Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Poll

Wat is de meest ideale serveertemperatuur voor Bier

5C
4 (30.8%)
7C
1 (7.7%)
10C
5 (38.5%)
12C
2 (15.4%)
18C
1 (7.7%)

Totaal aantal stemmen: 13

Auteur Topic: Juiste koeltemperatuur van Bier  (gelezen 5790 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Annemieke

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Koelkast
Juiste koeltemperatuur van Bier
« Gepost op: 24-07-2015 13:31 u »
In de wijnindustrie waar ik werk krijgen we vaak vragen over de serveertemperatuur. Nu ben ik nog nieuwsgierig en ben verkennende stappen aan het maken in de bierbrouwerswereld. Over de serveertemperatuur van bier kan ik geen eenduidig antwoord vinden. Daarom staat ik deze poll, zodat ik mijn kan instellen op de juiste temperatuur voor het serveren van bier.

Op het internet is veel te vinden over het serveren van wijn, mogelijk kan iemand hier zijn of haar commentaar op geven in relatie tot bier. Veel startpagina's die gaan over wijn of het bewaren of koelen in het algemeen zijn:

In Nederland en België:
http://koelkasten.site-nl.nl/
http://wijnkast.webgidsje.nl/

UK en USA:
http://wine.vinddirect.nl/
http://winerefrigerators.linkhotel.nl/

Duitsland:
http://wijninfoduitsland.linkgigant.nl/

Frankrijk:
http://cavesavin.vind-snel.nl/





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 532
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #1 Gepost op: 24-07-2015 14:56 u »
Persoonlijk vind ik mijn bier altijd koel ca 4 graden het lekkerst dit is beetje vloeken in een kerk volgens mij.
Als ik het goed begrepen heb kun je alcoholpercentage als richtlijn pakken voor drinktemp.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #2 Gepost op: 24-07-2015 15:05 u »
Ik denk dat het afhangt van het soort bier. Soms krijg ik op het terras een echt koude dubbel. Dat vind ik dan jammer, daar verlies je smaak mee (geloof ik). Maar een pils heb ik het liefst wel 4 - 5 graden.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.006
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #3 Gepost op: 24-07-2015 15:11 u »
De meeste bieren drink ik het liefst wat warmer, 12 tot 15 ēC. De echte donkere, zware bieren ook wel op kamertemperatuur.

Offline broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 765
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #4 Gepost op: 24-07-2015 15:28 u »
Hoi,
ik vind keldertemperatuur (+/- 10 graden) voor de meeste bieren aangenaam.
Hierbij komen de geur en smaken het beste vrij.
Voor zwaardere donkere bieren, zoals bv. quadrupel kies ik voor kamertemperatuur (18 graden).
Pils, waar ik geen liefhebber van ben, vraagt volgens de liefhebbers en koeling van ongeveer 7 graden.
De trend waar ijskoud bier wordt gedronken, is iets wat ik niet kan plaatsen en zal waarschijnlijk weinig smaak opleveren.


groet,
broeder Willem

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.434
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #5 Gepost op: 24-07-2015 18:20 u »
¨Fabrieks¨ pils  drink ik het liefst een beetje koud, 5ēC tot 8ēC  De blonde biertjes een beetje rond de 10ēC en de wat donkerdere en zware bieren mogen van mij wel richting de 15ēC 

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #6 Gepost op: 24-07-2015 20:22 u »
Mijn stout drink ik graag op kamertemperatuur.
Mijn IPA wat koeler en  een ondergister mag erg fris geserveerd worden wat mij betreft.

Ik kan dus niet echt een uniform antwoord geven. Maar het merendeel van mijn bier wordt op 'kelder' temperatuur gedronken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #7 Gepost op: 24-07-2015 21:55 u »
In de wijnindustrie waar ik werk krijgen we vaak vragen over de serveertemperatuur. Nu ben ik nog nieuwsgierig en ben verkennende stappen aan het maken in de bierbrouwerswereld. Over de serveertemperatuur van bier kan ik geen eenduidig antwoord vinden. Daarom staat ik deze poll, zodat ik mijn kan instellen op de juiste temperatuur voor het serveren van bier.

Dat je geen eenduidig antwoord kunt vinden heeft een eenvoudige reden: er is geen ideale serveertemperatuur voor alle bieren (geldt denk ik ook voor wijn...)

