Oudere grondstoffen nog gebruiken?

Gestart door robbel, 09-08-2014 14:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

robbel

Door een flinke verbouwing hier thuis ben ik al een tijd niet meer aan brouwen toegekomen.
Inmiddels is er weer wat meer tijd gekomen en wil ik weer gaan brouwen.
De voorraad grondstoffen die ik heb is inmiddels al 1,5 jaar oud.
Kan ik er nog wat van gebruiken? Wat denken jullie?

Diverse soorten mout heb ik op keldertemperatuur bewaard, afgesloten in de bekende 25 liter vergistingsemmers (met deksel zonder gaatje).
Hoofdzakelijk is het pilsmout, maar ook havervlokken, munchener, chocolade, special B en tarwemout.

Hop heb ik altijd in de vriezer bewaard bij -25 ºC.
Alle hop heeft een houdbaarheidsdatum van 4-2013.
Chalanger bloemen, amarillo pellets zitten nog vacuüm verpakt in de originele aluminium verpakking.
Perle, Saaz, Cascade, Target en Hersbrucker   zijn reeds geopend geweest, en verpakt in plastic zipzakken.

Wat zijn goede indicaties om bederf te herkennen?
Alle tips zijn meer dan welkom!

seed7

De mout en vlokken mogen niet muffig ruiken of smaken.

Gevacumeerde hop lijkt me geen probleem.

Ingo

robbel

De mout ruikt nog fris.
Treedt er bij mout geen verouderingsproces op door zuurstof, waardoor zetmeel en/of enzymen verloren gaan?


Oscar

Citaat van: robbel op 09-08-2014  14:37 uDe mout ruikt nog fris.

Gewoon gebruiken, je hebt het zo te lezen goed bewaard. :) Enzymkracht neemt niet zo snel af.

robbel

Merci!
De aangebroken hop laat ik dan maar even voor wat het is...

toon van den broek

Hallo Robbel,

Ook de hop kan je gewoon gebruiken hoor. Eventueel kan je 10-15% meer gebruiken, maar dat lijkt me eigenlijk niet nodig.
Aroma en bitterheid lopen wel wat terug, maar valt meestal best wel mee.

Groetjes, Toon.

RobinB

Ruik wel even aan je hop. Als het kazig ruikt, vind ik het niet meer geschikt voor "normaal" bier. Lambiek enz kan natuurlijk wel, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt?

robbel

Citaat van: RobinB op 09-08-2014  17:52 uRuik wel even aan je hop. Als het kazig ruikt, vind ik het niet meer geschikt voor "normaal" bier. Lambiek enz kan natuurlijk wel, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt?

Ga ik doen!
De bedoeling is een lekkere IPA, Tripel of iets dergelijks te maken.
Ik zal eens ruiken, de aangebroken hop is nog niet zo`n probleem om te vervangen, echter de 20 kg pilsmout had ik wel zonde gevonden.

Ik ben overtuigd, ik ga het gewoon gebruiken en zal eens goed ruiken aan de hop of deze nog fris ruikt.

Jacques

Citaat van: RobinB op 09-08-2014  17:52 uRuik wel even aan je hop. Als het kazig ruikt, vind ik het niet meer geschikt voor "normaal" bier. Lambiek enz kan natuurlijk wel, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt?

Een goede tip om te ruiken aan de hop. Oude hop met een kazig geurtje kan een zeepachtig smaakje geven aan je bier.

Misschien is dit wel de reden waarom lambiekbrouwers hun wort zo lang laten koken. Ik sluit niet uit dat door het lange koken de ongewenste vetzuren, die verantwoordelijk zijn voor dit smaakje, tot een aanvaardbaar niveau verdampen.

Oscar

Citaat van: Jacques op 09-08-2014  22:11 uMisschien is dit wel de reden waarom lambiekbrouwers hun wort zo lang laten koken. Ik sluit niet uit dat door het lange koken de ongewenste vetzuren, die verantwoordelijk zijn voor dit smaakje, tot een aanvaardbaar niveau verdampen.

Nee, het zal meer in de vergisting/lange houtrijping zitten en in de lage pH van het product.. :) Ik heb ook wel lambieken gebrouwen met oude hop die korter gekookt zijn... ;)

robbel

Inmiddels zijn we jaar verder en is er door omstandigheden nog steeds niet gebrouwen met mijn grondstoffen.
Nu er wat meer tijd is gekomen gaat het er toch van komen.
De mout ruikt nog fris, de hop is niet uit de vriezer geweest, maar wat zal ik doen?
Het spul is nu toch bijna 3 jaar over de THT datum....
Financieel geen probleem om nieuw te kopen, maar gewoon zonde als het niet nodig is om veel hop en mout weg te gooien.





Battum80

Ik denk dat de antwoorden hetzelfde zullen zijn als vorig jaar. Als alles nog goed ruikt en of smaakt, gewoon proberen. Wat ga je brouwen? Ik ben in elk geval benieuwd of je deze grondstoffen hebt gebruikt en naar het resultaat.

brouwmus

Afgelopen december heb ik een set brouwspullen overgenomen, waaronder hop (die denkelijk niet in de diepvries was bewaard) en ook heel veel verschillende speciaalmouten.

De hop is nu op, alles rook nog fris hoewel het wel 2 jaar over de datum was.

Tot nu toe zijn er ook geen problemen met de mout.

Ik denk dat je eigen neus een heel goede raadgever is in dezen... Als het niet fijn/goed meer ruikt, niet meer gebruiken. Maar 1x een testbrouwsel moet je, denk ik, zeker doen :)

robbel

Dank voor jullie reacties.
Goed idee om een proefbrouwsel te maken inderdaad.
Een beetje mout schroten, maischen op 60 graden en nog fris ruikende hop meekoken.
Het hoeft geen perfect bier te worden, puur ter indicatie of de grondstoffen nog voldoen.
Ik ga het proberen!
Resultaten zal ik tegen die tijd aanvullen in dit topic!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.