Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quadrupel met appel-perenstroop  (gelezen 2749 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Quadrupel met appel-perenstroop
« Gepost op: 04-07-2015 08:46 u »
Geinspireerd op diverse recepten op het forum:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk06
Naam receptKloosterbier Quadrupel
Brouwdatum09-06-2015
BiertypeQuadrupel
Volume12,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)65 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
9,04 lWater uit Zutphen
10,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,042 kgPilsmoutDingemans3 EBC63,0 %
0,483 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,0 %
0,483 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,290 kgAppelstroopSupermarkt40 EBC6,0 %
0,241 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %
0,241 kgSpecial BDingemans350 EBC5,0 %
0,048 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.45 min.2,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.25 min.2,0 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.2,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,3 gPerlepellets8,0%75 min.16,2 IBU
14,4 gSaazpellets3,8%60 min.13,3 IBU
8,0 gPerlepellets8,0%30 min.7,9 IBU
12,0 gSaazpellets3,8%15 min.3,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,40 gKaneelstokspecerijkoken
4,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Lincolnm3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • geniet
Re: Quadrupel met appel-perenstroop
« Reactie #1 Gepost op: 04-07-2015 09:43 u »
Waar is de perensiroop

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: Quadrupel met appel-perenstroop
« Reactie #2 Gepost op: 04-07-2015 09:51 u »
Het is appel+perenstroop 50/50

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: Quadrupel met appel-perenstroop
« Reactie #3 Gepost op: 04-07-2015 09:57 u »
Ik kan de kaneel ook achterwege laten (heb nog nooit bier gehad met kaneel), en het puur bij de extra fruitsmaken laten.
Maar het leek me ergens wel mooi bij de warme, volle smaak van een quadrupel met appel-peer-sinaasappel...

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Quadrupel met appel-perenstroop
« Reactie #4 Gepost op: 04-07-2015 11:23 u »
Ik kan de kaneel ook achterwege laten (heb nog nooit bier gehad met kaneel), en het puur bij de extra fruitsmaken laten.
Maar het leek me ergens wel mooi bij de warme, volle smaak van een quadrupel met appel-peer-sinaasappel...

Het ligt er een beetje aan hoe lang je het meekookt. In een soortgelijk recept had ik een 1/4 kaneelstokje 5 minuten laten meekoken (op 10 liter), waarschijnlijk net iets te weinig maar het bier is bij mij nog niet op smaak. Dat blijft toch lastig.



Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 692
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Quadrupel met appel-perenstroop
« Reactie #5 Gepost op: 05-07-2015 15:01 u »
Ik heb vorig jaar ook een bier gebrouwen met Appel/Peer siroop. Ik heb een Tripel met pale-mout als basis gebruikt. De kleur kwam dus helemaal van de stroop. Houd er rekening mee dat het bier niet helder wordt. Dit komt door natuurlijke pectine in de stroop.

Offline klan85

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij MARA - 2015 - Groningen
    • Hobbybrouwerij MARA
Re: Quadrupel met appel-perenstroop
« Reactie #6 Gepost op: 01-08-2015 11:57 u »
Woensdag gebrouwen, de vergisting kwam binnen 24 uur op gang.
De appel-perenstroop was duidelijk te proeven, een stokje kaneel 15 min meegekookt, maar die smaak is vrijwel verdwenen, misschien nog een stokje toevoegen tijdens de nagisting?

De gist (safbrew abbaye) heeft (zoals ik gelezen had) een bijzondere geur.
Doet ergens denken aan rioollucht, maar toch ook fris zuur, rijpe banaan, koolachtig.
Hopelijk komt het de smaak ten goede, en heeft het tijd genoeg om te rijpen in de fles.

Tags: