Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tijd  (gelezen 14036 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jeroen 1973

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Heerlijk helder homebrew
Tijd
« Gepost op: 17-07-2015 17:55 u »
Beste brouwers,

Ik als beginnende brouwer met een jong gezin moet alles plannen.
Ik vraag mij af hoeveel tijd ik moet inplannen als ik een brouwdag ga starten.
Ik ga volgende week mijn eerste volmout biertje brouwen een sterke blonde, en vraag mij af hoeveelnuur ik ongeveer nodig heb vanaf het schroten tot aan het enten van mijn gist.

Zelf denk ik een uurtje of 4 a 5.

Graag een reactie van een ervaren brouwer.

Cheers


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.114
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: tijd
« Reactie #1 Gepost op: 17-07-2015 18:04 u »
Het hangt een beetje van jouw brouwopstelling af. Stel dat je een pannensysteem gebruikt dan moet het na wat oefenen binnen 5 uur te doen zijn. In het begin zal het wat langer duren.

Zaken zoals schroten kun je bv al van te voren doen en opruimen, schoonmaken tussendoor.

Misschien is het iets om s'avond te brouwen. Ik doe dat steeds vaker. Na het eten beginnen en dan tegen middernacht helemaal klaar.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.302
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: tijd
« Reactie #2 Gepost op: 17-07-2015 18:04 u »
Reken zeker op 6 tot 7 uur met opruimen. Wat voor installatie heb je?

Edit: William was me net voor

Offline broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 768
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: tijd
« Reactie #3 Gepost op: 17-07-2015 18:17 u »
Reken zeker op 6 tot 7 uur met opruimen.
IK denk dat je die tijd zeker nodig zal hebben, snel werken leer je door oefening.
Vooral bij je eerste keer moutbrouwen. Ook je maisch- en kooktijd hebben natuurlijk invloed.
Succes met het brouwen.
Groet broeder Willem

Offline Jeroen 1973

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Heerlijk helder homebrew
Re: tijd
« Reactie #4 Gepost op: 17-07-2015 18:38 u »
Dank heren voor de snelle reacties.

Ik heb een pannen systeem en ben ingericht voor het brouwen tot 15 ltr. Meer als genoeg om mee te beginnen lijkt mij.

Ik ben zelf erg georganiseerd qua werkwijze, alles goed voorbereiden en altijd alles schoon voordat ik start.
Zo heb ik het met het blikbrouwen ook gedaan. Alles gaat brandschoon de opbergkasten in en ik denk dat ik het een en ander alleen maar hoef te spoelen voor gebruik.

Ik kan inderdaad in de avond wat voorwerk doen zoals alles klaarzetten mouten afwegen hop afwegen. Eventueel alvast schroten.

Dank alvast voor de reacties

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.114
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: tijd
« Reactie #5 Gepost op: 17-07-2015 19:28 u »
De grootste winst in tijd kun je bij het pannensysteem halen door tijdens het maischfiltreren het wort alvast te verhitten.

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: tijd
« Reactie #6 Gepost op: 17-07-2015 19:59 u »
Plan het in ieder geval zo dat je op de brouwdag zelf geen kleine kinderen voor de voeten hebt lopen. Je zult de eerste en de laatste niet zijn die een brouwsel laat verprutsen door in de weg lopende of 'helpende' koters. No go!

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Tijd
« Reactie #7 Gepost op: 18-07-2015 11:27 u »
Als ik om een uur of zeven begin ben ik rond 4 uur met alles klaar zonder me te haasten.

Een paar vaste tijden;
Voorbereiden brouwdag 2 uur.(Zou ik ook een dag eerder kunnen doen)
Mout afwegen en schroten 1 uur.(Idem)
Maischen 1,5 uur.
Spoelen en aan de kook brengen 1 uur.
Koken 1,5 uur.
Koelen 1 uur.
Schoonmaken en opruimen 1 uur.(Lijkt veel tijd, is het niet)

4 a 5 uur lijkt me voor een niet ervaren brouwer onrealistisch.





Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: Tijd
« Reactie #8 Gepost op: 18-07-2015 11:45 u »
Om je een idee te geven hoe mijn tijd in elkaar zit:

Vanmorgen 7:45 begonnen en zojuist het wort in de gistkast gezet. Dus laten we zeggen ongeveer 4 uur.
Mout afwegen en schroten heb ik gisteravond gedaan. Ik heb daar ongeveer een uur over gedaan. Dus dan zit ik aan de 5 uur totaal.

Nu eerst wat eten en dan gaan opruimen. Voor alles opgeruimd en netjes is... nog een uur verder.

Dus ik ben ongeveer 6 uur totaal bezig (5 uur op de brouwdag zelf).

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijd
« Reactie #9 Gepost op: 18-07-2015 12:54 u »
Ben meestal 5,5 - 7 uur bezig inclusief klaar zetten en opruimen. Omdat ik dit najaar mijn eerste kindje verwacht ben ik overgestapt op een Braumeister aangeschaft. Hopelijk kan ik terug brengen tot 4.5 uur en tevens wat minder hoeven te sjouwen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.621
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: tijd
« Reactie #10 Gepost op: 18-07-2015 13:08 u »
hop afwegen.

Hop afwegen bij voorkeur niet een avond van te voren! Dat kan gewoon tussendoor... ;)

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Tijd
« Reactie #11 Gepost op: 18-07-2015 13:18 u »
Ben meestal 5,5 - 7 uur bezig inclusief klaar zetten en opruimen. Omdat ik dit najaar mijn eerste kindje verwacht ben ik overgestapt op een braumeister aangeschaft. Hopelijk kan ik terug brengen tot 4.5 uur en tevens wat minder hoeven te sjouwen.

Hier ook een kind en een Braumeister. Dat is ideaal. (Die Braumeister dan he  ;D)


Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Tijd
« Reactie #12 Gepost op: 18-07-2015 14:06 u »
Hier ook een kind en een Braumeister. Dat is ideaal. (Die Braumeister dan he  ;D)

Kind niet leren bierdrinken maar leren brouwen. Dubbel plezier ;-)

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.918
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Tijd
« Reactie #13 Gepost op: 18-07-2015 16:04 u »
Mout afwegen en schroten, dat doe ik de dag voor het brouwen en daar doe ik maximaal een 0,5 uur over.
Het maischwater vul ik gewoon met warm water vanuit de warmwaterkraan, daar komt al 66graden uit.
Daarna maischen ca. 1,5 uur
Filteren & spoelen 0,5 uur
Opwarmen van het wort, daar begin ik al mee tijdens het filteren mee, dus 5 minuten na einde spoelen kookt het wort al.
Koken doe ik 1,5 uur, tijdens het koken maak ik mijn maischketel al schoon.
Koelen duurt bij mij 0,5 uur
Daarna het wort met gist het gistvat in en opruimen, daar ben ik nog 0,5 uur mee bezig.
Totaal duurt bij mij een brouwdag dus ca. 5 uur

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.114
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tijd
« Reactie #14 Gepost op: 18-07-2015 16:06 u »
Mout afwegen en schroten, dat doe ik de dag voor het brouwen en daar doe ik maximaal een 0,5 uur over.
Het maischwater vul ik gewoon met warm water vanuit de warmwaterkraan, daar komt al 66graden uit.
Daarna maischen ca. 1,5 uur
Filteren & spoelen 0,5 uur
Opwarmen van het wort, daar begin ik al mee tijdens het filteren mee, dus 5 minuten na einde spoelen kookt het wort al.
Koken doe ik 1,5 uur, tijdens het koken maak ik mijn maischketel al schoon.
Koelen duurt bij mij 0,5 uur
Daarna het wort met gist het gistvat in en opruimen, daar ben ik nog 0,5 uur mee bezig.
Totaal duurt bij mij een brouwdag dus ca. 5 uur

Idem mijn timings!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.227
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: tijd
« Reactie #15 Gepost op: 18-07-2015 17:17 u »
Hop afwegen bij voorkeur niet een avond van te voren! Dat kan gewoon tussendoor... ;)

:weetniet:

Als je het hebt over vacuŁmverpakte hop is het inderdaad beter om het op de dag te doen.
Als de verpakking al geopend is maakt het niet uit.
En als je een goed vacuŁmapparaat hebt maakt het helemaal niets meer uit. Na de aanschaf van een STC-1000 is dat het volgende apparaat dat iedere hobbybrouwer die van hoppige bieren houdt zou moeten hebben.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: tijd
« Reactie #16 Gepost op: 18-07-2015 18:12 u »
Plan het in ieder geval zo dat je op de brouwdag zelf geen kleine kinderen voor de voeten hebt lopen.

Meestal gaat het wel samen, maar van de week nog heb ik het wort (bijna) aan de kook gebracht zonder het eerst te filteren dankzij de combinatie van gedachteloos routine matig werken en papa-papa-papa-papa-papa-papa-papa-papa.


Offline Jeroen 1973

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Heerlijk helder homebrew
Re: Tijd
« Reactie #17 Gepost op: 18-07-2015 19:18 u »
Nogmaals dank voor al deze nuttige informatie,
STC is al binnen maandag ga ik de koelkast ombouwen, en dan inderdaad... Jacques alleen het vacuŁmapparaat nog aanschaffen ;D

Ik heb de brouwdag verzet naar donderdag a.s. kid bij opa en oma, vrouwlief dagje weg kan ik op mijn gemakkie mij bezig houden met brouwen van mijn eerste volmout biertje.

 :proost:


Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: tijd
« Reactie #18 Gepost op: 18-07-2015 21:03 u »
Meestal gaat het wel samen, maar van de week nog heb ik het wort (bijna) aan de kook gebracht zonder het eerst te filteren dankzij de combinatie van gedachteloos routine matig werken en papa-papa-papa-papa-papa-papa-papa-papa.


Precies dat. Dom dus. Laat je vrouw voor die jongen zorgen!

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 877
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijd
« Reactie #19 Gepost op: 18-07-2015 21:36 u »
Bij mij heeft het ook even geduurd, maar de kids weten nu dat ze mij met rust moeten laten als ik aan het brouwen ben.
Af en toe "papa" blijft natuurlijk maar het is goed te doen. s'Avonds brouwen is wat dat betreft ook ideaal.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.918
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Tijd
« Reactie #20 Gepost op: 19-07-2015 09:08 u »
Idem mijn timings!
;) ... en sneller dan dat lukt niet denk ik


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.114
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Tijd
« Reactie #21 Gepost op: 19-07-2015 09:56 u »
;) ... en sneller dan dat lukt niet denk ik

Ik heb ook tijdwinst geboekt door dikker te maischen, wel normaal te spoelen maar het mindere maischwater te gebruiken om het wort na koken alvast te koelen (zo'n 3 liter minder maischwater op 21 liter normaal maischwater). Filteren gaat hierdoor wat sneller, verhitten van het wort gaat sneller en koelen gaat sneller.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.042
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tijd
« Reactie #22 Gepost op: 19-07-2015 10:30 u »
;) ... en sneller dan dat lukt niet denk ik

Korter maischen en koken, ik doe beiden maar 60 minuten en zit daarmee voor een brouwsel van start tot opgeruimd onder de 4 uur. De truuk is zo min mogelijk voor te bereiden en zoveel mogelijk te doen terwijl het proces loopt. Bijvoorbeeld tijdens het opwarmen van het maischwater je mout ophalen en schroten (10 min), de kookpan pas ophalen en klaar zetten als je al aan het maischen bent en nooit met lege handen lopen. Voor wie het onderste uit de kan wil: SMED

Ingo

homoeccentricus

  • Gast
Re: Tijd
« Reactie #23 Gepost op: 19-07-2015 10:33 u »
Korter maischen en koken, ik doe beiden maar 60 minuten en zit daarmee voor een brouwsel van start tot opgeruimd onder de 4 uur. De truuk is zo min mogelijk voor te bereiden en zoveel mogelijk te doen terwijl het proces loopt. Bijvoorbeeld tijdens het opwarmen van het maischwater je mout ophalen en schroten (10 min), de kookpan pas ophalen en klaar zetten als je al aan het maischen bent en nooit met lege handen lopen. Voor wie het onderste uit de kan wil: SMED

Ingo

Plus brew-in-a-bag. Niet filteren en niet spoelen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.302
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Tijd
« Reactie #24 Gepost op: 19-07-2015 10:57 u »
Dit gaat niet over de duur van je brouwdag maar om zo snel mogelijk een drinkbaar biertje te krijgen. Kijk hier voor een speed beer.

Tags: beginner