Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bottelsuiker versus Moutextract  (gelezen 1830 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 526
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Bottelsuiker versus Moutextract
« Gepost op: 31-08-2015 20:22 u »
Van mijn laatste 2 brouwsels heb ik het idee dat mijn jongbier beter smaakte dan het eindproduct. Het smaakt een beetje zoet-zurig. Ik gebruik kristalsuiker en los deze op in water, voeg het toe aan het bottelvat en daarna het bier erbij. Ik heb 3 weken gewacht tot ik ging proeven. Moet ik (nog) meer geduld hebben?

Ik zag ik BrouwHulp dat moutextract een alternatief kan zijn voor bottelsuiker, heeft iemand hier ervaring mee?

Alvast bedankt


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Bottelsuiker vs Moutextract
« Reactie #1 Gepost op: 31-08-2015 20:27 u »
Als het als alternatief beschouwd mag worden.... dan is het wel een heel duur alternatief.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bottelsuiker vs Moutextract
« Reactie #2 Gepost op: 31-08-2015 20:35 u »
3 weken is nog redelijk vroeg, hoewel sommige bieren dan prima zijn. Bij mijn weizen proef ik dan vaak nog wat acetaldehyde (groene appel zuurtje). Hoelang je moet wachten ligt voornamelijk aan het type bier en gist. Meestal wordt als vuistregel 1 week per procent alcohol, maar zoals altijd is het de uitzondering die de regel bevestigt.

Heb geen ervaring met moutextract als alternatief, maar verwacht niet dat dit veel zal doen. Je voegt namelijk maar een paar SG punten aan suiker toe die ook nog eens volledig vergist wordt. Je zou het eens kunnen proberen door de helft van je flesjes met moutextract en de andere helft met suiker te bottelen. Wat voor bieren gaat het om?

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 526
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Bottelsuiker vs Moutextract
« Reactie #3 Gepost op: 31-08-2015 20:46 u »
Je zou het eens kunnen proberen door de helft van je flesjes met moutextract en de andere helft met suiker te bottelen. Wat voor bieren gaat het om?

Goed idee, ik zal het eens proberen. Blond en een APA. Bij mijn eerste blikbrouwsel had ik het fris-zure groene appel smaakje ook, maar die tel ik niet mee. Ik vergist en lager alles op 20 graden overigens. Geen licht en temperatuurschommelingen

homoeccentricus

  • Gast
Re: Bottelsuiker vs Moutextract
« Reactie #4 Gepost op: 31-08-2015 21:08 u »
Ik zou gewoon de suiker blijven gebruiken, en de brouwtechniek verder optimaliseren. Ik geloof nooit dat dat moutextract iets zal verbeteren.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Bottelsuiker vs Moutextract
« Reactie #5 Gepost op: 31-08-2015 21:19 u »
Ik zou gewoon de suiker blijven gebruiken, en de brouwtechniek verder optimaliseren. Ik geloof nooit dat dat moutextract iets zal verbeteren.
Precies, dat heel klein beetje bottelsuiker kan nooit het verschil in smaak bepalen. Als het bier niet geweldig smaakt kun je inderdaad beter eerst de oorzaak ergens anders gaan zoeken.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Bottelsuiker versus Moutextract
« Reactie #6 Gepost op: 01-09-2015 11:50 u »
Als je gaat kijken wat het verschil is tussen jongbier en het bier na 3 weken fles, zou je dan kunnen aangeven wat je wel/niet lekker vindt aan beide? Jongbier is over het algemeen iets zoeter, gistig en plat. Bier in de fles is wat verder uitgegist, dus minder zoet, waarschijnlijk helder en bevat koolzuur. De aanwezigheid van gist en afwezigheid van koolzuur zorgen voor een 'vollere' smaak en mondgevoel. De aanwezigheid van koolzuur in het gebottelde bier kan een indruk geven van een lichte zurigheid.

Tags: