Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Niet zure bieren uit houten vat  (gelezen 2351 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.950
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Niet zure bieren uit houten vat
« Gepost op: 07-07-2015 19:30 u »
Vandaag het tweede brouwsel uit mijn eiken houten vat gebotteld (een soort van Engelse Brown Ale).
Net als de stout (die nu al bijna op is), heeft deze 4 maanden in het vat gezeten.

En net als met de stout dreef er witte vlokjes op het bier:



De smaak is prima, absoluut niet zuur (en ook zeker niet leeg), het eind SG was 1010, de geur is prachtig :)
De stout heeft een smaak 'evolutie' ondergaan maar is ook later niet zuur geworden.

Mij lijken die witte vlokken duiden op een Candida (hoewel ik verder geen vlies op het bier zie).
Ik hevel onder de witte vlokken door en vooralsnog vind ik deze 'besmetting' niet echt een probleem in mijn vat.
En misschien valt er bij het rijpen in een houten vat sowieso moeilijk onder een besmetting uit te komen en is het een kwestie van tijd voordat er andere organisme je vat binnenkruipen en is het hopen dat het geen Lactio, Pedio of Brett is (als een zuur bier niet je bedoeling is).

Wat mij bij de volgende vraag brengt; zijn er hier mensen op het forum die bier in vaten laten rijpen zonder de intentie een zuur bier te brouwen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.768
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #1 Gepost op: 07-07-2015 21:46 u »
Wat mij bij de volgende vraag brengt; zijn er hier mensen op het forum die bier in vaten laten rijpen zonder de intentie een zuur bier te brouwen?

Brettanomyces IPA, Brettanomyces Porter,

Ingo

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.950
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #2 Gepost op: 07-07-2015 21:56 u »
Brettanomyces IPA, Brettanomyces Porter,

Ingo

Okay, maar vanwege de Brett vallen die bij mij ook onder de categorie 'zuur'.
Ik vroeg me af of er brouwers waren die ook juist dergelijke gisten (en andere schimmels en bacteriŽn) uit hun vat proberen te weren.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.950
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #3 Gepost op: 07-07-2015 21:57 u »
(Hoewel een Brett IPA toch ook wel op mijn verlanglijstje staat).

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.950
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2015 15:41 u »
Bijna 5.000 leden maar niemand anders die een 'niet Brett' in houten vaten laat rijpen  :weetniet:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #5 Gepost op: 09-07-2015 15:51 u »
Natuurlijk wel, denk eens aan een Barrel aged Imperial Stout, wel houtsmaak maar geen brett of zuur. Overigens is een bier met Brett niet per definitie zuur. De vlokken die jij ziet doen mij toch sterk denken aan een ander organisme dan alleen biergist. Wat is nu eigenlijk jouw vraag?

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.950
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #6 Gepost op: 09-07-2015 16:33 u »
Natuurlijk wel, denk eens aan een Barrel aged Imperial Stout, wel houtsmaak maar geen brett of zuur. Overigens is een bier met Brett niet per definitie zuur. De vlokken die jij ziet doen mij toch sterk denken aan een ander organisme dan alleen biergist. Wat is nu eigenlijk jouw vraag?

Nou, dan herhaal ik mezelf maar weer  :)
Mijn vraag is of er nog anderen brouwers op dit forum zitten die bier op houten vaten laten rijpen, die niet de bedoeling hebben hun bier te infecteren met een Brett (voor het gemak noemde ik die even 'zuur bier') of andere organisme die smaakbepalend kunnen zijn.
Ik wil voornamelijk ervaringen uitwisselen.

En zoals ik al zei; die vlokken duiden volgens mij op een Candida.
En een Barrel aged Imperial Stout was het eerste bier die ik in het vat had zetten.
(wel even goed lezen hŤ  :P)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.768
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #7 Gepost op: 09-07-2015 16:37 u »
Buiten zure en brett bier zie ik niet zo heel veel in het lageren op houten vaten ivm oxidatie. Als het om de houtsmaak gaat zijn er andere mogelijkheden.

Ingo

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.950
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #8 Gepost op: 09-07-2015 17:10 u »
Buiten zure en brett bier zie ik niet zo heel veel in het lageren op houten vaten ivm oxidatie. Als het om de houtsmaak gaat zijn er andere mogelijkheden.

Ingo

Al na twee brouwsels ben ik er een grote fan van :)
Ik heb eerder houtsnippers toegevoegd tijdens het lageren maar dat is toch absoluut niet hetzelfde, de geur die vrijkomt zodra ik het bier uit het vat hevel is fantastisch.

Mijn insteek was (en is eigenlijk nog steeds) niet om mijn bier vol aan een Brett of Lacto/Pedio bacterie bloot te stellen, maar er gebeurt wel degelijk meer in zo'n vat en daar wil ik eigenlijk wat meer 'vat' op krijgen.

Vooralsnog proef ik na 4 maanden lageren nog geen papier/karton overigens, maar dat kan ook komen doordat het soort bier dat ik in het vat heb gegoten die smaak overstemd.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #9 Gepost op: 09-07-2015 17:36 u »
Laatst een Quadrupel 3 maanden op een eiken vaatje gelagerd, wat het geworden is hoor ik binnenkort van een stel "proevers"

Ik zal het oordeel hier posten :biersmile:

 :degroeten:

BLUB

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.950
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #10 Gepost op: 09-07-2015 18:49 u »
Laatst een Quadrupel 3 maanden op een eiken vaatje gelagerd, wat het geworden is hoor ik binnenkort van een stel "proevers"

Ik zal het oordeel hier posten :biersmile:

Super :)

Offline RoyB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Met mijn neus in de schuimkraag gevallen.
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #11 Gepost op: 02-01-2017 21:39 u »
Laatst een Quadrupel 3 maanden op een eiken vaatje gelagerd, wat het geworden is hoor ik binnenkort van een stel "proevers"

Ik zal het oordeel hier posten :biersmile:

 :degroeten:

BLUB

Ik weet dat dit een dood draadje is, maar ik had graag alsnog van je gehoord BLUB. Ik zoek ook op het forum naar informatie over het brouwen op vaten.

Een paar vragen: Hoe kom ik aan een vat? Het liefst een gebruikt cognac of bourbon vat van tussen 10 en 30 liter. En hoe ontsmet je zo een vat, en houd je inderdaad zuurmakende schimmels en bacterien buiten de deur?

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Niet zure bieren uit houten vat
« Reactie #12 Gepost op: 03-01-2017 13:24 u »
Ikzelf ben niet zo goed in smaken benoemen (maar weet wel wat ik lekker vind) dus onderstaand een reactie
van een "proever"  :proost:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=post;quote=456319;topic=27649.50;last_msg=456477

P.S. De vaatjes had ik zoals je in het topic ziet zelfgemaakt.

Groet
BLUB

Tags: