Stevig witbier

Gestart door Yogi, 24-07-2015 21:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Yogi

Beste medebrouwers, ik heb een nieuwe 30 l emaille pan gescoord. Nu kan ik eindelijk wat grotere volumes gaan brouwen.

Ik brouw volgens de BIAB methode, in Beersmith krijg ik iets andere waarden dan in BrouwHulp maar ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt.

Voor morgen heb ik 15 l witbier gepland. Ik wil dit bier iets sterker maken dan een normaal witbier, dus iets meer sinaasappel, meer koriander en ook meer alcohol. Ook lekker veel tarwe en havervlokken erin.

Opmerkingen t.a.v. het recept hoor ik graag.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14
Naam receptStevig witbier
Brouwdatum19-07-2015
BiertypeWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)20 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zutphen1,02 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,000 kgPilsmoutWeyermann3 EBC50,0 %
1,000 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC25,0 %
0,500 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC12,5 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C10 min.75 min.3,8 l/kg
75,0 °C7 min.7 min.5,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,2 gHallertau Hersbrucker pellets3,2%90 min.10,6 IBU
15,0 gHallertau Hersbrucker pellets3,2%30 min.5,3 IBU
20,0 gSaazpellets3,8%15 min.4,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Witbier (3944)bovengist


wilbertd

Als je 'meer' wilt heb ik nog de tip om van de traditionele hop af te stappen en een wat fruitiger soort te nemen (Amerikaans).
Laatst met een 'summer' gebrouwen, niet Amerikaans, maar erg toepasselijk nu en lekker fruitig.
Voor meer smaak kun je ook eens een Amerikaanse Hefeweizen (WLP320) proberen op iets hogere temperaturen.

Zelf ben ik van de sinaasappelschil afgestapt, de smaak ligt me toch eigenlijk niet zo, maar dat is heel persoonlijk.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.