Recepten > Groep B

Alt (D)

(1/3) > >>

Jacques:
Kenmerken biertype Alt (D)


Zwaarte
SG 1045 - 1050     Plato 11,25 – 12,5

Bitterheid
25 – 50 EBU

Kleur
25 - 40 EBC

Smaakomschrijving
Geur: neutraal tot hoppig-zoetig, karamelmoutig
Smaak: hop, mout en lichte dropachtige karamelsmaak
Mondgevoel: droog, soms metaalachtig
Nasmaak: bitter, zwak karamel en droog

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Herman:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft:                         Herman Holtrop
Bron van het recept:    Informatie brouwer + eigen aanpassing
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: Ipso Facto

Naam brouwsel:     Ipso Facto (lichte variant)
Biertype:                    Alt Dusseldorfs type.
Begin SG:                   1060
Eind SG:                   1014
Kleur (berekend):    33 EBC
Berekende bitterheid:   47 EBU

Mout & suiker
1330 gram   50%    Pilsmout                                     4 EBC     
1060 gram    40%    Munchener mout    20-25 EBC     
266 gram     10%    Cara                       150 EBC     

Water
9.3 L maischwater
7 L spoelwater

Maischschema
5 min   55 gr C
55 min   60 gr C
40 min   70 gr C
5 min   75 gr C

Hop
35 gram   Hallertau Hersbrucker     3,5 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min
10 gram   Hallertau Perle    7.8 % alfa   bloemen     kooktijd   FWH min

Kruiden of andere toevoegingen
geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   l’ Abbaye des Rocs      zelfopgekweekte gist 

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   11   dagen bij   18 gr C
lagering       niet apart gelagerd, maar direct gebotteld.

Bijzonderheden: Dit bier is ontstaan als per ongeluk verdunde versie van Ipso Facto, een barleywine bier van de Drie Kruizen (Karthuizer bier). Het origineel heeft 22o Plato of SG 1.088. Bier is direct na hoofdgisting gebotteld (is voor mij niet gebruikelijk). Een Düsseldorfs Alt is 14o Plato zwaar (1.056), dit bier is dus iets te zwaar.

Eduard:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Eduard Möllenkamp
Bron van het recept:    http://www.bier-selbstgebraut.de/rezepte.htm#Alt
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1366.0.html

Naam brouwsel:     Osloer Alt
Biertype:       Altbier
Begin SG:       1048
Eind SG:       1018
Kleur (berekend):    23 EBC
Berekende bitterheid:   38 EBU

Hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
580 gram   25%    Pilsmout     3 EBC     
1250 gram    53%    Münchnermout    15 EBC     
300 gram     13%    Aromamout     150 EBC 
198 gram     8%    Tarwemout     3 EBC
13 gram     0,53%    Chocolademout     800 EBC   

Water
8,3 L maischwater
? L spoelwater

Maischschema
20 min   55 gr C
30 min   62 gr C
25 min   70 gr C
10 min   76 gr C

Hop
19 gram      Hallertau Perle    8 % alfa   pellets       kooktijd   90 min

Kruiden of andere toevoegingen
2 gram    Ierse mos                 kooktijd   12 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   SafAle-S04        gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij   19 gr C
lagering       7   dagen bij   19 gr C

Bijzonderheden: Redelijk dik ingemaischt en met water aangelengd in het vat tot begin-SG. Na de 7 dagen durende lagering in het vat heeft het bier nog lang in de flessen nagelagerd/gegist. SafAle-S04 is een cleane gist, prima voor deze biersoort.

MO:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Herman Holtrop
Bron van het recept:    Hubert Hanghofer
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,747.msg9225.html#msg9225

Naam brouwsel:     Sticke Festbier
Biertype:       Alt
Begin SG:       1050
Eind SG:       1010
Kleur (berekend):    30 EBC
Berekende bitterheid:   50 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1500 gram   65,3%    munichmout     19 EBC     
500 gram    21,7%    pilsmout       3 EBC     
150 gram     6,5%    tarwemout     4 EBC     
150 gram     6,5%    caramunich     120 EBC     

Water
10 L maischwater
6 L spoelwater

Maischschema
10 min   55 gr C
40 min   60 gr C
10 min   70 gr C
1 min   77 gr C

Hop
20 gram   Hallertauer Perle    7,8 % alfa   bloemen     kooktijd   FWH
15 gram   Hallertauer Perle    7,8 % alfa   bloemen     kooktijd   10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Hommelbiergist (Zeeuwsche gistbank)

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   4    dagen bij    20  gr C
lagering           14    dagen bij    14  gr C

Bijzonderheden:  De vergistingsduur is een schatting, voor zover ik ze kon reproduceren.

kellermeister:
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: kellermeister
Bron van het recept: De kelder van de kellermeister
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: ***

Naam brouwsel: Ruhrpott Altbier
Biertype: Altbier
Begin SG: ?
Eind SG: ?
Kleur (berekend): ? EBC
Berekende bitterheid: ? EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier
Mout & suiker
1700 gram 55% pilsner  ? EBC     
1200 gram 38% munich ? EBC     
120 gram 4% melanoiden - Weyermann ? EBC     
60 gram 2% caramunich ? EBC     
15 gram 0.5% roast barley ? EBC     
15 gram 0.5% carafa ? EBC     

Water
8.0 L maischwater, 72C
6.5 L spoelwater, 80C

Maischschema
60 min    65C

Hop
37 gram   Spalt hop    4.7 % alfa  pellets     kooktijd 60 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min

Gist
Naam gist: Wyeast 1007 German Altbier, vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting  14 dagen bij 18 gr C
lagering        28 dagen bij 12 gr C

Bijzonderheden:  Een donkere, moutige altbier.  Dit is mijn huisrecept na vele pogingen om een echte altbier te brouwen.  Om een gewone Dusseldorf altbier te krijgen, neem de helfte van de melanoiden, caramunich en Spalt, en verplaats de munich met pilsner.  De geheim van een echte altbier te brouwen is carafa.  Niet veel, maar het moet in de recept zijn.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie