Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oudere grondstoffen nog gebruiken?  (gelezen 3554 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Gepost op: 09-08-2014 14:28 u »
Door een flinke verbouwing hier thuis ben ik al een tijd niet meer aan brouwen toegekomen.
Inmiddels is er weer wat meer tijd gekomen en wil ik weer gaan brouwen.
De voorraad grondstoffen die ik heb is inmiddels al 1,5 jaar oud.
Kan ik er nog wat van gebruiken? Wat denken jullie?

Diverse soorten mout heb ik op keldertemperatuur bewaard, afgesloten in de bekende 25 liter vergistingsemmers (met deksel zonder gaatje).
Hoofdzakelijk is het pilsmout, maar ook havervlokken, munchener, chocolade, special B en tarwemout.

Hop heb ik altijd in de vriezer bewaard bij -25 C.
Alle hop heeft een houdbaarheidsdatum van 4-2013.
Chalanger bloemen, amarillo pellets zitten nog vacum verpakt in de originele aluminium verpakking.
Perle, Saaz, Cascade, Target en Hersbrucker   zijn reeds geopend geweest, en verpakt in plastic zipzakken.

Wat zijn goede indicaties om bederf te herkennen?
Alle tips zijn meer dan welkom!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.684
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #1 Gepost op: 09-08-2014 14:31 u »
De mout en vlokken mogen niet muffig ruiken of smaken.

Gevacumeerde hop lijkt me geen probleem.

Ingo

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2014 14:37 u »
De mout ruikt nog fris.
Treedt er bij mout geen verouderingsproces op door zuurstof, waardoor zetmeel en/of enzymen verloren gaan?


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.231
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #3 Gepost op: 09-08-2014 14:39 u »
De mout ruikt nog fris.

Gewoon gebruiken, je hebt het zo te lezen goed bewaard. :) Enzymkracht neemt niet zo snel af.

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #4 Gepost op: 09-08-2014 14:53 u »
Merci!
De aangebroken hop laat ik dan maar even voor wat het is...

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #5 Gepost op: 09-08-2014 16:18 u »
Hallo Robbel,

Ook de hop kan je gewoon gebruiken hoor. Eventueel kan je 10-15% meer gebruiken, maar dat lijkt me eigenlijk niet nodig.
Aroma en bitterheid lopen wel wat terug, maar valt meestal best wel mee.

Groetjes, Toon.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #6 Gepost op: 09-08-2014 17:52 u »
Ruik wel even aan je hop. Als het kazig ruikt, vind ik het niet meer geschikt voor "normaal" bier. Lambiek enz kan natuurlijk wel, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt?

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #7 Gepost op: 09-08-2014 18:00 u »
Ruik wel even aan je hop. Als het kazig ruikt, vind ik het niet meer geschikt voor "normaal" bier. Lambiek enz kan natuurlijk wel, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt?

Ga ik doen!
De bedoeling is een lekkere IPA, Tripel of iets dergelijks te maken.
Ik zal eens ruiken, de aangebroken hop is nog niet zo`n probleem om te vervangen, echter de 20 kg pilsmout had ik wel zonde gevonden.

Ik ben overtuigd, ik ga het gewoon gebruiken en zal eens goed ruiken aan de hop of deze nog fris ruikt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #8 Gepost op: 09-08-2014 22:11 u »
Ruik wel even aan je hop. Als het kazig ruikt, vind ik het niet meer geschikt voor "normaal" bier. Lambiek enz kan natuurlijk wel, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt?

Een goede tip om te ruiken aan de hop. Oude hop met een kazig geurtje kan een zeepachtig smaakje geven aan je bier.

Misschien is dit wel de reden waarom lambiekbrouwers hun wort zo lang laten koken. Ik sluit niet uit dat door het lange koken de ongewenste vetzuren, die verantwoordelijk zijn voor dit smaakje, tot een aanvaardbaar niveau verdampen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.231
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #9 Gepost op: 10-08-2014 00:41 u »
Misschien is dit wel de reden waarom lambiekbrouwers hun wort zo lang laten koken. Ik sluit niet uit dat door het lange koken de ongewenste vetzuren, die verantwoordelijk zijn voor dit smaakje, tot een aanvaardbaar niveau verdampen.

Nee, het zal meer in de vergisting/lange houtrijping zitten en in de lage pH van het product.. :) Ik heb ook wel lambieken gebrouwen met oude hop die korter gekookt zijn... ;)

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #10 Gepost op: 30-08-2015 13:07 u »
Inmiddels zijn we jaar verder en is er door omstandigheden nog steeds niet gebrouwen met mijn grondstoffen.
Nu er wat meer tijd is gekomen gaat het er toch van komen.
De mout ruikt nog fris, de hop is niet uit de vriezer geweest, maar wat zal ik doen?
Het spul is nu toch bijna 3 jaar over de THT datum....
Financieel geen probleem om nieuw te kopen, maar gewoon zonde als het niet nodig is om veel hop en mout weg te gooien.





Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 526
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #11 Gepost op: 30-08-2015 15:02 u »
Ik denk dat de antwoorden hetzelfde zullen zijn als vorig jaar. Als alles nog goed ruikt en of smaakt, gewoon proberen. Wat ga je brouwen? Ik ben in elk geval benieuwd of je deze grondstoffen hebt gebruikt en naar het resultaat.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 793
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #12 Gepost op: 30-08-2015 23:19 u »
Afgelopen december heb ik een set brouwspullen overgenomen, waaronder hop (die denkelijk niet in de diepvries was bewaard) en ook heel veel verschillende speciaalmouten.

De hop is nu op, alles rook nog fris hoewel het wel 2 jaar over de datum was.

Tot nu toe zijn er ook geen problemen met de mout.

Ik denk dat je eigen neus een heel goede raadgever is in dezen... Als het niet fijn/goed meer ruikt, niet meer gebruiken. Maar 1x een testbrouwsel moet je, denk ik, zeker doen :)

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Re: Oudere grondstoffen nog gebruiken?
« Reactie #13 Gepost op: 30-08-2015 23:50 u »
Dank voor jullie reacties.
Goed idee om een proefbrouwsel te maken inderdaad.
Een beetje mout schroten, maischen op 60 graden en nog fris ruikende hop meekoken.
Het hoeft geen perfect bier te worden, puur ter indicatie of de grondstoffen nog voldoen.
Ik ga het proberen!
Resultaten zal ik tegen die tijd aanvullen in dit topic!

Tags: