Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westmalle temperatuur  (gelezen 309 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Leon058

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
Westmalle temperatuur
« Gepost op: 01-10-2020 22:32 u »
Goedenavond beste brouwers,

Ik was benieuwd naar jullie mening over mijn manier van werken met de enige echte Westmalle gist (ofwel Wyeast 3787) maar ik heb hem opgekweekt uit een flesje Westmalle Dubbel. Ten eerste leg ik graag wat uit over hoe ik te werk ging, en dan mijn vraagjes...

Ik heb me gebaseerd op een recept uit het boek van Adrie Otte, de Nostalgia Tripel die volgens mij dicht in de buurt van de Westmalle Tripel moet komen (en dat wil ik graag).

Ik heb ervoor gekozen de suiker als oplossing na de hoofdgisting toe te voegen.

In 24 uur ging het bier van SG 1.057 naar SG 1.030. Bij 19 graden geŽnt.

De dag daarop zat hij al op SG 1.012. Toen deed ik de suiker (20% van stort) er al bij, het waterslot werkte veel minder hard dan eerst.

Weer 24 uur later verhoogde ik de temperatuur van 19 naar 22 graden.

Die avond even gekeken in het vat, schuim tot aan het dak, zelfs met 50% headspace.

Het waterslot is nog steeds actief, wel minder dan eerst.

Ik vraag me af, ben ik te snel en ongeduldig geweest met de suiker en met het verhogen van de temperatuur? Voornamelijk voor de esters en foezels.
Ik ben niet vies van wat esters, maar heb liever geen "banaanbom" of iets in die geest. Ik regel de temperatuur overigens wel strak met een glycolkoeler en verwarming in de tank, dat is het probleem niet.

Ben erg benieuwd naar jullie mening!  :)


Tags: