Ik ben eruit, het wordt een BIAB! Alleen welke spullen nodig?

Gestart door WeirJack, 02-07-2015 17:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

WeirJack

Beste toekomstige medebrouwers,

Na het volgen van de tips over mijn gistvat vraag en de discussie op Hema brouw pakket zag ik opeens een (voor mij) compleet nieuwe vorm van brouwen genaamd BIAB.
DIt lijkt mij wel een uitkomst om toch met moutbrouwen aan de gang te gaan als beginner zonder teveel investering te moeten doen . Als ik zo rondlees is BIAB een volwassen vorm van brouwen die niet onder doet van de standaard brouwmethode  en in mijn optiek beduidend beter maar niet aanzienlijk moeilijker lijkt dan blikbrouwen.

Alleen raak ik nog steeds de draad kwijt als ik kijk wat je voor een BIAB nodig heb aan spullen. Ik noem dan ook maar even op wat ik van plan ben aan te schaffen op met de hoop door medebrouwers verbetert of aangevuld te worden.

Aan te schaffen : startset bierbrouwen PRO bestaande uit:

Gistingsemmer 25 liter met deksel en maatverdeling
100% Siliconenplug voor waterslot
Waterslot Classic
Kroonkurkapparaat "Emily" 26 mm
100 kroonkurken
Speciale bier-roerlepel
Puro Oxi reinigingsmiddel 100 gram
Flessenborstel met pluim
Hevelslang met kraan en droesemkop
10 Exclusieve bierviltjes
Maatglas 100 ml met maatverdeling
Thermometer 0-110 graden celcius
Bierbrouw hydrometer voor S.G.-bepaling

Deze aangevuld met
- moutmolen klik
- 50 - 70 liter pan om te koken. hobbybrouwen goedkope RVS pan
Fles in mand wel nodig i.v.m. gistvat in bovenstaande pro set?
-  BIAB zak (waar te koop ?)


Groet en  :proost:

GeBaxke

Bij deze club heb ik laatst 2 biab bags op maat gekocht
http://www.mashedin.beer/collections/custom-brew-in-a-bag-biab
Ze waren snel geleverd en het is stevig spul.

Wellicht nog een gasbrander, zo iets;
http://www.vanderkooyjubbega.nl/catalogsearch/result/?q=gasbrander
Met een gasfles natuurlijk.

Marcel_k

70 liter? hoe groot wil jij je batches maken? ik heb een Menno-pan van 21 liter, die is groot genoeg voor batches van 10-15 liter.

Een kookzak vind je bij Brouwmarkt.

apschenk

Weet je het zeker via brouwmout.nl kan je nu met de recept service een pakket samenstellen om mee te gaan brouwen. Ik heb mijn eerste Hema bier inmiddels op de fles staan en voor de volgende batch het volgende ingekocht:

Marktplaats
10 liter soeppan voor 5 euro past 11 liter in.
De koffiemolen voor 15 euro

Brouwmout.nl
Moutpakket voor 8 liter bier 18 euro

Brouwmarkt
Gistfles 5 liter met dop en slot
Filterzak 200 micron

Hiermee ga ik de tweede batch maken amper kosten en op de zelfde wijze verder als het Hema pakket.

Woozl

In plaats van de hydrometer (en maatglas) zou ik een refractometer kopen.

Woozl

Citaat van: apschenk op 02-07-2015  19:45 uMoutpakket voor 8 liter bier 18 euro

Pffff prijzig..

homoeccentricus

Best BIAB zak op maat laten maken bij specialist.

joosting87

Citaat van: homoeccentricus op 02-07-2015  21:11 uBest BIAB zak op maat laten maken bij specialist.
Mwa, ik heb er een gekocht. Past precies in mijn weckpan. Een kunststof roostertje van weck eronder om aanbranden te voorkomen. Gaat perfect.

Chilobrachys

Citaat van: joosting87 op 02-07-2015  21:13 uMwa, ik heb er een gekocht. Past precies in mijn weckpan. Een kunststof roostertje van weck eronder om aanbranden te voorkomen. Gaat perfect.

Zelfde hier, prima rendement ook  :)

Brouwers

Ipv de schijvenmolen zou ik die 3 tientjes meer uitgeven voor een walsenmolen. Op de lange duur verdien je hem wel terug door hogere rendement en de tijd die je bespaart.
Verder zou ik meteen een grotere voorraad oxi inslaan, die 100 gram is na je eerste brouwsel op. Thermometer is verder waardeloos, tenminste die van mij week meerdere graden af. ikea fantast is een goede en vooral goedkoop alternatief. Als laatste zou je nog een automatische hevel met bottelpijpje kunnen aanschaffen. Dit werkt vele malen makkelijker bij het bottelen. Ander alternatief zou een bottelemmer kunnen zijn.


WeirJack

Citaat van: joosting87 op 02-07-2015  21:13 uMwa, ik heb er een gekocht. Past precies in mijn weckpan. Een kunststof roostertje van weck eronder om aanbranden te voorkomen. Gaat perfect.
En waar heb je deze gekocht als ik vragen mag?

joosting87

Citaat van: WeirJack op 02-07-2015  22:31 uEn waar heb je deze gekocht als ik vragen mag?
Dat mag [emoji6] .

http://www.brouwmarkt.nl/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Tjardo

Citaat van: WeirJack op 02-07-2015  22:31 uEn waar heb je deze gekocht als ik vragen mag?

Dit rooster is handig om mee te bestellen...

WeirJack

Citaat van: joosting87 op 02-07-2015  22:33 uDat mag [emoji6] .

http://www.Brouwmarkt.nl/nylon-perszak-filterzak-groot-model-25x25x35-cm.html

Hehe gelukkig maar. En deze zak gebruik je voor de BIAB? welke pan heb je als ik nogmaals vragen mag  ;D

joosting87

Citaat van: WeirJack op 02-07-2015  23:13 uhehe gelukkig maar. En deze zak gebruik je voor de BIAB? welke pan heb je als ik nogmaals vragen mag  ;D
Uhm weckpan elektrisch. 27 liter inhoud geloof ik. RVS. Ik brouw meestal 12 liter bier. Dus 4 kg mout of zo. 14 liter maischwater plus wat spoel water. Rendement tussen 70 en 73%.

Oscar


Johannesdeloper

Een BIAB moutzak kun je best zelf naaien. Je woon toch in Krommenie? Gewoon op woensdag in Wormerveer op de markt
een metertje fijn nylon voile vitragestof halen en met het stevigste garen dat je kunt krijgen een zak naaien.

Als je zorgt dat de omtrek net wat minder is dat je pan dan zakt de zak niet op de bodem en heb je geen aanbrandrisico.
Je kunt ook nog voor de zekerheid een metalen rooster op de bodem leggen (bv taartvorm)

joosting87

Citaat van: Oscar op 03-07-2015  00:18 uBIAB? Bier brouwen is toch geen thee zetten... >:D >:D

Niet mee eens. BIAB is gewoon een normale en handige methode om kleine batches bier te brouwen. ik zet geen thee, maar maak er gewoon volmout brouwsels mee. ik snap dat het niet jouw manier van werken is, maar om het met thee zetten te vergelijken  :neenee: :neenee: (ik ga er vast te serieus op in  :nut:)

Citaat van: Johannesdeloper op 03-07-2015  10:18 uEen BIAB moutzak kun je best zelf naaien. Je woon toch in Krommenie? Gewoon op woensdag in Wormerveer op de markt
een metertje fijn nylon voile vitragestof halen en met het stevigste garen dat je kunt krijgen een zak naaien.

Als je zorgt dat de omtrek net wat minder is dat je pan dan zakt de zak niet op de bodem en heb je geen aanbrandrisico.
Je kunt ook nog voor de zekerheid een metalen rooster op de bodem leggen (bv taartvorm)

Natuurlijk kan dat, maar aangezien ik geen ster ben met naald en draad, heb ik dus gewoon een zak gekocht die in mijn pan past en heb er veel plezier van :-)

homoeccentricus

Citaat van: Oscar op 03-07-2015  00:18 uBIAB? Bier brouwen is toch geen thee zetten... >:D >:D

Superlid of geen superlid, ik vind dat we dit troll-gedrag moeten melden aan de administrators.

Edwarff

Mocht je na alle tips overwegen om toch geen pakket te kopen maar diverse spulletjes overal en nergens vandaan te halen? Dan zou ik zaken zoal doppen en oxi groot inkopen.  Denk aan 500 doppen en 5 kg oxi. Dat scheelt je uiteindelijk veel geld.  Ik kwam hier naar een paar brouwsels pas achter.

Een andere beginnersfout die ik maakte is de inkoop van mout. Ik kocht zowel basis mout als speciaal mout per 5 kg. Resultaat was dat mijn basis mout na één brouwsel op was en de Choco en Zwarte mout zijn na een jaar nog niet half op ;-)


Edwarff

Oh, ik heb ook eens Biab geprobeerd.  Wat mij betreft resulteerde dat inderdaad niet in slechter bier.

Nu maak ik gebruik van een filter van Brouwmarkt. Voor mij is dat een stuk minder geknoei. Maar met Biab kan je ongetwijfeld een goede manier vinden om niet de hele keuken onder te smeren. 

homoeccentricus

Lid worden van het www.biabrewer.info forum. Dan kan je uitgebreide instructies downloaden.

Jacques

Citaat van: joosting87 op 03-07-2015  11:06 uNiet mee eens. BIAB is gewoon een normale en handige methode om kleine batches bier te brouwen.

In een zak brouwen kan inderdaad een aardige methode zijn om goedkoop kleine brouwsels te brouwen.

WeirJack heeft het echter over een kookketel van 50 tot 70 liter. Bij dergelijke hoeveelheden zou ik niet snel de BIAB-methode gebruiken. Veel te veel geknoei. Bij kleine hoeveelheden kun je makkelijk de zak optillen en laten uitlekken boven een emmer. Bij grote hoeveelheden is dat toch allemaal een heel stuk lastiger.

Een hevelfilter is ook niet al te duur en een veel beter alternatief voor het filteren. 
Destijds was ik in ieder geval heel blij toen ik van een filterzak overstapte op een hevelfilter. Veel minder gedoe en minder tijd nodig voor het opruimen.

homoeccentricus

Citaat van: Jacques op 03-07-2015  17:08 uWeirJack heeft het echter over een kookketel van 50 tot 70 liter.

Over gelezen. Bij grotere brouwsels wordt gewoonlijk een hevel gebruikt.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4ovQXET8OFy5gN45UdyvPnaNMTp0hP969fEfrz8-5s2VMF2Dc

JanEric

Hoe ga je koelen? Ik mis een platenkoeler of domplelkoeler in je lijstje. 70 liter kun je niet zo maar afkoelen met ijsblokhes of koud water.

joosting87

Citaat van: Jacques op 03-07-2015  17:08 uIn een zak brouwen kan inderdaad een aardige methode zijn om goedkoop kleine brouwsels te brouwen.

WeirJack heeft het echter over een kookketel van 50 tot 70 liter. Bij dergelijke hoeveelheden zou ik niet snel de BIAB-methode gebruiken. Veel te veel geknoei. Bij kleine hoeveelheden kun je makkelijk de zak optillen en laten uitlekken boven een emmer. Bij grote hoeveelheden is dat toch allemaal een heel stuk lastiger.

Een hevelfilter is ook niet al te duur en een veel beter alternatief voor het filteren. 
Destijds was ik in ieder geval heel blij toen ik van een filterzak overstapte op een hevelfilter. Veel minder gedoe en minder tijd nodig voor het opruimen.

in zijn lijstje staat een grote kookketel, maar een klein gistvat (25 Liter). dus daar kan je max 20 liter in vergisten, omdat het anders je waterslot uit schuimt denk ik. dus was daar van uit gegaan. 50 - 70 liter zou ik zelf nooit BIAB doen. Veel te onhandig en te zwaar. dus of je kookketel is veel te groot, of je gistvat veel te klein. en wil je als beginner direct starten met batches van 50 liter?  :weetniet:

WeirJack

Citaat van: Jacques op 03-07-2015  17:08 uWeirJack heeft het echter over een kookketel van 50 tot 70 liter. Bij dergelijke hoeveelheden zou ik niet snel de BIAB-methode gebruiken.
Beste Jaqcues, JanEric, Joosting87 en homoeccentricus. Die 70 liter heb ik in mijn naïviteit genomen vanwege een aanbieding waarover in dit forum gesproken werd http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23144.msg352798.html#msg352798.

Nu 1 dag verder met alle opbouwende kritiek besef ik dat dit een maatje te groot is.

De reden is dat ik liever start met een BIAB dan met een blik. Maar dat neemt niet weg dat het mijn bedoeling is tzt over te stappen op volledig moutbrouwen en dan leek me een 70 liter vat wel weer handig.

Zo zie je dat ik echt met handen in mijn haar sta wat nu wel en wat nu niet aan te schaffen en langzaam maar zeker, mede dankzij de tips van jullie ( vooral jij erg bedankt Edwarff), kom ik tot mijn boodschappenlijstje.

Maar dan zal ik wel af moeten stappen van de complete kits die aangeboden worden want daar kan ik uiteindelijk maar 1 of 2 dingen van gebruiken blijkt nu.

WeirJack

Citaat van: Woozl op 02-07-2015  19:46 uIn plaats van de hydrometer (en maatglas) zou ik een refractometer kopen.

dat was ik sowieso van plan vooral gezien de "spamlink" van Oscar onderaan zijn posts hehehe  :D ;D

met zo'n refractometer snap ik eigenlijk niet waarom je nog een SG hydrometer zou gebruiken.

trouwens Oscar de prijs is wel erg scherp. compenseert deze zichzelf ook nog voor de temperatuur en heb je er goede ervaringen mee?

Marcel_k

Citaat van: WeirJack op 03-07-2015  20:10 uMaar dat neemt niet weg dat het mijn bedoeling is tzt over te stappen op volledig moutbrouwen en dan leek me een 70 liter vat wel weer handig
hai,
biab IS volledig moutbrouwen, ik weet niet wat voor beeld je daarbij hebt, maar daar zit geen korreltje extract bij.
Lees je anders eerst een rustig in,  zonder allerlei overhaaste aankopen, die indruk krijg ik nl. nu een beetje.  :police:

WeirJack

Citaat van: Marcel_k op 03-07-2015  20:24 uhai,
biab IS volledig moutbrouwen, ik weet niet wat voor beeld je daarbij hebt, maar daar zit geen korreltje extract bij.
Lees je anders eerst een rustig in,  zonder allerlei overhaaste aankopen, die indruk krijg ik nl. nu een beetje.  :police:

Haha misschien wel een juiste indruk. Maar ik bedoelde met volledig moutbrouwen eigenlijk te zeggen op de reguliere "old school" manier. ( nu ga jij natuurlijk zeggen dat BIAB een reguliere manier is maar je snapt wel wat ik bedoel :P )

Ik kom overhaast over maar zit al een paar weken me zelf rustig in te lezen op dit forum vergezelt met de nodige YouTube filmpjes voordat ik me aanmeldde.
Maar net als ik denk dat ik mijn lijstje klaar heb heb (ik zou gaan starten met een blik)  lees ik iets wat de boel weer compleet anders maakt(Hé BIAB lijkt me veel beter en smaakvoller). :weetniet:

Neemt niet weg dat ik wel zit te stuiteren om mijn eerste biertje te maken en mijn ervaring met jullie te delen. :proost:

Woozl

Citaat van: WeirJack op 03-07-2015  20:18 udat was ik sowieso van plan vooral gezien de "spamlink" van Oscar onderaan zijn posts hehehe  :D ;D

met zo'n refractometer snap ik eigenlijk niet waarom je nog een SG hydrometer zou gebruiken.

trouwens Oscar de prijs is wel erg scherp. compenseert deze zichzelf ook nog voor de temperatuur en heb je er goede ervaringen mee?

Met een refractometer heb je geen hydrometer meer nodig..
Volgens mij zit de temperatuur compensatie in het feit dat je maar een druppel gebruikt, en dat deze druppel op het glas meteen afkoelt. Maat misschien heb ik het mis?

Marcel_k

Citaat van: WeirJack op 03-07-2015  20:40 uNeemt niet weg dat ik wel zit te stuiteren om mijn eerste biertje te maken en mijn ervaring met jullie te delen. :proost:
Ach, je hebt gelijk ook. Just do it!
Kijk anders voor de lol nog even op youtube gericht naar biab-filmpjes. Meestal van die net iets te dikke australiërs op teenslippers. Maar je krijgt wel een idee van wat je nodig hebt.
Of Craigtube natuurlijk.

Ikzelf had in eerste instantie een pan v 33 liter. Toen die vers uit de doos op mijn fornuis stond, heb ik 'm bij Menno heeeeel snel geruild voor 21 liter.  Veels te groot als je max. 15 liter brouwt.
Just saying.

WeirJack

Citaat van: Marcel_k op 04-07-2015  00:06 uach, je hebt gelijk ook. Just do it!
Kijk anders voor de lol nog even op youtube gericht naar biab-filmpjes. Meestal van die net iets te dikke Australiërs op teenslippers. Maar je krijgt wel een idee van wat je nodig hebt.
Of Craigtube natuurlijk.

Ikzelf had in eerste instantie een pan v 33 liter. Toen die vers uit de doos op mijn fornuis stond, heb ik 'm bij Menno heeeeel snel geruild voor 21 liter.  Veels te groot als je max. 15 liter brouwt.
Just saying.

Hehehe great en ik heb al naar aanleiding van jouw comments de pan naar een 33 L in mijn excel boodschappenlijstje veranderd (33 L want ik wil max 20 Liter bier brouwen) maar past die 33L wel een beetje op een normaal gasfornuis?

En ik ben inderdaad veel BIAB filmpjes aan het kijken! Geweldig die vergelijking van die net iets te dikke Australiërs op teenslippers.  :D :D

Jacques

"Just do it!" , "Just saying.", "great", "comments"

Een opmerking van mij als beheerder van dit forum.
Dit is een Nederlandstalig forum. Daarom graag ook in het Nederlands berichten posten en niet onnodig Engels gebruiken.

WeirJack

Citaat van: Jacques op 04-07-2015  08:26 u"Just do it!" , "Just saying.", "great", "comments"

Een opmerking van mij als beheerder van dit forum.
Dit is een Nederlandstalig forum. Daarom graag ook in het Nederlands berichten posten en niet onnodig Engels gebruiken.

Je bent "YouTube" vergeten. Zal ik voortaan jijBuis gaan noemen  ;)

homoeccentricus


GeBaxke

Citaat van: WeirJack op 04-07-2015  00:18 umaar past die 33L wel een beetje op een normaal gasfornuis

Nee, dat werkt niet ideaal, op mijn gasfornuis heb ik een "wokbrander" die zijn ongeveer 2- max 5 kW.
De grote pitten zijn ongeveer 3 kW.
Een normale gasbrander voor ons brouwers 6-13 kW
Dus ga voor een gasbrander zou ik zeggen, hoe meer kW hoe beter.

Leuk topic, zelf "biab" ik al jaren (ik biab, jij biabt, wij biabben, ik heb gebiabt maar dat terzijde).
In een 70 liter pan met valse geperforeerde bodem brouw ik 50-60 liter bier.
Daar krijg je prima bierkes mee, het is gewoon veel makkelijker vind ik dan met 2 of 3 pannen aan de gang. Een Speidel Braumeister is gewoon een rvs computer gestuurd biab apparaat  ;). Werkt ook prima.
Wellicht een leuk afgesplitst topic; To biab of Not to biab thats the question (wel of niet biabben dat is de vraag)

Marcel_k

Ik denk dat we BIAB binnenkort BIEZ moeten gaan noemen [emoji6][emoji6]
33 L pan kan wel op de wokbrander, op de achterste branders wordt al lastig als je niet veel ruimte achter het fornuis hebt ivm muur.

Hier nog een prima artikel over biab: http://beersmith.com/blog/2009/04/14/brew-in-a-bag-biab-all-grain-beer-brewing

Jacques

Citaat van: GeBaxke op 04-07-2015  13:20 uEen Speidel Braumeister is gewoon een rvs computer gestuurd biab apparaat  ;).

Niet echt. Een Braumeister is een RIMS. Het wort wordt rondgepompt, dat is een wezenlijk andere techniek.


Citaat van: Marcel_k op 04-07-2015  16:01 uIk denk dat we BIAB binnenkort BIEZ moeten gaan noemen [emoji6][emoji6]

Het brouwen in een zak voerde ik al zo'n 35 jaar geleden uit voordat het populair werd onder Australiërs en via het internet werd gepropageerd. In het boekje van Jan van Schaik werd het beschreven. Later ben ik overgestapt op een hevelfilter. Veel makkelijker in gebruik, minder oxidatie en geklieder. De bostel kon ook veel beter gespoeld worden. En ik hoefde de zak ook niet meer uit te wassen na het brouwen (de hevelfilter had ik zo gemaakt dat deze zeer eenvoudig te reinigen was). Alles bij elkaar een  flinke verbetering.

Het is grappig te zien dat zo veel hobbybrouwers nu weer beginnen met moutbrouwen met een filterzak. In feite doen ze een stap terug in best beschikbaar brouwtechniek. De reden zal waarschijnlijk zijn het makkelijk uitvoeren, lage aanschafkosten, niet zelf te hoeven knutselen en de beschikbaarheid.
Maar als je wat groter wilt gaan brouwen raad ik toch aan uit te kijken naar een andere techniek. Het is lastig om met een grote hete zak (+ 70 ºC) te werken. Je wilt hem ook laten uitdruppen voor een beter rendement, ook daarvoor moet je voorzieningen treffen.

Alles beter dan brouwen met blikken moutextract. Wat dat betreft is een een mooie techniek die hobbybrouwers over de streep trekt om te gaan moutbrouwen. Of om het blikbrouwen helemaal over te slaan.

Eric v B

Bij het koken op een wokbrander moet je ook opletten dat je aanrecht niet verbrandt. Ik heb de wokbrander aan de linkerkant van het fornuis. Toen ik de eerste keer ging brouwen was ik blij dat ik een stenen aanrecht heb. De hitte van de vlam wordt door de bodem van je pan naar de zijkant van je pan gestuurd. Als deze door zijn grootte tegen je aanrecht aanstaat, wordt de aanrecht heet en een houten/spaanplaat/plastic versie kan zelfs verbranden!

Marcel_k

Citaat van: Jacques op 05-07-2015  09:26 uDe bostel kon ook veel beter gespoeld worden.
Ik ben inderdaad niet tevreden over mijn verhouding maischwater/spoelwater bij biab. Ik blijf nog even puzzelen :-)


Citaat van: Jacques op 05-07-2015  09:26 uDe reden zal waarschijnlijk zijn het makkelijk uitvoeren, lage aanschafkosten, niet zelf te hoeven knutselen en de beschikbaarheid.
Biab bevalt me ontzettend goed: lekkere klooien in de keuken met relatief kleine batches. Liever 4 dagen 15 liter brouwen, dan in 1 keer 60 liter. Dat kleine beetje rendementsverlies neem ik op de koop toe.
@weirjack: Opschalen met grotere hoeveelheden, een apart brouwhok, en duurdere apparatuur kan later als je groot bent altijd nog.

pincopallino

Verhouding water/granen bij een BIAB systeem 5-1. althans volgens mijn bevindingen...

Marcel_k

Citaat van: pincopallino op 05-07-2015  12:27 uVerhouding water/granen bij een BIAB systeem 5-1. althans volgens mijn bevindingen...
Maar gebruik je dan nog spoelwater, of laat je alleen maar uitlekken?

pincopallino

Naar mijn inziens hoef je bij een BIAB systeem niet te spoelen. Het wort is zo dun dat mogelijk restsuikers op de korrels gering is. Een beetje aandrukken versneld het uitlekken.

Jacques

Citaat van: pincopallino op 05-07-2015  15:14 uNaar mijn inziens hoef je bij een BIAB systeem niet te spoelen. Het wort is zo dun dat mogelijk restsuikers op de korrels gering is. Een beetje aandrukken versneld het uitlekken.

Bij het brouwen in een zak hoef je niet dun te maischen. Als je dikker maischt wordt door niet spoelen je rendement veel minder.

homoeccentricus

Niks spoelen. Gewoon hoeveelheid water die je nodig hebt om te koken.

pincopallino

Citaat van: Jacques op 05-07-2015  16:30 uBij het brouwen in een zak hoef je niet dun te maischen. Als je dikker maischt wordt door niet spoelen je rendement veel minder.

Als je dikker maischt  moet je spoelen als je dunner maischt hoef je minder zo niet te spoelen... zo simpel is het! Ik heb verschillende keren gebrouwd met BIAB de totale hoeveelheid water gebruikt, nooit gespoeld en mijn rendement was net zo hoog als bij de standaard methode.

Jacques

Citaat van: pincopallino op 05-07-2015  18:56 uAls je dikker maischt  moet je spoelen als je dunner maischt hoef je minder zo niet te spoelen... zo simpel is het! Ik heb verschillende keren gebrouwd met BIAB de totale hoeveelheid water gebruikt, nooit gespoeld en mijn rendement was net zo hoog als bij de standaard methode.

Je kunt zo inderdaad werken, maar dat gaat alleen als je een grote pan hebt, die al het water en de mout kan bevatten.

pincopallino

Citaat van: Jacques op 05-07-2015  21:47 uJe kunt zo inderdaad werken, maar dat gaat alleen als je een grote pan hebt, die al het water en de mout kan bevatten.

Het is ook zo. Als je een brander hebt en een bierfust van 50 lit, kun je ± 9 kg granen makkelijk verwerken. De zak optillen is ook geen probleem.

Markiej87

20 liter of meer aan de kook brengen op een normaal gasfornhuis kan prima. Deed ik ook met mijn 33 liter pan, ik heb geen wokbrander.

Jacques

Citaat van: pincopallino op 06-07-2015  08:55 uHet is ook zo. Als je een brander hebt en een bierfust van 50 liter, kun je ± 9 kg granen makkelijk verwerken. De zak optillen is ook geen probleem.

Of het optillen van zo'n grote zak geen probleem is ligt ook aan waar je pan staat. Als dat op de grond is dan is het minder een probleem. Staat de pan op een tafel dan wordt het wel degelijk een probleem.

Daarnaast komt er veel hete wort uit zo'n zak. Die wil je opvangen om het verlies te verminderen, maar ook om niet na verloop van tijd vast te plakken aan de vloer. Dat betekent dat je terwijl je de zak omhoog trekt met één hand, je met je andere hand een emmer onder de zak moet houden. Met grote hoeveelheden niet erg makkelijk. Dan is een hevelfilter toch echt wel handiger. Je hevelt het wort uit de pan en schept daarna de bostel uit de pan in een emmer of vuilniszak. BIAB is geen handige methode voor grotere brouwsels dan 20 à 25 liter wort.

WeirJack

Citaat van: Markiej87 op 06-07-2015  18:50 u20 liter of meer aan de kook brengen op een normaal gasfornhuis kan prima. Deed ik ook met mijn 33 liter pan, ik heb geen wokbrander.

Gelukkig maar ik was al bezig mijn panvolume terug te schroeven naar een 20 L om dat ik alleen maar een gewoon gasfornuis heb en dan één zonder wokbrander.
Heb je een link naar de pan die je gebruikt want klaarblijkelijk is de ene pan de andere niet.

Mijn insteek is om eerst een paar keer te brouwen met zo min mogelijk poespas. Als het bevalt (waar ik niet aan twijfel) komen de aparte branders, grotere pannen en andere brouwmethodes vanzelf wel om de hoek kijken :). Als ik dan nog steeds de spullen kan gebruiken die ik nu aanschaf (vandaar de 33 L pan) is dat alleen maar meegenomen.

pincopallino

Citaat van: Jacques op 06-07-2015  21:22 uOf het optillen van zo'n grote zak geen probleem is ligt ook aan waar je pan staat. Als dat op de grond is dan is het minder een probleem. Staat de pan op een tafel dan wordt het wel degelijk een probleem.

Daarnaast komt er veel hete wort uit zo'n zak. Die wil je opvangen om het verlies te verminderen, maar ook om niet na verloop van tijd vast te plakken aan de vloer. Dat betekent dat je terwijl je de zak omhoog trekt met één hand, je met je andere hand een emmer onder de zak moet houden. Met grote hoeveelheden niet erg makkelijk. Dan is een hevelfilter toch echt wel handiger. Je hevelt het wort uit de pan en schept daarna de bostel uit de pan in een emmer of vuilniszak. BIAB is geen handige methode voor grotere brouwsels dan 20 à 25 liter wort.

Daarom geef ik aan " als je een brander hebt "....

Marcel_k

Citaat van: WeirJack op 06-07-2015  23:40 uGelukkig maar ik was al bezig mijn panvolume terug te schroeven naar een 20L om dat ik alleen maar een gewoon gasfornuis heb en dan één zonder wokbrander.
Heb je een link naar de pan die je gebruikt want klaarblijkelijk is de ene pan de andere niet.
ik heb een Menno-pan van 21 liter, die is groot genoeg voor batches van 10-15 liter.
Diameter van een 33 L pan is 35 cm.

http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpannen

WeirJack

Citaat van: Marcel_k op 07-07-2015  11:09 uik heb een Menno-pan van 21 liter, die is groot genoeg voor batches van 10-15 liter.
Diameter van een 33 L pan is 35 cm.

http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpannen

Thanx Oeps bedankt (geintje Jacaques  :P ) ik ga het even uitchecken  :proost2:

WeirJack

Als ik een 20 L glazen fles in mand wil om in te vergisten dan lees ik dat deze door Brouwmarkt niet verzonden wordt (ergens ook wel begrijpelijk). Ik neem aan dat deze dan opgehaald moet worden  :-\

Kent iemand dan een brouwwinkel meer in de buurt van Rotterdam?

Thamerdal

Citaat van: WeirJack op 07-07-2015  14:17 uKent iemand dan een brouwwinkel meer in de buurt van Rotterdam?

Brouwland  >:D

EvdBroek

Citaat van: WeirJack op 06-07-2015  23:40 uGelukkig maar ik was al bezig mijn panvolume terug te schroeven naar een 20 L om dat ik alleen maar een gewoon gasfornuis heb en dan één zonder wokbrander.


Ik zou dus niet gaan kliederen boven mijn fornuis met een zak vol mout en hete wort. Je krijgt je fornuis vervolgens niet gemakkelijk meer schoon. Waarom niet een simpele hevelfilter maken, je bent met 2 tientjes en een paar uur klussen klaar. Scheelt je een heleboel ge-emmer  ;)

WeirJack

Citaat van: EvdBroek op 07-07-2015  16:12 uIk zou dus niet gaan kliederen boven mijn fornuis met een zak vol mout en hete wort. Je krijgt je fornuis vervolgens niet gemakkelijk meer schoon. Waarom niet een simpele hevelfilter maken, je bent met 2 tientjes en een paar uur klussen klaar. Scheelt je een heleboel ge-emmer  ;)

Klopt op zich maar dan moet je daarna nog koken en hop erbij dus filteren naar een aparte pan -> is geen BIAB meer toch?

EvdBroek

Je kunt ook het gefilterde wort opvangen in een koelbox en na het verwijderen van het bostel uit je ketel, het wort terug gieten en gaan hop koken

Woozl

Citaat van: EvdBroek op 07-07-2015  18:38 uJe kunt ook het gefilterde wort opvangen in een koelbox en na het verwijderen van het bostel uit je ketel, het wort terug gieten en gaan hop koken

Ik laat het tijdelijk in mijn gistvat lopen.

EvdBroek

Dat kan natuurlijk ook, maar als je een koelbox hebt, blijft het wel wat beter op temperatuur

Markiej87

Citaat van: WeirJack op 06-07-2015  23:40 uGelukkig maar ik was al bezig mijn panvolume terug te schroeven naar een 20 L om dat ik alleen maar een gewoon gasfornuis heb en dan één zonder wokbrander.
Heb je een link naar de pan die je gebruikt want klaarblijkelijk is de ene pan de andere niet.

Mijn insteek is om eerst een paar keer te brouwen met zo min mogelijk poespas. Als het bevalt (waar ik niet aan twijfel) komen de aparte branders , grotere pannen en andere brouwmethodes vanzelf wel om de hoek kijken :). Als ik dan nog steeds de spullen kan gebruiken die ik nu aanschaf (vandaar de 33 L pan) is dat alleen maar meegenomen
Ik heb ook zo'n Menno-pan.

WeirJack

Als ik tzt 20 L wil brouwen. Hoe groot moet dan mijn gistfles eigenlijk zijn. Ik heb het in dit draadje wel over 20 L maar dat is dan te klein natuurlijk. Welk volume fles in mand zou voor 20 L brouwsels geschikt zijn?

EvdBroek

Citaat van: WeirJack op 07-07-2015  23:10 uAls ik tzt 20 L wil brouwen. Hoe groot moet dan mijn gistfles eigenlijk zijn. Ik heb het in dit draadje wel over 20 L maar dat is dan te klein natuurlijk. Welk volume fles in mand zou voor 20 L brouwsels geschikt zijn?
Reken zeker op 10 a 15 L kopruimte.

WillemLoosduinen

Vooruit maar!  :weetniet: Mijn eerste reactie na het voorstellen. Als beginnend brouwer die alle spullen nog moet aanschaffen, spreekt deze BIAB-methode (met brouwzak/hopzak) mij ook erg aan. Ik wil beginnen met kleine hoeveelheden van 10/15 liter. Tillen van de zak, zal dan geen probleem zijn en het beslag past dan in een flinke vergiet/filter, bovenop de pan. Gelijk spoelen (indien nodig) boven de pan en daarna koken.  De Menno pan van 21 liter zou dan voldoende zijn. Daarmee wil ik het brouwproces met een simpel recept (Westmalle Extra) hier elders op het forum, met één moutsoort en één hopsoort, in de vingers krijgen. Daarna zien we wel weer  8)! Natuurlijk sta ik open voor aanvullingen/correcties van de experts  :brouwen: hier op het forum. Proost! :proost:

Dugraph

Citaat van: WillemLoosduinen op 30-03-2016  11:38 uVooruit maar!  :weetniet: Mijn eerste reactie na het voorstellen. Als beginnend brouwer die alle spullen nog moet aanschaffen, spreekt deze BIAB-methode (met brouwzak/hopzak) mij ook erg aan. Ik wil beginnen met kleine hoeveelheden van 10/15 liter. Tillen van de zak, zal dan geen probleem zijn en het beslag past dan in een flinke vergiet/filter, bovenop de pan. Gelijk spoelen (indien nodig) boven de pan en daarna koken.  De Menno pan van 21 liter zou dan voldoende zijn. Daarmee wil ik het brouwproces met een simpel recept (Westmalle Extra) hier elders op het forum, met één moutsoort en één hopsoort, in de vingers krijgen. Daarna zien we wel weer  8)! Natuurlijk sta ik open voor aanvullingen/correcties van de experts  :brouwen: hier op het forum. Proost! :proost:

Klinkt goed! Ik zit in hetzelfde schuitje. Na 5 moutextractpoederbrouwsels (leuk woord voor galgje..) wil ik ook opschalen in methode en volume. Als ik het forum goed heb bekeken dan is 15 liter echt de bovengrens. Dan nog zijn er een hoop mensen die tegenstander zijn van BIAB..? Te rommelig, te veel gedoe, mindere smaak? Terwijl ik als beginner alleen maar het grote voordeel zie van minder materieel en volgens mij ook minder gedoe (filteren, hevelen, enz.). Zijn er mensen die ons met beide benen op de grond willen zetten?

Johannesdeloper

Ik zou niet eens spoelen. Met spoelen win je een paar procent brouwzaalrendement.
Niet spoelen gaat veel sneller en geeft een gering smaakvoordeel, maar vooral een veel snellere procedure om gelijk te gaan koken.
Voor 15 liter gebruik je iets van 22 liter water, af en toe goed roeren en je haalt de suikers prima uit het wort zonder spoelen.

EvdBroek

Citaat van: WillemLoosduinen op 30-03-2016  11:38 uDe Menno pan van 21 liter zou dan voldoende zijn.
Ik zou een grotere pan nemen, 21 liter is best klein. Ik denk dat die van 33 liter toekomstvaster is, wellicht wil je straks 20 liter gaan brouwen....

Het is namelijk relatief gezien niet meer werk om 20 liter t.o.v. 15 liter te brouwen.

Marksbrew

Ik brouw ook met BIAB en heb voor 25 euro een grote Weckpan via marktplaats aangeschaft. Met een klein beetje geduld zijn die prima te vinden. Er past een standaard maischzak van Brouwmarkt in. Eenvoudig en werkt prima.

Battum80

Citaat van: EvdBroek op 30-03-2016  12:24 uIk zou een grotere pan nemen, 21 liter is best klein. Ik denk dat die van 33 liter toekomstvaster is, wellicht wil je straks 20 liter gaan brouwen....

Helemaal mee eens, minder wort in een grote pan gaat prima. Omgekeerd wordt lastig.

Ik denk dat Biab een goede manier is om te starten met moutbrouwen. En mocht je later besluiten op een andere methode over te stappen, dan heb je geen (of nauwelijks) spullen gekocht die je niet meer kan gebruiken.

bjorri

Biab ben ik ook mee begonnen na blik en extract. Toentertijd waren de inzetpannen hier erg populair en ik verzon zelf dat een zak misschien ook wel als inzetpan zou kunnen fungeren. Oeps, het bleek dus al beproefde methode te zijn dus.

Waarom ik er van afgestapt ben is inderdaad het eeuwige geknoei. Alles plakt na een keer brouwen. Mensen die heel netjes kunnen werken hebben daar mogelijk minder last van maar ik plakte de badkamer uit. De zak omhoog halen deed ik met en katrol, dan kon het ook even uitlekken en zelfs spoelen ging min of meer. Toen de katrol een keer los schoot was ik wel heel blij dat ik in de badkamer brouwde. Ik kon gelijk mezelf onder de douche koud afspoelen tegen brandwonden en daarna zelfs nog een deel van het wort redden.

Naderhand een 'menno' pan erbij, een collega een gat laten boren voor een kraan. Met wekketel, mennopan, een pompje, wat koperbuis e.d. en niet te vergeten een platenkoeler en twee gistvaten heb ik nu een rims en durf ik gewoon op het aanrecht te brouwen. Kan ik tussendoor ook nog koken, eten, tv kijken en computeren. Die dingen gingen wat minder handig bij brouwen op een andere verdieping.

Biab is volgens mij prima om mee te starten maar poog rekening te houden met een overstap. Ook ik vind 15 liter per keer niet handig. Ik richt op 20 liter, dat is twee kratten en wat losse flesjes voor testen e.d. Mogelijk schaal ik nog op naar drie kratten per batch. Daarvoor heb ik vooral een groter gistvat nodig.

DirkB

Ik ben ook een BIABende beginner. Bevalt mij prima, maar ik heb voor de rest 0 ervaring, dus geen vergelijk. Geklieder is het bij mij niet: Zak optillen, even uitdruppen en dan met een touwtje boven een schone emmer helemaal uitpersen (siliconen handschoenen zijn wel fijn). Die wort later weer terug de pan in kiepen. Kan zonder een druppeltje te morsen!

Ik gebruik een 36 liter pan met een zelf genaaide zak. Het lukt, afhankelijk van de zwaarte van het bier, om hier tussen de 17 en 20 liter bier mee te maken, zonder te spoelen. Deze pan gebruik ik op het fornuis, waar ik gelukkig een dikke (5,8 kW) wokbrander heb. De dikke 25 liter wort gaat prima aan de rollende kook, een volle pan (28 / 29 liter) kan ik met ongeveer 9 graden per 5 minuten opwarmen. Redelijk vlot, maar veel minder vermogen is niet heel lekker denk ik.

BIAB was voor mij een uitkomst: Met vrij weinig ruime en gedoe lekker biertjes maken! Zo'n Braumeister lijkt mij ook wel wat, maar eerst maar even wat ervaring pakken op een wat goedkopere manier. Voordat ik dat verschil ga merken...


JanSt

Ik heb 3 jaar lang bier gebrouwen met een biab. Werkt geweldig.
Ik heb een weckpan en ik heb een pully systeem gemaakt om mijn zak op te hangen. Gewoon een paar katrollen aan het plafond.
Deze kan dus boven de pan uitlekken en kan ik meteen mijn spoelwater er overheen gooien..

Recentelijk ben ik overgestapt op de koelbox methode, dat is toch net even handiger alleen heb je minder maischstappen.
Warm water in de koelbox, mout er bij en wachten. Even de hevelfilter erin... en meteen in de kookpan en gaan.
En ik heb een hoger rendement met de koelboxmethode...

Veel plezier met de biab.

hobbybob

2 jaar lang BIAB gedaan maar het is en blijft een geklieder en geknoei >:D
Daarna met een koelbox ( en nog wel eens tot batches van 20 liter ) tegenwoordig met 2 pannen 70 liter.

Als beginnende brouwer zou ik inderdaad de koelbox methode gebruiken:

1 - Menno pan 33 liter ( moest er toch al komen
2 - Koelbox 35 liter ( Action onder de 10 euro )
3 - Hevelfilter maken of filterhex kopen

Met een koelbox kun je wel degelijk een 2 stap maisch uitvoeren, dik inmaischen en dan kokend water erbij tot de gewenste temperatuur.
Overigens geheel niet nodig een eenstapsmaisch op 66 graden levert prima bieren op.
Het helpt bij die action koelboxen om eerst ff warm water erin te doen en de koelbox geïsoleerd op te stellen ook de bodem.
Als ik inmaisch voor 66 graden dan zakt de temperatuur hier max 1 graad in 60 min meer dan acceptabel

Haagse Wouter

Ik denk dat ook het geknoei van BIAB heel erg afhankelijk is of je alleen werkt en of je handige methodes hebt gevonden om te compenseren als je alleen werkt.

Battum80

Citaat van: Haagse Wouter op 08-04-2016  17:38 uIk denk dat ook het geknoei van BIAB heel erg afhankelijk is of je alleen werkt en of je handige methodes hebt gevonden om te compenseren als je alleen werkt.

En ook hoeveel volume je brouwt. Ik heb Biab nooit als geknoei ervaren.

tdb

Bij het brouwen in een zak moet je ervoor zorgen dat de zak niet de bodem raakt.
Praktisch vraagje : is het mogelijk om hiervoor een rooster van de microgolfoven op de bodem van mijn brouwpot te plaatsen? http://i101.twenga.com/huishoudelijk/magnetron-rooster/rooster-magnetron-35x6-cm-tp_8946814279396560373vb.jpg.
Hierdoor is er geen rechtstreeks contact tussen de bodem en de brouwzak?
Met welke zak hebben jullie goede ervaringen?

Bijkomende vraag in verband met het spoelen bij biab? Wat is de beste methode? De zak na het maischen in een aparte pot met het spoelwater leggen? Of boven de brouwpot laten hangen en zo spoelen? Hoelang?
Alle tips zijn welkom.

Johannesdeloper

Citaat van: tdb op 12-04-2016  13:43 uBij het brouwen in een zak moet je ervoor zorgen dat de zak niet de bodem raakt.
Praktisch vraagje : is het mogelijk om hiervoor een rooster van de microgolfoven op de bodem van mijn brouwpot te plaatsen? http://i101.twenga.com/huishoudelijk/magnetron-rooster/rooster-magnetron-35x6-cm-tp_8946814279396560373vb.jpg.
Hierdoor is er geen rechtstreeks contact tussen de bodem en de brouwzak?
Is perfect, zelf gebruik ik een taartrooster. Het is handig voor de betere circulatie en het voorkomen van aanbranden een centimeter
tusses de bodem en je brouwzak over te houden
Citeer.
Met welke zak hebben jullie goede ervaringen?
Ik heb hem zelf gemaakt met polyester fijne voile vitrage stof. Je kunt ook deze stof gebruiken:
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60260330/. Met kant en klare zakken heb ik geen ervaring.
CiteerBijkomende vraag in verband met het spoelen bij biab? Wat is de beste methode? De zak na het maischen in een aparte pot met het spoelwater leggen? Of boven de brouwpot laten hangen en zo spoelen? Hoelang?
Tegenwoordig spoel ik niet meer dat scheelt je 2% minder rendement en heel veel tijd. sommige brouwers claimen dat spoelen een betere smaak geeft.
Toen ik nog spoelde liet ik de zak een klein beetje uitdruipen en gooide hem in een plastic emmer en goot daar voor een 15l brouw 6 liter spoelwater op, dat liet ik 20 minuten intrekken en kneep daarna de zak goed uit en gooide dit bij het overige wort, dat ik aan de kook aan het brengen was.

tdb

Compenseer je dan het niet spoelen met meer mout te gebruiken in je recept? Geen mindere smaakervaring bij jouw biertjes door het niet spoelen?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Johannesdeloper

Citaat van: tdb op 12-04-2016  17:45 uCompenseer je dan het niet spoelen met meer mout te gebruiken in je recept? Geen mindere smaakervaring bij jouw biertjes door het niet spoelen?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Het betekent dat ik in mijn brouw software 75℅ rendement invoer ipv 77%
Verder denk ik dat er zaken zijn die voor de kwaliteit van je bier belangrijker zijn dan wel of niet spoelen.
Voor mij geldt vooral gemak. Verder denk ik dat elke transitie in je proces een potentiële bron van infectie en oxidatie is. Dus zak eruit en alle wort in de pan houden en zo snel mogelijk koken houdt je proces simpel.

hobbybob

Citaat van: Johannesdeloper op 12-04-2016  19:28 uVerder denk ik dat elke transitie in je proces een potentiële bron van infectie en oxidatie is. Dus zak eruit en alle wort in de pan houden en zo snel mogelijk koken houdt je proces simpel.

Infectie zeker niet omdat je nog moet koken, oxidatie zou ik ook niet bang voor zijn voor het koken en een wort temperatuur van + 70 graden.
Enigste eventuele voordelen van niet spoelen is tijdwinst ( en in geval van BIAB ) versimpeling van het proces

DirkB

Ik gebruik ook een zelfgemaakte zak van fijne vitragestof. Ik spoel ook niet, maar heb dat ook nooit gedaan, kan je geen objectief oordeel daarover geven.

Mijn zak rust gewoon op de bodem, als ik moet bijverwarmen tijdens het maischen, 'roer' ik met een verfmixer. Ik maak eigenlijk een op en neer gaande beweging. Dat zorgt ook voor een homogene temperatuur in je beslag. Geen last van een aangebrande zak.



Wat betreft het 'uitrekenen' van recepten heb ik goede ervaringen met de Biabacus van www.biabrewer.info. Lekker simpel, maar werkt prima. Zeg maar net als BIAB...  ^-^

EvdBroek

In hoeverre is vitrage voedselveilig? Ik weet dat men vitrage behandeld met brandvertragende middelen en die zijn zeker niet geschikt voor menselijke consumptie.

EvdBroek

Maar goed dat ik een verfmixer ook niet.... Ik ben blij dat ik geen keurmeester ben 😂

DirkB

100% polyester vitrage is uit zichzelf brandvertragend en niet behandeld. Evengoed even uitkoken voor het eerste gebruik. Die verfmixer heb ik wat minder onderzoek naar gedaan. Ervoor gemaakt is ie zeker niet. Een rvs exemplaar zou beter zijn... Iemand een linkje?

emiel1

Citaat van: DirkB op 12-04-2016  22:36 u100% polyester vitrage is uit zichzelf brandvertragend

 :nut: Dat lijkt me niet toch?

DirkB

Citaat van: emiel1 op 13-04-2016  11:26 u:nut: Dat lijkt me niet toch?

Naja, ik ben ook geen expert, maar mij is verteld dat de stof die ik kocht, onbehandeld 100% polyester was. En dat polyester smelt in plaats van in de fik vliegt. Maar goed, alleen van horen zeggen dus. Ik heb mijn zak voor gebruik even goed uitgekookt.

emiel1

Citaat van: DirkB op 13-04-2016  11:42 uNaja, ik ben ook geen expert, maar mij is verteld dat de stof die ik kocht, onbehandeld 100% polyester was. En dat polyester smelt in plaats van in de fik vliegt. Maar goed, alleen van horen zeggen dus. Ik heb mijn zak voor gebruik even goed uitgekookt.

Polyester smelt inderdaad eerder dan dat het brandt, maar dat druipende kunststof is wel levensgevaarlijk als het op je komt. Maar het zou inderdaad kunnen dat het niet het vuur verder verplaatst en dat het daardoor als brandvertragend wordt gezien.

Haagse Wouter

De enige manier waarop dat kan gebeuren is als je de zaak op een vlam laat vallen.
Oftewel als je je fornuis of brander uitzet wanneer er geen pan op staat is er geen gevaar. Dit geld overigens voor eigenlijk alles wat je bij bierbrouwen gebruikt wat niet van een metaal is, niet op een open vlam gooien.
Polyester stoffen zullen echt niet smelten van wat maischtemperatuten, zolang de zak en de pan gescheiden zijn door een valse bodem.

bjorri

Maar de vraag is of polyester bij hoge temperaturen voedselveilig is? Ik weet het echt niet maar gezien de lucht die van vers polyester afkomt durf ik er niet op te vertrouwen. Vitrage is niet bepaald gemaakt voor de voedsel industrie, je weet ook niet wat ze er verder mee gedaan hebben. maar ik weet het dus echt niet.

Waarom niet van kaasdoek? Dat heb ik een brouw of wat gebruikt en werkte prima, mijn zelfgemaakte kaasdoek hopzakjes waren na een dertig keer gebruiken en tussendoor wassen wel gaar.

Johannesdeloper

Citaat van: emiel1 op 13-04-2016  11:45 uPolyester smelt inderdaad eerder dan dat het brandt, maar dat druipende kunststof is wel levensgevaarlijk als het op je komt. Maar het zou inderdaad kunnen dat het niet het vuur verder verplaatst en dat het daardoor als brandvertragend wordt gezien.

Voile is 100% polyester, smelt bij 225gr, je moet voorkomen dat er direct contact is tussen je zak en de bodem.
Polyester is bestand tegen zuur, neemt geen vocht op. Bacteriën em schimmel wordt niet opgenomen.Polyester verpakkingen zijn algemeen gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Ik denk dat iedereen vol vertrouwen een rookworst in een polyester verpakking in bijna kokend water stoppen.

Heisenberg

Citaat van: Chilobrachys op 02-07-2015  21:15 uZelfde hier, prima rendement ook  :)

Kun je niet gewoon een bord op de bodem van je kookketel leggen? Dan komt de biab zak ook niet in contact met de bodem van je kookketel, toch?

Chilobrachys


Haagse Wouter

En toch zou ik zelf niet snel een bord erin leggen wanneer je makkelijk een RVS alternatief kan gebruiken.

Ik heb gebruikt als valse bodem:
- Spatdeksel (RVS) van de action waar ik het handvat afgezaagd had.
- Pannenonderzetter (RVS), tevens van de action.

Beiden werkten perfect en zijn onverwoestbaar.

CeesM

Ik had vroeger een zak met haakjes er aan zodat je het in de brouw emmer/pan kan hangen. Bodem van de zak hing vrij van bodem/verwarmingselement.

BrouwMark

Een bord zou ik ook niet doen. Je sluit dan wort op tussen je verwarmingselement en het bord, dat gaat geheid verbranden bij verwarmen.

Ik gebruik zelf een RVS taartrooster en een kant-en-klare zak van brew bag. Die zijn mooi fijnmazig en laten nauwelijks troep door, en bovendien erg sterk. Tijdens verwarmen naar een volgende maischstap roer/schep ik af en toe eens van beneden naar boven, om ervoor te zorgen dat er geen stilstaand wort staat te verbranden onder het taartrooster. Na de maisch zet ik een inklapbaar rekje op mijn (geïsoleerde) weckketel, dat eigenlijk bedoeld is om fruit te laten uitlekken. Het lekzakje dat er bij zit gebruik ik niet. Op dat rekje zet ik een groot RVS vergiet, en daar zet ik de zak in. Dit is even een tweehandenoefening als je alleen brouwt, maar tot nu toe prima zonder gemors gelukt met ik denk als grootste stort zo'n 7 kilo mout. Om de onderrand van het vergiet bind ik van tevoren een hopzak met een stuk rolladetouw. De punt van de hopzak hangt dan net in mijn wort. Zo loopt al het uitdruipsel zonder kletteren (en knoeien) door/langs de hopzak in de pan. Via de kraan tap ik eerst een aantal liters wort af en schenk die over de zak. Veel trub van onder uit de pan ben je dan kwijt. Hierna zet ik de weckketel al op 'koken'. Af en toe eens rustig over de bodem roeren kan gewoon met het rekje erop. Het taartrooster is er dan natuurlijk al uit gehaald.

Daarna spoel ik, door met een pollepel een flinke pan heet water over de zak te scheppen. Als laatste een paar liter koud water, zodat de zak niet meer gloeiend heet is. Uiteindelijk knijp ik de zak licht uit. Op die manier maak ik tot 24 liter bier in mijn weckketel, afhankelijk van het gewenste begin SG en je kooktijd natuurlijk. Lekker compact (slechts één pan en alles past ook in de weckketel achteraf), lekker goedkoop en lekker ongecompliceerd.

Heuvinger brouwerij

Citaat van: BrouwMark op 27-04-2018  14:06 uIk gebruik zelf een RVS taartrooster en een kant-en-klare zak van brew bag.
Neem gewoon een Ikea stoompan inzet, https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90112531/

BrouwMark

Citaat van: Brouwerij Hulzebos op 27-04-2018  21:10 uNeem gewoon een Ikea stoompan inzet, https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90112531/

Waarom, als dit perfect werkt?  :weetniet:

Haagse Wouter


BrouwMark

Een taartrooster is veel meer open en zorgt dus voor betere convectiestroming in je ketel. Minder kans op verbranden dus.

haicoterbeek



Als ik deze discussie over biab zo lees dan denk ik dat een filterkuip met geperforeerde bodem toch een betere methode is!

Met de filterkuip kun je door te circuleren eerst een prima filterbed bouwen waardoor je filtraat super helder is.

Als filtratie methode is deze in mijn ogen superieur aan de biab methode.

Wat zijn de voordelen van biab versus filterkuip met geperforeerde bodem?




BrouwMark


Haagse Wouter

Citaat van: BrouwMark op 30-04-2018  11:21 uJe hebt bijvoorbeeld geen filterkuip nodig  :)

Haha ja inderdaad.
Het punt is juist dat je niet allemaal extra materiaal en tijdrovende stappen nodig hebt.

haicoterbeek

Citaat van: BrouwMark op 30-04-2018  11:21 uJe hebt bijvoorbeeld geen filterkuip nodig  :)
Als ik deze discussie lees heb je inderdaad geen filterkuip nodig. Bedankt voor de opmerkzaamheid!
Echter wel:
Gordijnstof om zelf een zak te maken.
Een onderzettertje omdat anders de zak aanbrandt.
Een takel en een katrol om de zak uit de maischkuip te lichten.
Een veiligheidsbril en handschoenen om verbranding te voorkomen.
De juiste gordijnstof die niet geïmpregneerd is!
Een pers om de boel uit te laten lekken
Een zuurstofarme omgeving om te voorkomen dat de boel gaat oxideren!
Voldoende keukenpapier om de zooi die je zelf gemaakt heb op te ruimen.
En dit terwijl je aan een filter emmer met kraan en een filterbodem genoeg hebt om alle voordelen van deze methode te kunnen benutten?

Wie kan mij nou de voordelen van biab noemen buiten de aanschaf van een emmertje en een filterbodem?

Knobby

Ik kan het alleen maar met je eens zijn, het lijkt mij middel erger dan de kwaal, of een oplossing zonder probleem.
Een ander argument zou kunnen zijn dat je weinig ruimte hebt om alles op te bergen, maar als je zorgt dat je filter kuip in je ketel past dan doet dat er ook niet meer toe.

BrouwMark

Citaat van: haicoterbeek op 30-04-2018  22:33 uAls ik deze discussie lees heb je inderdaad geen filterkuip nodig. Bedankt voor de opmerkzaamheid!
Echter wel:
Gordijnstof om zelf een zak te maken.
Een onderzettertje omdat anders de zak aanbrandt.
Een takel en een katrol om de zak uit de maischkuip te lichten.
Een veiligheidsbril en handschoenen om verbranding te voorkomen.
De juiste gordijnstof die niet geïmpregneerd is!
Een pers om de boel uit te laten lekken
Een zuurstof arme omgeving om te voorkomen dat de boel gaat oxideren!
Voldoende keukenpapier om de zooi die je zelf gemaakt heb op te ruimen.
En dit terwijl je aan een filter emmer met kraan en een filterbodem genoeg hebt om alle voordelen van deze methode te kunnen benutten?

Wie kan mij nou de voordelen van biab noemen buiten de aanschaf van een emmertje en een filterbodem?

Dat was natuurlijk een geintje hè?  :)

Van het lijstje dat je opnoemt heb ik alleen het rekje. Dit is omdat ik diverse maischstappen wil kunnen doen, maar gangbaarder bij BIAB is een eenstapsmaisch. Met een geïsoleerde ketel hoef je niet bij te verwarmen en is het rekje ook niet nodig.

Ook gangbaar bij BIAB is niet spoelen. Ik doe dit wel, vooral om de reden dat ik dan uiteindelijk meer bier over hou, maar het basic idee is: dun maischen, zak eruit (gaat prima met een beetje basismotoriek zonder katrol en zonder morsen), koken die hap. Een heel snelle en effectieve manier van brouwen dus, met heel weinig schoonmaakwerk dat sowieso niet tussendoor hoeft, geen overpompen of hevelen, nooit filterproblemen en weinig kosten. Het uiteindelijke bier doet absoluut niet onder voor een 'traditioneel' gebrouwen bier, en als je niet spoelt (of met genoeg beleid zoals ik doe) is de oxidatie in mijn opinie zelfs minder dan met een filterkuip, waar het wort toch een redelijk tijdje warm zuurstof op staat te nemen. Meteen het wort kunnen gaan koken scheelt in dit geval.

Nadeel is de groottelimiet van je batch. Er zijn mensen die met BIAB 60 liter tegelijk brouwen, en dan ga je wel richting katrol ja, anders is het niet te doen met tillen. Voor mij persoonlijk is een liter of 20 per keer brouwen genoeg, en is dit daar een lekker handig, volwaardig, ongecompliceerd en goedkoop systeem voor.

Maareh, zoveel mensen, zoveel wensen natuurlijk. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Als je het niks vindt of het je niks lijkt, moet je het vooral niet gebruiken.

Haagse Wouter

Citaat van: haicoterbeek op 30-04-2018  22:33 uAls ik deze discussie lees heb je inderdaad geen filterkuip nodig. Bedankt voor de opmerkzaamheid!
Echter wel:
Gordijnstof om zelf een zak te maken.
Een onderzettertje omdat anders de zak aanbrandt.
Een takel en een katrol om de zak uit de maischkuip te lichten.
Een veiligheidsbril en handschoenen om verbranding te voorkomen.
De juiste gordijnstof die niet geïmpregneerd is!
Een pers om de boel uit te laten lekken
Een zuurstof arme omgeving om te voorkomen dat de boel gaat oxideren!
Voldoende keukenpapier om de zooi die je zelf gemaakt heb op te ruimen.
En dit terwijl je aan een filteremmer met kraan en een filterbodem genoeg hebt om alle voordelen van deze methode te kunnen benutten?

Wie kan mij nou de voordelen van biab noemen buiten de aanschaf van een emmertje en een filterbodem?

De reden dat je de voordelen niet ziet is omdat je kijkt naar mensen die BIAB rekken tot zijn uiterste limiet. In essentie is het bedoelt om dingen simpel te houden.
Afgezien van de zak is alles wat je noemt niet essentieel. Zelfs het rekje is geen vereiste (enkel handig en kost je een rekje van 2 euro).
Alles wat je nodig hebt is een pan en een zak. En je moet je gewoon beperken tot een liter of 20 en niet moeilijk doen. In 4 a 5 uur brouw je vanaf schroten tot klaar met schoonmaken 20 liter bier met BIAB en nauwelijks materiaal.

En natuurlijk met allemaal uitbreidingen proberen mensen dit geschikt te maken voor grotere batches en bepaalde nadelen eraan weg te halen. En ik ben met je eens dat je je moet afvragen of dat niet de voordelen teniet doet. Maar dat verandert niets aan de essentie van de techniek.

Jacques

Citaat van: BrouwMark op 01-05-2018  00:06 uOok gangbaar bij BIAB is niet spoelen. Ik doe dit wel, vooral om de reden dat ik dan uiteindelijk meer bier over hou, maar het basic idee is: dun maischen, zak eruit (gaat prima met een beetje basismotoriek zonder katrol en zonder morsen), koken die hap. Een heel snelle en effectieve manier van brouwen dus, met heel weinig schoonmaakwerk dat sowieso niet tussendoor hoeft, geen overpompen of hevelen, nooit filterproblemen en weinig kosten. Het uiteindelijke bier doet absoluut niet onder voor een 'traditioneel' gebrouwen bier, en als je niet spoelt (of met genoeg beleid zoals ik doe) is de oxidatie in mijn opinie zelfs minder dan met een filterkuip, waar het wort toch een redelijk tijdje warm zuurstof op staat te nemen. Meteen het wort kunnen gaan koken scheelt in dit geval.
...
Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen.

De biab-methode heeft inderdaad zijn voor- en nadelen zoals elke methode dat heeft.

De voordelen zijn:
- het is goedkoop en daardoor geschikt om "in te stappen";
- je hoeft geen water warm te maken om te spoelen;
- het is snel.

De nadelen zijn:
- mogelijk aanbranden van de nylonzak;
- je knoeit sneller omdat de zak per definitie lekt;
- je kunt niet spoelen, je mist hierdoor een stukje volmondigheid;
- je wort is minder helder waardoor je sneller last krijgt van oxidatiesmaakjes door een hoger vetgehalte van het wort.

De nadelen zijn op te heffen door:
- een taartenrekje onder in de pan;
- meteen bij het ophoog halen van de zak er een emmer onder te steken;
- als de bovenbedoelde emmer een filteremmer is kun je spoelen;
- na het koken met een roerstok het wort rond laten draaien en de kookketel om zo een wirlpooleffect te krijgen. Daarna het wort uit de kookketel halen met achterlating van de trub.

Je hebt dan wel een filteremmer extra nodig en een grote pan om het spoelwater warm te maken. Het is wat minder simpel maar kost niet meer tijd. Een een emmer op de zak op te vangen heb je toch nodig om knoeien te voorkomen. Zet een taartenrekje op de bodem en maak een kraantje boven de bodem en je kunt spoelen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.