In de zomer drink ik vaak mijn bieren wat kouder dan in de winter. Een fris bier smaakt in de zomer net wat lekkerder.

Verder ligt het aan het typebier. Een pils wordt kouder gedronken dan een zware trappist. Niet iedereen in de horeca heeft dat jammer genoeg door.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #8 Gepost op: 24-07-2015 23:42 u »
Ik sluit mij bij Jacques aan.

In mijn optiek is het drinken van bier of wijn het belangrijkste wat de drinker zelf het lekkerste vindt.
Wat een ander vindt is absoluut niet van belang.
Kortom drink het zoals je het zelf het lekkerste vindt.

homoeccentricus

  • Gast
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #9 Gepost op: 25-07-2015 14:23 u »
Dit zijn volgens mij belangrijke trends:
1. lagers worden kouder gedronken dan ales
2. lichte (in kleur) bieren worden kouder gedronken dan donkere bieren
3. lichtere (in alcohol) bieren worden kouder gedronken dan zwaardere bieren

Er zijn ook verschillen per land. In België worden bieren soms zelfs aan kamertemperatuur geserveerd ("van het schap").

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.049
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #10 Gepost op: 25-07-2015 14:31 u »
Laatst ergens opgevangen dat je bier het beste drinkt bij een temp. (ongeveer) gelijk aan het alcoholpercentage. Weet niet goed wat ik daarmee aan moet...

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #11 Gepost op: 25-07-2015 16:24 u »
¨Fabrieks¨ pils  drink ik het liefst een beetje koud, 5ēC tot 8ēC  De blonde biertjes een beetje rond de 10ēC en de wat donkerdere en zware bieren mogen van mij wel richting de 15ēC

 :duimop: Hier idem.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.174
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #12 Gepost op: 25-07-2015 20:22 u »
De trend waar ijskoud bier wordt gedronken, is iets wat ik niet kan plaatsen en zal waarschijnlijk weinig smaak opleveren.

Soms is het fijn dat iets weinig smaak oplevert.




Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #13 Gepost op: 25-07-2015 23:52 u »
¨Fabrieks¨ pils  drink ik het liefst .....

Niet... ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #14 Gepost op: 25-07-2015 23:53 u »
Soms is het fijn dat iets weinig smaak oplevert.

Drink dan water voor de dorst en een lekker genietbier voor de smaak... :)

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #15 Gepost op: 26-07-2015 09:06 u »
Soms is het fijn dat iets weinig smaak oplevert.

Soms zijn bepaalde smaken in een bier naar mijn idee iets te geprononceerd. In die gevallen vind ik het flink gekoeld lekkerder.
Een bier wat naar mijn smaak iets te zoet is of te scherp, verliest zoetheid of scherpte naarmate het koeler wordt.
Dus in zoverre ben ik het hier wel mee eens.

Daarnaast is het voor mij soms ook momentafhankelijk. Dat vind ik sowieso een item: een Westmalle tripel bijvoorbeeld smaakt mij als aperitief voor het eten altijd uitstekend (zowel goed gekoeld als op keldertemperatuur), maar later op de avond smaakt hij mij zelden.

Offline Nazaat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #16 Gepost op: 31-07-2015 12:12 u »
In de Herault, languedoc, wordt de rode wijn bij 7 C geserveerd. Het was in het begin even wennen, maar nu koel ik bepaalde rode wijnen. Zoveel wijnen, zoveel temperaturen. Zoveel Bieren, zoveel temperaturen.
Een Hoegaarden uit een vrieskoud glas is misschien wel zonde van de smaak, maar heerlijk verfrissend op een warme benauwde zomerdag.

Ik zou drie temperatuur categorieën als richtlijn gebruiken:
De koudste temperatuur vind Ik 7C (ook als het glas -18 C is,), 7C is prima voor een Pilsje, een Weizen of een Witbier. de meeste biertjes mogen op kelder temperatuur geserveerd worden (ook de geuze op diezelfde warme dag), enkel de echte zware (Abdij) bieren ( 12%>) bij kamertemperatuur.

Maar smaken verschillen

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.228
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Juiste koeltemperatuur van Bier
« Reactie #17 Gepost op: 31-07-2015 14:20 u »
Eigen zwaardere en donkere bieren vanuit de kelder ca 14 ēC en witbier vanuit de koelkast vind ik op z'n lekkerst.

Tags: