Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alt (D)  (gelezen 20941 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Alt (D)
« Gepost op: 03-10-2004 19:13 u »
Kenmerken biertype Alt (D)


Zwaarte
SG 1045 - 1050     Plato 11,25 – 12,5

Bitterheid
25 – 50 EBU

Kleur
25 - 40 EBC

Smaakomschrijving
Geur: neutraal tot hoppig-zoetig, karamelmoutig
Smaak: hop, mout en lichte dropachtige karamelsmaak
Mondgevoel: droog, soms metaalachtig
Nasmaak: bitter, zwak karamel en droog

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.796
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Ipso Facto - Alt variant (kleine Ipso)
« Reactie #1 Gepost op: 15-10-2004 20:53 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft:                         Herman Holtrop
Bron van het recept:    Informatie brouwer + eigen aanpassing
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: Ipso Facto

Naam brouwsel:     Ipso Facto (lichte variant)
Biertype:                    Alt Dusseldorfs type.
Begin SG:                   1060
Eind SG:                   1014
Kleur (berekend):    33 EBC
Berekende bitterheid:   47 EBU

Mout & suiker
1330 gram   50%    Pilsmout                                     4 EBC     
1060 gram    40%    Munchener mout    20-25 EBC     
266 gram     10%    Cara                       150 EBC     

Water
9.3 L maischwater
7 L spoelwater

Maischschema
5 min   55 gr C
55 min   60 gr C
40 min   70 gr C
5 min   75 gr C

Hop
35 gram   Hallertau Hersbrucker     3,5 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min
10 gram   Hallertau Perle    7.8 % alfa   bloemen     kooktijd   FWH min

Kruiden of andere toevoegingen
geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   l’ Abbaye des Rocs      zelfopgekweekte gist 

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   11   dagen bij   18 gr C
lagering       niet apart gelagerd, maar direct gebotteld.

Bijzonderheden: Dit bier is ontstaan als per ongeluk verdunde versie van Ipso Facto, een barleywine bier van de Drie Kruizen (Karthuizer bier). Het origineel heeft 22o Plato of SG 1.088. Bier is direct na hoofdgisting gebotteld (is voor mij niet gebruikelijk). Een Düsseldorfs Alt is 14o Plato zwaar (1.056), dit bier is dus iets te zwaar.


Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Osloer Alt
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2004 20:39 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Eduard Möllenkamp
Bron van het recept:    http://www.bier-selbstgebraut.de/rezepte.htm#Alt
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1366.0.html

Naam brouwsel:     Osloer Alt
Biertype:       Altbier
Begin SG:       1048
Eind SG:       1018
Kleur (berekend):    23 EBC
Berekende bitterheid:   38 EBU

Hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
580 gram   25%    Pilsmout     3 EBC     
1250 gram    53%    Münchnermout    15 EBC     
300 gram     13%    Aromamout     150 EBC 
198 gram     8%    Tarwemout     3 EBC
13 gram     0,53%    Chocolademout     800 EBC   

Water
8,3 L maischwater
? L spoelwater

Maischschema
20 min   55 gr C
30 min   62 gr C
25 min   70 gr C
10 min   76 gr C

Hop
19 gram      Hallertau Perle    8 % alfa   pellets       kooktijd   90 min

Kruiden of andere toevoegingen
2 gram    Ierse mos                 kooktijd   12 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   SafAle-S04        gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij   19 gr C
lagering       7   dagen bij   19 gr C

Bijzonderheden: Redelijk dik ingemaischt en met water aangelengd in het vat tot begin-SG. Na de 7 dagen durende lagering in het vat heeft het bier nog lang in de flessen nagelagerd/gegist. SafAle-S04 is een cleane gist, prima voor deze biersoort.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.396
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Alt (D)
« Reactie #3 Gepost op: 18-01-2005 09:37 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Herman Holtrop
Bron van het recept:    Hubert Hanghofer
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,747.msg9225.html#msg9225

Naam brouwsel:     Sticke Festbier
Biertype:       Alt
Begin SG:       1050
Eind SG:       1010
Kleur (berekend):    30 EBC
Berekende bitterheid:   50 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1500 gram   65,3%    munichmout     19 EBC     
500 gram    21,7%    pilsmout       3 EBC     
150 gram     6,5%    tarwemout     4 EBC     
150 gram     6,5%    caramunich     120 EBC     

Water
10 L maischwater
6 L spoelwater

Maischschema
10 min   55 gr C
40 min   60 gr C
10 min   70 gr C
1 min   77 gr C

Hop
20 gram   Hallertauer Perle    7,8 % alfa   bloemen     kooktijd   FWH
15 gram   Hallertauer Perle    7,8 % alfa   bloemen     kooktijd   10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Hommelbiergist (Zeeuwsche gistbank)

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   4    dagen bij    20  gr C
lagering           14    dagen bij    14  gr C

Bijzonderheden:  De vergistingsduur is een schatting, voor zover ik ze kon reproduceren.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Ruhrpott Altbier
« Reactie #4 Gepost op: 27-08-2005 19:47 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: kellermeister
Bron van het recept: De kelder van de kellermeister
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: ***

Naam brouwsel: Ruhrpott Altbier
Biertype: Altbier
Begin SG: ?
Eind SG: ?
Kleur (berekend): ? EBC
Berekende bitterheid: ? EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier
Mout & suiker
1700 gram 55% pilsner  ? EBC     
1200 gram 38% munich ? EBC     
120 gram 4% melanoiden - Weyermann ? EBC     
60 gram 2% caramunich ? EBC     
15 gram 0.5% roast barley ? EBC     
15 gram 0.5% carafa ? EBC     

Water
8.0 L maischwater, 72C
6.5 L spoelwater, 80C

Maischschema
60 min    65C

Hop
37 gram   Spalt hop    4.7 % alfa  pellets     kooktijd 60 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min

Gist
Naam gist: Wyeast 1007 German Altbier, vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting  14 dagen bij 18 gr C
lagering        28 dagen bij 12 gr C

Bijzonderheden:  Een donkere, moutige altbier.  Dit is mijn huisrecept na vele pogingen om een echte altbier te brouwen.  Om een gewone Dusseldorf altbier te krijgen, neem de helfte van de melanoiden, caramunich en Spalt, en verplaats de munich met pilsner.  De geheim van een echte altbier te brouwen is carafa.  Niet veel, maar het moet in de recept zijn.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Altes Pferd
« Reactie #5 Gepost op: 23-02-2006 13:31 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Adrie
Bron van het recept: eigen recept na wat studie van recepten op dit forum en Designing Great Beers van Ray Daniels
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: HIER

Naam brouwsel: Altes Pferd
Biertype:    Düsseldorfse Alt
Begin SG:    1053
Eind SG:    1014
Kleur (berekend):   23 EBC
Berekende bitterheid:   35 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
460 gram   22,3%   Pilsmout      3 EBC
770 gram   37,1%   Viennamout   6 EBC
770 gram   37,1%   Münchenermout   15 EBC
60 gram   3,0%   CaraMunichmout   120 EBC
10 gram   0,6%   Carafa Special Ontkaft   800 EBC

Water
9,6 L maischwater
4 L spoelwater

Maischschema
 
15 min   50 gr C
25 min   60 gr C
25 min   70 gr C

Hop
7,3 gram Pacific Jade    12,1 % alfa   pellets   kooktijd 75 min
7,7 gram Spalt Select    4,4 % alfa   pellets   kooktijd 75 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 1007 German Ale   vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   6 dagen bij 16-20 gr C
Lagering 8 dagen bij 15-17 gr C
hergisting op fles 3 weken bij 15-17 gr C
Daarna koude rijping in de kelder bij 2-4 gr C

Bijzonderheden:
Is een heerlijke Altstadt Alt geworden. Wellicht iets teveel body en smaak voor een alt. Bitterheid had wellicht ook ietsje meer gemogen. De gist zorgt voor een heerlijke moutigheid. Er is nog steeds onenigheid over de vraag of het een Alt-gist of een Kölsch-gist is, maar hij is zonder twijfel uitstekend geschikt voor een Alt. Hier en daar gaat het gerucht dat deze gist die van de Uerige is, maar er zijn ook geruchten dat de Wyeast 1010 dat is. Hoe dan ook is deze gist zeer geschikt voor een alt.

Smaakaantekeningen na twee weken koude rijping in de kelder:
Schuim: fijn, inzakkend, blijvend laagje
Kleur: roodbruin, helder
Geur: moutig, licht geroosterd, karamellig, niet fruitig (ruikt een beetje als een ondergister)
Smaak: moutig, karamel, geroosterd, beetje droppig, bitter
Nasmaak: bitter, droog. Moutigheid blijft lang hangen.
Mondgevoel: matig koolzuur, medium body, licht plakkend

*Edit mei 2006
Later heb ik de Alt geproefd naast de Schumacher Alt. Deze is iets moutiger in geur en smaak en bitterder. De Altes Pferd heeft in vergelijking met de Schumacher niet teveel body voor een alt, zoals ik eerder meldde. Mijn alt is echter wel ietsje fruitiger en heeft iets geroosterds, net als de Uerige, wat de Schumacher mist. De Schumacher is lichter van kleur en de Uerige is weer iets donkerder. Het blijft toch een zeer boeiend biertype, die alt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 06 B2 - Alt - Pieter Vreuls
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2008 23:04 u »
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Pieter Vreuls
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: -

Naam brouwsel: Pianta Alt
Biertype:    Alt
Begin SG:    1059
Eind SG:    1014
Kleur (berekend):   40 EBC volgens Pieter Vreuls, 25 volgens Promash (Morey)
Berekende bitterheid:   42 EBU volgens Pieter Vreuls, 61 volgens Promash (Generic)

Per 10 liter wort:

Mout & suiker
2130 gram   60%   pilsmout   3 EBC
1070 gram   30%   Münichmout   15 EBC
360 gram   10%   CaraMunichmout   120 EBC

Water
10,8 liter maischwater
10,7 liter spoelwater

Maischschema
20 min   52 °C
30 min   63 °C
30 min   73 °C
5 min   78 °C

Hop
11,1 gram   Magnum   13 % alfa   pellets   kooktijd 80 min
8,89 gram   Target   8,9 % alfa   pellets   kooktijd 45 min
8,89 gram   Hallertau Perle   3,9 % alfa   pellets   kooktijd 10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 1007, German Ale   vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting bij 19°C
Lagering bij  11°C

Bijzonderheden:
2e prijs klasse B bij het ONK 2006. Score: 88 punten.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
OBBK 2006 B1 - Alt - Theo Verschoor
« Reactie #7 Gepost op: 03-10-2006 00:54 u »
Naam brouwer: Theo Verschoor
Bron: Div. eerdere brouwsels
Locatie forum: geen

Naam brouwsel: Tuinfeest-2
Type: Alt
Begin SG: 1046
Eind SG  : 1009
Kleur:   24 EBC
Bitterheid: ± 40 IBU


Gebruikte ingrediënten per 10 ltr:

 455 gram Pilsmout        3 ebc
 182 gram Tarwemout   15 ebc
1364 gram Münichmout 15 ebc
  91 gram Aromamout   150 ebc
   5 gram Carafa         1400 ebc

Water:12 ltr maischwater / 2,7 ltr spoelwater

Maischschema:

60º C - 30 min - eau bain marie in 20 min naar
70º C - 10 min   in 10 min naar
75º C - 5 min - spoelen met water van ±80ºC / pH 5,4

HOP:

Northern Brewer (eigen tuin) geschat op ca. 8%- 50 gram FWH
Herschbrücker 4,0% pellets                               20 gram laatste 20 min.


Gist: Danstar Nottingham

Kooktijd 75 min.

Bijzonderheden:vergisting  14 dgn bij 18º / 12 dgn in fles bij ± 10º

82 punten/Opmerking keurmeester D.Walsh - Mooi bitter, droog schoon Alt
zou het alleen iets donkerder willen zien

Aantal bieren in deze klasse: 15




Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
ONK 07 B1 Alt - Theo Verschoor
« Reactie #8 Gepost op: 04-06-2007 21:08 u »
Naam brouwer: Theo Verschoor
Bron: Div. eerdere brouwsels
Locatie forum: geen

Type: Alt (Uerige- maar geen kloon)

Begin SG  - 1044
Eind SG   -  1011

Gebruikte ingrediënten per 10 ltr.

 600 gram Pilsmout  3 ebc
 125 gram Zuurmout 3 ebc? (staat niet vermeld)
1250 gram Münichmout 15 ebc
  300 gram Aromamout 150 ebc
    22 gram Carafa 1000 ebc

Water: 11 ltr maischwater  5 ltr spoelwater

maischschema:

52ºC - 15 min. -pH 5,1  5ltr water
62ºC - 60 min - pH 5,3  + 6 ltr water
75ºC - 5 min. - in 30 min opwarmen


HOP:

Northern Brewer uit eigen tuin geschat op ca.8% -20 gr. FWH
Northern Brewer  - idem -                                 10 gr. na 15 min.

Kooktijd: 75 min. - afkoelen met koelspiraal

Gist: Wyeast German Ale 1007

Beluchten alleen door flink overgieten in verband met forse gistkoek van eerder brouwsel
niet extra belucht.

Gisting gestart bij 16º C - gisting gaat niet overdreven snel, maar wel constant.
Na 9 dgn nog steeds 16ºC (vloeistof temp.) door oplopende buitentemp. wordt
het 18ºC- SG is dan 1012 gisting zo goed als voorbij. Overgeheveld naar fles en
bij ± 10/12º  nog 3 weken laten staan.

Dit bier haalde 92 pnt in de klasse B = 1e plaats.

Zodra ik het keuringsformulier heb zal ik het commentaar van de keurmeester vermelden.

Dit recept is een verbetering van het recept waarmee ik in Bergen op Zoom 1e werd in
de klasse B. Zie OBBK 2006- waar de keurmeester de kleur niet donker genoeg vond,
en ikzelf niet geheel te spreken was over het hoparoma.

Keurmeester Joop Joosten: Een  mooie Alt - heeft alles
                                     Korter op 73º nog beter met zoet
                                     Grandioos bier !



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Geert-Jan

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
ONK 08 B1 - Alt - Geert-Jan Verschoor
« Reactie #9 Gepost op: 05-06-2008 15:07 u »
Hierbij het recept wat de eerste prijs afgelopen zondag in klasse B heeft gewonnen. Opmerkelijk is dat ik als basis het recept van Theo Verschoor had genomen, de winnaar in klasse B ONK 2007. Beide bieren lijken in de verste verte niet op elkaar. Nu is alt in vele uitvoeringen te verkrijgen en moet ik duidelijk nog aan het werk met mijn smaakbeleving.

Brouwer:         Geert-Jan Verschoor
Soort:            Alt
Start SG         1050
Eind SG           1012
Kleur               71 EBC
Bitterheid         60 ebu (??)
Schaal             30 liter
Brouwdatum      4 december 2007

Moutstort, alles voor 10 liter.

Pilsmout               3 ebc          630 gram
Munichmout          15 ebc        1230 gram
Aromamout           150 ebc       200 gram
zwartmout, ontb    1200 ebc     25 gram
Cara chrystal         120  ebc      100 gram

Water, voor 30 liter
Maischwater          25 liter
spoelwater(80C)     15 liter

Maischschema

52 C                     10 minuten
62 C                      60 minuten
76 C                      5 minuten

Hop: Northern Brewer uit Theo`s tuin geschat op 8% alfazuur, voor 10 liter:

20 gram FWH           vlak voor koken toegevoegd
10 gram Bitterhop     20 minuten na start koken toegevoegd
geen aromahop gebruikt

Gist                       Wyeast 1007 German Ale, gistkoek van voorgaand brouwsel
Hoofdvergisting        11 dagen bij 17C , SG 1017
Navergisting            25 dagen bij 17 C, SG 1012

Botteldatum             9 januari 2008

Totaal aantal punten jury 89, opmerkingen post ik zodra ik het keuringsformulier in handen heb.

Groet Geert-Jan



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Klaas58

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #10 Gepost op: 21-06-2009 19:07 u »
Gevraagd om het recept van mijn Alt te plaatsen op deze site, winnaar 2e prijs ONK 2009 89 punten

Recept voor 30 l

Pilsmout                 4200 gram
Aromamout 150    600 gram
Tarwe                    600 gram

Saaz hop 3%        120 gram

Breferm korrelgist

53 ºC 25 min
63 ºC 35 min
73 ºC 15 min
78 ºC   1 min

Kooktijd 90 min.

En dan, heb ik ingemaischt met 20 l, gespoeld met 15 l.
De hop is aan het begin toegevoegd en heeft 90 min. meegekookt.
Ik heb Breferm korrelgist (bovengist) gebruikt.
Temperatuur hoofdvergisting 19 ºC en heeft 6 dagen geduurd. Begin SG 1048
Er is 1 week gelagerd ook bij 19 ºC.
Per flesje van 30 ml is 3 ml geinverteerde suiker toegevoegd.
Gebotteld bij SG 1006


Volgens keurmeester iets te licht van kleur.
Zelf vond ik het bier iets aan de bittere kant.

Veel succes er mee.


Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline Ton

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
OBBK 2009 B1 Alt - Ton van Gelder
« Reactie #11 Gepost op: 19-10-2009 13:36 u »
Brouwer recept: Ton van Gelder
Bron van het recept: Eigen recept

Naam brouwsel: Voskuiler Alt, nr. 54
Biertype: Alt
Begin SG: 1055
Eind SG: 1012
Kleur (berekend): 23 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 33 EBU (Tinseth)

Per 20 liter wort/bier

Mout & suiker
3000 gram   (66 %) Vienna 7 EBC     
1500 gram (33 %) Munchener 15 EBC     
50 gram (1 %) Chocolade, ontbitterd 800 EBC     

Water
18 L maischwater
11 L spoelwater

3 g Calciumchloride toegevoegd aan het maischwater
1 ml 80 % melkzuur en 2 ml 20 % zwavelzuur toegevoegd aan het maischwater en 1 ml 20 % zwavelzuur aan spoelwater

Maischschema
40 min 62 gr C
15 min 72 gr C
5 min   77 gr C

Hop
18 gram Magnum, 15.1 % alfa, bloemen, kooktijd 60 min
20 gram Hall. Mittelfruh, 4.0 % alfa, bloemen, kooktijd 0 min


Geen andere toevoegingen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Kolsch, goed beluchte starter met voedingszouten, spore-elementen, vitaminen en gist extract.

hoofdgisting: 5 dagen bij 16 gr C
lagering: 16 dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden:

Het bier is gebrouwen op 2 mei 2009. Vergisting in de kelder die nog relatief koel was. Na 5 dagen overgeheveld, SG was nog aan de hoge kant, 1024. Na 3 weken gebotteld bij SG 1012 met 6 g suiker per liter.

Eigen waarneming: bier is iets aan de lichte kant voor een Alt, koolzuur aan de hoge kant. Verder wel tevreden, mooie geur.

Ik brouw met zacht water. Sinds ongeveer een jaar voeg ik wat brouwzouten toe en zuur ik het spoelwater aan. Bevalt mij goed. Ik vond dat mijn bieren vaak wat wrang waren in de nasmaak, dat is nu weg.

Op het OBBK 2009 kreeg het bier 77 punten met de volgende opmerkingen:
Mooie stabiele schuimkraag. Kleur is iets te licht. Geur is prima. In smaak ontbreekt iets moutigheid. Mooi bier.

Brouw ze,

Ton

Tags: alt