Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 'Dood slaan' van bier  (gelezen 12382 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
'Dood slaan' van bier
« Gepost op: 09-07-2015 18:05 u »
Ik had opvallend veel flesjes XX Bitter kloon die - hoewel inmiddels ruim 4 weken hergist op fles met riant suiker - weinig tot geen koolzuur lieten zien en proeven bij uitschenken.
In een andere thread heb ik hierover al van gedachten gewisseld (suiker oplossen in hoeveel water?).
Plotseling kreeg ik een inval: de temperatuur van uitschenken. De afgelopen week heb ik de koelkast erg laag gezet en de biertjes bijna tegen de achterwand. De gemiddelde uitschenktemperatuur zal rond de 4 ºC hebben gelegen.
Vandaag heb ik er een minder lang en op een andere plaats in de koelkast geplaatst. En tot mijn verbazing: veel schuim! En een heerlijke doordrinker... Temperatuur lag nog wel boven de 10  ºC, maar dit komt bovendien de smaak van het bier ten goede.
Is dit een bekend verschijnsel bij anderen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2015 18:19 u »
Bij koud bier minder schuim? Jep.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2015 18:22 u »
Bij koud bier minder schuim? Jep.

Bij koud bier géén schuim?

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2015 20:52 u »
Minder schuim dan bij hogere temperaturen.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2015 20:58 u »
Minder schuim dan bij hogere temperaturen.

Dan is de lage temperatuur toch niet de oorzaak. Het verschil dat ik tussen flesjes signaleer is veel schuim of totaal geen schuim.
Dat heeft dan blijkbaar toch niets te maken met de temperatuur, maar met suikerverdeling bij het bottelen...

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #5 Gepost op: 09-07-2015 21:00 u »
Of je glazen zijn vet.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.414
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #6 Gepost op: 10-07-2015 09:15 u »
Of je glazen zijn vet.

Of combi van beide.

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 529
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #7 Gepost op: 10-07-2015 09:50 u »
Gelukkig heb ik nog geen bier gehad dat me in dergelijke mate frustreerde dat ik het "dood wou slaan"  :biersmile:
Meestal drink ik het gewoon op  :proost:

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #8 Gepost op: 13-07-2015 12:05 u »
Dan is de lage temperatuur toch niet de oorzaak. Het verschil dat ik tussen flesjes signaleer is veel schuim of totaal geen schuim.
Dat heeft dan blijkbaar toch niets te maken met de temperatuur, maar met suikerverdeling bij het bottelen...
Merk je ook verschil in andere dingen of is het alléén de schuimkraag?

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #9 Gepost op: 13-07-2015 14:11 u »
Merk je ook verschil in andere dingen of is het alléén de schuimkraag?

Ook in actieve koolzuurbellen in het bier: geen enkele. Plat bier dus.
Ik heb waarschijnlijk het 'lek' boven (letterlijk): lekkende doppen. Ik had een aantal flessen waarvan de kroonkurk vrij eenvoudig rond ronddraaien.
Die heb ik opnieuw gedopt, een aantal met wat extra suikerwater.

Ben benieuwd of mijn probleem nu voorbij is...

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #10 Gepost op: 13-07-2015 19:13 u »
Als je de doppen rond kan draaien zijn ze inderdaad niet goed dicht. Je hebt zojuist je eigen vraag beantwoord ;)

Edit: Vanwege die meerdere topics van jou over je XX Bitter kloon ben ik nieuwsgierig geworden, ik heb van de week maar even een flesje gekocht :p

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #11 Gepost op: 13-07-2015 19:43 u »
Edit: Vanwege die meerdere topics van jou over je XX Bitter kloon ben ik nieuwsgierig geworden, ik heb van de week maar even een flesje gekocht :p

En???

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #12 Gepost op: 13-07-2015 21:54 u »
Hij staat in de koeling samen met veel teveel andere flesjes die ook allemaal uitgeprobeerd willen worden.. ;)

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #13 Gepost op: 19-07-2015 17:41 u »
Ook ik heb last van nagenoeg geen koolzuur in het bier en dit bij mijn laatste 3 brouwsels die ik achter elkaar heb gebrouwen  >:(
Dopen gecontroleerd maar die zitten echt goed vast.
Zou het aan mijn kroonkurkapparaat kunnen liggen  :weetniet:

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 435
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #14 Gepost op: 19-07-2015 21:19 u »
Ook ik heb last van nagenoeg geen koolzuur in het bier en dit bij mijn laatste 3 brouwsels die ik achter elkaar heb gebrouwen.  >:(
Dopen gecontroleerd maar die zitten echt goed vast.
Zou het aan mijn kroonkurkapparaat kunnen liggen  :weetniet:

Wat voor kroonkurkapparaat heb je?
Mij bij is het waarschijnlijk inderdaad het kroonkurkapparaat geweest (zo'n apparaatje met twee hendels die je tegelijkertijd omlaag moet duwen).

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #15 Gepost op: 19-07-2015 22:02 u »
zo'n apparaatje met twee hendels die je tegelijkertijd omlaag moet duwen.

Ja die heb ik ook en nog nooit problemen mee gehad. Zal maar een andere gaan halen
want dit is toch wel heel vervelend.

Offline joosting87

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 462
  • Land: nl
  • je moet ergens beginnen...
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #16 Gepost op: 19-07-2015 23:02 u »
Ja die heb ik ook en nog nooit problemen mee gehad. Zal maar een andere gaan halen
want dit is toch wel heel vervelend.
Maar je stelt net dat je doppen wel goed vastzitten? Dus us dat toch juist niet de oorzaak?

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #17 Gepost op: 20-07-2015 08:04 u »
Misschien wel, kan zijn dat de dop wel goed vast zit maar niet goed afsluit.
Mogelijk kan het ook nog zijn dat de doppen niet goed zijn. Ik heb namelijk dezelfde doppen
gebruikt voor deze drie batches.

Ik heb gisteren 2 flesjes voorzien van bottelsuiker en een andere dop. Nu maar even afwachten.

Offline stoomboot

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #18 Gepost op: 04-06-2016 21:22 u »
Begin van het jaar een tripel gebrouwen na een aantal weken een fleske open getrokken mooie schuim kraag heerlijk biertje niks aan de hand dus! Maar nu slaat het bier meteen dood lijkt wel een glas frisdrank bubbels genoeg maar geen schuim meer JA het glas is brandschoon en nee het bier is niet ijskoud 9/10 graden de smaak is nog steeds goed maar sta voor een raadsel!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #19 Gepost op: 05-06-2016 15:54 u »
Begin van het jaar een tripel gebrouwen na een aantal weken een fleske open getrokken mooie schuim kraag heerlijk biertje niks aan de hand dus! Maar nu slaat het bier meteen dood lijkt wel een glas frisdrank bubbels genoeg maar geen schuim meer JA het glas is brandschoon en nee het bier is niet ijskoud 9/10 graden de smaak is nog steeds goed maar sta voor een raadsel!

Veel gist in de fles?

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #20 Gepost op: 05-06-2016 17:10 u »
Veel gist in de fles?
Heeft autolyse ook invloed op schuimhoudbaarheid?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #21 Gepost op: 05-06-2016 20:03 u »
Heeft autolyse ook invloed op schuimhoudbaarheid?

Ja, een hele grote zelfs. Door autolyse komen proteasen vrij. Deze enzymen splitsen eiwitten waardoor de schuimhoudbaarheid minder wordt. Oude bieren met hergisting op de fles hebben vaak een lage schuimhoudbaarheid.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #22 Gepost op: 06-06-2016 12:06 u »
Ja, een hele grote zelfs. Door autolyse komen proteasen vrij. Deze enzymen splitsen eiwitten waardoor de schuimhoudbaarheid minder wordt. Oude bieren met hergisting op de fles hebben vaak een lage schuimhoudbaarheid.
Nog een reden om te lageren! :)

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 759
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #23 Gepost op: 06-06-2016 13:34 u »
Ik heb het ook gehad bij een tripel van vorig jaar; hiervan was van het begin af aan de schuimhoudbaarheid minder goed. Deze werd in de loop van de tijd steeds slechter.

Onlangs heb ik de laatste flesjes opgedronken (meer dan een jaar na bottelen) en toen was het helemaal dramatisch gesteld met het schuim. De smaak was echter nog wel goed.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.967
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 'Dood slaan' van bier
« Reactie #24 Gepost op: 06-06-2016 20:18 u »
Nog een reden om te lageren! :)

Ik zou het anders zeggen: om te zorgen dat weinig gist in je fles zit na het bottelen.
Het moet trouwens wel vitale gist zijn. Daarom is lang lageren niet aan te bevelen. Een methode om te zorgen dat je bier snel klaart is het gebruik van brouwzouten. Hierdoor flocculeert je gist en zakt deze eerder uit.

Tags: