Help!

Gestart door Kokkebil, 24-07-2015 10:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kokkebil

Gisteren een Weizen geopend ( welke stond na te gisten op fles) om te kijken hoe het met de koolzuur was.
Geen koolzuur en geen schuim, zo dood als een pier (stond al bijna 2 weken).
Ik heb dit brouwsel gebrouwen vlak voordat het zo warm werd hier en ik heb geen klimaat controle.
Dit gaat al jaren goed, maar de hitte was natuurlijk wel extreem.
Ik heb het brouwsel toen koeler gezet ca. 20 ºC in de kelderkast.
Overgeheveld en een paar weken laten klaren in de koelkast van 10 ºC.

Bottelsuiker 7 g per liter.
Kan ik nog wat herstellen?
Suiker toevoegen? Wat slurry van een brouwsel toevoegen?
Hebben de gistcellen het loodje gelegd?

Esterenbrouw

Het lijkt er meer op dat je toevallig een verkeerd flesje te pakken hebt wat misschien niet
helemaal schoon was of waarvan de kroonkurk niet goed afgesloten was.

Maak nog eens een flesje open of dit ook "dood" is?

MO

Gewoon nog wat langer laten staan; twee weken is lang voor de hergisting maar niet belachelijk lang. Geduld.

Kokkebil

Allemaal harstikke dood!

Tientallen brouwsels heb ik 1,5 - 2 weken laten nagisten op fles met diverse gisten.
Nooit een probleem.

Ik heb nu alle flessen opengemaakt,nog wat suiker toegevoegd en weer van kroonkurken voorzien.

Robin K

Wat voor kroonkurken gebruik je en welk kroonkurkapparaat?

Ik heb zelf 3 brouwsels nagenoeg zonder koolzuur en deze waren allemaal met dezelfde kroonkurken gedaan,
alle voorgaande brouwsels heb ik andere kroonkurken gebruikt en deze zijn prima gelukt.

wilbertd

Maar wat was nu de temperatuur toen het bier in de fles zat, hoog in de twintig graden?

P.s. als het gist op een of andere manier geen zin had om die 7 g/l om te zetten dan zal hij 7+g/l naar mijn idee ook niet omzetten. Ik zou eerder een verse gistkorrel toevoegen.

Kokkebil

Citaat van: Robin K op 24-07-2015  15:33 uWat voor kroonkurken gebruik je en welk kroonkurkapparaat?

Ik heb zelf 3 brouwsels nagenoeg zonder koolzuur en deze waren allemaal met dezelfde kroonkurken gedaan,
alle voorgaande brouwsels heb ik andere kroonkurken gebruikt en deze zijn prima gelukt.

Shit!
Hier heb ik geen seconde aan gedacht!
Ik heb inderdaad nieuwe kroonkurken gebruikt,die anderen waren op!
Brouwland gehaald bij de Gaper in Nijmegen.

wilbertd

Citaat van: Kokkebil op 24-07-2015  19:54 uShit!!
Hier heb ik geen seconde aangedacht!
Ik heb inderdaad nieuwe kroonkurken gebruikt,die anderen waren op!
Brouwland gehaald bij de Gaper in Nijmegen.

Nou als dat het geval is, laat me even weten welke kroonkurken dit waren, want ik heb ondertussen wel elke kleur, opdruk en hoeveelheid gehad en heb nog nooit een niet sluitende kroonkurk gehad.

joosting87

Als robinK ook wil plaatsen welke kroonkurken hij had? Mochten het dezelfde zijn als kokkebil; lijkt het me duidelijk. Dan hoef ik die ook niet te kopen in de toekomst

Kokkebil

Kroonkurken van Brewferm.

Ik heb ze met een loep bekeken, maar ik zie geen verschil met de paar kroonkurken die ik nog had.
26 mm 5425000394426.

Ook ziet het plastic er niet uitgedroogd uit of zo.

Ik had nog wat oude en die heb ik nu gebruikt nadat ik wat suiker heb toegevoegd.

Zit er nog genoeg gist in?

JBL

Citaat van: Kokkebil op 24-07-2015  21:05 uKroonkurken van Brewferm.
Ik heb ze met een loep bekeken,maar ik zie geen verschil met de paar kroonkurken die ik nog had.
26 mm 5425000394426.
ook ziet het plastic er niet uitgedroogd uit o.i.d.
Ik had nog wat oude en die heb ik nu gebruikt nadat ik wat suiker heb toegevoegd.
Zit er nog genoeg gist in?

De combinatie van enerzijds andere kurken en de conditie van je kroonkurkapparaat?
Ik had een vergelijkbaar probleem, en de oorzaak bleek mijn (nog vrij nieuwe) kroonkurkapparaat te zijn.
De gouden tip die ik kreeg: pak een dikke doek en probeer de kroonkurk op een fles met enige kracht te draaien. Lukt dit (en dat lukte bij mij), dan verlies je koolzuur.
Wel oppassen dat je je vingers niet stuk draait (ik ging dwars door de doek heen met de scherpe kroonkurkranden met als gevolg twee opengereten blaren  :huilen: )

Robin K

Ik heb de witte kroonkurken van Brouwmarkt (500 stuks merk Arsegan) gebruikt met mijn (tot nu toe)
betrouwbare kroonkurkapparaat type Emily.

Ik heb afgelopen zondag een paar flesjes voorzien van een 7g/l suikeroplossing en een ander type dop, dus nu even wachten
en dan kijken wat het resultaat is.

Kokkebil

Citaat van: Robin K op 25-07-2015  11:00 uIk heb de witte kroonkurken van Brouwmarkt (500 stuks merk Arsegan) gebruikt met mijn (tot nu toe)
betrouwbare kroonkurkapparaat type Emily.

Ik heb afgelopen zondag een paar flesjes voorzien van een 7g/l suikeroplossing en een ander type dop, dus nu even wachten
en dan kijken wat het resultaat is.
Bij mij waren het ook witte doppen! Ik denk dat zo'n beetje alle kroonkurken uit dezelfde fabriek komen en onder verschillende merknamen worden verkocht.

Robin K

Misschien een slechte batch geweest  :-\
Als morgen blijkt dat er met de nieuwe dop wel koolzuur is gaan ze gelijk de vuilnisbak in  >:(

Kokkebil

Citaat van: Robin K op 25-07-2015  11:54 uMisschien een slechte batch geweest  :-\
Als morgen blijkt dat er met de nieuwe dop wel koolzuur is gaan ze gelijk de vuilnisbak in  >:(

Leg eens uit Robin?
Waarom door de gootsteen?
Het bier zagt er prima uit en smaakte ook goed (behalve dan natuurlijk geen koolzuur en schuim)
Kan dat dan al na 2 dagen,wel koolzuur bedoel ik.

rvvliet78

Citaat van: Kokkebil op 25-07-2015  14:08 uLeg eens uit Robin?
Waarom door de gootsteen?
Het bier zagt er prima uit en smaakte ook goed (behalve dan natuurlijk geen koolzuur en schuim)
Kan dat dan al na 2 dagen,wel koolzuur bedoel ik.
Ik denk dat de kroonkurken de kliko in gaan

Robin K

Nee, niet het bier maar wel de kroonkurken in de kliko  ;D

Ik verwacht dat na een week er duidelijk koolzuur waarneembaar moet zijn of in ieder geval meer
dan dat er nu in zit.

BertG

Robin,

Als je andere kroonkurken nodig heb, en je heb ze zelf niet.
Ik zit vlakbij In Winkel NH, wellicht kan ik je helpen met andere doppen.
Ik heb de goudkleurige in voorraad en kan je daarmee eventueel  terwille zijn.

Bert

Robin K

Bert,

Bedankt voor het aanbod maar ik heb nog een zak met "oude" doppen liggen.
Tevens heb ik nog een zak met zilverkleurige doppen liggen maar die zijn hetzelfde als de witte
dus ik moet nog even uitzoeken of deze wel betrouwbaar zijn.

Robin

Kokkebil

Citaat van: Robin K op 25-07-2015  20:41 uBert,

Bedankt voor het aanbod maar ik heb nog een zak met "oude" doppen liggen.
Tevens heb ik nog een zak met zilverkleurige doppen liggen maar die zijn hetzelfde als de witte
dus ik moet nog even uitzoeken of deze wel betrouwbaar zijn.

Robin

Jeetje!
Nooit bij stil gestaan dat dit nog eens een item zou worden.
Gaat al jaren goed en nu een keer doppen bij een ander adres gehaald en bingo.
Maar nog effe wachten of het nu wel goed gaat.

Kokkebil

Citaat van: Robin K op 25-07-2015  17:21 uNee, niet het bier maar wel de kroonkurken in de kliko  ;D

Ik verwacht dat na een week er duidelijk koolzuur waarneembaar moet zijn of in ieder geval meer
dan dat er nu in zit.

Dat hoop ik!

Kokkebil

Een brouwsel quadrupel opengemaakt ook met de witte dop en inderdaad weinig/geen koolzuur en schuim.

Is er nog wat te redden?
Suiker en wat gistslurry?

wilbertd

Citaat van: Kokkebil op 28-07-2015  12:02 uEen brouwsel quadrupel opengemaakt ook met de witte dop en inderdaad weinig/geen koolzuur en schuim.

Is er nog wat te redden?
Suiker en wat gistslurry?

Gist zit er nog genoeg in, als je er zeker van bent dat het aan de doppen ligt en de gisting is afgelopen (wat na een week niet zo hoeft te zijn), dan zou het volstaan om wederom wat bottelsuiker toe te voegen.

Robin K

Vandaag een fles opgetrokken die ik vorige week met wat extra suiker had voorzien van een andere dop en hier zit wel nu goed koolzuur in.
De volgende stap is alle flessen met de beruchte witte dop voorzien van een beetje suikeroplossing met een spuitje en dan een andere dop
er op zetten.

Zit wel een beetje te twijfelen: de andere doppen die ik heb zijn de zilverkleurige en die komen ook bij Brouwmarkt vandaan  :-\

Tevens natuurlijk even een berichtje naar Brouwmarkt dat de witte doppen niet goed zijn.

wilbertd

Citaat van: Robin K op 30-07-2015  16:28 uTevens natuurlijk even een berichtje naar Brouwmarkt dat de witte doppen niet goed zijn.

ik vind het wel heel bizar.
Als ik nog in Nederland had gewoond had je gevraagd er eens een paar naar me op te sturen.

Je zegt ook '...zilverkleurige doppen liggen maar die zijn hetzelfde als de witte'.
Heb je dan ook doppen die 'anders' zijn?

Robin K

Citaat van: wilbertd op 30-07-2015  18:41 uJe zegt ook '...zilverkleurige doppen liggen maar die zijn hetzelfde als de witte'.
Heb je dan ook doppen die 'anders' zijn?

Ik had een zak van 500 stuks witte en een zak van 500 stuks zilveren gekocht. Deze waren
van het zelfde merk dus misschien kunnen deze hetzelfde probleem geven  :weetniet:

Kokkebil

Citaat van: Robin K op 30-07-2015  19:02 uIk had een zak van 500 stuks witte en een zak van 500 stuks zilveren gekocht. Deze waren
van het zelfde merk dus misschien kunnen deze hetzelfde probleem geven  :weetniet:

Ik denk dat alle doppen die hier worden verkocht uit dezelfde fabriek komen, Robin.
Brweferm.Brouwmarkt,Arsegan etc.

Kokkebil

Gisteren weer een fles opengemaakt,waar ik andere doppen had opgedaan.
Wel iets meer koolzuur,maar het bier smaakt zurig!
Dat kan dus door de gootsteen.
Wat zou hier mis kunnen zijn gegaan?
Temperatuur?
Het was erg warm tijdens het brouwen en tijdens de gisting en klaring.
Ik had twee vaten,welke niet samen in de koeling pasten en heb ze om-en om steeds een paar dagen koel gezet.
Dit is voor het eerst in al die jaren dat er een brouwsel door de gootsteen kan.
 :'( :'( :'(

homoeccentricus

Het scheermesje van Ockham fluistert mij in dat er meer kans is dat er iets fundamenteel met het brouwproces is misgegaan dan dat de kroonkurken een fabricatiefout zouden hebben. Je zegt zelf dat de temperaturen extreem waren. Ik krijg de indruk dat de gist toen het loodje heeft gelaten. En de zurige smaak die je nu krijgt wordt dan veroorzaakt door een infectie.


Kokkebil

Citaat van: homoeccentricus op 01-08-2015  10:49 uHet scheermesje van Ockham fluistert mij in dat er meer kans is dat er iets fundamenteel met het brouwproces is misgegaan dan dat de kroonkurken een fabricatiefout zouden hebben. Je zegt zelf dat de temperaturen extreem waren. Ik krijg de indruk dat de gist toen het loodje heeft gelaten. En de zurige smaak die je nu krijgt wordt dan veroorzaakt door een infectie.

Dat was mijn indruk ook. Temperatuur is echter nooit boven de 25 gr. geweest.
Ik heb een kelder maar ook daar was de temperatuur ca. 20 graden.

By the way:

Weer wat geleerd hier. Heb even Wikipedia erop nageslagen wat het scheermes van Ockham ( ben nogal weetgierig) is.
Weer wat wijzer geworden.

JBL

Citaat van: Kokkebil op 01-08-2015  10:18 uGisteren weer een fles opengemaakt,waar ik andere doppen had opgedaan.
Wel iets meer koolzuur,maar het bier smaakt zurig!
Dat kan dus door de gootsteen.
Wat zou hier mis kunnen zijn gegaan?
Temperatuur?
Het was erg warm tijdens het brouwen en tijdens de gisting en klaring.
Ik had twee vaten,welke niet samen in de koeling pasten en heb ze om-en om steeds een paar dagen koel gezet.
Dit is voor het eerst in al die jaren dat er een brouwsel door de gootsteen kan.
 :'( :'( :'(

Voor je door de gootsteen gaat gieten zou ik eerst nog wat andere flesjes proberen. Mogelijk is één flesje geïnfecteerd. Of één van beide vaten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.