ONK 2015 C3 - IPA - Jeroen Free

Gestart door JeroenF, 30-06-2015 23:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenF

ONK 2015 C3

Biertype: India Pale Ale (IPA) American

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens

Naam brouwer: Jeroen Free
Brouwdatum: 28 Februari 2015
Botteldatum: 21 maart 2015

Aantal liter bier: 25
Aantal liters wort: 28.8 (gerekend na koken)
Begin SG:  1062
Eind SG:  1012
Berekende kleur:  23 EBC
Berekende bitterheid:  60 IBE

Mout
6530 gram Pale -Ale mout 7 EBC
580 gram Munchenermout 15 EBC
145 gram Cara Crystal  120 EBC

Totaal: 7255 gram storting

Water
Brouwwater:  29 liter
Spoelwater:  13 liter
Totaal:  42 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling (Bergen op Zoom)
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 62 mg/L

Toevoegingen:
Calciumchloride:  7.2 ml
Calciumsulfaat: 13.5 gram
Melkzuur 80%: 5 ml

Maischschema:
Temperatuur in °C:  66 / 78
Tijd in minuten :      75 / 5

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 80 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 50 Liter

Wort Benodigd voor koken:  35.4 liter
Verdamping tijdens koken:  6.6 liter
Wort over na koken: 28.8 liter

Hop
Cascade, bloemen  7,7% alfazuur,  44 gram, FWH, 25IBE
Citra, bloemen 13.3% alfazuur,  16 gram, 60 minuten meekoken, 15IBE
Mozaic, bloemen  13.9% alfazuur,  14 gram, 30 minuten meekoken, 10 IBE
Mozaic, bloemen  13.9% alfazuur,  30 gram, 10 minuten meekoken, 10 IBE

Flame out:   
Cascade, bloemen 7.7%,  10 gram, 0 minuten meekoken, 0 IBE
Citra, bloemen 13.3%,  10 gram, 0 minuten meekoken, 0 IBE
Mozaic, bloemen 13.9%,  10 gram, 0 minuten meekoken, 0 IBE

Koudhop: 1 gr/l Cascade, 1.5 gr/l Citra en 1.5 gr/l Mozaic bloemen gedurende 7 dagen.

Gist
Lesaffre:  Safale  US-05
Niet belucht  (kletteren)
Giststarter:  Geen,  2 zakjes (los op wort gestrooid)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  5 dagen bij 19 oplopend tot 19.5 gr C
Nagisting:  16 dagen bij 21 °C

Bottelen:  kristalsuiker 8.7 gr/l

Commentaar Jury:  Mooie IPA


Succes met deze brouw
Jeroen Free

Jacques

Hoi Jeroen,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Dat je een super brouwers bent staat wel vast. Jouw naam komt maar liefst 13 keer voor in de index met Bewezen recepten. Dat doet niemand je na!

Markiej87

Inderdaad een erg mooi resultaat, gefeliciteerd! Ik was wel nieuwsgierig naar de reden van de bijna 9 gr/liter suiker. Dat is in mijn ogen wat veel voor een IPA, of heb ik dat mis? :)

JeroenF

Citaat van: Markiej87 op 01-07-2015  15:17 uInderdaad een erg mooi resultaat, gefeliciteerd! Ik was wel nieuwsgierig naar de reden van de bijna 9 gr/liter suiker. Dat is in mijn ogen wat veel voor een IPA, of heb ik dat mis? :)


Hoi beste Markiej87.

Al mijn bieren laat ik bij de nagisting helemaal uit vergisten. Hierdoor weet ik dat bij deze IPA een suikerdosering van 8.7 gr/liter een mooie koolzuurontwikkeling ontstaat.
Zacht prikkelend aanwezig, precies passend bij deze IPA.



Groetjes,

JeroenF

Markiej87

Test je met een magneetroerder wat het eind SG wordt?

JeroenF

Citaat van: Markiej87 op 02-07-2015  21:58 uTest je met een magneetroerder wat het eind SG wordt?

Beste Markiej87.

Nee dat niet. Ik hou altijd het waterslot goed in de gaten. De vergisting met de US05 bouwt altijd mooi af. Binnen enkele weken heeft deze gist de klus geklaard. Als het waterslot niet meer blubt (minimaal 2 minuten tussen 2 blubs) is het tijd om te gaan bottelen.

Groetjes,
JeroenF

GeBaxke

Citaat van: Jacques op 30-06-2015  23:26 uHoi Jeroen,

Jouw naam komt maar liefst 13 keer voor in de index met Bewezen recepten.
Wauw petje af diepe buiging duim omhoog! :groots:

Markie Mark

Jeroen bedankt voor het delen van dit werkelijk fantastische recept. Ik heb hem nu voor de tweede keer gebrouwen en het is echt een juweel van een IPA voor mij. En met mij velen die deze IPA hebben geproefd bij mij thuis. Ik heb als enige wijziging de BRY-97 gebruikt i.p.v. de US-05 en mijn  hoeveelheid bottelsuiker toegevoegd (6,5 g/l).

JeroenF

Hi Markie,


Leuk om te lezen dat deze IPA goed in de smaak valt.
Het leukste aan bierbrouwen vind ik het ontwerpen van brouwrecepten. Bij een IPA is het een zoektocht naar de juiste hoppen. Deze moeten elkaar aanvullen in geur en smaak en afronden tot een mooi geheel.  Zoeken naar die combinaties van hopsoorten en -dosering is bij deze IPA dan ook bijzonder goed gelukt.
Meestal gebruik ik maar 2 tot 3 verschillende hopsoorten in een IPA.
De US-05 en de BRY-97 lijken veel op elkaar, voor het recept maakt het niet veel uit. Beide zijn redelijk neutraal. Inmiddels weer een andere IPA aan het ontwikkelen met de Conan gist samen met een heel andere hoppencombinatie.

Wordt vervolgd.

Brouw ze.
Groet, JeroenF

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.