Braambessenstout

Gestart door jan le mercier, 16-08-2015 08:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jan le mercier

Ik zou een stout met vers fruit willen maken, liefst met braambessen. Dat is nu het seizoen en ik wil het al een hele tijd.
Ik zou een "gewone" stout willen maken, met dus die verse bessen erbij.

Het eerste probleem is dit:
Als ik een fruitbier maak met als basis een tarwebier (ik heb dat nu al 3 jaar op rij gedaan met de eerste twee jaar een mooi resultaat), dan gebruik ik redelijk veel fruit (altijd meer dan 11 kilo voor een speidel van 20 liter) en dan zet ik het bier direct op het bevroren fruit.

Ik brouw, koel tot 55 graden, giet het bier over het bevroren fruit, wacht een paar uur, doe de gist erbij en laat dat 3 maanden staan.
Zou ik dat met de stout ook zo doen?

Ten eerste ga ik veel minder fruit gebruiken, het moet gewoon een smaakmaker zijn. Ik had gedacht aan ongeveer 2,5 kilo.
Maar hoe moet ik het fruit erbij doen?
1) Zoals bij het tarwebier?
of 2) Maak ik eerst de stout en hevel ik die na een dag of 10/14 over naar een vat met het fruit erin?

Ze hebben me al vaak verteld dat je een stout "moet" overhevelen: dat dat niet zo lang op de gist mag staan.

En wat met het fruit dan zelf? Mag dat dan ook bevroren zijn? Of gaat die gist dan in "choque"?

Wat zouden jullie doen?

Alvast bedankt,

Jan.

wilbertd

Dus je laat je het tarwebier 3 maanden op z'n gist staan, zonder autolyse smaakjes waar te nemen?
Tja, waarom je het dan ook niet met een stout zou kunnen doen weet ik niet.

Persoonlijk vind ik het geen fijn idee mijn bier zo lang op stervend gist te laten staan en hevel de stout die ik 4 maanden in een eiken vat steek na de hoofdvergisting van z'n gist (na een dag of 2/3).

homoeccentricus

Doe 2) maar laat het fruit eerst ontdooien in de koelkast.

orangeloo

Citaat van: wilbertd op 16-08-2015  09:04 uDus je laat het tarwebier 3 maanden op z'n gist staan, zonder autolyse smaakjes waar te nemen?


Heb ik ook gedaan met Kriekenbier.
En zelfs de keurmeesters hebben geen nare bij smaakjes ontdekt.

Vandaag ga ik een stout maken met Krieken. Ik ga dezelfde Methode toepassen als bij mijn Kriekenrecept.
Optie 1 dus.

Gisteren al eens geproefd hoe het mogelijk gaat smaken door een stout met een kriekenbier te "mixen"
Ik zeg een nieuwe trend is ingezet..... Mix je Bier tot een mooie cocktail.


orangeloo

Citaat van: jan le mercier op 16-08-2015  08:04 uZe hebben me al vaak verteld dat je een stout "moet" overhevelen: dat dat niet zo lang op de gist mag staan.


Ik heb dit nog niet gelezen / gehoord. uiteraard wel dat gist niet te lang op het jong bier mag blijven.
Kan je ook vertellen waarom juist bij een Stout dit zeker niet mag?


jan le mercier

Orangeloo,

Heb je een stukje geschreven over die kriekenstout? Zou me erg benieuwen.

En waarom dat bij een stout niet mag? Dat weet ik niet. Ik heb dat gehoord, maar ik weet ook niet meer waar.

Jan.

orangeloo

Ja daar ben ik een topic over gestart:
Orange Schwartzwalder Kirsch

jan le mercier

Hij zit erin. In plaats van Braambessenstout had ik evengoed Overschotjesstout kunnen schrijven, want voor het basisbier nu heb ik gebruikt wat ik nog had liggen.

Mout: ± 250 gram carafa special type 3 (1300-1500EBC), ± 450 gram geroosterde gerst (EBC 1000), 600 gram tarwemout, 600 gram aromamout 150 EBC, 3100 maris otter. Op dat laatste na waren het allemaal overschotjes die een beetje overtijd waren, maar nog goed roken.

Hop: ± 80 gram tuinhop, heel de tijd meegekookt.

Maisch: 80 min aan 68°; 10 min aan 75°

Koken: 1 uur en 23 min

Gist: US Safeale 5

kwartier voor het einde heb ik er nog een kannetje espressokoffie, 2 in stukjes gesneden vanillestrengen en 500 gram kandijsuiker bijgedaan.

Brix was 16

Het wort smaakte vrij zoet. Ik vraag me af of dat aan de tarwe ligt? De pomp van mijn Speidel was net zoals bij de vorige stout, bijna niet verstopt: er zaten heel wat korreltjes in. Ik vraag me af of dat door de geroosterde gerst komt?

Ik ga het bier nu 14 dagen laten staan en dan doe ik er de braambessen bij.

Met die vanillestrengen blijf ik toch wel een probleem hebben: ik heb de indruk dat ik daar niet voldoende smaakt uithaal. Heeft iemand daarvoor een tip?

Jan.

seed7

Citaat van: jan le mercier op 20-08-2015  16:29 uMet die vanillestrengen blijf ik toch wel een probleem hebben: ik heb de indruk dat ik daar niet voldoende smaakt uithaal. Heeft iemand daarvoor een tip?

Extract maken met Vodka en veel vanille strengen, laten rijpen op een eiken vaatje. Je kunt er speciale 1 l vaatjes voor krijgen kopen.

Ingo

jan le mercier

Ingo,

Als je nu enkele strengen in een bokaaltje doet en op whiskey zet, gaat dat ook?

En indien ja: hoe lang moet dat staan? En wanneer voeg je dat toe?

Jan.

seed7

Handleiding

Ja, dat gaat Jan.

Toevoegen zou ik op het moment dat je het beste de verhouding kunt bepalen, vlak voor bottelen. De enige reden om daar met tincturen van af te wijken is denk ik als er stoffen in zitten die de gist in nog iets lekkerders kan veranderen.

Ingo

jan le mercier

Ingo,

Wanneer de Engelstaligen het over "vanilla-beans" hebben, bedoelen ze dan vanillestrengen zoals op de tekening van jouw artikel?

Dan is dat wel hééél duur. 28 stuks of zo! Hier in Gent kost één streng € 1,30.

Jan.

jan le mercier

Ik weet niet goed hoe ik binnen 14 dagen, wanneer de hevigste gisting achter de rug is, de braambessen moet toevoegen.

Volgens mij zijn er 3 mogelijkheden:
1) de bessen invriezen, dan ontdooien en dan na het overhevelen van de stout (na 15 dagen) de ontdooide bessen toevoegen?
2) de bessen invriezen, ontdooien in een pot op het vuur of de oven en dan na het overhevelen toevoegen?
3) na het overhevelen, verse bessen toevoegen? Maar dan heb je volgens mij heel veel kans op infectie.

Wat van de drie lijkt jullie het beste?

Alvast bedankt,

Jan.

RienP

Wat voor fruit ik ook toevoeg: invriezen, vlak voor het lageren laten ontdooien en bier overhevelen in m`n lagervat over het ontdooide fruit.

jan le mercier

Rien,

Hoe laat je dat ontdooien? En hoe lang?

Jan.

RienP

De tijd hangt af van het soort fruit. Aangezien ik het altijd in zakken invries voel ik door de zakken heen of het nog bevroren is. Als het ongeveer voor 75% ontdooit is gaat bij mij het bier erover. Er is voldoende ontdooit fruit aanwezig, zodat de gist geen al te grote schok krijgt. Ik laat de zakken altijd in een emmer ontdooien in een kamer in huis. Dan is het binnen 1 dag al voldoende ontdooit, soms al sneller.

Hou er wel rekening mee dat ontdooit fruit helemaal pulp is, doordat de cel-structuur kapotgevroren is. Zeker bij bramen. Dit zorgt er ook voor dat je dan nog maar heel beperkt kan bewaren. Dus direct bij het bier voegen. Vandaar dat sommigen het ook in de koelkast laten ontdooien. Dat duurt uiteraard langer, maar dan heb je er wat meer tijd voor.

Rien

jan le mercier

Rien,

En waarom zet je het niet op een pot op het vuur om het op te warmen?

Jan

RienP

Dat kan uiteraard ook, maar dan moet je het waarschijnlijk weer afkoelen voordat het bier erbij gaat. Gewoon laten ontdooien is mij dan altijd makkelijker geleken, maar het kan het waard zijn om de volgende keer eens te proberen door te verwarmen.

jan le mercier

Rien,

Nog één ding: hoe lang laat je je stout op het fruit staan? 4 maand? Gebruik je een houten vat, Rien?

Jan.

RienP

Met stout heb ik geen ervaring, maar mijn fruitbier (op basis van tarwebier) laat ik minimaal 4-6 weken op het fruit staan. Maar je hebt zelf ook voldoende ervaring met fruitbieren toch? Ik denk dat de aanpak voor een Stout niet anders zal zijn.

Ik heb nog nooit een houten vat gebruikt. Mijn wens is om nog eens gebruikt vat te pakken te krijgen. Met name een gebruikt whiskeyvat of rumvat lijkt me het leuk om te experimenteren met aller verschillende bieren.

Gewoon proberen Jan. Gezien je ervaring gaat dat vast goed komen.

Rien

Hay

Jan, waarom heb he het niet op dezelfde manier gedaan als bij je fruitbieren? 
Meteen bij de hoofdgisting.

seed7

Citaat van: jan le mercier op 20-08-2015  17:04 uDan is dat wel hééél duur. 28 stuks of zo! Hier in Gent kost één streng 1€30.

Ja "beans" zijn strengen, ja het is niet goedkoop om te maken maar met een liter doe je dan ook heel erg lang.

Ingo

jan le mercier

Hay,

Voornamelijk omdat ik geen groot plastiek gistingsvat meer heb. Ik heb er nu alleen nog maar van 30 liter, en omdat het fruit nogal veel schuimt tijdens de eerste dagen dacht ik dat het zou overschuimen.

Ik vind ook nergens vaten van 40 liter. Dat gaat altijd ineens van 30 naar 60.

Geen zin om die te kopen: dan heb ik er te veel. Ik dacht dat ik dan opeens beter een eiken vat van 30 liter kon kopen dat ik kan gebruiken als "stoutvat", maar ik weet het nog niet.

Jan.

RienP

Als je het fruit tijdens het lageren toevoegd, heb je in ieder geval geen last van schuim. Mijn laatste kersenbier heb ik in een plastic 30l vat gelagerd en dat zat bijna tot de rand toe vol met het fruit erbij en dat ging gewoon goed.

jan le mercier

Vier dagen later ondertussen. De hevigste gisting is een beetje voorbij. Nu is er meer dan een minuut tussen elke blub in het waterslot.

Wat ik me afvroeg: ik heb nu ongeveer 20 liter stout. Hoeveel kilo braambessen zouden jullie daar bij doen om een "toets" van fruit te krijgen? Het is dus de bedoeling om een stout met een fruit-toets te krijgen en geen fruitbier, he.

Ik heb nu 1,5 kilo bessen geplukt. Is dat genoeg denken jullie? Ik ben van plan om de stout 123 dagen te laten staan.

Jan

ps: Hier in Gent viel de oogst nu heel hard tegen. Ik was gaan plukken op 11 en 12 augustus en toen had ik een hele mooie oogst, maar nu hingen er precies alleen nog maar rotte en kapotgeregende braambessen aan de dorens. Gek hoe dat zo snel kan veranderen. Ik heb de indruk dat september normaalgezien nog een goede braambessenmaand is.

Amateurke

Ahum... Stout: zwart, smaak van gebrande granen? 20 l? En daar moet 1,5 kg (wrange) bramen tegenop boksen? (Met de bedoeling om fruitigheid te krijgen?)
Ik zou hem maar 122 dagen laten staan; kwestie van nog iets meer "fruittoets" over te houden   ;) ;) ;)

RienP

Ik heb zelf bramen in de tuin, maar dit jaar viel het een beetje tegen tegenover vorig jaar. Het hete begin van de zomer zorgde ervoor dat een aanzienlijk deel van de bramen is verdroogt (en ik geef de plant bijna elke dag water).

Maar 1,5 kilo lijkt me wat weinig tegenover de gebrande mouten. Ik zou toch wel 2-3 kilo gebruiken.

jan le mercier

Amateurke,

Ik snap jouw ironie niet. Bedoel je dat ik veel meer braambessen moet gebruiken? 3 kilo bijvoorbeeld? Of bedoel je dat het sowieso niet gaat?

Jan.

Amateurke

Ik zou zo'n donker bier niet combineren met fruit, maar dat is persoonlijke smaak.

William

Citaat van: Amateurke op 25-08-2015  08:41 uIk zou zo'n donker bier niet combineren met fruit, maar dat is persoonlijke smaak.

Ik vind het juist een perfecte combinatie ( zolang het fruit er doorheen komt).

Eric v B

Citaat van: Amateurke op 25-08-2015  08:41 uIk zou zo'n donker bier niet combineren met fruit, maar dat is persoonlijke smaak.
Wordt zelfs verkocht in Duitsland: http://www.lausitzer-porter.de/brauspezialitaeten/kirsch-porter.html
Ik heb deze eens per ongeluk gekocht. Ik dacht dat ik de "gewone" had maar ik vond dit bier heel erg lekker. Perfecte combinatie!

jan le mercier

Er zijn meerdere fruit/stout bieren op de markt. De Burton Bridge Bramble stout bijvoorbeeld. (Vond ik lange tijd "het beste bier van de wereld") Of de Anarkriek.

http://www.ratebeer.com/beer/burton-bridge-bramble-stout/5829/

http://www.ratebeer.com/beer/t-hofbrouwerijke-anarkriek/213705/

Jan.

Hay

Jan de bramen waren inderdaad vroeger dit jaar en dus zit er in september niks meer aan de struiken.
Zag dat hier ook en heb nog net een paar kg kunnen plukken.

@Amateurke dit topic gaat over stout met fruit, als je dat niks vind ben je niet verplicht om te reageren!!

De Kiekert

De prof. geuze bieren waar fruit aan toegevoegd wordt krijgen doorgaans zo'n 300 g/L.

Amateurke

Citaat van: Hay op 25-08-2015  12:34 u@Amateurke dit topic gaat over stout met fruit, als je dat niks vind ben je niet verplicht om te reageren!!
Overschot van gelijk: ik "ben niet verplicht" om te reageren, ik dacht wel dat je op een forum je mening mag geven, zeker als je er dan nog bij vermeldt dat dit je persoonlijke mening is.

orangeloo

Citaat van: Amateurke op 25-08-2015  08:41 uIk zou zo'n donker bier niet combineren met fruit, maar dat is persoonlijke smaak.

Ik heb 5 kg krieken gebruikt op 15 liter Stout.
En ja ik denk dat de combi stout + fruit geweldig wordt / is.

.
Citaat van: Orangeloo op 16-08-2015  15:31 uJa daar ben ik een topic over gestart:
Orange Schwartzwalder Kirsch


Markiej87

Ik vind de combinatie van een stout en rood fruit ook een zeer goede.

Jan, over de vanille, je kunt ook gewoon vanillestrengen toevoegen na de hoofdgisting, daar experimenteer ik nu mee. Gisteren een proefmonster uit het vat genomen (na een kleine week lageren op kamertemperatuur) en er zit nu al een zeer sterke vanille-smaak aan. Ik heb 2 strengen bij zo'n kruidenwinkel in Amsterdam gekocht, opengesneden en in vieren gehakt, en toegevoegd op 10 liter stout.

jan le mercier



Hier ben ik nu 'ns héél benieuwd naar, zie! Ik heb zonet 2,953 kilo braambessen aan mijn braambessenstout toegevoegd. Die kwamen uit de diepvriezer. Gisteren om 13 uur (ongeveer) had ik ze uit de diepvriezer gehaald en ze hier gewoon in de living laten ontdooien. Meer dan 24 uur dus. Ik vond dat het heel traag ging. Ik hoop dat de bessen op die tijd niet rot of zo zijn geworden. Net nog geproefd van het sap dat in de doosjes zat en dat smaakte ok.

De brix van het bier was nu 9. Het smaakte zoals mijn vorige stouten ongeveer smaakten, maar toch ook niet helemaal. Ik denk dat de tarwe wel iets zal doen.

Ik ga hem nu nog 108 dagen laten staan en dan bottel ik hem.

Zeker en vast hou ik jullie op de hoogte.

Jan.

jan le mercier

De beentjes van het waterslot staan nu nog evenwijdig. Ik hoop dat ie straks begint te bluppen. Dat zou toch moeten door het overhevelen en de toevoeging van het fruit, niet?

Jan.

wilbertd

Citaat van: jan le mercier op 04-09-2015  15:13 uDe beentjes van het waterslot staan nu nog evenwijdig. Ik hoop dat ie straks begint te bluppen. Dat zou toch moeten door het overhevelen en de toevoeging van het fruit, niet?

Jan.

Misschien dat het even duurt voordat de suikers uit de bramen vrijkomen en overhevelen biedt natuurlijk geen blub-garantie.

jan le mercier

19:20. Hij heeft toch weer mooi geblupt. Ik ben content.

Jan.

bastiaanD

Nog even terug op de benodigde hoeveelheid fruit. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar had ik ook 3 kg op 20 liter. Het was weliswaar een pils met frambozen maar de smaak was echt goed.

Het klinkt heerlijk, ben benieuwd naar je mening als ie eenmaal klaar is.

jan le mercier

Bastiaan,

Ik ook: eigenlijk is dit, een braambessenstout dus, dé reden waarom ik 3 jaar geleden begonnen ben met brouwen. Dit was hetgeen ik toen voor ogen had als "hoogst te bereiken goed".

Ik heb altijd de Burton Bridge Bramble Stout voor ogen gehad, die ik in 2003 in Burton zelf gedronken heb.
http://www.ratebeer.com/beer/burton-bridge-bramble-stout/5829/
Dat vond ik toen "het beste bier van de wereld." Bijzonder mooi etiket vind ik dat ook.

*

Ondertussen is ie mooi aan het bluppen. Om de zoveel minuten een luide blub. De gist is in ieder geval al niet dood: dus dat is toch al iets.
21 december bottel ik hem. Ik hou je zeker op de hoogte.

Jan.

jan le mercier

Hij zit nu al meer dan een week "op de bramen". Nog steeds komt er om de paar minuten een blup uit het waterslot.

Daarnet nog ns aan geroken (aan die blup dus) en het rook toch maar raar.

Heel benieuwd: nog wachten tot 21 december en volgens mij gaat dat laaaaaaaaang duren.

Ik hou jullie op de hoogte.

Jan.

jan le mercier

Ongeveer een maand later nu. Sinds gisteren is het blubben eindelijk gestopt. Nu staan de beentjes in het waterslot weer quasi evenwijdig.

Ik had weeral schrik dat hij niet zou klaar zijn met uitgisten.

Jan.

jan le mercier

Het is meer dan 2 maand geleden dat ik de stout heb gebrouwen en een maand en 3 weken geleden dat ik hem heb overgeheveld. Toen was de brix 9.

Nu net een staaltje genomen: brix was 7. Het waterslot heeft ook al een hele tijd niet meer bewogen.

Het bier proefde zurig (wellicht door de bramen) en eigenlijk nog het meest zoals mijn vorige stouten. Ook waterachtig.

Ik ga nog een maandje wachten en dan bottel ik hem.

Eigenlijk heb ik wel het gevoel dat ik dat nu al zou kunnen doen.

Jan.

jan le mercier

Dit snap ik dus weer absoluut niet, he.

Gisteren dus, zoals gezegd, een staaltje genomen van het bier. Gewoon zo: waterslot eruit, sonde erin, waterslot er terug op.

Dat duurde minder dan een minuut.

En nu blupt dat waterslot dus terug, terwijl het waterslot de hele tijd "goed" staat: niet meer evenwijdig dus.

Hoe kan dat?

Efkens geroerd in het bier? Zuurstof erbij gekomen?

Ik snap het niet.

Weet iemand dat?

Alvast bedankt,

Jan.

RienP

Misschien temperatuurverschil?

jan le mercier

Rien,

Volgens mij kan dat niet: dan zouden de beentjes toch terug gelijk moeten komen, wanneer de temperatuur zakt. 's Nachts brandt mijn verwarming hier niet en vanochtend stond het ene beentje nog altijd omhoog.

Jan

seed7

Jan,

Als na de gisting, zonder dat de stop er af is geweest "de beentjes gelijk" komen dan heb je een minuscuul lekje.
Als je de stop er af haalt en terug zet dan horen de beentjes daarna uit de pas te lopen, je bouwt bij het terug zetten immers weer een beetje druk op in de fles.

Ingo

jan le mercier

Ingo,

Maar hoe komt het dat ie nu af en toe nog "blupt"?

Jan

seed7

Citaat van: jan le mercier op 27-10-2015  08:13 uMaar hoe komt het dat ie nu af en toe nog "blupt"?

omdat er 'ergens' nog CO2 vandaan komt,

Ingo

jan le mercier

Overmorgen is het dan eindelijk "de grote dag"... Nu ja: voor mij dan toch een beetje. Dan staat de stout 123 dagen en ga ik hem bottelen. Een paar dagen geleden had ik nog 'ns een staaltje genomen en toen was de brix nog steeds 7. Dat betekent volgens mij dat hij niet meer verder is uitgegist sinds maanden geleden. Nochtans heeft hij nog wel héél en héél veel geploft, tot voor een paar weken. Ik veronderstel dat dat door de bessen kwam die aan het gisten waren.

Gisteren heb ik nog (voor mijn stoofvlees) een flesje van mijn Fuller's stout open gedaan, en toen spoot het bier weer tegen het plafond. Ik zou echt niet weten hoe dat komt. Een infectie gehad, of niet ver genoeg uitgegist? Nochtans had dat bier ook 96 dagen gestaan.

Ik denk dat ik gewoon minder bottelsuiker ga gebruiken. Maar 3 of vier gram per liter. Ik heb veel te veel schrik dat ie weer tegen het plafond gaat spuiten.

Lijkt jullie dat een goed idee?

Ik ben wel neig "gehecht" aan deze stout: er is veel "werk" in gekropen en aangezien ik braambessen heb gebruikt, duurt het minstens weer tot volgende zomer eer ik het nog ns kan proberen.

Alvast bedankt,

Jan.

William

Citaat van: jan le mercier op 19-12-2015  13:58 uOvermorgen is het dan eindelijk "de grote dag"... Nu ja: voor mij dan toch een beetje. Dan staat de stout 123 dagen en ga ik hem bottelen. Een paar dagen geleden had ik nog 'ns een staaltje genomen en toen was de brix nog steeds 7. Dat betekent volgens mij dat hij niet meer verder is uitgegist sinds maanden geleden.

Het kan best zijn dat de suikers uit de braambessen geleidelijk vrijkomen en daarmee ook langzaam vergisten. Je zult dan weinig merken van veranderingen in Brix maar er gebeurt nog van alles.

Maar 3 gram per liter bottelsuiker en dan toch spuiters duidt op een vergisting die nog niet klaar was of een lichte infectie die langzaam doorzet (niet raar wanneer je fruit gebruikt). Deze effecten kunnen versterkt worden als er nog allerlei fruitdeeltjes in het bier achterblijven. Merk je dat de smaak veel zuurder wordt in de tijd?

Het moet toch een keer in de fles hé. Inderdaad iets minder bottelsuiker gebruiken lijkt me een goed plan.

succes.

jan le mercier

William,

Ik heb maar één keer een spuiter gehad. (op 42 brouwsels, ongeveer) Toen was er water van het waterslot in het bier gekomen en was de brix 9 bij het bottelen. Ik had toen (denk ik) 6 gram per liter gebruikt.

Nu is de brix 7, maar ga ik voor alle veiligheid ga ik toch maar 3 à vier gram bottelsuiker gebruiken.

Het zou echt jammer zijn, moest hij toch spuiten.

Wat de smaak betreft: hij smaakt zurig, maar dat is maar een staaltje, he. Ik zou ook echt niet weten hoe een braambessenstout "moet" smaken. Die Burton Bridge Bramble Stout waarover ik het al een paar keer had, heb ik nog maar 2 keer gedronken.

Jan.

jan le mercier



Eindelijk is ie er, zeg! 123 dagen heeft hij gestaan. Brix was nog altijd 7, net zoals vorige week en een paar maanden geleden. Ik heb maar 4 gram suiker per liter gebruikt omdat ik dus heel veel schrik heb voor weer een gusher. Bier rook en smaakte nu al heel lekker. Met een "toets" van fruit. Zoals ik had verwacht was de stout weer waterig en niet stroperig: net zoals al mijn vorige stouten dus.

Van deze zomer heb ik ook nog een "dubbele" stout gemaakt: de Närke Kloon. (2 keer mout in de korf gedaan, en de tweede keer gemaischt met het maischwater van de eerste keer) Moest dit nu lukken en moest deze braambessenstout nu lukken, dan wil ik in de zomer van 2016 zeker een "dubbele" stout maken met braambessen.

Zoals altijd ben ik heel benieuwd. Binnen 18 dagen (ik sta nu nog 18 dagen droog) trek ik het eerste open.

Ik hou jullie zeker op de hoogte.

Jan.

Hay

Ben benieuwd Jan hoe ze smaken.
Mijn kriekenbraambier begint al goed op druk te komen.
Ga ik met de kerst proeven.

jan le mercier

Toch altijd leuk dat je na jaren nog eens iets aan een oud bericht van jezelf kunt toevoegen. Nu ben ik zo'n braambessenstout aan het drinken. Nu is hij echt wel op dronk. Ik wil mezelf niet "bestoefen", maar het is echt wel een lekker bier.

Jan.

Jacques

En? Zit er een wijnachtige smaak aan?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.