Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik stel mij voor: Brokkie  (gelezen 1115 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Blokkie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik stel mij voor: Brokkie
« Gepost op: 09-08-2015 20:55 u »
Onder de naam Blokkie heb ik mij aangemeld op dit forum. Ik ben 57 jaar en ben dit jaar begonnen met brouwen. Het is eigenlijk al een oude wens. Ik heb een levensmiddelen opleiding en wilde vroeger brouwer worden. Ik ben begin jaren '80 bij de Schaapskooi geweest en zag daar het edele werk. Dat leek me geweldig, maar ik zag mezelf nog niet leiding geven aan een brouwerij. De route leek eerst lang grote brouwerijen te voeren. Daar had ik geen zin in. Ik heb gekozen voor de bakkerijwereld. Daar werk je ook met granen, zetmelen en gisten  ;)

Eind vorig jaar wilde een vriend beginnen met stoken. Hij heeft de ambitie om zelf mooie whisky te maken. Ambitieus, maar waarom niet. Ik bedacht me dat voor een gerst destillaat er eerst een gerst drank gemaakt moet worden. Dus rond gekeken en dit forum tegen gekomen. Brouwen is nog steeds een redelijk complex proces, maar eenvoudiger dan ik dacht. Ik heb een blijkpakket gekocht en heb ik een emmer met waterslot een eerste vergisting gedaan. Ik durf het niet brouwen noemen. Ik wil niemand te kort doen, maar het voldeed niet aan mijn verwachting. Niet zo zeer de smaak, als wel "het doen".

Ik heb op marktplaats een graanmolen gevonden voor een heel schappelijke prijs. Hij heeft al wat speling, maar dat maakt de schroot mooi grof. Ook op marktplaats een emaillen weckketel gekocht. Twee emmers in elkaar. In de bodem van de bovenste driehoeken uitgezaagd, zodat er een wiel met spaken overblijft. Die ondersteunen gaas voor een hordeur en een filter is geboren. Een kaasdoek voor het filtreren na koken en ik kon aan de slag.

Het 1ste brouwsel, een meibock, is gedaan. Naar volle tevredenheid. D.w.z. ik heb veel fout gedaan, maar wel veel plezier gehad. Zelf gedaan. Het is nu bezig met de laatste fase van de lagering. Er staat een blond en een dubbel op stapel, die ik later nog eens wil maken, maar dan een ander maischschema. Om na te gaan hoe dat de smaak ontwikkeling be´nvloed.

Ik wil hier Adrie Otten bedanken voor zijn BrouwHulp. Wat een geweldig programma. Ik had misschien alles met de hand kunnen uitrekenen, maar dit is super.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.892
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Ik stel mij voor
« Reactie #1 Gepost op: 09-08-2015 21:21 u »
Welkom Blokkie en veel succes met brouwen

Tags: