Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Piwo Pszeniczne  (gelezen 3668 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Piwo Pszeniczne
« Gepost op: 18-04-2015 12:17 u »
De laatste van mijn 3 zomerbieren. Voor degene die geen pools kennen, het wordt een weizen. Reden om op de Poolse tour te gaan is toch wel de positieve verhalen die ik lees over de Gozdawa weizen gist. Deze schijnt een mooie romige weizen te geven. Om het geheel helemaal pools te maken ga ik er nog lubelski hop aan toe voegen. Ik zit bij deze te twijfelen of ik eens ga proberen zonder te spoelen en dan wat minder te brouwen. Maar ik heb nog wel even om het besluit te nemen. Als je op en aanmerkingen hebt hoor ik het graag.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0011
Naam receptPiwo Pszeniczne
Brouwdatum06-04-2015
BiertypeWeizen
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
16,00 lWater uit Veldhoven
1,60 gCaCl2
1,30 gCaSO4
4,00 mlMelkzuur
12,71 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
81 mg/l5 mg/l11 mg/l130 mg/l32 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,998 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC64,2 %
1,499 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC32,1 %
0,170 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC3,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagelrust44,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
beta amalyse60,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
alpha amalyse70,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gLublinpellets5,0%60 min.6,7 IBU
20,0 gLublinpellets5,0%15 min.6,6 IBU
20,0 gLublinpellets5,0%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBavarian Wheat (11)weizengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Piwo Pszeniczne
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2015 09:28 u »
Niks mis mee, gewoon doen. Ik ken de hop niet, maar je krijgt er wel voldoende accenten van mee. En het is een afgeleide van Saaz, wat zou er mis kunnen gaan?

Okrzyki :proost:

Online Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Piwo Pszeniczne
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2015 09:44 u »
Recept ziet er goed uit. Wel opvallend dat je in je recept een andere gist gekozen hebt dan de Gozdawa gist waar je over schrijft. Bij de Gozdawa gist zou ik de vergistingstemperatuur aanhouden die op het zakje staat.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Piwo Pszeniczne
« Reactie #3 Gepost op: 19-04-2015 10:49 u »
Recept ziet er goed uit. Wel opvallend dat je in je recept een andere gist gekozen hebt dan de Gozdawa gist waar je over schrijft. Bij de Gozdawa gist zou ik de vergistingstemperatuur aanhouden die op het zakje staat.

De Gozdawa weizen is toch de bavarian wheat 11?
http://www.gozdawa.org/de/de-drozdze-bw11


Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 749
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Piwo Pszeniczne
« Reactie #4 Gepost op: 19-04-2015 11:46 u »
Is je opgevallen dat de inhoud per zakje 10 gram is.

Online Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Piwo Pszeniczne
« Reactie #5 Gepost op: 19-04-2015 13:37 u »
De Gozdawa weizen is toch de bavarian wheat 11?
http://www.gozdawa.org/de/de-drozdze-bw11

Je hebt gelijk zie ik nu. Ik was in de war omdat er geen Gozdawa in de naam stond.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Piwo Pszeniczne
« Reactie #6 Gepost op: 19-04-2015 14:03 u »
Is je opgevallen dat de inhoud per zakje 10 gram is.
Heb het al gecorrigeerd, maar ik wist het wel. Heb in het vergistingstabblad zitten spelen in BrouwHulp met de hoeveelheid cellen, niet in de gaten hebbende dat dit ook de hoeveelheid verhoogd op het eerste blad.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Piwo Pszeniczne
« Reactie #7 Gepost op: 24-07-2015 18:56 u »
Is alweer even geleden, maar heb het bier 7 weken geleden gebrouwen. Vergisting verliep prima, uiteindelijk een SVG van 77%.
Na 2 weken op de fles was de acetaldehyde nog goed te proeven. Vorige week nogmaals eentje opengetrokken en ik moet zeggen dat ik dik tevreden ben over het resultaat. Zit een mooie banaan in en een klein zuurtje. Hoewel mijn ervaring met korrelgisten en weizen nog vrij beperkt is (alleen WB06), durf ik wel te stellen dat dit het beste korrelgist is voor een weizen. Zou hem eens moeten gaan vergelijken met de Wyeast 3638, maar ben er van overtuigd dat deze er niet voor onder doet.

Tags: