Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Thuis bier brouwen - greg hughes  (gelezen 10258 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #25 Gepost op: 07-08-2018 15:36 u »
Ik heb je topic even samengevoegd met deze, dan blijft het wat overzichtelijker.

Ik ken het boek niet, maar maischen op 1 temperatuur is over het algemeen juist moderner dan in meerdere stappen. Vroeger waren de verschillende temperaturen nodig om een optimaal rendement te behalen en alle suikers te benutten, maar met moderne mouten volstaat voor de meeste stijlen 1 temperatuur.


Helemaal mee eens! Ik doe niets anders meer! Ik heb mijn proces en methoden aangepast aan  de moderne mouten.
Mijn focus ligt nu volledig op het vergistingsproces.

Progressief brouwen!

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline MikeG

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #26 Gepost op: 08-08-2018 20:43 u »
Helemaal mee eens! Ik doe niets anders meer! Ik heb mijn proces en methoden aangepast aan  de moderne mouten.
Mijn focus ligt nu volledig op het vergistingsproces.

Progressief brouwen!

Dank allemaal voor de feedback. Ik ga op zoek naar een ander boek met iets heldere recept omschrijvingen.

Offline Wisdom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #27 Gepost op: 08-08-2018 21:57 u »
Als het aankomt op maischschema's zijn die niet zo modern.
Feit is dat je met één maischtemperatuur kunt volstaan met nagenoeg alle moderne mouten.

Ik geloof je natuurlijk graag op je blauwe ogen, maar kun je dit feit ook onderbouwen/uitleggen.
Kon het zo gauw niet vinden maar herinner me een grafiekje met verschillende optimale alfa en beta amylase temperaturen.

Worden deze verschillende optimale temperaturen door veredeling/gen manipulatie van het graan of door het moutproces dichter bij elkaar gebracht, zodat er op 1 temperatuur gemaischt kan worden?

Ben daar wel benieuwd naar

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.198
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #28 Gepost op: 08-08-2018 22:13 u »
Ik geloof je natuurlijk graag op je blauwe ogen, maar kun je dit feit ook onderbouwen/uitleggen.
Kon het zo gauw niet vinden maar herinner me een grafiekje met verschillende optimale alfa en beta amylase temperaturen.

Worden deze verschillende optimale temperaturen door veredeling/gen manipulatie van het graan of door het moutproces dichter bij elkaar gebracht, zodat er op 1 temperatuur gemaischt kan worden?

Ben daar wel benieuwd naar

De lage maischtemperaturen (40, 52, 63 en 73) zijn niet meer nodig omdat de mout in de mouterij beter afgebroken wordt.

Voor wat betreft beta- en alfa-amylase is het zo dat deze enzymen beide actief zijn in het bereik tussen de 65 en 70 ºC.  Geen van de beide enzymen zijn in dit bereik optimaal werkzaam. Echter door de gecombineerde werking van beide enzymen krijg je toch veel vergistbare suikers. In het onlangs door mij geschreven boek, dat binnenkort gepubliceerd wordt, is een plaatje opgenomen om dit te verduidelijken. De basis van dit plaatje is denk ik het plaatje dat jij bedoelt.

Er is geen sprake van genetische manipulatie maar een ander moutproces in combinatie met gewijzigde inzichten.
Feit is dat wereldwijd miljoenen hobbybrouwers met goed resultaat maischen bij één temperatuur.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 213
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #29 Gepost op: 08-08-2018 22:29 u »
De lage maischtemperaturen (40, 52, 63 en 73) zijn niet meer nodig omdat de mout in de mouterij beter afgebroken wordt.


Dat beter afbreken in de mouterij is daarvoor een specifieke reden dat dit nu meer gebeurt dan vroeger?
Dat heeft toch niets met technologische vooruitgang te maken? Ontkiemen/drogen/eesten etc gebeurt toch op dezelfde manier als vroeger?
Of heeft het met een modificatie van de gerstrassen te maken waardoor ze dit nu meer doen in de mouterij?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Greg Hughes, Thuis Bierbrouwen
« Reactie #30 Gepost op: 09-08-2018 08:54 u »
Duidelijk! Wat me verder opvalt is dat ze in het boek heel veel spoelwater gebruiken en minder water om te maischen. Is dit met een speciale reden? Er wordt soms begonnen met 11 liter maish water en er wordt 22 liter aan toegevoegd als spoelwater. Rijkelijk veel lijkt me. Ik heb zelf nl vaker meer maischwater dan spoelwater.

Geen idee, ken het boek verder niet. Wat ik zelf aanhoud, is op 2 liter maischwater, +/- 1 liter spoelwater. Meestal maisch ik met 21 liter, en spoel ik met 12 liter +/-, tot gewenst volume voor koken. Dat is voor mij de enige 'vaste' waarde.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.198
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #31 Gepost op: 09-08-2018 15:24 u »
Dat beter afbreken in de mouterij is daarvoor een specifieke reden dat dit nu meer gebeurt dan vroeger?
Dat heeft toch niets met technologische vooruitgang te maken? Ontkiemen/drogen/eesten etc gebeurt toch op dezelfde manier als vroeger?
Of heeft het met een modificatie van de gerstrassen te maken waardoor ze dit nu meer doen in de mouterij?

Dit is een gevolg van de vraag van de grote brouwerijen. Zij willen graag mout hebben waarmee snel gebrouwen kan worden. Bij de grote brouwerijen zijn 12 brouwsels per dag met één brouwinstallatie geen uitzondering. Dat gaat niet als er langer dan 2 uur gemaischt moet worden.

Overigens is dit niet iets van de laatste jaren. Al meer dan 10 jaar is de moutkwaliteit beter dan daarvoor. Lange maischtijden zoals in het verleden toen ik begon met brouwen (1980) zijn hierdoor niet meer nodig. Toen was 3 à 4 uur maischen geen uitzondering.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #32 Gepost op: 09-08-2018 19:21 u »
Ik heb Heidelberger mout van Best Malz gehad, 1 keer duurde het op 66 graden 3 uur voordat ik een fatsoenlijk rendement kon behalen.
Wel een heel lekkere mout overigens, en erg licht van kleur. Niet alle mouten zijn dus geschikt voor een korte stap van 1 temperatuur.

Een evenwichtig 2 stapsschema met een eiwitrust gaat veel beter met deze mout.

De zin en onzin van maischen met meerdere stappen heeft dus ook veel te maken met het kennen van je mout.

Offline Hans E. Pans

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: be
  • Smallbatch e-Biab
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #33 Gepost op: 09-08-2018 21:02 u »
Ik ben zo blij wanneer iemand het met mij eens is. Ik herinner mij nog goed de vorige keer: het was een kille, stormachtige winteravond in februari. Een dinsdag. "Geen weer om een hond door te jagen, buurman", zei ik tegen de buurman. "Inderdaad, buurman", zei de buurman, en hij lurkte aan zijn pijp. Of dat zou hij gedaan hebben, indien hij een pijp had gehad.

Hier moest ik dus even hardop om lachen. Prachtig!

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #34 Gepost op: 09-08-2018 22:09 u »
Ik ben zo blij wanneer iemand het met mij eens is. Ik herinner mij nog goed de vorige keer: het was een kille, stormachtige winteravond in februari. Een dinsdag. "Geen weer om een hond door te jagen, buurman", zei ik tegen de buurman. "Inderdaad, buurman", zei de buurman, en hij lurkte aan zijn pijp. Of dat zou hij gedaan hebben, indien hij een pijp had gehad.

Er zit een beetje Herman Brusselmans in den David...

Offline Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 748
  • Land: pr
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #35 Gepost op: 09-08-2018 23:48 u »
Ik heb dat boek ook. Gewoon ¨voor de heb¨. Ik hou van boeken en dit boek vond ik interessant om erbij te hebben. Niks mis mee.

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #36 Gepost op: 10-08-2018 11:01 u »
Leuk om te zien hoe een topic met de vraag over een boek, uitdraait op een eindeloze discussie over 1 of meerstaps maischen en of de moutsoorten wel of niet met een 1 stapsmaisch schema verwerkt kunnen worden en de eigenlijke vraag van de topic helemaal naar de achtergrond verdwijnt.   :weetniet:
Ik heb het boek ook en eigenlijk ook voor de heb, maar vond het wel een interessant boek en staat leuk in de rest van de collectie. En of er nu met een 1 staps maisch of met een 10 staps maisch gewerkt wordt zal mij toch echt w..... zijn, ik doe het in de mij vertrouwde en goed bevallende 4 staps maisch.  :biersmile: :proost: :nut:

Offline MikeG

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #37 Gepost op: 10-08-2018 11:05 u »
Ik heb dat boek ook. Gewoon ¨voor de heb¨. Ik hou van boeken en dit boek vond ik interessant om erbij te hebben. Niks mis mee.

:D Ik dacht zal eens mijn mening geven over het boek..... Had niet door dat er al zoveel over gezegd is. Heb gisteren nieuw boek besteld omdat ik hem wat vond tegenvallen. Het nieuwe boek is "Verander water in bier" maar dat is een ander topic geloof ik :D :D :D

Online Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 654
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #38 Gepost op: 10-08-2018 11:11 u »
Heb gisteren nieuw boek besteld omdat ik hem wat vond tegenvallen. Het nieuwe boek is "verander water in bier" maar dat is een ander topic geloof ik :D :D :D

Daar ga je zeker geen spijt van hebben, dat is een must have moet je hebben  :groots:

Offline MikeG

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #39 Gepost op: 10-08-2018 12:09 u »
Daar ga je zeker geen spijt van hebben, dat is een must have moet je hebben  :groots:

Dat had ik al begrepen hier op het forum... en forum blijft mijn grootste raadgever moet ik zeggen. Kan nog geen boek aan tippen ;)

Offline Wildor

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Bier maakt geduldig
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #40 Gepost op: 04-09-2018 23:33 u »
Goedenavond!

Ik heb dit boek eerder ook besteld, en gelezen.
In basis vertelt het boek de basis van het brouwen, en beschrijft de verschillende stappen in het proces. Ook de uitleg van de ingrediënten sprak mij aan, en de vele recepten zagen er zo op het eerste gezicht ook mooi en volledig uit.

Toch riepen de recepten vele vragen op die in het boek niet werden beantwoord. Zoals het gebruik van het totale volume water, spoelwater, maischwater. Het omrekenen naar kleinere volumes, etc. Uiteindelijk heb ik in dit forum de door mij begeerde antwoorden gevonden, en heb ik al behoorlijk wat plakkertjes in het boek zitten zodat ik weet wat er uiteindelijk bedoeld wordt.

Kortom, de recepten zijn leuk, maar die kun je, zoals eerder al genoemd, volop hier en elders vinden. Echt stap voor stap praktiserend brouwen zit er dus niet in, maar het is een startpunt. Het belangrijkste voor mij is dat ik mede door het boek het forum gevonden heb, en mijn brouwavonturen staan op het punt van beginnen.

2 blikken Brewferm Tripel zijn onderweg, daar heb je wellicht geen boek voor nodig, maar ik weet uiteindelijk wel waar het wort vandaan komt, en als je wilt variëren en experimenteren moet je uiteindelijk toch het volledige proces doorlopen van maischen, hoppen, koelen etc.

Ik ga op zoek naar een volgend boek, en zo zal ik er uiteindelijk wel komen.
Maar niet zonder jullie hulp!

Groetjes Wildor



Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Thuis bier brouwen - greg hughes
« Reactie #41 Gepost op: 05-09-2018 17:35 u »
De lage maischtemperaturen (40, 52, 63 en 73) zijn niet meer nodig omdat de mout in de mouterij beter afgebroken wordt.
Hmm, leuk verhaal voor mensen die alleen met gerstemout brouwen.
Het is toch een ander verhaal als er met tarwe mout, roggemout of met ongemoute granen gebrouwd wordt.
Voor ongemout het voorbeeld ontbijtbier met brinta, wil ik ook zeker een keer doen.
Ik begin met 40 ºC, dan  gaat de rogge en tarwe mout erin.
Dan stel ik de STC-1000 in op 60 ºC, zodra die temperatuur bereikt is dan gaan die gerstemouten erin.
Verder met 65 ºC, 72 ºC en uitmaischen met 80ºC.

Tags: