Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Thuis bier brouwen - Greg Hughes  (gelezen 17324 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Belg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Safir hier - Safir hier - *slok* - Dank u wel!
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #50 Gepost op: 19-04-2019 17:11 u »
Hmmm, zou je hiervan eens een illustratief voorbeeld van kunnen geven aan de hand van het recept dat Wildor gepost heeft a.u.b.?

Dat zou mij heel duidelijk maken hoe die berekening in zijn werk gaat.

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline Belg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Safir hier - Safir hier - *slok* - Dank u wel!
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #51 Gepost op: 09-05-2019 14:37 u »
Zou de juiste hopgift van het aangepaste recept kunnen berekend worden m.b.v. bepaalde brouwsoftware?

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 701
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #52 Gepost op: 09-05-2019 15:44 u »
Het aandeel in de totale IBU van de hopgiften staat vermeld in het recept. De Hallertauer begin kook levert 12,7 IBU en de Tettnang op 15 minuten levert 7,5 IBU. In dit recept hebben de hoppen een alfawaarde van resp. 3,5% en 4,5%, de kans is aannemelijk dat dat voor jouw hoppen afwijkt. De makkelijkste manier is je eigen hoppen in te voeren in de database van je brouwsoftware en de juiste alfawaardes daaraan toe te kennen (staat op de verpakking). Vervolgens voeg je de hop met hun kooktijd toe aan het recept en verhoog of verlaag je de hoeveelheid tot je op de IBU uit het recept komt.

Offline Belg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Safir hier - Safir hier - *slok* - Dank u wel!
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #53 Gepost op: 09-05-2019 20:02 u »
Hmmm, dat is al veel duidelijker.
Bedankt emiel!

Nog een vraagje voor wie het boek gelezen heeft:

Voor vele recepten is er een moutextractversie.

De eerste stap hier is om ...g mout ... minuten te weken in water op 65C.
Echter vind ik nergens terug of men het nu over geschrote of ongeschrote mout heeft.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #54 Gepost op: 09-05-2019 22:23 u »
De eerste stap hier is om ...g mout ... minuten te weken in water op 65C.
Echter vind ik nergens terug of men het nu over geschrote of ongeschrote mout heeft.

Bij 65 C wordt de mout niet zo zeer geweekt maar begint het maischen.
Maischen doe je altijd met geschrote mout. Je wilt immers hebben dat de mout wordt afgebroken door enzymen en dat de afbraakproducten in de vloeistof oplossen.

Offline Belg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Safir hier - Safir hier - *slok* - Dank u wel!
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #55 Gepost op: 12-05-2019 11:19 u »
Dus: in de moutextracten versie van de recepten wordt gewoon een deel van de geschrote mout vervangen door extracten maar geschrote mout blijf vereist?

Ik heb nu al enkele blikbrouwsels gemaakt maar wil nu toch de overstap maken naar brouwen met mout(extract?).
Wel direct een aardige investering.

Tags: