Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?

Gestart door WeirJack, 02-07-2015 17:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

WeirJack

Beste toekomstige medebrouwers,

Na het volgen van de tips over mijn gistvat vraag en de discussie op Hema brouw pakket zag ik opeens een (voor mij) compleet nieuwe vorm van brouwen genaamd BIAB.
DIt lijkt mij wel een uitkomst om toch met moutbrouwen aan de gang te gaan als beginner zonder teveel investering te moeten doen . Als ik zo rondlees is BIAB een volwassen vorm van brouwen die niet onder doet van de standaard brouwmethode  en in mijn optiek beduidend beter maar niet aanzienlijk moeilijker lijkt dan blikbrouwen.

Alleen raak ik nog steeds de draad kwijt als ik kijk wat je voor een BIAB nodig heb aan spullen. Ik noem dan ook maar even op wat ik van plan ben aan te schaffen op met de hoop door medebrouwers verbetert of aangevuld te worden.

Aan te schaffen : startset bierbrouwen PRO bestaande uit:

Gistingsemmer 25 liter met deksel en maatverdeling
100% Siliconenplug voor waterslot
Waterslot Classic
Kroonkurkapparaat "Emily" 26 mm
100 kroonkurken
Speciale bier-roerlepel
Puro Oxi reinigingsmiddel 100 gram
Flessenborstel met pluim
Hevelslang met kraan en droesemkop
10 Exclusieve bierviltjes
Maatglas 100 ml met maatverdeling
Thermometer 0-110 graden celcius
Bierbrouw hydrometer voor S.G.-bepaling

Deze aangevuld met
- moutmolen klik
- 50 - 70 liter pan om te koken. hobbybrouwen goedkope RVS pan
Fles in mand wel nodig i.v.m. gistvat in bovenstaande pro set?
-  BIAB zak (waar te koop ?)


Groet en  :proost:

GeBaxke

Bij deze club heb ik laatst 2 biab bags op maat gekocht
http://www.mashedin.beer/collections/custom-brew-in-a-bag-biab
Ze waren snel geleverd en het is stevig spul.

Wellicht nog een gasbrander, zo iets;
http://www.vanderkooyjubbega.nl/catalogsearch/result/?q=gasbrander
Met een gasfles natuurlijk.

Marcel_k

70 liter? hoe groot wil jij je batches maken? ik heb een Menno-pan van 21 liter, die is groot genoeg voor batches van 10-15 liter.

Een kookzak vind je bij Brouwmarkt.

apschenk

Weet je het zeker via brouwmout.nl kan je nu met de recept service een pakket samenstellen om mee te gaan brouwen. Ik heb mijn eerste Hema bier inmiddels op de fles staan en voor de volgende batch het volgende ingekocht:

Marktplaats
10 liter soeppan voor 5 euro past 11 liter in.
De koffiemolen voor 15 euro

Brouwmout.nl
Moutpakket voor 8 liter bier 18 euro

Brouwmarkt
Gistfles 5 liter met dop en slot
Filterzak 200 micron

Hiermee ga ik de tweede batch maken amper kosten en op de zelfde wijze verder als het Hema pakket.

Woozl

In plaats van de hydrometer (en maatglas) zou ik een refractometer kopen.

Woozl

Citaat van: apschenk op 02-07-2015  19:45 uMoutpakket voor 8 liter bier 18 euro

Pffff prijzig..

homoeccentricus

Best BIAB zak op maat laten maken bij specialist.

joosting87

Citaat van: homoeccentricus op 02-07-2015  21:11 uBest BIAB zak op maat laten maken bij specialist.
Mwa, ik heb er een gekocht. Past precies in mijn weckpan. Een kunststof roostertje van weck eronder om aanbranden te voorkomen. Gaat perfect.

Chilobrachys

Citaat van: joosting87 op 02-07-2015  21:13 uMwa, ik heb er een gekocht. Past precies in mijn weckpan. Een kunststof roostertje van weck eronder om aanbranden te voorkomen. Gaat perfect.

Zelfde hier, prima rendement ook  :)

Brouwers

Ipv de schijvenmolen zou ik die 3 tientjes meer uitgeven voor een walsenmolen. Op de lange duur verdien je hem wel terug door hogere rendement en de tijd die je bespaart.
Verder zou ik meteen een grotere voorraad oxi inslaan, die 100 gram is na je eerste brouwsel op. Thermometer is verder waardeloos, tenminste die van mij week meerdere graden af. ikea fantast is een goede en vooral goedkoop alternatief. Als laatste zou je nog een automatische hevel met bottelpijpje kunnen aanschaffen. Dit werkt vele malen makkelijker bij het bottelen. Ander alternatief zou een bottelemmer kunnen zijn.


WeirJack

Citaat van: joosting87 op 02-07-2015  21:13 uMwa, ik heb er een gekocht. Past precies in mijn weckpan. Een kunststof roostertje van weck eronder om aanbranden te voorkomen. Gaat perfect.
En waar heb je deze gekocht als ik vragen mag?

joosting87

Citaat van: WeirJack op 02-07-2015  22:31 uEn waar heb je deze gekocht als ik vragen mag?
Dat mag [emoji6] .

http://www.brouwmarkt.nl/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Tjardo

Citaat van: WeirJack op 02-07-2015  22:31 uEn waar heb je deze gekocht als ik vragen mag?

Dit rooster is handig om mee te bestellen...

WeirJack

Citaat van: joosting87 op 02-07-2015  22:33 uDat mag [emoji6] .

http://www.Brouwmarkt.nl/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Hehe gelukkig maar. En deze zak gebruik je voor de BIAB? welke pan heb je als ik nogmaals vragen mag  ;D

joosting87

Citaat van: WeirJack op 02-07-2015  23:13 uhehe gelukkig maar. En deze zak gebruik je voor de BIAB? welke pan heb je als ik nogmaals vragen mag  ;D
Uhm weckpan elektrisch. 27 liter inhoud geloof ik. RVS. Ik brouw meestal 12 liter bier. Dus 4 kg mout of zo. 14 liter maischwater plus wat spoel water. Rendement tussen 70 en 73%.

Oscar


Johannesdeloper

Een BIAB moutzak kun je best zelf naaien. Je woon toch in Krommenie? Gewoon op woensdag in Wormerveer op de markt
een metertje fijn nylon voile vitragestof halen en met het stevigste garen dat je kunt krijgen een zak naaien.

Als je zorgt dat de omtrek net wat minder is dat je pan dan zakt de zak niet op de bodem en heb je geen aanbrandrisico.
Je kunt ook nog voor de zekerheid een metalen rooster op de bodem leggen (bv taartvorm)

joosting87

Citaat van: Oscar op 03-07-2015  00:18 uBIAB? Bier brouwen is toch geen thee zetten... >:D >:D

Niet mee eens. BIAB is gewoon een normale en handige methode om kleine batches bier te brouwen. ik zet geen thee, maar maak er gewoon volmout brouwsels mee. ik snap dat het niet jouw manier van werken is, maar om het met thee zetten te vergelijken  :neenee: :neenee: (ik ga er vast te serieus op in  :nut:)

Citaat van: Johannesdeloper op 03-07-2015  10:18 uEen BIAB moutzak kun je best zelf naaien. Je woon toch in Krommenie? Gewoon op woensdag in Wormerveer op de markt
een metertje fijn nylon voile vitragestof halen en met het stevigste garen dat je kunt krijgen een zak naaien.

Als je zorgt dat de omtrek net wat minder is dat je pan dan zakt de zak niet op de bodem en heb je geen aanbrandrisico.
Je kunt ook nog voor de zekerheid een metalen rooster op de bodem leggen (bv taartvorm)

Natuurlijk kan dat, maar aangezien ik geen ster ben met naald en draad, heb ik dus gewoon een zak gekocht die in mijn pan past en heb er veel plezier van :-)

homoeccentricus

Citaat van: Oscar op 03-07-2015  00:18 uBIAB? Bier brouwen is toch geen thee zetten... >:D >:D

Superlid of geen superlid, ik vind dat we dit troll-gedrag moeten melden aan de administrators.

Edwarff

Mocht je na alle tips overwegen om toch geen pakket te kopen maar diverse spulletjes overal en nergens vandaan te halen? Dan zou ik zaken zoal doppen en oxi groot inkopen.  Denk aan 500 doppen en 5 kg oxi. Dat scheelt je uiteindelijk veel geld.  Ik kwam hier naar een paar brouwsels pas achter.

Een andere beginnersfout die ik maakte is de inkoop van mout. Ik kocht zowel basis mout als speciaal mout per 5 kg. Resultaat was dat mijn basis mout na één brouwsel op was en de Choco en Zwarte mout zijn na een jaar nog niet half op ;-)


Edwarff

Oh, ik heb ook eens Biab geprobeerd.  Wat mij betreft resulteerde dat inderdaad niet in slechter bier.

Nu maak ik gebruik van een filter van Brouwmarkt. Voor mij is dat een stuk minder geknoei. Maar met Biab kan je ongetwijfeld een goede manier vinden om niet de hele keuken onder te smeren. 

homoeccentricus

Lid worden van het www.biabrewer.info forum. Dan kan je uitgebreide instructies downloaden.

Jacques

Citaat van: joosting87 op 03-07-2015  11:06 uNiet mee eens. BIAB is gewoon een normale en handige methode om kleine batches bier te brouwen.

In een zak brouwen kan inderdaad een aardige methode zijn om goedkoop kleine brouwsels te brouwen.

WeirJack heeft het echter over een kookketel van 50 tot 70 liter. Bij dergelijke hoeveelheden zou ik niet snel de BIAB-methode gebruiken. Veel te veel geknoei. Bij kleine hoeveelheden kun je makkelijk de zak optillen en laten uitlekken boven een emmer. Bij grote hoeveelheden is dat toch allemaal een heel stuk lastiger.

Een hevelfilter is ook niet al te duur en een veel beter alternatief voor het filteren. 
Destijds was ik in ieder geval heel blij toen ik van een filterzak overstapte op een hevelfilter. Veel minder gedoe en minder tijd nodig voor het opruimen.

homoeccentricus

Citaat van: Jacques op 03-07-2015  17:08 uWeirJack heeft het echter over een kookketel van 50 tot 70 liter.

Over gelezen. Bij grotere brouwsels wordt gewoonlijk een hevel gebruikt.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4ovQXET8OFy5gN45UdyvPnaNMTp0hP969fEfrz8-5s2VMF2Dc

JanEric

Hoe ga je koelen? Ik mis een platenkoeler of domplelkoeler in je lijstje. 70 liter kun je niet zo maar afkoelen met ijsblokhes of koud water.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.