Piwo Pszeniczne

Gestart door Brouwers, 18-04-2015 12:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwers

De laatste van mijn 3 zomerbieren. Voor degene die geen pools kennen, het wordt een weizen. Reden om op de Poolse tour te gaan is toch wel de positieve verhalen die ik lees over de Gozdawa weizen gist. Deze schijnt een mooie romige weizen te geven. Om het geheel helemaal pools te maken ga ik er nog lubelski hop aan toe voegen. Ik zit bij deze te twijfelen of ik eens ga proberen zonder te spoelen en dan wat minder te brouwen. Maar ik heb nog wel even om het besluit te nemen. Als je op en aanmerkingen hebt hoor ik het graag.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0011
Naam receptPiwo Pszeniczne
Brouwdatum06-04-2015
BiertypeWeizen
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Veldhoven1,60 gCaCl21,30 gCaSO44,00 mlMelkzuur12,71 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
81 mg/l5 mg/l11 mg/l130 mg/l32 mg/l49 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,998 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC64,2 %
1,499 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC32,1 %
0,170 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC3,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagelrust44,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
beta amalyse60,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
alpha amalyse70,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gLublinpellets5,0%60 min.6,7 IBU
20,0 gLublinpellets5,0%15 min.6,6 IBU
20,0 gLublinpellets5,0%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBavarian Wheat (11)weizengist


Bennemans

Niks mis mee, gewoon doen. Ik ken de hop niet, maar je krijgt er wel voldoende accenten van mee. En het is een afgeleide van Saaz, wat zou er mis kunnen gaan?

Okrzyki :proost:

Henielma

Recept ziet er goed uit. Wel opvallend dat je in je recept een andere gist gekozen hebt dan de Gozdawa gist waar je over schrijft. Bij de Gozdawa gist zou ik de vergistingstemperatuur aanhouden die op het zakje staat.

Brouwers

Citaat van: Henielma op 19-04-2015  09:44 uRecept ziet er goed uit. Wel opvallend dat je in je recept een andere gist gekozen hebt dan de Gozdawa gist waar je over schrijft. Bij de Gozdawa gist zou ik de vergistingstemperatuur aanhouden die op het zakje staat.

De Gozdawa weizen is toch de bavarian wheat 11?
http://www.gozdawa.org/de/de-drozdze-bw11


Bennemans

Is je opgevallen dat de inhoud per zakje 10 gram is.

Henielma

Citaat van: Brouwers op 19-04-2015  10:49 uDe Gozdawa weizen is toch de bavarian wheat 11?
http://www.gozdawa.org/de/de-drozdze-bw11

Je hebt gelijk zie ik nu. Ik was in de war omdat er geen Gozdawa in de naam stond.

Brouwers

Citaat van: Bennemans op 19-04-2015  11:46 uIs je opgevallen dat de inhoud per zakje 10 gram is.
Heb het al gecorrigeerd, maar ik wist het wel. Heb in het vergistingstabblad zitten spelen in BrouwHulp met de hoeveelheid cellen, niet in de gaten hebbende dat dit ook de hoeveelheid verhoogd op het eerste blad.

Brouwers

Is alweer even geleden, maar heb het bier 7 weken geleden gebrouwen. Vergisting verliep prima, uiteindelijk een SVG van 77%.
Na 2 weken op de fles was de acetaldehyde nog goed te proeven. Vorige week nogmaals eentje opengetrokken en ik moet zeggen dat ik dik tevreden ben over het resultaat. Zit een mooie banaan in en een klein zuurtje. Hoewel mijn ervaring met korrelgisten en weizen nog vrij beperkt is (alleen WB06), durf ik wel te stellen dat dit het beste korrelgist is voor een weizen. Zou hem eens moeten gaan vergelijken met de Wyeast 3638, maar ben er van overtuigd dat deze er niet voor onder doet.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.