruikt!
Ik maak gebruik van gecontroleerde vergisting. Nadat de hoofdgisting voorbij is haal ik ze uit mijn klimaatkast en laat ik de temperatuur geleidelijk oplopen naar omgevingstemperatuur (in dit jaargetijde). Dit zorgt ervoor dat het jongbier alle ingrediėnten mooi kan opnemen en dat het bier goed uitvergist. Hoe was die verhouding chocolade in jouw RIS?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Stout x5
« Reactie #6 Gepost op: 21-08-2015 21:40 u »
Ziet er lekker uit, maar volgens mij zie ik meer dan 5 flessen :)
Een leuke brouwinstallatie heb je dan ook dat je bijna 50 liter stout kan brouwen  :brouwen:

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.546
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Stout x5
« Reactie #7 Gepost op: 21-08-2015 21:46 u »
Ziet er lekker uit, maar volgens mij zie ik meer dan 5 flessen :)
Een leuke brouwinstallatie heb je dan ook dat je bijna 50 liter stout kan brouwen  :brouwen:
Die vier kleintjes rechts zijn vier van de vijf batches, die grote linksvoor is die met kersen. Daarachter zie je van achter naar voren mijn Scotch Ale, 2x 22 ltr RIS en een Black IPA (2nd runnings van die RIS).

:)

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Stout x5
« Reactie #8 Gepost op: 21-08-2015 21:54 u »
Die vier kleintjes rechts zijn vier van de vijf batches, die grote linksvoor is die met kersen. Daarachter zie je van achter naar voren mijn Scotch Ale, 2x 22ltr RIS en een Black IPA (2nd runnings van die RIS).

:)

Goed bezig :)

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.546
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Stout x5
« Reactie #9 Gepost op: 12-10-2015 10:40 u »
Even een eerste proef-update na 6 weken op de fles.

Batch 1: Koffie
De koffie-smaak zit er op zich mooi in. Ik mis wel het romige van een lekkere espresso, met deze methode proef ik vooral het bittere/wrange van de koffie. Misstaat op zich niet in een stout, maar daarvoor had hij iets meer body moeten hebben.

Batch 2: Cacao
De smaak van de cacaobonen zit er ook goed in, wat echter wel zo is, is dat de cacaobonen niet écht een chocolade-smaak geven, maar echt die bittere, rauwe cacao-smaak.

Batch 3: Vanille
De vanille ruikte/smaakte heerlijk bij het bottelen maar is helaas volledig verdwenen. Volgende keer meer toevoegen en langer laten staan.

Batch 4: Hout/Whiskey
Deze is echt heerlijk geworden. Ik moet zeggen dat de whiskey er wel veel meer doorheen komt dan het hout, dus die verhouding kan volgende keer wel iets anders. Wel een heerlijk bier geworden!

Batch 5: Kersen
De kersen komen er licht door in de geur, maar nauwelijks in de smaak. Volgende keer moet ik die echt langer laten staan, denk ik.

Het basisbier heeft helaas iets te weinig zoetigheid en body gekregen, minder dan in gepland had. Hierdoor zijn de bieren met de bittere toevoegingen (cacao en koffie) echt iets te bitter geworden. Ik heb er wel hoop op dat de smaak zich positief ontwikkelt in de komende maanden.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Stout x5
« Reactie #10 Gepost op: 12-10-2015 10:53 u »
Het basisbier heeft helaas iets te weinig zoetigheid en body gekregen, minder dan in gepland had. Hierdoor zijn de bieren met de bittere toevoegingen (cacao en koffie) echt iets te bitter geworden. Ik heb er wel hoop op dat de smaak zich positief ontwikkelt in de komende maanden.

Je zou, om het experiment volledig te maken  :), bij een deel van de meest bittere (de koffie en cacao) wat lactose kunnen toevoegen. Of schenk eens wat in een glas en druppel er wat lactose bij.
Wellicht haalt wat extra zoetigheid het scherpe randje eraf.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 969
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Stout x5
« Reactie #11 Gepost op: 12-10-2015 11:11 u »
Batch 1: Koffie
De koffie-smaak zit er op zich mooi in. Ik mis wel het romige van een lekkere espresso, met deze methode proef ik vooral het bittere/wrange van de koffie. Misstaat op zich niet in een stout, maar daarvoor had hij iets meer body moeten hebben.

Ik heb een soortgelijk 'probleem'. Ik zou die van jou en van mij graag eens naast elkaar proeven Mark! Bij de eerstvolgende bierkaai in de Prael?

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.546
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Stout x5
« Reactie #12 Gepost op: 12-10-2015 11:50 u »
Ik heb een soortgelijk 'probleem'. Ik zou die van jou en van mij graag eens naast elkaar proeven Mark! Bij de eerstvolgende bierkaai in de Prael?
Topidee!! Ik zet een flesje apart :)

Tags: experiment