Bootjes bier

Gestart door natnek, 05-11-2016 10:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Overweegt u dit brouwsel een keer te maken ?

Ja
1 (14.3%)
Nee
5 (71.4%)
Weet ik nog niet
1 (14.3%)

Totaal aantal stemmen: 7

Stemmen gesloten: 29-12-2017 16:25 u

natnek

Hallo luitjes

Het hele internet afgestruind maar kon geen kloonrecept vinden van Bootjesbier.
Dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan.
Volgens mij is dit een volmout bier ala Belgian Pale ale van 7 procent met Europese en Amerikaanse hoppen verder zit er koriander/gember/sinaasappel in.

Door wat puzzelen heb ik het volgende start recept gemaakt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptsloepjesbier
Brouwdatum
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume20,3 l
Begin SG1,071 SG
Berekende kleur (Morey)26 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,600 kgPilsmoutDingemans3 EBC39,6 %
2,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC38,1 %
0,628 kgBiscuitDingemans50 EBC9,6 %
0,523 kgVienna moutWeyermann7 EBC8,0 %
0,314 kgCara 120Dingemans120 EBC4,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase63,0 °C30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C35 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,2 gCascadepellets5,5%90 min.17,0 IBU
16,3 gChinookpellets13,0%20 min.10,9 IBU
19,0 gAmarillobellen8,9%10 min.4,7 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,05 gGemberwortelkruidkoken
1,57 gKorianderzaadspecerijkoken
2,09 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
Schelde Ale (3655)

Ik zou zeggen brand los



Marcel_k

Beetje late reactie, maarruh, ik ga 'm ook proberen te benaderen (ik gebruik wel Gozdawa U.S. West Coast als gist, dus zal nooit echt helemaal in de buurt komen).

Verder, wat ik kan vinden over het Bootjesbier is, dat er in ieder geval géén sinaasappel in zit. En wél dat er 4 soorten graan in zitten, waarmee ik dan maar aanneem dat ook tarwe, haver en rogge erin zitten.
Verder gebruiken ze 'Belgian and US aromatic hops' én passen ze dryhopping toe, dat zie ik bij jou ook niet terug.

Vooralsnog ziet het er bij mij zo uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkB006
Naam receptBootjesbier
Brouwdatum13-05-2017
BierstijlAmber-Red (American)
Volume19,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)27 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Kuuks Water
4,26 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC56,6 %
1,000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC18,9 %
0,500 kgRoggemoutWeyermann4 EBC9,4 %
0,300 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,7 %
0,300 kgGold Swaen BrownSwaen220 EBC5,7 %
0,200 kgCara-amberWeyermann70 EBC3,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gCascadepellets5,5%60 min.14,1 IBU
10,0 gAurorapellets8,2%60 min.14,0 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%12 min.2,5 IBU
5,0 gAurorapellets8,2%12 min.1,9 IBU
40,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU
15,0 gAurorapellets8,2%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gGemberwortelkruidkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gU.S. West Coast ()bovengist


natnek

Haha  ook weer een late reactie maar met de hulp van Wolter is er toch een recept uit gekomen.
En inderdaad koudhoppen was ik vergeten en is erg belangrijk bij dit recept.

inmiddels geproefd en ik vind hem nog lekkerder dan bootjesbier :)

hier is het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptsloepjesbier
Brouwdatum09-11-2016
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume20,6 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,2%
Alcoholgehalte6,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lHoorns drinkwater
1,52 gCaSO4
7,81 mlMelkzuur
7,51 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
53 mg/l12 mg/l100 mg/l122 mg/l109 mg/l138 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,856 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC59,4 %
1,268 kgPilsmoutDingemans3 EBC19,5 %
0,609 kgBiscuitDingemans50 EBC9,4 %
0,507 kgVienna moutWeyermann7 EBC7,8 %
0,254 kgCara 120Dingemans120 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,5 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.35 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,1 gChinookpellets13,0%90 min.15,9 IBU
10,1 gAmarillobellen8,4%20 min.3,9 IBU
7,1 gCascadepellets5,5%20 min.2,0 IBU
3,0 gChinookbellen13,0%20 min.1,8 IBU
30,4 gAmarillobellen8,9%5 min.6,2 IBU
22,3 gCascadebellen5,5%5 min.2,8 IBU
8,1 gChinookbellen13,0%5 min.2,4 IBU
30,4 gAmarillobellen8,4%koudhop0,0 IBU
22,3 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
8,1 gChinookbellen13,0%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,03 gGemberwortelkruidkoken
4,06 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Schelde Ale (3655)bovengist
2,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,0%
Start nagisting02-02-2017
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering20-11-2016
Temp. lagering0,0 °C

Nog bedankt Wolter :)

hans_nwk

Welke gist heb je nu gebruikt?

Of heb je inderdaad 2 verschillende gisten en in totaal voor 20 l 4 pakken gebruikt?

Groet,
Hans
 

Marcel_k

Op het etiket van Bootjesbier staat tarwe gewoon vermeld, dus die moet er zéker in.
Die 4 zakken gist, dat zal inderdaad wel een tikfoutje zijn.

Ik heb vandaag mijn imitatie simultaan geproefd met de echte. Smaakt nagenoeg hetzelfde. 😁 misschien heb ik wat teveel gember.
Geur verschilt wel een beetje: volgende keer doe ik nog meer in de koudhop.

Winne2

Goed bezig Marcel...

natnek

Gist was aleen Belgian Ardennes (3522)

De Schelde Ale (3655) is een alternatief voor Belgian Ardennes.

WTK

Citaat van: Marcel_k op 23-09-2017  17:16 uOp het etiket van Bootjesbier staat tarwe gewoon vermeld, dus die moet er zéker in.
Die 4 zakken gist, dat zal inderdaad wel een tikfoutje zijn.

Ik heb vandaag mijn imitatie simultaan geproefd met de echte. Smaakt nagenoeg hetzelfde. [emoji16] misschien heb ik wat teveel gember.
Geur verschilt wel een beetje: volgende keer doe ik nog meer in de koudhop.

Marcel, een vraagje.. heb je verse gember wortel gebruikt??

Marcel_k

Citaat van: WTK op 20-09-2018  08:26 uMarcel, een vraagje.. heb je verse gember wortel gebruikt??
Yessss, in dunne schijfjes gesneden.

zoobier M

Beste colegas hobbybrouwers,

Ik dacht vandaag ik ga nog eens wat info opzoeken over bootjes bier. Heb ik vorig jaar ook gedaan maar niet veel gevonden, maar nu wel eindelijk. Ik ben wel een fan van dit bietjes en mijn vrouw nog meer. Ik ga jullie recepten een goed bekijken. Maar het volgende brouwsel dat ik ga maken zal kloon bootjesbier zijn. Daarom heb me ook geregistreerd. Dus ik zal jullie laten weten hoe dit verlopen is. Geplande brouwdag is volgende week. Eerst de nodige ingrediënten bestellen en dan beginnen we er aan.

Bedankt voor jullie info  ;D

WTK

Citaat van: Marcel_k op 20-09-2018  13:12 uYessss, in dunne schijfjes gesneden.

Bedankt voor de info, ik heb alle spullen in huis als de NEIPA uitgegist is ga ik je recept  ook een keer proberen[emoji106]

Marcel_k

Citaat van: WTK op 20-09-2018  21:28 uBedankt voor de info, ik heb alle spullen in huis als de NEIPA uitgegist is ga ik je recept  ook een keer proberen[emoji106]
Top. neem dan wat minder gember dan ik heb gedaan, evt ook wat minder koriander. Het Bootjesbier moet het m.i. toch vooral van de hoppen hebben.
Ben benieuwd! Laat maar weten wat het geworden is.

WTK

Bedankt voor de tip, ik zal het laten weten hoe het biertje is geworden!


zoobier M

Beste, collega brouwers , vorige donderdag heb ik eindelijk mijn brouwgarage terug in orde gebracht en heb mijn versie bootjesbier gebrouwen staat nu lekker te pruttelen , de mouten die jullie hebben gebruikt heb ik ook gebruikt en als hop Cascade, aurora en als bitterhop nothern brewer (was de meest vergelijkbare die ik had).

De koriander en de gember in jullie recept staat er bij gebruik koken, maar wanneer hebben jullie deze toegevoegd?


Marcel_k

Citaat van: zoobier M op 26-11-2018  22:14 uBeste, collega brouwers , vorige donderdag heb ik eindelijk mijn brouwgarage terug in orde gebracht en heb mijn versie bootjesbier gebrouwen staat nu lekker te pruttelen , de mouten die jullie hebben gebruikt heb ik ook gebruikt en als hop Cascade, aurora en als bitterhop nothern brewer (was de meest vergelijkbare die ik had).

De koriander en de gember in jullie recept staat er bij gebruik koken, maar wanneer hebben jullie deze toegevoegd?
Ik heb het 10 minuten meegekookt.

WTK

Ik heb het volgende recept gebrouwen en hij is heerlijk geworden

Bedankt voor alle tips

WTK


knifeman

0 day dry hop is wanneer toevoegen ? En 0 min boil vd gember is ? (Cooldown?) Kan je dat een beetje verduidelijken aub. Thanls

WTK

Gember en koriander heb ik toegevoegd als whirpool hop dus na de kook. 20 min ongeveer.

Dry hop na 3-4 dagen dus net na de hoofdvergisting.

Mvg Koen

Biertje1985

Dit recept ga ik ook even overkloppen in m,n brouwsoftware. Ter inspiratie.
Lijkt me een complex en smaakvol bier.

knifeman

Citaat van: WTK op 06-12-2018  21:51 uGember en koriander heb ik toegevoegd als whirpool hop dus na de kook. 20min ongeveer.

Dry hop na 3-4 dagen dus net na de hoofdvergisting.

Mvg Koen
Bedankt. Ziet er in inderdaad een goeie uit.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.