Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Roeren/Schudden tijdens vergisting  (gelezen 10143 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Gepost op: 15-08-2015 12:07 u »
Beste mensen,

Afgelopen dinsdag heb ik een dubbelbock gebrouwen,  deze staat nu op het gistvat met Brewferm Top te vergisten, tot 2 dagen geleden. Hij is blijven steken op een SG van 1032 (begin SG was 1076) en er ligt al een dikke plak gist onderin het vat. Ooit heb ik ergens gelezen dat je bij gestokte vergisting het jongbier als eerste in beweging kan brengen door het vat te schudden of zwenken. Daarop verder zoekend op internet kwam ik dit artikel tegen:

http://delta.tudelft.nl/artikel/bierbrouwers-doen-maar-wat/12094

"Bij een te sterke flocculatie is het zaak de boel goed in beweging te houden. Dit kan je doen door het overtollige koolstofdioxide te laten circuleren, of door eenvoudig een roerder te installeren".

Heeft iemand ervaring met vergisten onder bewegen ??? Hoe zou dit mogelijk gemaakt kunnen worden voor een amateurbrouwer ??? Ik denk dan aan gistvat op een (groot formaat en al dan niet zelf gebouwde) magneetroerder plaatsen ???

Ik heb de gistkoek voorzichtig door het jongbier gemengd door rustig kantelen van het vat, hopelijk gist hij verder uit tot 1020 of lager.

Groet,
Ruud


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #1 Gepost op: 15-08-2015 12:19 u »
Zoek eens op een recent topic van HansHalberstadt. Hij doet dit standaard.

Bij een vlotte vergisting is roeren volgens mij niet nodig omdat de vergisting zelf al voldoende stroming genereert (vooral in grote vaten).

Mocht de vergisting toch stokken dan is een keer zwenken een goede eerste optie (vooropgesteld dat je voldoende gist gebruikt hebt)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.691
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #2 Gepost op: 15-08-2015 12:41 u »

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #3 Gepost op: 15-08-2015 12:53 u »
Proefschrift en artikel

Ingo

Leuk proefschrift. Doet me aan vroeger denken. Bedankt voor de link.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #4 Gepost op: 15-08-2015 20:14 u »
Zoek eens op een recent topic van HansHalberstadt. Hij doet dit standaard.

Bij een vlotte vergisting is roeren volgens mij niet nodig omdat de vergisting zelf al voldoende stroming genereert (vooral in grote vaten).

Mocht de vergisting toch stokken dan is een keer zwenken een goede eerste optie (vooropgesteld dat je voldoende gist gebruikt hebt)

Interessante topic, dank. Toch niet zo'n gek idee dus...


Proefschrift en artikel

Ingo

Dank voor de link, leuk leesvoer voor vanavond.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #5 Gepost op: 16-08-2015 00:21 u »
Zoek eens op een recent topic van HansHalberstadt. Hij doet dit standaard.
Dit draadje altijd gevolgd. Toevallig ben ik momenteel de vergisting van mijn saison iedere dag aan het schudden/roeren. Ben benieuwd of dit een laag SG oplevert. Anders misschien ook maar eens gaan vergisten op de roervlo.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #6 Gepost op: 16-08-2015 14:00 u »
Dit draadje altijd gevolgd. Toevallig ben ik momenteel de vergisting van mijn saison iedere dag aan het schudden/roeren. Ben benieuwd of dit een laag SG opleverd. Anders misschienook maar eens gaan vergisten op de roervlo.

Het doel is neem ik ook om het SG lager te laten uit komen ??? Of zit je regelmatig met verstokte vergistingen ???

Ik kwam er achter dat ik wellicht te weinig gist heb gebruikt, een zakje Brewferm Top is 6 gram in tegen stelling tot de 11,5 gram van Safbrew. Ik had ruim voldoende gebruikt (dacht ik) maar nu blijkt het eigenlijk net iets te weinig te zijn. Ik schud af en toe en wacht af of het SG nog gaat dalen.

 

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #7 Gepost op: 16-08-2015 14:18 u »
Roeren tijdens de piek van de vergisting kan ik me voorstellen. Als ik mede maak roer/zwenk/belucht ik ook de eerst 2/3 dagen gecombineerd met elke keer wat gistvoeding (ik verdeel de hoeveelheid die je normaal in 1 keer geeft over 2 of 3 delen) om de gist te helpen door de beweging en extra zuurstof toevoer. Dit zal voor bier hetzelfde werken.  Maar na dat dag 3, ben ik toch voorzichtig ivm oxidatie. Hoe zien jullie dat?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #8 Gepost op: 16-08-2015 14:25 u »
Dit draadje altijd gevolgd. Toevallig ben ik momenteel de vergisting van mijn saison iedere dag aan het schudden/roeren. Ben benieuwd of dit een laag SG opleverd. Anders misschienook maar eens gaan vergisten op de roervlo.

Dat heb ik bij mijn laatste saison brouwsel met de Dupont-gist ook gedaan. Helaas duurde het gewoon 4 weken voordat ie klaar was.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #9 Gepost op: 16-08-2015 14:28 u »
Roeren tijdens de piek van de vergisting kan ik me voorstellen. Als ik mede maak roer/zwenk/belucht ik ook de eerst 2/3 dagen gecombineerd met elke keer wat gistvoeding (ik verdeel de hoeveelheid die je normaal in 1 keer geeft over 2 of 3 delen) om de gist te helpen door de beweging en extra zuurstof toevoer. Dit zal voor bier hetzelfde werken.  Maar na dat dag 3, ben ik toch voorzichtig ivm oxidatie. Hoe zien jullie dat?

Bij mede wordt dit volgens mij ook frequent geroerd om koolzuur kwijt te raken. Mede bevat veel minder pH bufferende stoffen dan een wort waardoor de de mee sneller verzuurd door opgelost koolzuur.

Vergistend wort zou ik zelf alleen maar zwenken als er reden voor is (gestokte vergisting of langzame start).

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #10 Gepost op: 16-08-2015 15:59 u »
Dat heb ik bij mijn laatste saison brouwsel met de Dupont-gist ook gedaan. Helaas duurde het gewoon 4 weken voordat ie klaar was.
Wat jammer. Ga deze vergisting maar braaf schudden

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #11 Gepost op: 16-08-2015 16:06 u »
Wat jammer. Ga deze vergisting maar braaf schudden
Misschien moet je rechtsom zwenken. Ik heb het altijd linksom gedaan. ;D


Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.909
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #12 Gepost op: 16-08-2015 21:31 u »
Het doel is neem ik ook om het SG lager te laten uit komen ??? Of zit je regelmatig met verstokte vergistingen ???
voor mij is het doel:
1) zoveel mogelijk alle gist mee laten doen, dus voorkomen daar er gist neerslaat die eigenlijk nog in staat is om mee te doen
2) gisting zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van het volume (wervelingen zijn in grote vaten meer dan in kleine)

homoeccentricus

  • Gast
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #13 Gepost op: 19-08-2015 21:54 u »
Roeren tijdens de piek van de vergisting kan ik me voorstellen. Als ik mede maak roer/zwenk/belucht ik ook de eerst 2/3 dagen gecombineerd met elke keer wat gistvoeding (ik verdeel de hoeveelheid die je normaal in 1 keer geeft over 2 of 3 delen) om de gist te helpen door de beweging en extra zuurstof toevoer. Dit zal voor bier hetzelfde werken.  Maar na dat dag 3, ben ik toch voorzichtig ivm oxidatie. Hoe zien jullie dat?
Mede is niet onderhevig aan oxidatie. De eerste week moet je heel veel schudden om de CO2 zoveel mogelijk te verwijderen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #14 Gepost op: 19-08-2015 22:27 u »
voor mij is het doel:
1) zoveel mogelijk alle gist mee laten doen, dus voorkomen daar er gist neerslaat die eigenlijk nog in staat is om mee te doen
2) gisting zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van het volume (wervelingen zijn in grote vaten meer dan in kleine)
Duurt de vergisting hierdoor korter en komt het eind SG dan ook lager uit?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.909
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #15 Gepost op: 19-08-2015 23:35 u »
Duurt de vergisting hierdoor korter en komt het eind SG dan ook lager uit?
Vergisting duurt wel korter, maar eind SG komt niet lager uit normaal gesproken. Doel is vooral om de gisting reproduceerbaar te laten verlopen en volume onafhankelijk te maken. bij kleine hoeveelheden is er minder werveling in het vat, dus meer kans dat de gist vroegtijdig neerslaat. met roeren zou het niet meer uitmaken of je 1 liter vergist of 10000 liter. (mits je die 10000 liter voldoende weet te koelen om oplopen van temperatuur te voorkomen)
roerwerk gaat uit zodra de hoofdgisting tegen het einde loopt (zie je aan de knik in de vergistingscurve)

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #16 Gepost op: 23-08-2015 20:35 u »
Update: af en toe zwenken heeft schijnbaar niks geholpen, het SG is 5 dagen lang op 1032 blijven steken. Na dag 3 heb ik het zwenken maar opgegeven, maar na 5 dagen is het SG weer langzaam naar beneden gegaan.
Enige verklaring die ik heb is dat een hogere temperatuur de vergisting vlot getrokken heeft; het SG is gaan zakken toen het vorige week lekker weer werd. Ik zit nu op 1024 en daarmee op een SVG van 68%.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #17 Gepost op: 23-08-2015 21:20 u »
Vandaag mijn geschudde Saison gebotteld. Eind SG 1002 naar 3 weken. Ik ben tevreden en heb wel een goed gevoel bij het schudden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.260
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #18 Gepost op: 23-08-2015 23:39 u »
Vandaag mijn geschudde Saison gebotteld. Eind SG 1002 naar 3 weken.

Met de Belle saison ? Of met de dupont gist ? Met de belle saison heb je dit resultaat in 1 week ( bij 30C of hoger)  :)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #19 Gepost op: 24-08-2015 07:33 u »
Met de Belle saison ? Of met de dupont gist ? Met de belle saison heb je dit resultaat in 1 week ( bij 30C of hoger)  :)
Dit is met de M27 van mangrove jack bij 27 graden. De belle saison is een wat snellere vergister is ook mijn indruk.  De smaak is veel belovend. Oscar wat is jou ervaring met de M27?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.260
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #20 Gepost op: 24-08-2015 09:29 u »
Oscar wat is jou ervaring met de M27?

Nog helemaal niets...

Online Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #21 Gepost op: 24-08-2015 09:59 u »
Dit is met de M27 van mangrove jack bij 27 graden. De belle saison is een wat snellere vergister is ook mijn indruk.  De smaak is veel belovend. Oscar wat is jou ervaring met de M27?

Als Oscar het niet weet: bij mij (met de M27) ging het wort van 1050 naar 1006 in 4 dagen (bij 28 C) en dan naar 1001 in een week. In de fles kennelijk nog wat verder, want Brand meette 0.999 en er is flink wat druk opgebouwd in de fles. Werd een lekker droge, iets bittere saison.

Hopbier

 

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #22 Gepost op: 24-08-2015 16:31 u »
Als Oscar het niet weet: bij mij (met de M27) ging het wort van 1050 naar 1006 in 4 dagen (bij 28 C) en dan naar 1001 in een week. In de fles kennelijk nog wat verder, want Brand meette 0.999 en er is flink wat druk opgebouwd in de fles. Werd een lekker droge, iets bittere saison.

Hopbier
Dan lijkt het erop dat je met schudden niet veel tijdwinst hebt. Toch ook wel fijn hoor om iedere dag je gist vat te omhelzen.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #23 Gepost op: 24-08-2015 16:49 u »
En wat met de oxidatie ten gevolge van al dat geschud? Houdt daar iemand rekening mee?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Roeren/Schudden tijdens vergisting
« Reactie #24 Gepost op: 24-08-2015 16:53 u »
En wat met de oxidatie ten gevolge van al dat geschud? Houdt daar iemand rekening mee?

We geloven niet in spoken ;).

Serieus: ik denk dat je dit roeren, schudden enz alleen moet dan als er nog CO2 wordt geproduceerd dat je daarmee vrij laat komen anders zal oxidatie inderdaad een rol gaan spelen.