Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bier afvullen in blik  (gelezen 33893 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline stijn26

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #125 Gepost op: 14-06-2020 23:39 u »
Het is wel een hoop extra werk tegenover bottelen in glas. Je moet namelijk het bier eerst geforceerd carboniseren.Dat valt wel mee als je dit altijd al deed, maar denk dat veel hobbybrouwers in NL/BE dit niet doen. Vervolgens het blik vullen met een beer gun, waarop het proces van het blik afsluiten ook behoorlijk lang is. Je bent zo 2 minuten per blik bezig.

De ervaring die ik lees met hergisten op blik zijn ook niet heel positief. Ben benieuwt hoe dit allemaal zich gaat ontwikkelen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=610&v=etGKaUEdqe8&feature=emb_logo
Hoeft niet, hergisting op blik kan prima. Zo doe ik het nu.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.867
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #126 Gepost op: 18-06-2020 00:10 u »
Elders liep een gelijksoortige draad over dat artikel, mijn reactie:
Als je blik op het zelfde O2 niveau wilt kunnen afvullen als met glas haalbaar is (3x evacueren) moet je je hele lijn inpakken en vullen met inert gas. Dat kan, maar voor wie is dat weg gelegd? Zuurstofopname langs de dop van de fles is geen probleem als je de rotatie hoog houdt.
Maar als je er nu een vanuit gaat dat je kunt hergisten in blik (dat lijkt betwijfeld te worden of dat kan, maar ik zie de reden niet)  en hopelijk daardoor alle zuurstof kan verbruiken dan heb je daarna geen last meer van zuurstoflek via de dopjes, dus kun je je bier veel langer bewaren. De vraag is dus hoeveel zuurstof er opgenomen kan worden tijdens de hergisting, zie reactie #125 werkt in de praktijk al blijkbaar.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.289
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #127 Gepost op: 18-06-2020 17:18 u »
Maar als je er nu een vanuit gaat dat je kunt hergisten in blik (dat lijkt betwijfeld te worden of dat kan, maar ik zie de reden niet)  en hopelijk daardoor alle zuurstof kan verbruiken dan heb je daarna geen last meer van zuurstoflek via de dopjes, dus kun je je bier veel langer bewaren. ...

Ik koop regelmatig blikje bier van craftbrouwerijen waarin gist zit. Bijvoorbeeld bieren van Brouwerij Kees.


Al heel wat keren heb ik overigens geschreven dat het een fictie is te veronderstellen dat alle zuurstof dat in een fles of blik zit verbruikt wordt door de gist tijdens hergisting. Een gedeelte van de zuurstof bindt zich chemisch aan het bier (een andere naam hiervoor is oxidatie...  ;D)
Zie ook https://beerandbrewing.com/dictionary/iKSxvCoDdk/
" Yeast can remove small amounts of dissolved oxygen from beer, but very little from the bottle headspace air, which means these benefits will only attain to breweries using sophisticated brewing methods and very good packaging equipment."

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.867
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #128 Gepost op: 18-06-2020 20:03 u »
Ik koop regelmatig blikje bier van craftbrouwerijen waarin gist zit. Bijvoorbeeld bieren van Brouwerij Kees.


Al heel wat keren heb ik overigens geschreven dat het een fictie is te veronderstellen dat alle zuurstof dat in een fles of blik zit verbruikt wordt door de gist tijdens hergisting. Een gedeelte van de zuurstof bindt zich chemisch aan het bier (een andere naam hiervoor is oxidatie...  ;D)
Zie ook https://beerandbrewing.com/dictionary/iKSxvCoDdk/
" Yeast can remove small amounts of dissolved oxygen from beer, but very little from the bottle headspace air, which means these benefits will only attain to breweries using sophisticated brewing methods and very good packaging equipment."
Zie antwoord in dit topic: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41403.msg626136.html#msg626136

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.867
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #129 Gepost op: 18-06-2020 20:37 u »
Al heel wat keren heb ik overigens geschreven dat het een fictie is te veronderstellen dat alle zuurstof dat in een fles of blik zit verbruikt wordt door de gist tijdens hergisting.
Hier nog een link die ik zo snel kon vinden":
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1991.tb01048.x

Deze figuur geeft aan dat als je na een tijdje gaat kijken dat de zuurstofopname zich stabiliseert op ca 7 mg zuurstof per minuut voor 10^12 cellen. In gebotteld bier heb je tgv de nagisting zoals ik schat ca10^8 a 10^9 cellen (1 cm3 slurry = ca 10^10 cellen) dus dan praat je over een zuurstofverbruik (mits zuurstof aanwezig) van ca 7 mg/1000 a 7 mg/10000 = ca 0.7 a 7 ugram/minuut = 1 a 10 mg/dag. in de kopruimte zit ca 5 ml lucht = ca 1 ml zuurstof = ca 1.4 mg zuurstof dus dat is dan in ca 2 uur a 1 dag helemaal verbruikt.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.867
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #130 Gepost op: 18-06-2020 20:40 u »
Dus dan praat je over een zuurstofverbruik (mits zuurstof aanwezig) van ca 7 mg/1000 a 7 mg/10000 = ca 0.7 a 7 ugram/minuut = 1 a 10 mg/dag. In de kopruimte zit ca 5 ml lucht = ca 1 ml zuurstof = ca 1.4 mg zuurstof dus dat is dan in ca 2 uur a 1 dag helemaal verbruikt.


PS, dat geeft dan ook weer het nut van bottelgist. Met voldoende bottelgist is de periode dat er zuurstof inzit en dus oxidatie kan optreden beperkt tot maar een paar uur.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #131 Gepost op: 18-06-2020 21:00 u »
In een stuk in de krant afgelopen weekend (ik weet even niet welke krant, een vriend heeft mij de foto ervan toegestuurd omdat hij er vanuit ging dat ik het interessant zou vinden; klopt ook) vertelt een van de oprichters van Brouwerij de Moersleutel, Pim Zomerdijk, uit Alkmaar, dat hun blik-bottel-machine eerst een pufje CO2 in het blikje blaast, dan het blikje afvult en voor de deksel erop komt, weer een pufje CO2 geeft. Vond ik interessant om te lezen..
Zij zitten dus niet met het zuurstof dilemma.

(Het staat in de vierde kolom, ongeveer op driekwart van boven).

Sowieso een heel leuk stukje om te lezen van een mooie Nederlandse Craft brouwerij.


Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #132 Gepost op: 18-06-2020 21:01 u »
ps, dat geeft dan ook weer het nut van bottelgist. met voldoende bottelgist is de periode dat er zuurstof inzit en dus oxidatie kan optreden beperkt tot maar een paar uur.

Dat klinkt logisch.
ik ervaar ook sinds gebruik van bottelgist i.c.m. o2 absorberende kroonkurken bij mijn veelal lichtgekleurde bieren weer een verbetering van smaak en versheid.
Ik denk dat dat inderdaad met verminderde oxidatie te maken heeft.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.289
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #133 Gepost op: 19-06-2020 21:45 u »
Hier nog een link die ik zo snel kon vinden":
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1991.tb01048.x

Deze figuur geeft aan dat als je na een tijdje gaat kijken dat de zuurstofopname zich stabiliseert op ca 7 mg zuurstof per minuut voor 10^12 cellen. In gebotteld bier heb je tgv de nagisting zoals ik schat ca10^8 a 10^9 cellen (1 cm3 slurry = ca 10^10 cellen) dus dan praat je over een zuurstofverbruik (mits zuurstof aanwezig) van ca 7 mg/1000 a 7 mg/10000 = ca 0.7 a 7 ugram/minuut = 1 a 10 mg/dag. in de kopruimte zit ca 5 ml lucht = ca 1 ml zuurstof = ca 1.4 mg zuurstof dus dat is dan in ca 2 uur a 1 dag helemaal verbruikt.

Bij jouw berekening ga je uit van een situatie waarbij zuurstof is opgelost in wort, aan het begin van de vergisting.
Na de vergisting is er koolzuurgas in je bier. De hoeveelheid zuurstof dat oplost en verbruikt wordt door de gist is hierdoor veel lager. Je moet wel appels met appels vergelijken.

Bottelgist kan helpen voor en een vlotte hergisting. Maar als je niet te lang wacht met bottelen is er nog voldoende vitale gist. Gisteren een fles geopend met 10,8% alcohol dat 9 dagen op fles zit. Het heeft al voldoende koolzuur. Het bier is gebotteld zonder bottelgist.

Zie ook mijn reactie in een ander topic.
Lees het artikel eens goed. Dan zie je dat wetenschappelijke artikelen er ten grondslag aan liggen...

En met een beetje moeite had je die ook kunnen vinden...
http://s3.amazonaws.com/arena-attachments/2678135/33ddaefb2ed39a9d141cee495a8ffa31.pdf?1536579742

En ook https://www.researchgate.net/profile/Anita_Van_Landschoot/publication/293337388_Effect_of_pitching_yeast_preparation_on_the_refermentation_of_beer_in_bottles/links/579cf9ee08ae802facbb976d/Effect-of-pitching-yeast-preparation-on-the-refermentation-of-beer-in-bottles.pdf

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.867
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #134 Gepost op: 19-06-2020 23:27 u »
Bij jouw berekening ga je uit van een situatie waarbij zuurstof is opgelost in wort, aan het begin van de vergisting.
Na de vergisting is er koolzuurgas in je bier. De hoeveelheid zuurstof dat oplost en verbruikt wordt door de gist is hierdoor veel lager.
Ik heb daar geen gegeven over. Hoeveel zuurstof lost er op in bier met koolzuur en met welke snelheid diffundeert dat in het bier?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.289
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #135 Gepost op: 20-06-2020 14:45 u »
Ik heb daar geen gegeven over. Hoeveel zuurstof lost er op in bier met koolzuur en met welke snelheid diffundeert dat in het bier?

Ik heb daar ooit tabellen van gezien, maar weet niet meer waar.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.495
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #136 Gepost op: 20-06-2020 20:47 u »
Ik koop regelmatig blikje bier van craftbrouwerijen waarin gist zit. Bijvoorbeeld bieren van Brouwerij Kees.

Maar Kees hergist toch niet in blik? Die gist komt hooguit van het ongefilterd zijn?

Hergist eens met CBC-1 en dextrose/glucose. In 4-5 dagen klaar, bijna ongeacht het alcohol %. En CBC-1 is een killer-gist. Geen doorgisten meer achteraf (misschien een optie voor hop-creep?). En dan te bedenken dat wanneer je 7,5 g/l CO2 zou willen in je tripel, en dat is toch normaal voor een tripel, dat je dan minstens 10 g/l sucrose nodig hebt.
Ik hoor hier suikergiften van 6 g/l, of zelfs minder. Dat kan enkel met niet volledig uitgegist bier, anders is het gewoon plat.

Hier is wellicht die zgn hop creep aan de orde. Was het bier sowieso wel uitgegist?

Waarom is er geen Westmalle tripel of Duvel van het vat? Teveel gewenste CO2 verzadiging. Dat tapt niet lekker. Hoewel Moortgat een patent heeft gevraagd/verkregen? op een speciale tapinstallatie voor bieren met meer dan 7 g/l CO2. En die Duvel op tap is al beschikbaar.

Ik bottel mijn Belgische bieren met 12 g/l dextrose.  En dan krijg je precies een goede schuimkraag.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.289
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #137 Gepost op: 20-06-2020 22:41 u »
Maar Kees hergist toch niet in blik? Die gist komt hooguit van het ongefilterd zijn?

Ik sluit het niet uit dat Kees hergist in een blikje.

In ieder geval doen sommige craftbrouwerijen dit.

https://www.allagash.com/blog/what-is-can-conditioning/?ao_confirm

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.495
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #138 Gepost op: 20-06-2020 22:49 u »
Ik sluit het niet uit dat Kees hergist in een blikje.

Ik wel, maar ik zal het hem nog eens vragen. Ik heb hem immers leren brouwen. Good old friend.  8)

De link naar Allagash is heel Amerikaans. Veel te weinig CO2, toch naar Europese normen, en ook heel veel BS mixed up in het artikel. Geen goede referentie. ;D

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.495
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #140 Gepost op: 20-06-2020 23:07 u »
Een interessante post over F2 en CBC-1: https://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?thread/11439-bottelgist-wat-is-het-verschil-tussen-de-fermentis-f2-en-de-lalemand-cbc-1/

Inderdaad interessant en mooi werk van Serge.

Maar dat je 2x zoveel gist gaat hebben in je fles met CBC-1 is niet correct. Beide gisten leveren gelijke hoeveelheid sediment. En vooral ook de gist die nog aanwezig was in het bier speelt hier mee. Helder bottelen werkt.

CBC maakt korte metten met gistresidu, en voorkomt zo doorgisten in de fles. De meeste hobbybrouwers bottelen immers niet volledig uitgegist bier ... dus misschien beter geen CBC-1 :-)  tenzij je meer suiker gaat gebruiken.

Dat willen jullie niet horen, maar om een uitgegist bier op acceptabele druk te krijgen is 10 g/l sucrose echt benodigd ...

Mijn favoriet is CBC-1 met 13 g/l dextrose, dat is binnen 7 dagen klaar.

Offline DeKeng

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier afvullen in blik
« Reactie #141 Gepost op: 02-10-2020 04:51 u »
Ik volg dit topic al een tijdje, en helaas wordt er vaak nogal afgeweken van het onderwerp.
Maar wat zijn nu de bevindingen van de mensen hier die op blik afvullen ipv fles?
Sinds het starten van dit topic is er toch best veel gebeurd in de bierwereld met het oog op blik.
Ook voor de thuisbrouwer wordt er steeds meer mogelijk, Brouwstore bijvoorbeeld verkoopt nu blikken en canseamers, en de rest zal vast volgen. Ikzelf wil ook over gaan op blik, omdat het in mijn ogen vele voordelen heeft. Al is het alleen al om plaatsgebrek thuis. Daar waar nu tig dozen met flessen (vol en leeg) staan, kun je met blik alles fijn stapelen etc.

Verder ben ik gewoon benieuwd hoe alles werkt, hetgeen me op mijn vraag brengt, nl: hoe kun je het beste vullen?
Met een beergun + CO2 of gewoon ouderwets met n vulpijpje en hergisten op blik?
Ik ben benieuwd wat ieders bevindingen zijn, mbt bommetjes etc. Er is me verteld dat de blikken van Kegland, die in NL verkrijgbaar zijn, even veel druk aankunnen als de gemiddelde fles, correct me if I'm wrong.

Tags: