Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft:
AdrieBron van het recept: eigen recept na wat studie van recepten op dit forum en Designing Great Beers van Ray Daniels
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
HIERNaam brouwsel: Altes Pferd
Biertype: Düsseldorfse Alt
Begin SG: 1053
Eind SG: 1014
Kleur (berekend): 23 EBC
Berekende bitterheid: 35 EBU
Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier
Mout & suiker
460 gram 22,3% Pilsmout 3 EBC
770 gram 37,1% Viennamout 6 EBC
770 gram 37,1% Münchenermout 15 EBC
60 gram 3,0% CaraMunichmout 120 EBC
10 gram 0,6% Carafa Special Ontkaft 800 EBC
Water
9,6 L maischwater
4 L spoelwater
Maischschema
15 min 50 gr C
25 min 60 gr C
25 min 70 gr C
Hop
7,3 gram Pacific Jade 12,1 % alfa pellets kooktijd 75 min
7,7 gram Spalt Select 4,4 % alfa pellets kooktijd 75 min
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Gist
Naam gist: Wyeast 1007 German Ale vloeibare gist
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 6 dagen bij 16-20 gr C
Lagering 8 dagen bij 15-17 gr C
hergisting op fles 3 weken bij 15-17 gr C
Daarna koude rijping in de kelder bij 2-4 gr C
Bijzonderheden:
Is een heerlijke Altstadt Alt geworden. Wellicht iets teveel body en smaak voor een alt. Bitterheid had wellicht ook ietsje meer gemogen. De gist zorgt voor een heerlijke moutigheid. Er is nog steeds onenigheid over de vraag of het een Alt-gist of een Kölsch-gist is, maar hij is zonder twijfel uitstekend geschikt voor een Alt. Hier en daar gaat het gerucht dat deze gist die van de Uerige is, maar er zijn ook geruchten dat de Wyeast 1010 dat is. Hoe dan ook is deze gist zeer geschikt voor een alt.
Smaakaantekeningen na twee weken koude rijping in de kelder:
Schuim: fijn, inzakkend, blijvend laagje
Kleur: roodbruin, helder
Geur: moutig, licht geroosterd, karamellig, niet fruitig (ruikt een beetje als een ondergister)
Smaak: moutig, karamel, geroosterd, beetje droppig, bitter
Nasmaak: bitter, droog. Moutigheid blijft lang hangen.
Mondgevoel: matig koolzuur, medium body, licht plakkend
*Edit mei 2006
Later heb ik de Alt geproefd naast de Schumacher Alt. Deze is iets moutiger in geur en smaak en bitterder. De Altes Pferd heeft in vergelijking met de Schumacher niet teveel body voor een alt, zoals ik eerder meldde. Mijn alt is echter wel ietsje fruitiger en heeft iets geroosterds, net als de Uerige, wat de Schumacher mist. De Schumacher is lichter van kleur en de Uerige is weer iets donkerder. Het blijft toch een zeer boeiend biertype, die alt.