Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat betekent afgieten?  (gelezen 3152 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #50 Gepost op: 08-04-2019 07:07 u »
De hoeveelheid cellen wordt eerder bepaald door een tekort aan voedingsstoffen dan aan de hoeveelheid wort [1]
Met 2.5 liter starter vanaf de roerder met de noodzakelijke voeding (dus niet teveel !!!) kan ik 50 liter bier vergisten van SG=1080-1090. Daarbij doe ik nog een herbeluchting na 6 uur na aanenten.

Op de gilde bij ons als het wort in het gistvat zit is er niemand nog aanwezig 6h na het enten van de gist, dan is het al na minder nacht! Enkel de temperatuur regeling van de gisttanks houd een oogje in het zeil de eerste week.  :weetniet:
Om die beperkende reden werkt men dus met een grote giststarter, zodat je dadelijk voldoende gistcellen in je wort brengt.
Ref vorige post.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.250
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #51 Gepost op: 08-04-2019 09:50 u »

Ik denk dat iedereen zelf zijn gebruikte methode eens goed moet aan een kritikaliteitsanalyse moet onderwerpen, en zijn besluiten zelf moet trekken in deze.
Gisteren het restant van de geroerde starter gebotteld 1 deel starter + 18 delen gekookt water+ 6g suiker per liter. Volgende week eens proeven als het helder is. Dan kan ik concluderen of je een geroerde starter kunt proeven in je bier. Prikwater is dan denk ik nog kritischer dan bier want er zitten verder geen andere smaken in.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.250
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #52 Gepost op: 08-04-2019 09:54 u »
Op de gilde bij ons als het wort in het gistvat zit is er niemand nog aanwezig 6h na het enten van de gist, dan is het al na minder nacht! Enkel de temperatuur regeling van de gisttanks houd een oogje in het zeil de eerste week.  :weetniet:
Om die beperkende reden werkt men dus met een grote giststarter, zodat je dadelijk voldoende gistcellen in je wort brengt.
Ref vorige post.
Ja er zijn verschillende wegen naar Rome. bij mij is het dan pas 10 uur 's avonds, dus nog tijd genoeg. Maar je zou de beluchting ook automatisch kunnen doen met een tijdklokje. Gaat er vooral om of jet het wilt of niet. uitvoering is altijd wel iets op te bedenken.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.088
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #53 Gepost op: 27-04-2019 22:05 u »
Gisteren het restant van de geroerde starter gebotteld 1 deel starter + 18 delen gekookt water+ 6g suiker per liter. volgende week eens proeven als het helder is. dan kan ik concluderen os je een geroerde starter kunt proeven in je bier. prikwater is dan denk ik nog kritischer dan bier want er zitten verder geen andere smaken in.

Hoe is dit geworden, Hans?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.250
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #54 Gepost op: 28-04-2019 09:59 u »
Hoe is dit geworden, Hans?
Na helder worden heb ik het geproefd. De smaak was inderdaad prikwater met in de verte een heel lichte gistsmaak. Koolzuurhoudend bronwater smaakt een heel klein beetje zuur omdat koolzuur nu eenmaal een beetje zuur smaakt. Wat ik proefde kon ik niet uit concluderen dat het zuurder smaakte dan gewoon prikwater. 

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 876
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #55 Gepost op: 28-04-2019 10:01 u »
Hans, kon je ook oxidatie proeven, door de beluchting van de starter.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.250
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #56 Gepost op: 28-04-2019 10:07 u »
Hans, kon je ook oxidatie proeven, door de beluchting van de starter.
Was me niet opgevallen. Ik proefde gewoon fris prikwater eigenlijk zonder enige smaak Je zou het kunnen vergelijken met 90% koolzuurhoudend bronwater en 5-10% cider. 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.250
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #57 Gepost op: 28-04-2019 10:12 u »
Misschien goed om zelf het proefje ook eens te doen. met een afsluitbaar steriel flesje van 50 ml vullen met de geroerde starter. 1 dag in de koelkast en dan 30 ml heldere vloeistof uit dat flesje bottelen met 300 ml gekookt water en 8 gram suiker per liter in een flesje en dat week hergisten, 2 weken koel zetten en dan proeven. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.912
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #58 Gepost op: 28-04-2019 21:43 u »
Was me niet opgevallen. Ik proefde gewoon fris prikwater eigenlijk zonder enige smaak Je zou het kunnen vergelijken met 90% koolzuurhoudend bronwater en 5-10% cider.

Misschien is het een idee om het bier te laten proeven door een bierkeurmeester....  :weetniet:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.501
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #59 Gepost op: 28-04-2019 22:07 u »
Je zou het kunnen vergelijken met 90% koolzuurhoudend bronwater en 5-10% cider.

Precies dat.
Dank je Hans,

ingo

Tags: