Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 'Dood slaan' van bier  (gelezen 11321 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.091
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #50 Gepost op: 21-06-2016 12:54 u »
Hier kijk ik er niet van op! Er zijn wetenschappelijk onderzoekingen die nu niet meer kloppen.
Zoals elke perfectionist je maakt van een mug een olifant.

Dat er proteasen uit de gist vrijkomen zal over 100 jaar nog wel zo zijn.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.117
  • drink gezond
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #51 Gepost op: 21-06-2016 16:03 u »
Dat er proteasen uit de gist vrijkomen zal over 100 jaar nog wel zo zijn.

Jawel maar het gaat daar niet om. Je beweert dat bottelen met teveel gist de oorzaak  is van te weinig schuim vanwege de vrij gekomen protease. De praktijk zegt wat anders. Hoeveel gist moet in een fles zitten om autolyse resp. het ontstaan van het ontbinden van de protease? Zegt het maar.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.091
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #52 Gepost op: 21-06-2016 22:22 u »
Jawel maar het gaat daar niet om. Je beweert dat bottelen met teveel gist de oorzaak  is van te weinig schuim vanwege de vrij gekomen protease. De praktijk zegt wat anders. Hoeveel gist moet in een fles zitten om autolyse resp. het ontstaan van het ontbinden van de protease? Zegt het maar.

Ik heb testjes gedaan waarbij ik verschillende hoeveelheden gist heb toegevoegd aan het bier tijdens het bottelen. Daarbij was te zien dat het bier waarbij veel gist gevoegd had een lagere schuimhoudbaarheid had.

Niet voor niets zit er de laatste jaren steeds minder gist in de commerciŽle bieren met hergisiting op de fles. Kijk maar eens. Soms zie je bijna niet meer dat er gist in de fles zit.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.117
  • drink gezond
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #53 Gepost op: 22-06-2016 11:37 u »
Ik heb testjes gedaan waarbij ik verschillende hoeveelheden gist heb toegevoegd aan het bier tijdens het bottelen. Daarbij was te zien dat het bier waarbij veel gist gevoegd had een lagere schuimhoudbaarheid had.

Niet voor niets zit er de laatste jaren steeds minder gist in de commerciŽle bieren met hergisiting op de fles. Kijk maar eens. Soms zie je bijna niet meer dat er gist in de fles zit.

Reeds gepost : "  Het lijkt mij logisch dat commerciŽle brouwerij geen risico willen lopen nl :
a-   Wij brouwen 20/50 lit zij met enkele nullen erbij
b-   Bieren ďmoeten ďworden geleverd met een lange houdbaarheid datum
c-   De producent heeft geen inzicht over de bewaar omstandigheden bij de afnemers ""
Als je bottelt met veel gist is de kans op autolyse groter vooral als de flessen lang bewaard. Bij de afnemers  komt erbij dat de bewaar omstandigheden zijn zeer matig zo niet slecht....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.091
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #54 Gepost op: 22-06-2016 21:29 u »
Alles is gezegd.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.117
  • drink gezond
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #55 Gepost op: 23-06-2016 16:48 u »
Hopende dat iemand er wat aan heeft..!

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #56 Gepost op: 24-06-2016 13:47 u »
Alles is gezegd.
Hopende dat iemand er wat aan heeft..!

Absoluut!
De oorzaak van mijn probleem bleek een aantal lekkende kroonkurken (en met - inmiddels - een ander kroonkurkapparaat lijkt dit verholpen).  ???
Alle informatie die hier heen en weer is geflipperd raakte dus weliswaar niet niet de directe aanleiding voor deze thread, maar was absoluut boeiend en heeft me zeker nieuwe inzichten, uitdagingen en aandachtspunten opgeleverd.
En waarschijnlijk mij niet alleen.

Bedankt!  :groots:

Offline Heisenberg

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #57 Gepost op: 28-04-2018 19:55 u »
Ik drink bier altijd uit dezelfde glazen. Die glazen spoel ik voor gebruik uit met water en ik was ze met de hand af, dus niet in de afwasmachine. Ik laat ze uitlekken en droog ze na met keukenpapier. Nou heb ik net een flesje Swinckels gedronken en een flesje Palm. Ook dat bier slaat dood. De biertjes die ik zelf brouw hebben genoeg schuim, daar niet van maar ook die schuimkragen zakken best gauw in. Qua smaak is er niks mis mee trouwens!  :proost:

Tags: